Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 06 Ιανουάριος 2019, 18:00 | Σημερινή

Το σχέδιο με τους εποίκους
· Κι ενώ εμείς βρισκόμαστε σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης ως κράτος, αφού οι επικεφαλής μας αποτελούν και την κύρια αιτία για να ασθενήσουν κομμάτια της κρατικής μηχανής και της κοινωνίας μας και να πεθάνουν, οι Τούρκοι προχωρούν στα σχέδιά τους ακάθεκτοι.

· Είδατε πώς πάλλεται η καρδιά των εποίκων για εμάς τους αχάριστους. Μας πήραν τα σπίτια αλλά θέλουν να τους αφήνουμε να έρχονται και ελεύθερες περιοχές για να διαλέξουν τι θα θέλουν να πάρουν κι από αυτά που στο μεταξύ χτίσαμε. Όλα δικά τους.

· Οι εγκέφαλοι του Προεδρικού και του Εθνικού Συμβουλίου, ετοίμασαν σενάρια και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις προθέσεις των Τούρκων; Γιατί αυτή η ιστορία είναι καλά οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας που αποσκοπεί στη δημιουργία προβλημάτων. Αν αύριο εμφανιστούν χιλιάδες έποικοι στη γραμμή αντιπαράταξης και επιθυμούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές διά της βίας, δήθεν για ν’ ασκήσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα, τι θα κάνει η Κυβέρνηση;

· Προφανώς δεν σπατάλησαν όλες τις εμπνεύσεις τους και όλη τη φαιά ουσία που διαθέτουν οι παρατρεχάμενοι του Προεδρικού και λοιπά εμπνευσμένα κομματόσκυλα για να πλάσουν ιστορίες παραπλάνησης και να μας πείσουν περί της αθωότητας του βασιλιά και των αυλικών του, για να ασχοληθούν και με σοβαρά εθνικά θέματα. Κι επειδή αυτοί φαίνεται ότι δεν ασχολούνται, αν έμειναν κάποιοι πολιτικοί σ’ αυτό τον τόπο που έχουν επίγνωση των καταστάσεων ας προβληματιστούν…
Ξιουρ.

Καλημέρα τζιαι τα Φώτα

Καλημέρα τζιαι τα Φώτα τζιαι την πουλουστρίναν πρώτα,
γιατί εφκέρωσεν η πούγκα, ώσπου να ’ρτουσιν τα Φώτα.
Σάζε τζι άλλες πουλουστρίνες, φίλε υπουργέ μου Χάρη,
γιατί έρκεται ο Φούλλης τζι ο Νικόλας να τες πάρει.

Πουλουστρίνες θέλουν ούλλοι, οι γιατροί, οι ουρολόγοι,
οι ωτορινολαρυγγολόγοι τζιαι οι γαστρεντερολόγοι.
Πουλουστρίνες οι υπαλλήλοι, που αυξήσεις σάς ζητούσιν
πουλουστρίνες τζιαι οι γέροι στα χωρκά που τουρτουρούσιν.

Έρκουνται ούλλοι να ζητήσουν πουλουστρίνες ορεξάτοι
αφού ξέρουν, υπουργέ μου, πως η... κάσια εν γεμάτη.
Πρέπει όμως να το πούμεν, αν μοιράζεις πουλουστρίνες
ανεξέλεγκτα, θα κλαίμεν πάλε σε πεντέξι μήνες.

Φώτα σήμερα τζιαι θα ’ρτουν οι παπάες να ραντίσουν
τζιαι στην θάλασσαν να ρίξουν τον σταυρόν, να τον βαφτίσουν.
Τζι όπως το έθιμον προστάσσει, με τ’ αγιασμού την χάριν
εν να φύουσιν βουρώντα σήμμερα οι Καλικαντζάροι.

Δεν θα φύουν όμως ούλλοι, εν να μείνουσιν σιηλιάες,
οι Αττίλες της Τουρκίας, μεσ’ στον κόρφον μας κουφάες.
Τούτοι οι Καλικαντζάροι, πάντα θα μας «συντροφεύκουν»,
μόνον με την αγιαστούραν δυστυχώς ποττέ δεν φεύκουν.

