Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 30 Δεκέμβριος 2018, 18:00 | Σημερινή

Το άλλο με τον Διοικητή το ξέρετε;

· Τι είναι αυτοί, ρε παιδί μου! Θέλουν να κλέψουν τη δόξα του Μπόμπου και των άλλων καρικατούρων που κυκλοφορούν με ανέκδοτα. Και θέλουν να τους λαμβάνουμε και υπόψη και να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι οι τύχες μας και το μέλλον μας είναι σε δυνατά χέρια. Αυτά τα χέρια είναι μαχαίρια, που λέει και το σχετικό άσμα.

· Γελοιότητες, βαρβαρότητες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προσθέσετε στη στάση ΟΛΩΝ των κομμάτων και πολιτειακών αξιωματούχων στο θέμα της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας. Όποιος κι αν είναι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, θα του επιρρίψουν ευθύνες, θα τσακωθούν μεταξύ τους και, αφού εκτονωθούν για λίγες μέρες, θα το ξεχάσουν.

· Ε, δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε διοριστεί σ’ αυτήν τη θέση να είναι ακατάλληλος και να κρίνεται για τα διαπλεκόμενα συμφέροντά του, απ' όλους εκείνους που ανήγαγαν τη διαπλοκή σε ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Και δίκαιο να έχουν σε κάποιες περιπτώσεις, πάλι χάνουν την έξωθεν καλή μαρτυρία όταν με πάθος ζητούν την παραίτηση του εκάστοτε Διοικητή/τού και θέλουν να τον ρίξουν στο πυρ το εξώτερον.

· Κι όλα αυτά ενόψει του επικείμενου διορισμού νέου Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας. Το παρασκήνιο βρίσκεται στο απόγειό του και ο διορισμός του νέου αρχιδερβέναγα της οικονομίας θα προκαλέσει πάταγο.

· Βλέπετε ο Διοικητής της Κ.Τ. είναι κράτος εν κράτει, αφού μπορεί να ελέγχει τις τράπεζες του τόπου και κατ’ επέκτασιν την οικονομία, αλλά δίνει λόγο μόνο στον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ξιουρ.

Κι αρχή καλός μας... πόνος

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, μπαίνει το Δεκαεννέα,
μα μένουν όλα τα παλιά, δεν θα μας έρθουν νέα.
Όπως με το Κυπριακό, τίποτα δεν αλλάζει,
αφού κάθε προσπάθεια ο Τούρκος την βουλιάζει.

Τι κι αν θα έρθει πάλι η Λουτ, να ξαναπροσπαθήσει
θα επιστρέψει... άποτη, απ’ του Ακιντζί τη βρύση.
Θέλει να έχει ο Μουσταφά λόγο στις αποφάσεις,
θα του ζητάς και άδεια, με το μπαρδόν, να... κλάσεις.

Η λύση που αναμέναμε κατά το λήγον έτος
δεν θα φανεί στης σήραγγας την άκρη ούτε φέτος.
Το είπε κι ο Τσαβούσογλου, «απ’ τ’ όνειρο ξυπνήστε»,
την... Αϊσέ για πάντοτε στη νήσο σας αφήστε!

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, μέσα σε πέντε μήνες,
θα ηχήσουνε στ’ αυτάκια μας κομματικές σειρήνες.
Έχουμε πάλι εκλογές και θα μας θυμηθούνε
την ώρα που την ψήφο μας με θέρμη θα ζητούνε.

Στο Ευρωκοινοβούλιο θα στείλουμε τους έξι
που ο λαός τον Μάιο θα πάει να εκλέξει.
Όσοι θα πάνε, δηλαδή, στο τέλος να ψηφίσουν,
γιατί οι περισσότεροι την κάλπη θ’ αγνοήσουν.

Των πολιτών δεν σβήστηκε η αδιαφορία,
αφού θεωρούν τα κόμματα μόνο για... φασαρία.
Όμως στην Κύπρο γενικώς για όλ’ αδιαφορούμε
καθόμαστε στον καναπέ και μόνο μουρμουρούμε.

