Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 13 Ιανουάριος 2019, 18:00 | Σημερινή

Κατά ριπάς πικάντικες σκέψεις
· Τέσσερεις στους δέκα Κύπριους δεν έκαναν φέτος διακοπές. Οι υπόλοιποι έξι είμαστε σε μόνιμες. Έχουμε φύγει, αλλά δεν το ξέρουμε.

· Προφανώς δεν είναι πρόβλημα οι χαμηλοί τόνοι των κομμάτων στις τουρκικές προκλήσεις, αλλά τα… χαμηλά παντελόνια.

· Αλλαγή κλίματος για την Κύπρο στις ΗΠΑ διαπιστώνει η Κυβέρνηση. Από μαύρο πρόβατο, μας βλέπουν τώρα σαν αρνί για σφάξιμο.

· Αμάν αυτή η εθνική υστερία! Χάλασε ο κόσμος γιατί παραβιάζει η Τουρκία τον εναέριό μας χώρο; Αφού έφυγαν.

· Μην γκρινιάζετε που τα κανάλια εξακολουθούν να ασχολούνται με τους πολιτικούς. Το σκέφτεστε ότι όπου να ’ναι θ’ αρχίσουν να προσκαλούν καλλιτέχνες;

· Περίεργο είναι με τόσους σερίφηδες-αστυνομικούς να μένουν ασύλληπτοι τόσα χρόνια οι παράνομοι. Αν και η υπόθεση θυμίζει ελάχιστα γουέστερν και περισσότερο Λούκι Λουκ.

· Αν κάποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς χάσει στις εκλογές θα χάσει και την αρχηγία, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα, σε ολόκληρο τον πλανήτη; Α, μπα. Κάποιος άλλος θα φταίξει. Εξάλλου μιλάμε για σοβαρά κράτη.
Ξιουρ.

«Δελφύνη, Δελφυνάκι, πάμε πιο γρήγορα»;

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατάνε η Κυβέρνηση και η ExxonMobil τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη», η οποία ολοκληρώθηκε ήδη και ξεκίνησε η δεύτερη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος». Οι δημοσιογράφοι, στο μεταξύ, προσπαθούν να αποσπάσουν κάποιες πληροφορίες ή και να μαντέψουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα από τις εκφράσεις των προσώπων των αρμοδίων.

Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις που διέρρευσαν, έδειχναν ότι τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης δεν είναι αποθαρρυντικά. Και, μάλιστα, μεταδόθηκαν πληροφορίες ότι στα πρόσωπα των εμπλεκομένων «επικρατεί ένα πηγαίο χαμόγελο». Αργότερα... θόλωσαν κάπως τα νερά, με πληροφορίες ότι μπορεί και να μη βρέθηκε τίποτε ή να μη βρέθηκε αυτό που αναμέναμε.

Εν πάση περιπτώσει, μέχρι τον Φεβρουάριο, που θα έχουμε ανακοινώσεις, θα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γίνεται με μελέτη... της γλώσσας του σώματος του κ. Λακκοτρύπη. Αν τον δείτε με χαμόγελο... α λα Τζοκόντα, σημαίνει ότι δεν είναι βέβαιο τι γίνεται εκεί κάτω. Αν τον δείτε να χαμογελά πλατιά, ίσως να έχει κάτι καλό να μας ανακοινώσει.

Αντίθετα, αν τον δείτε κατσουφιασμένο, να υποψιαστείτε ότι δεν πάνε και τόσο καλά τα πράματα. Εκτός αν του έδωσε εντολή ο Νίκαρος να μην εμφανίζεται ολόγελος, για να μην προκαλείται η Τουρκία. Διότι έτσι και καταλάβει ο Ερντογάν ότι βρήκαμε καλό κοίτασμα στο οικόπεδο 10, θα έρθει και θα απαιτήσει το... «λουκούμι» που του έταξε ο Χριστόφιας!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Δεν έρχονται όλα δεξιά...

Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρουμε ποιος σας έκανε ποδαρικό στο Προεδρικό την πρώτη του χρόνου, αλλά από εκείνη τη μέρα όλα στραβά πάνε. Από πού να ξεκινήσουμε; Από τη γεώτρηση στη «Δελφύνη»; Εκεί που περιμέναμε να ακούσουμε χαρμόσυνα νέα, ότι βρήκαμε κοίτασμα ανάλογο με το γειτονικό αιγυπτιακό Ζορ, κάτι σαν... Ζόρμπα δι Γκρικ, ο κ. Λακκοτρύπης τήρησε σιγήν ιχθύος, παραπέμποντάς μας στον Φεβρουάριο, όταν θα τελειώσει και η γεώτρηση στον «Γλαύκο».

Και αιφνιδίως μαύρες σκέψεις κατεβήκανε στο καχύποπτο μυαλό μας, ότι ίσως κάναμε μια ακόμα αποτυχημένη τρύπα στο νερό. Ας ευχηθούμε τα πράματα να εξελιχθούν καλύτερα απ' ό,τι φοβόμαστε και πολύ καλύτερα απ' ό,τι ελπίζουμε. Όσο για το ΓεΣΥ, κι εκεί έχουμε γκαντεμιές. Δεν έφτανε ο πόλεμος του ΠΙΣ, τώρα προέκυψε και θέμα αμφισβήτησης του διορισμού του Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον στη θέση του Προέδρου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η αυτονόμηση των Νοσοκομείων.

Άσχημα μαντάτα έρχονται και από τον χώρο της παιδείας, όπου το καζάνι άρχισε πάλι να κοχλάζει, με τους δασκάλους να διαφωνούν ακόμα και για την κάρτα εισόδου στα σχολεία, ενώ δεύτερο καζάνι, που ήδη κοχλάζει, είναι και αυτό των αντιδράσεων Δήμων στο ενδεχόμενο συγχωνεύσεων. Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε, κύριε Νίκο μου, είναι να καλέσετε... τον Αρχιεπίσκοπο στο Προεδρικό για κανένα αγιασμό. Μη σας πω και για κανένα... εξορκισμό!
ΜΠΟΞΕΡ

Μικρές καρέκλες ή μεγαλύτερη καρέκλα;

Η πρόθεση του Υπουργού Εσωτερικών για μείωση του αριθμού των Δήμων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκάλεσε ήδη τις πρώτες σεισμικές δονήσεις. Συγκεκριμένοι Δήμοι βγήκαν και ανακοίνωσαν ότι δεν δέχονται συγχώνευσή τους με άλλους Δήμους, επειδή θεωρούν τον εαυτό τους μοναδικό και σπάνιο, ενώ στο παιχνίδι άρχισαν να μπαίνουν και κόμματα, παίρνοντας θέση υπέρ Δήμων που δεν θέλουν να τους «καταπιεί» κάποιος άλλος Δήμος.

Τα κόμματα θα έχουν καθοριστικό λόγο στην εφαρμογή ή μη της μεταρρύθμισης. Και είτε θα αναλάβουν ρόλο... «προξενήτρας» για τους «γάμους» των Δήμων, είτε θα παραμείνουν στον ρόλο... «αντροχωρίστρας» (ή καλύτερα... «Δημοχωρίστρας»). Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα κυβερνητικά νομοσχέδια θα εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή. Αν προβλέπεται, ας πούμε, να συγχωνευθούν τρεις Δήμοι που σήμερα έχουν τρεις Δημάρχους τριών διαφορετικών κομμάτων, θα δεχτούν τα κόμματα να χάσουν τη δική τους καρέκλα για να στηθεί μια μεγαλύτερη καρέκλα, την οποία πιθανόν να πάρει το αντίπαλο κόμμα;

Και ποιο κόμμα θα διακινδυνεύσει να χάσει τους ψηφοφόρους πολυπληθούς Δήμου, που δεν δέχεται να τον ζευγαρώσουν με το ζόρι, ενόψει μάλιστα και των ευρωεκλογών; Όσοι αντικρίζουν με σκεπτικισμό το όλο εγχείρημα, προβάλλουν και την εξής απορία: Πώς θα ονομάζονται οι νέοι Δήμοι που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις; Αν ενωθεί, για παράδειγμα, ο Δήμος Λευκωσίας με τον Δήμο Αγλαντζιάς, θα έχουμε τον Δήμο... Λευκαντζιάς; Φορέστε την... πανοπλία σας, κύριε Πετρίδη μου. Η μάχη μόλις τώρα αρχίζει!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Και τώρα ο Μάιος