Άμαν νιώθουν πως φοάσαι, στα ζινίσια σου μεινίσκουν,
για να κάτσουν εις την Κύπρον, σιήλιες αφορμάες βρίσκουν.
Τάχα τους Τουρκοκυπρίους που «απειλούνται» προστατεύκουν,
μα στ’ αέριόν μας σιέριν για να βάλουσιν γυρεύκουν.

Γι’ αυτόν πρέπει ο Πρόεδρός μας, συφφωνεί τζι η Θεοχάρους,
να λαλεί «μηδέν εγγυήσεις τζιαι μηδέν... Καλικαντζάρους»!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ο Πρόεδρος και το χιόνι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέρασε ήρεμα τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο ειδυλλιακό τοπίο του Τροόδους, στην εκεί προεδρική εξοχική κατοικία. Μιλώντας στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Τρόοδος είναι ένας τόπος απομόνωσης που σου δίνει την ευκαιρία να ξεκουραστείς, να προβληματιστείς, να κάνεις μια ενδοσκόπηση». Ωραία, λοιπόν. Προσπάθησα κι εγώ να αποκωδικοποιήσω τις βαθύτερες σκέψεις του Προέδρου, καθώς έβλεπε από το παράθυρο το χιόνι να πέφτει και να σκεπάζει τα πάντα.

Το πρώτο πράμα που θα ήρθε στη σκέψη του, φαντάζομαι, θα ήταν ότι με την επιστροφή του στη Λευκωσία από το Τρόοδος, τον περιμένει... χιονοστιβάδα προβλημάτων. Από την αναμενόμενη επίσκεψη Λουτ, μέχρι τις δυσκολίες στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ειδικά για το τελευταίο, μετά τις συνεχείς ανακοινώσεις ιατρικών ειδικοτήτων ότι δεν θα συμμετάσχουν στο σχέδιο, πρέπει να σκέφτηκε ότι η κατάσταση ισοδυναμεί με προσπάθεια να κάνεις σκι χωρίς... χιόνι.

Ύστερα θα του πέρασε από το μυαλό η σκέψη ότι από τη μαγεία του χιονιού στο Τρόοδος, θα βρεθεί στην παγωνιά των... σχέσεών του με το ΑΚΕΛ. Μη σας πω ότι μόλις που συγκρατήθηκε και δεν βγήκε έξω να φτιάξει χιονάνθρωπο που να μοιάζει... στον Άντρο. Τέλος, ίσως αναλογίστηκε ότι όπως το χιόνι, που κάποια στιγμή θα λιώσει, έτσι θα λιώσει και η υπομονή των πολιτών οι οποίοι περιμένουν ακόμα τις καλύτερες μέρες που τους υποσχέθηκε...
ΜΠΟΞΕΡ

Γε(νικό) Σ(αντάνωμα) Υ(γείας)

Η κυβέρνηση μάς διαβεβαίωνε (και μας διαβεβαιώνει ακόμα) ότι η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας θα ξεκινήσει όπως είχε προγραμματιστεί και ότι το μόλις αφιχθέν 2019 θα είναι ιστορικό έτος γι’ αυτήν τη μοναδική λαϊκή κατάκτηση. Αλλά οι διαβεβαιώσεις δεν είμαι σίγουρος ότι θα τιθασεύσουν το ανεξέλεγκτο χάος που βρίσκεται μπροστά μας αυτή τη στιγμή. Πέρα από τις επιστημονικές οργανώσεις των ιδιωτών γιατρών, που βγαίνουν μία-μία και καλούν τα μέλη τους να μη συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ, φαίνεται να αρνούνται τη συμμετοχή τους και οι γιατροί του δημόσιου τομέα.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών απέρριψε τα προτεινόμενα συμβόλαια, ενώ πολυάριθμα αναπάντητα ερωτήματα υπέβαλε και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών. Η γενική εικόνα που υπάρχει, λίγο πριν από την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ, είναι ότι το σχέδιο υγείας ασθενεί βαριά, αλλά κανένας γιατρός δεν έχει τη διάθεση να ασχοληθεί μαζί του.