Στους δρόμους δεν φωνάζουμε, ούτ’ ένας εις τους δέκα,
όπως φωνάζουν στον Μακρόν τα... κίτρινα γιλέκα.
Φεύγει η παλιά μας η χρονιά κι έρχεται η καινούρια
κι ας φύγουνε ταυτόχρονα κι όλα μας τα κουσούρια.

Έρχεται το Δεκαεννιά κι όλοι ας ευχηθούμε
να ’ναι καλύτερο απ’ αυτό που αποχαιρετούμε...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Και τα... πόδια της δεμένα

Η Δικαιοσύνη στην Κύπρο δεν έχει δεμένα μόνο τα μάτια. Έχει δεμένα και τα πόδια. Γι’ αυτό, εξάλλου, δεν μπορεί να προχωρήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να βλέπουμε να υλοποιείται στην πράξη αυτό που είναι κοινή πεποίθηση, ότι «δικαιοσύνη η οποία αργεί δεν είναι δικαιοσύνη». Σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν τα πράματα σε ταχύτερες διαδικασίες, έχει ιδρυθεί ο Σύνδεσμος για Επιτάχυνση Απονομής Δικαιοσύνης (ΣΕΑΔ), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που κύριο σκοπό έχει να λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης στην Πολιτεία, στο Δικαστικό Σώμα, στον Δικηγορικό Σύλλογο και σε άλλους θεσμικούς παράγοντες, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές για να βελτιωθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά αυτή η κατάσταση.

Η θλιβερή διαπίστωση είναι ότι η Κύπρος έχει ένα από τα πλέον αργά και δυσκίνητα συστήματα απονομής δικαιοσύνης στον κόσμο, συνεπώς είναι επείγουσα ανάγκη να σταματήσουν τα δικαστήρια να κυλούν το αβγό με τη μανιβέλα και να ακολουθήσουν πιο σύγχρονες και αποδοτικές μεθόδους. Ελπίζουμε οι πρωτοβουλίες του ΣΕΑΔ να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα και η Πολιτεία να δει με τη δέουσα σοβαρότητα τις υπάρχουσες εισηγήσεις για άμβλυνση του προβλήματος. Βέβαια, θα πρέπει ταυτόχρονα να υποδείξουμε ότι η ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης είναι ανάγκη να συνοδεύεται και από ποιότητα απονομής Δικαιοσύνης. Το ένα χωρίς το άλλο είναι δικαστική τήβεννος χωρίς δικαστή.
ΜΠΟΞΕΡ

Η μάχαιρα του Προέδρου

Μια μάχαιρα προσφέρθηκε σαν δώρο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο στην Ευρύχου, την Πέμπτη. Έκανε, μάλιστα, και χιούμορ ο Πρόεδρος. Όταν του υποδείχθηκε ότι έπρεπε να βγάλει την μάχαιραν από τη θήκη, σχολίασε: «Είπα να μην την ανοίξω, για να μη θεωρηθεί απειλή για κανέναν. Η αντιπολίτευση υπερβάλλει τελευταία. Θα μπορούσε να ερμηνεύσει ότι επισείω μάχαιραν»!