Ο Τσαβούσογλου έθεσε και επίσημα το νέο ορόσημο του Κυπριακού. Τον ερχόμενο Μάιο. Όχι πως έχουν και καμιά ουσιαστική σημασία τα ορόσημα του Κυπριακού. Εδώ και 50 χρόνια το Κυπριακό βρίθει οροσήμων, τα οποία ήλθαν και παρήλθαν και η λύση ποτέ δεν ήλθε. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι, λόγω των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι τον Μάιο δεν φαίνεται ρεαλιστική η έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Οπότε η κυρία Λουτ, η οποία αναμένεται να επιστρέψει στα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου στην Κύπρο, θα κάνει ακόμα ένα άγονο ταξίδι και θα αναγκαστεί να επανέλθει με του Μαγιού τις μυρωδιές, για να της ορίσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ το... επόμενο ορόσημο. Τώρα, βέβαια, ποια σχέση έχουν οι Ευρωεκλογές με το Κυπριακό δεν μας εξήγησε ο Μεβλούτ.

Προφανώς υπονοεί ότι, λόγω των Ευρωεκλογών, η δική μας πλευρά δεν θα μπορεί να πάρει αποφάσεις, σε περίπτωση που θα ξαναρχίσει πριν από τον Μάιο ο «καφενέ κουνουσμάς». Μας ρίχνει, έτσι, προκαταβολικά το φταίξιμο για την όποια καθυστέρηση στην επανέναρξή του. Το περίεργο είναι που δεν ενημέρωσε ο Τσαβούσογλου τον... φίλο του τον Άντρο, ότι δεν θα μπορούσαν να αρχίσουν οι συνομιλίες σύντομα, με αποτέλεσμα να αγχωθεί ο άνθρωπος και να κατηγορεί τον Νίκαρο ότι αυτός φταίει, επειδή κωλυσιεργεί.
ΜΠΟΞΕΡ

«Προφητειών» το ανάγνωσμα

Είναι γνωστές οι περίφημες «προφητείες του Αγαθάγγελου», που διατυπώθηκαν το 1279 από τον Έλληνα μοναχό Αγαθάγγελο, ο οποίος τις έγραψε μετά από οπτασία που είδε. Εν έτει 2019, όμως, έχουμε τις «προφητείες... Αγαθαγγέλου», προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Ο κ. Αγαθαγγέλου προφήτεψε ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, εάν δεν γίνουν δεκτές όλες οι αξιώσεις των ιδιωτών γιατρών.

Σε μια σκληρή προφητεία του, σε μήνυμά του προς τα μέλη του ΠΙΣ, έγραψε επίσης: «Δεν έχω αμφιβολία ότι θα υπάρξουν κι άλλες απόπειρες να καμφθεί το ηθικό μας από τα γνωστά κέντρα. Κάθε προσπάθεια, όμως, διάσπασης της ενιαίας μας φωνής είναι καταδικασμένη. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ γιατρό, που σέβεται την ιστορία του, πρόθυμο να αναλάβει ρόλο αποστάτη...».

Εντυπωσιάζει πραγματικά η ένταση των «προφητειών Αγαθαγγέλου», που δίνουν μια ζοφερή εικόνα των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Οι παλαιές «προφητείες του Αγαθάγγελου» χρησιμοποιήθηκαν τότε για να τονωθεί το ηθικό των υπόδουλων Ελλήνων, με στόχο την απελευθέρωσή τους. Δυστυχώς οι νεότερες «προφητείες Αγαθαγγέλου» δεν τονώνουν καθόλου το ηθικό των ταλαιπωρημένων, κουρασμένων και ξεγελασμένων Κυπρίων, αλλά τους ρίχνουν σε πιο βαθιά απελπισία.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη δική του προφητεία, ότι το ΓεΣΥ «βεβαίως θα εφαρμοστεί με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων». Και, βεβαίως, ο λαός προσεύχεται να επαληθευθεί η τελευταία προφητεία...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ο φαύλος... τροχός των λεωφορείων