Διερωτώμαι. Δηλαδή στο τέλος, αν δεν υπάρξει επαρκής αριθμός γιατρών που να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ, τι θα γίνει; Θα εφοδιαστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας... με ένα στηθοσκόπιο και θα καταφεύγουν οι πονεμένοι στο Προεδρικό για να τους εξετάζει, αφού τους υποσχέθηκε ένα σχέδιο υγείας, που όμως δεν θα είναι λειτουργικό; Η άλλη επιλογή είναι να παραπέμπει το Υπουργείο Υγείας τους ασθενείς, για δωρεάν περίθαλψη, στον... Άην Τζιεγκιάν, άγιο θεραπευτή των πόνων!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Τα τρία καλά (ή κακά) της μοίρας μας

Ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου αναμένεται να αποδειχθεί πολύ σημαδιακός και καθοριστικός των γεγονότων που θα ακολουθήσουν σε τρεις κρίσιμους τομείς. Μέσα στον Γενάρη θα επανέλθει η Τζέιν Χολ Λουτ για νέες επαφές, οπότε θα ξεκαθαρίσει προς τα πού πηγαίνουν (αν πηγαίνουν) τα πράγματα στο Κυπριακό. Στις 21 Ιανουαρίου ξεκινά η εγγραφή γιατρών στο ΓεΣΥ, έτσι θα πάρουμε μια πρώτη γεύση (ελπίζουμε όχι πικρή) για τις προοπτικές εφαρμογής του σχεδίου.

Εντός Ιανουαρίου θα μάθουμε και τα αποτελέσματα της γεώτρησης της ExxonMobil στο οικόπεδο 10, οπότε θα ξέρουμε πλέον αν οι Αμερικανοί βρήκαν κάτι αξιόλογο εκεί κάτω, ή αν το κοίτασμα «Δελφύνη» περιέχει μόνο αέριο κοπανιστό. Οι ανακοινώσεις για τη γεώτρηση ίσως καθυστερήσουν για μερικές μέρες, αφού, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σημειώθηκε κάποια βλάβη στο γεωτρύπανο.

Εν πάση περιπτώσει, θα περιμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της γεώτρησης, για την οποία οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε αποκλειστική συνέντευξη στον συνάδελφο Χρίστο Χαραλάμπους του ΣΙΓΜΑ. Με την ίδια ανυπομονησία παρακολουθεί και... η Τουρκία, ώστε, ανάλογα με τα ευρήματα, να αυξομειώσει και τις απαιτήσεις της, εκ μέρους, τάχα, των Τουρκοκυπρίων. Κυπριακό, ΓεΣΥ, γεώτρηση, λοιπόν, είναι τα τρία.. φαντάσματα που θα μας εμφανιστούν μεταχριστουγεννιάτικα, και είτε θα εκπληρώσουν τις επιθυμίες και τις ελπίδες μας είτε θα μας βυθίσουν σε μαύρη απελπισία...
ΜΠΟΞΕΡ

Βισση-νάδα στο μενού του ΔΗΣΥ;

Άρχισε να μυρίζει ττενέκκα! Εισήλθαμε ήδη στον χρόνο των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα μαγειρεία των κομμάτων γίνονται οι ανάλογες διεργασίες για την ετοιμασία του μενού που θα παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους. Επίσημα τα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει οποιοδήποτε όνομα και όσα μαθαίνουμε είναι από κάποιες διαρροές ή εικασίες. Το μόνο σιγουράκι είναι η συμμετοχή τής μέχρι πρότινος παρουσιάστριας του ΣΙΓΜΑ Κατερίνας Χριστοφίδου στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ. Η οποία έχει όλα τα εφόδια για να... ανακρίνει εξονυχιστικά τους αξιωματούχους της ΕΕ, έτσι και βρεθεί στις Βρυξέλλες.

Εντυπωσιακές είναι και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για πιθανή συμπερίληψη της Άννας Βίσση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αν τελικά η Αννούλα κοσμήσει το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε μια τέτοια μουσική διασημότητα να κατέρχεται σε εκλογική αναμέτρηση. Η απόφαση να συμπεριληφθούν τέτοιες περσόνες στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ίσως να είναι και ένας τρόπος για να αυξηθεί η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες τον ερχόμενο Μάιο.