Υπονοούσε, βέβαια, το ΑΚΕΛ, το οποίο έσπευσε να κατηγορήσει και πάλι τον Πρόεδρο ότι «δαιμονοποιεί» το θέμα της θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων. Η τουρκική προπαγάνδα δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει τη φωτογραφία του Προέδρου με την μάχαιραν, ενημερώνοντας τα Ηνωμένα Έθνη ότι «ιδού τα κρυφά σχέδια του Αναστασιάδη». Οπότε ο Πρόεδρος οφείλει να ενημερώσει την κυρία Λουτ ότι η μάχαιρα που κρατούσε δεν έχει καμιά σχέση με το Κυπριακό. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι ακόμη και ως συμβολικό όργανο άμυνας εναντίον όσων μας επιβουλεύονται, η μάχαιρα είναι εντελώς ανεπαρκής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας, που αφορά το κεφάλαιο της Αμυντικής Θωράκισης για το έτος 2019, προβλέπει κονδύλι μόλις 51,8 εκατομμυρίων ευρώ, ακολουθώντας την κατηφορική πορεία των τελευταίων χρόνων. Ο Πρόεδρος, κρατώντας την μάχαιραν στην Ευρύχου, έσπευσε να στείλει το μήνυμα προς τα έξω ότι δεν έχει επιθετικές διαθέσεις. Το πολύ-πολύ, γιορτάρες μέρες που είναι, να τη χρησιμοποιήσει για το κόψιμο... της βασιλόπιτας.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Με το δικό σου ή με... ασθενοφόρο;
Συνολικά 41 οδηγοί εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να οδηγούν μεθυσμένοι στους δρόμους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Κάποιοι από αυτούς είχαν και τις οικογένειές τους μαζί τους. Με άλλα λόγια, την ίδια στιγμή που αποτύγχαναν στο άλκοτεστ, αποτύγχαναν και στο «υπευθυνότητα τεστ». Και φαντάζομαι υπήρχαν και πολλοί άλλοι εκεί έξω που οδηγούσαν στρακόττο, αλλά δεν έτυχε να τους πιάσει η Τροχαία, οπότε αντιλαμβάνεστε ποια κατάσταση επικρατούσε στους δρόμους μας χριστουγεννιάτικα και πόσες πιθανότητες υπήρχαν να περάσουμε από τα jingle bells στα funeral bells.

Δυστυχώς δεν έπιασαν τόπο οι προτροπές «αν θα οδηγήσεις μην πιεις και αν θα πιεις μην οδηγήσεις». Ίσως, μάλιστα, κάποιοι να έπιναν... και την ώρα που οδηγούσαν. Ε, μα είναι και αντιφατικό αυτό το πράμα. Να σου εύχονται οι άλλοι «χρόνια πολλά», αλλά εσύ να φροντίζεις να βάζεις και ένα ερωτηματικό δίπλα από το «χρόνια πολλά». Ας είμαστε, λοιπόν, όλοι πιο προσεκτικοί, γιατί έχουμε και τα ξεφαντώματα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Ας υποδεχτούμε τον καινούργιο χρόνο στο σπίτι μας ή σε κάποιο φιλικό σπίτι ή σε κάποιο κέντρο διασκέδασης χωρίς να τα τσούξουμε, ώστε να μπορέσουμε να οδηγήσουμε με ασφάλεια. Σε διαφορετική περίπτωση, ας αναθέσουμε σε κάποιον άλλον οδηγό να μας μεταφέρει. Φτάνει να μην είναι ο οδηγός κάποιου... ασθενοφόρου.
ΜΠΟΞΕΡ

Η δίκη του ουρούντος αγάλματος

Κατ’ εικόνα και ομοίωσίν του θέλει να κάνει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστική η τελευταία περίπτωση εικονολήπτη, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε σε ψευδοδικαστήριο, επειδή ανέβασε στο Facebook φωτογραφία που παρουσίαζε δυο γυναίκες με ολόσωμη μαύρη ισλαμική ενδυμασία και τον τίτλο «Θέαμα στην ΤΔΒΚ».