Χιλιάδες μαθητές έμειναν πάλι στο έλεος των λεωφορειούχων, αφού είχαμε νέα απεργία στα λεωφορεία της Πάφου, με τους οδηγούς να τραβάνε χειρόφρενο, επειδή δεν έχουν πληρωθεί τον μισθό Δεκεμβρίου. Το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι έχει καταβάλει την προβλεπόμενη χορηγία προς τον Οργανισμό Λεωφορείων Πάφου για τον μήνα Δεκέμβριο και εναπόκειται σε αυτόν να τηρήσει τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζομένους. Ο οργανισμός λέει ότι τα λεφτά δεν αρκούν, οι οδηγοί (με το δίκιο τους) θέλουν να πληρωθούν και τελικά την πληρώνουν οι πολίτες.

Στην κυριολεξία πληρώνουν. Αφού το Κράτος, δηλαδή οι πολίτες, έχει καταβάλει μέχρι τώρα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να λειτουργούν οι δημόσιες συγκοινωνίες. Το Υπουργείο κάλεσε τη διεύθυνση του ΟΣΥΠΑ να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να αρθούν τα απεργιακά μέτρα και προειδοποίησε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, «θα λάβει όλα τα νόμιμα και ενδεδειγμένα μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η παροχή υπηρεσιών δημόσιων μεταφορών στην επαρχία Πάφου».

Μα έπρεπε ήδη να είχε πάρει αυτά τα μέτρα, από τις προηγούμενες φορές που είχαμε το ίδιο φαινόμενο. Αλλά προφανώς και το Υπουργείο Μεταφορών... μεταφέρει το πρόβλημα ώς πάρατζιει, με την ελπίδα ότι θα λυθεί ως διά μαγείας. Και τελικά αντί να έχουμε λεωφορεία που να μεταφέρουν τον λαό (άλλωστε αυτό ακριβώς σημαίνει η λέξη «λεωφορείο»), έχουμε λεωφορεία που ταλαιπωρούν τον λαό. Τα... λεωταλαιπωρεία!
ΜΠΟΞΕΡ

Κάθε φτερό της φάσσας... και ευρώ!

Αν σας έβαζαν μπροστά στο δίλημμα «τι προτιμάτε; Να φάτε μια φάσσα ή να πάρετε 70 κοτόπουλα, να τρώτε ολόχρονα;», τι θα απαντούσατε; Ως λογικός άνθρωπος, ασφαλώς θα απαντούσατε «ας μείνει γέρημη η φάσσα, δώστε μου τα 70 κοτόπουλα». Η ως άνω σκέψη δεν είναι προϊόν φαντασίας. Έχει πραγματική βάση. Ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή. Η Αστυνομία συνέλαβε στην Πάφο, σε μόνιμα απαγορευμένη περιοχή για το κυνήγι, δύο λαθροθήρες, στην κατοχή των οποίων βρήκε 29 φάσσες. Και τους επέβαλε εξώδικο πρόστιμο 23.000 ευρώ!

Με βάση τους αριθμούς αυτούς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κάθε φάσσα στοίχισε στους λαθροθήρες κάπου 800 ευρώ. Με 800 ευρώ θα μπορούσαν να αγόραζαν 70 κοτόπουλα, αξίας 12 ευρώ περίπου έκαστον. Και, συνολικά, με το ποσό του προστίμου των 23.000 ευρώ, θα μπορούσαν να αγοράσουν ολόκληρη φάρμα με κοτόπουλα και να στήσουν και επιχείρηση.