Θα μπορούσε, μάλιστα, η Βίσση να προβάλει τη μοναδικότητά της με τη γνωστή της επιτυχία... «Σαν κι εμένα καμιά». Το 2013 η συμπατριώτισσά μας τραγουδίστρια κυκλοφόρησε τον δίσκο «Η πιο μεγάλη απάτη είναι ο έρωτας». Ελπίζω να μην απογοητευθεί από τη νέα της εμπειρία και να μας δώσει και τον δίσκο «Η πιο μεγάλη απάτη είναι η... πολιτική»!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η τραγωδία της τραγωδίας

Η φοβερή αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος», που βύθισε την Κύπρο στο πένθος στις 14 Αυγούστου 2005, επανέρχεται στο προσκήνιο, αφού σύντομα οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις μαρτυρίες για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους Μπόινγκ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 121 ανθρώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Φιλελεύθερος», ο ποινικός φάκελος της υπόθεσης, που είχε παρουσιαστεί στο δικαστήριο, θα παραδοθεί στο Κρατικό Αρχείο και θα μπορεί να αξιοποιηθεί από το κοινό.

Τώρα, βέβαια, ποια σημασία έχει να αξιοποιηθεί από το κοινό, όταν δεν αξιοποιήθηκε τότε από τη Δικαιοσύνη και ουσιαστικά κανένας δεν πλήρωσε για το ιπτάμενο εκείνο φέρετρο; Αυτή είναι και η τραγωδία της τραγωδίας εκείνης. Η δίκη, στην Κύπρο, πέντε στελεχών της «Ήλιος» άρχισε τέσσερα χρόνια μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, δηλαδή το 2009.

Δύο χρόνια αργότερα, το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι το κατηγορητήριο «είναι ατεκμηρίωτο, αφού δεν υπάρχει μαρτυρία, η οποία να συνδέει τους κατηγορούμενους με την τραγωδία», και τους αθώωσε. Μια παράλληλη δίκη στην Αθήνα καταδίκασε μεν τρία στελέχη της «Ήλιος» σε φυλάκιση, αλλά τους έδωσε το δικαίωμα να εξαγοράσουν την ποινή με 80.000 ευρώ ο καθένας. «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», έγραψε ο ποιητής. Αλλά τα πράματα εδώ εξελίχθηκαν κάπως αλλιώς. Ο μεν «Ήλιος» εξαφανίστηκε, η δε Δικαιοσύνη έμεινε στη σφαίρα του νοητού...
ΜΠΟΞΕΡ

Του Αγιασμού ή του... Κατακλυσμού;

Αγιασμός των υδάτων σήμερα. Εν μέσω υδάτων αφθόνων! Υδάτων ποταμών που κατεβαίνουν ορμητικοί. Υδατοφρακτών που αρχίζουν να γεμίζουν. Και λιμνών που πιάνουν νερό για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Τα τηλεοπτικά μας κανάλια πλημμυρίζουν τις τελευταίες μέρες από εικόνες νερών που τρέχουν, προκαλώντας μας μιαν απέραντη ευφορία. Ο Γενάρης μπήκε με βροχές και καταιγίδες κι όλοι ελπίζουν ότι έτσι θα πάνε και οι επόμενοι μήνες.

Όμως το υδατικό πρόβλημα παραμένει οξύ. Φθάνει να σημειώσουμε ότι ο μεγαλύτερος υδατοφράκτης μας, εκείνος του Κούρη, έχει χωρητικότητα 115.000.000 κυβικά μέτρα κι αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο 15.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Να μην αππωθούμε, λοιπόν, από την καλή εισροή νερού στα φράγματα, διότι ναι μεν η κατάσταση είναι καλύτερη από πέρσι, αλλά είναι πολύ χειρότερη από άλλες, προηγούμενες χρονιές. Σωστά ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής δήλωσε ότι συνεχίζονται οι υδατικοί σχεδιασμοί, ως να εξακολουθούμε να έχουμε ανομβρία.

Διότι έχει ο καιρός γυρίσματα, όπως λέει και ο λαός, κι έτσι από τη σημερινή πολυομβρία μπορεί ξαφνικά να επανέλθουμε στην ανεπιθύμητη ανομβρία. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να συντηρούμε πάντα τις εφιαλτικές εικόνες του παρελθόντος, τότε που κουβαλούσαμε νερό με τα τάνκερ από την Ελλάδα για να μην κορακιάσουμε από τη δίψα και ήμασταν η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου ένιωθες ένοχος επειδή... έκανες μπάνιο!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Στις φλέβες μας ρέει... ποτό!