Στο μεταξύ, εδώ και εβδομάδες διεξάγεται στα κατεχόμενα μια κωμικοτραγική «δίκη», με κατηγορούμενο τον αντικατοχικό Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, σε σχέση με ένα κολάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αφρίκα» πέρσι τον Δεκέμβριο και παρουσίαζε ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του Ταγίπ Ερντογάν. Το κολάζ είχε δημοσιευθεί σε ελληνική εφημερίδα, με την ευκαιρία της τότε επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα, και είχε αναδημοσιευθεί από την εφημερίδα του Λεβέντ.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση τον έσυρε στα δικαστήρια για ένα κολάζ, ο Σενέρ Λεβέντ σχολίασε: «Είμαι βέβαιος ότι αν ένας Τούρκος πασάς ουρούσε στο κεφάλι του Τσίπρα, ο Τσίπρας θα γελούσε και θα το προσπερνούσε.... Όμως, άλλο πράγμα είναι ο Ταγίπ. Μπορεί να ανεχτεί καθόλου τέτοια πράγματα ο άνδρας ο οποίος κάνει ένα έθνος και μια χώρα ό,τι θέλει, φυλακίζει όποιον θέλει, συγχωρεί όποιον θέλει και θεωρεί τον εαυτό του προφήτη»; Ε, ο καθένας με την ειδικότητά του. Ο μουσουλμάνος σουλτάνος τη βρίσκει με τα... ουρί του παραδείσου, ο Σενέρ τη βρίσκει με ένα άγαλμα που... ουρεί στον σουλτάνο. Κακό είναι;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Lady’s Mile ή Κοτσιάτης Mile;

Στη θάλασσα της Λεμεσού, και πιο συγκεκριμένα στην ακτογραμμή του Lady’s Mile, ξεβράστηκαν τις τελευταίες ημέρες μεγάλες ποσότητες ιατρικών αποβλήτων, αλλά ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί από πού προέκυψαν. Ευτυχώς που αυτήν την εποχή ο πολύς κόσμος δεν πάει παραλία για μπάνιο. Αλλιώς θα έπρεπε, δίπλα από τους ναυαγοσώστες, να επιτηρούν την παραλία και οι ανάλογοι... ιατροσώστες. Μα το φαντάζεστε; Να σουλατσάρεις μέσα στη θάλασσα, στα ρηχά νερά, κι αντί να προσέχεις μην πατήσεις κανέναν αχινό, να προσέχεις μην πατήσεις καμιά ένεση; Ή να θαυμάζεις την ακύμαντη θάλασσα και να λες «σήμερα η θάλασσα είναι λάδι».

Και τελικά να διαπιστώνεις ότι είναι κυριολεκτικά λάδι, από τα φάρμακα που χύθηκαν από τα φιαλίδια; Θα είχαμε και τέτοιους διαλόγους μεταξύ των ιθαγενών: «Αγάπη μου, έφερες το σιρόπι του βήχα για το μωρό»; «Όχι, το ξέχασα. Αλλά ευτυχώς ο Γιωργάκης ξέθαψε ένα μπουκαλάκι από την άμμο, παίζοντας με το κουβαδάκι του».

Οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να εντοπίσουν αυτούς που κρύβονται πίσω από αυτήν την ανεύθυνη και επικίνδυνη πράξη. Γιατί η ασυδοσία μπορεί να οδηγήσει και σε χειρότερα φαινόμενα. Όχι για τίποτε άλλο, αλλά θα συγχυστούν και οι τουρίστες μας. Θα λένε «ρε, μα σε ποια χώρα ήρθαμε; Έχουνε τόσο τέλειο σύστημα υγείας, που τα φάρμακα τα διαθέτουνε ακόμα και χύμα στις παραλίες»!
ΜΠΟΞΕΡ

Το τρένο ξεκινά, αλλά πού πάει;

Και οι ωτορινολαρυγγολόγοι αποφάσισαν να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Τα ώτα τους άκουσαν τις κυβερνητικές προτάσεις, η ρίνα τους οσμίστηκε ότι τα... λεφτά προφανώς δεν είναι αρκετά, και ο λάρυγγάς τους αρνήθηκε να καταπιεί το σχέδιο. Την ίδια ώρα φαίνεται να έχει προκύψει και πρόβλημα με τους κυβερνητικούς γιατρούς, μέλη της ΠΑΣΥΔΥ, που δεν βρήκαν ικανοποιητικά τα συμβόλαια που τους προσφέρθηκαν από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Μισό λεπτό, ρε κοπέλια.