Έχασαν, όμως, την ευκαιρία και οι 23.000 ευρώ της πιθανής επένδυσης πήγαν στο πρόστιμο για τη λαθροθηρία. Για 29 φάσσες! Και δεν πρόλαβαν κιόλας να... φάνε καμιά στα κάρβουνα, να τους μείνει και κάτι. Αυτά τα εξοντωτικά πρόστιμα ελπίζεται ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για άλλους επίδοξους λαθροθήρες. Να ξέρουν ότι με κάθε φάσσα που θα κυνηγούν παράνομα, θα... φτερουγίζουν από την τσέπη τους 800 ευρώ! Αξίζει τον κόπο, ρε κοπέλια;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Οι εξωφρενικές συμφωνίες

Αν δεν κάνεις από την αρχή μια καλή, ξεκάθαρη, πλήρη και ακριβοδίκαιη συμφωνία, κάποια στιγμή θα ανακαλύψεις ότι έκανες μια μεγάλη πατάτα, την οποία ακριβοπληρώνεις. Στην μπανανία μας ακούμε κατά καιρούς για τη σύναψη εξωφρενικών συμφωνιών από το κράτος ή από άλλους θεσμούς, οι οποίες μοιάζουν με καταβόθρες εκατομμυρίων, τα οποία βγαίνουν από τις τσέπες των φορολογουμένων.

Τέτοιες συμφωνίες έχουν συναφθεί με τις εταιρείες λεωφορείων, και ενώ έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το κράτος, τα λεωφορεία αντί να κάνουν στάσεις, κάνουν στάσεις... εργασίας, ταλαιπωρώντας τον κόσμο. Παράλογη συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί και αυτή που έχει συνάψει το κράτος με τη διαχειρίστρια των αεροδρομίων μας, με βάση την οποία η εταιρεία παίρνει αποζημιώσεις λόγω των απωλειών που έχει από τη λειτουργία του... παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Η εταιρεία έχει λάβει μέχρι τώρα 45 εκατ. ευρώ και διεκδικεί άλλα 23.

Στο μπάχαλο που ονομάζεται Πλατεία Ελευθερίας έχουν συναφθεί τέτοιες ακατανόητες συμφωνίες και συμβόλαια, που φθάσαμε σήμερα στο σημείο να καταβάλλονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ είτε σε εργολάβους που έφυγαν, είτε στους αρχιτέκτονες λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του έργου. Οι εκ των υστέρων διαπιστωνόμενες αδυναμίες συναφθεισών συμφωνιών και τα λάθη συμβολαίων, προσομοιάζουν απλώς με το... «ρομανίσιν» που έβαλεν η ρκα μετά τον ανεπανόρθωτον χαττάν που υπέστη.
ΜΠΟΞΕΡ

Θα είναι «Κύπριος» και στις κρίσιμες στιγμές;

«Είμαστε όλοι Κύπριοι!» αναφώνησε με ενθουσιασμό ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην Κύπρο από τον ΔΗΣΥ, αρχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία για το αξίωμα που διεκδικεί. «440 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι μαζί με τους Κύπριους για λύση του Κυπριακού. Θέλουμε μια Κυπριακή Δημοκρατία ανεξάρτητη, που δεν θα έχει εγγυητές και όπου δεν θα υπάρχουν πλέον ξένα στρατεύματα», τόνισε ο κ. Βέμπερ, ο οποίος έκλεισε και την πόρτα στην Τουρκία για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Και ο Αβέρωφ στεκόταν δίπλα του πανευτυχής, λες και τον έλουζαν με ροδόσταγμα. Είναι θετικό να έχουμε φίλους σε ανώτατους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ζήτημα είναι να μας θυμούνται και σε κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές. Τα όμορφα λόγια και οι φιλοκυπριακές κορόνες ακούγονται μεν ευχάριστα, αλλά στην πράξη εκείνο που υπερισχύει καταλυτικά είναι τα συμφέροντα των μεγάλων και ισχυρών χωρών της ΕΕ, που αν σε κάποια στιγμή έρθουν σε σύγκρουση με τα δικά μας, δύσκολα θα βρούμε φίλους να μας υπερασπίσουν.

Θυμίζουμε ότι και η Μέρκελ είχε έρθει προεκλογικά στην Κύπρο και ασπαζόταν εγκάρδια τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά μόλις αυτός ανήλθε στην προεδρία, του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο για το κούρεμα. Ήταν τότε που ακουγόταν ευκρινώς το τικ-τακ της ωρολογιακής βόμβας, αλλά ο Νίκαρος νόμιζε ότι ήταν η... καρδιά της Άγκελας.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