Τα ποτά και τα τσιγάρα απορροφούν ένα σημαντικό μέρος των δαπανών των Κυπρίων, σύμφωνα με την ακτινογραφία των εξόδων ενός κυπριακού νοικοκυριού από τη Eurostat. Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι διοχετεύουν το 5,6% των δαπανών τους για καπνό και ποτό, σε σύγκριση με το 3,8% που αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ειδικά για τα ποτά, διαπιστώνεται από άλλες εξειδικευμένες έρευνες, ότι στην Κύπρο το αλκοόλ είναι η πιο δημοφιλής ουσία ανάμεσα στους νέους ηλικίας 16 ετών!

Και μάλιστα σε μια από τις έρευνες, η Κύπρος είχε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό χρήσης αλκοόλ από παιδιά (66%) ανάμεσα στις 35 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους είναι εμφανή στους χουλιγκανισμούς των γηπέδων, αλλά και εκτός γηπέδων, έξω από μπιραρίες, και ιδιαίτερα στην επικίνδυνη και συχνά αιματηρή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Δεν είναι εύκολη η ανακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους, καθώς το ποτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και ανάμεσα στους μεγαλύτερους.

Μα πού το βάζουμε βρε χριστιανοί μου τόσο ποτό; Δεν είναι τυχαίο που εμείς οι Κυπραίοι όλο και περισσότερο μοιάζουμε στο σχήμα με... βαρέλια. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε ο υγιέστερος λαός στον κόσμο. Αφού δεν κάνουμε άλλη δουλειά από το να πίνουμε και να ευχόμαστε ο ένας στον άλλον «Άτε... εις υγείαν, κουμπάρε»!
ΜΠΟΞΕΡ

Έτοιμοι να σφάξουν και πάλι

«Η αποστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα είναι από τώρα και στο εξής η εκτέλεση των οδηγιών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία. Αυτές, περιλαμβάνουν και τη διασφάλιση ότι οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε σχέση με την απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία. Οι Αμερικανοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους. Και το λέει έτσι ωμά ο Πομπέο. Να σφάξουν! Παλιά τους τέχνη κόσκινο, δηλαδή. Δεν χόρτασαν τις σφαγές των άλλων λαών.

Έσφαξαν τους Αρμένιους, έσφαξαν τους Έλληνες του Πόντου, έσφαξαν τους Έλληνες της Σμύρνης, έσφαξαν τους Κυπρίους το 1974, έσφαξαν άλλους λαούς επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τώρα το θηρίο θέλει να σφάξει και τους Κούρδους. Και το διαπιστώνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Για να λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν πως οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους, σημαίνει ότι θεωρούν βεβαιότητα πως ο τουρκικός στρατός, μόλις βρει την ευκαιρία, θα επιδοθεί σε σφαγές του κουρδικού πληθυσμού της Συρίας. Ελπίζω αυτή η ανησυχία του Μάικ Πομπέο να προβληματίσει και την επίσης Αμερικανίδα κυρία Τζέιν Χολ Λουτ. Θα πρέπει να κατανοήσει κι αυτή ότι εκείνο που θέλουμε να διασφαλίσουμε εμείς, είναι ότι οι Τούρκοι δεν θα μας ξανασφάξουν...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Στις ατραπούς του... Ιαβέρη
Ο ζήλος και η επιμονή αποτελούν προτερήματα, τα οποία -εφόσον χρησιμοποιούνται με όρια και αυτοέλεγχο- αποδίδουν καρπούς. Όταν, όμως, μετατρέπονται σε εμμονές, οδηγούν σε επικίνδυνους παράδρομους. Σε σύγχυση του ουσιαστικού με το μη ουσιώδες, της σιγουριάς με την απολυτότητα, της διερεύνησης με τη διύλιση του κώνωπα. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να οδηγηθεί κάποιος να πιστεύει ότι έχει μονίμως δίκαιο και να αρνείται να δει και το δίκαιο της άλλης άποψης.

Μια τέτοια προσέγγιση, δυνατόν να μετατρέψει τον ελεγκτή σε διώκτη. Σε κυνηγό θηράματος και όχι κυνηγό γεγονότων. Αυτό, καλό θα είναι να το έχει υπόψη και ο κατεξοχήν θεσμός ελέγχου στον τόπο, ο Γενικός Ελεγκτής. Γιατί αλλιώς κινδυνεύει να μετατραπεί σε Ιαβέρη. Ούτε ο έλεγχος είναι αυτοσκοπός, ούτε η τιμωρία, ούτε η αυτοδικαίωση.
Μικρός Κουρεμένος