Για να καταλάβουμε κι εμείς οι απλοϊκοί πολίτες, που σύντομα θ’ αρχίσουμε να πληρώνουμε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Πόσες άλλες εκκρεμότητες έχετε να επιλύσετε, όταν ακόμα και αυτά τα συμβόλαια των κυβερνητικών γιατρών δεν έχουν συμφωνηθεί; Τι έκαναν τόσον καιρό αυτοί που είχαν την ευθύνη των διαπραγματεύσεων; Όλα έμειναν την τελευταία στιγμή; Εντάξει, ο κόσμος απαιτεί να ξεκινήσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Αλλά δεν μπορείς να περιμένεις να ξεκινήσει το τρένο χωρίς να είναι ξεκάθαρο πόσα καύσιμα θα διαθέτει, πόσα βαγόνια θα τραβάει και αν οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν όποτε θέλουν, ενώ οι ράγες του τρένου είναι σε πολλά σημεία ατέλειωτες, με κίνδυνο σύντομου εκτροχιασμού του. Είναι ελκυστικό να λέμε στον κόσμο «ας ξεκινήσει το τρένο και διορθώνουμε τα λάθη στην πορεία», αλλά πρέπει να τον προειδοποιήσουμε κιόλας ότι έτσι και ξεκινήσει χωρίς να λυθούν κεφαλαιώδη ζητήματα, μπορεί να καταλήξει σε... τρενάκι του τρόμου!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Home Alone α λα κυπριακά

Η ταινία Home Alone είναι κάθε χρόνο το must του χριστουγεννιάτικου τηλεοπτικού προγράμματος. Το αγόρι που το ξέχασαν οι γονείς του μόνο στο σπίτι και έφυγαν για διακοπές, κι εκείνο έχει να αντιμετωπίσει επίδοξους διαρρήκτες του σπιτιού, συγκινεί πάντοτε τους τηλεθεατές. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε και μια διασκευή που να ταιριάζει στα δικά μας δεδομένα. Στον ρόλο του πιτσιρικά (τότε) Macaulay Culkin θα μπορούσε να εμφανιστεί ένας... μαθητής κυπριακού δημόσιου σχολείου.

Ξαφνικά βρίσκεται κι αυτός Home Alone (με το Home να συμβολίζει το σχολείο του). Και τότε διαπιστώνει ότι είναι περικυκλωμένος από διάφορους τύπους, που επιδιώκουν να μπούνε μέσα με το ζόρι. Από ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολών που θέλουν να τον πείσουν να εγκαταλείψει το Home και να πάει μαζί τους, μέχρι καθηγητές που κρύβονται πίσω από θάμνους στην αυλή και του ρίχνουν σαΐτες με επιστολές, για να τους ανοίξει να μπούνε μέσα για να του κάνουν ιδιαίτερα, ενώ βλέπει σφαίρες να σφυρίζουνε πάνω από το κεφάλι του, από τα πυρά που συνεχίζουν να ανταλλάσσουν οι εκπαιδευτικοί με το Υπουργείο Παιδείας, αφού τα προβλήματα που προκάλεσαν την κρίση του καλοκαιριού δεν έχουν ακόμα λυθεί.

Άσε που βλέπει να τριγυρνάνε απ’ έξω και κάτι επικίνδυνοι τύποι που πουλάνε ναρκωτικά. Ναι. Ένα Home Alone στον χώρο της παιδείας μας θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική επιτυχία (έστω και αν καταλήξει σε εκπαιδευτική αποτυχία)...
ΜΠΟΞΕΡ

Μα τι κάνει ο Τραμπ με την Τουρκία;

Κάποιες αιφνιδιαστικές κινήσεις εκεί στην Ουάσιγκτον θολώνουν το τοπίο αναφορικά με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πώληση των πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία, έναντι 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια ώρα, ο Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, αφήνοντας τους Κούρδους μαχητές στο έλεος της Τουρκίας. Ειδικά η κίνηση των Αμερικανών για τους Patriot προφανώς έγινε σε μια προσπάθεια να ματαιωθεί η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

Σε μια πρώτη αντίδραση για την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησής του, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει την απόφασή της για τους ρωσικούς S-400. Εξάλλου και το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι προχωρεί στην πώληση των S-400 στην Τουρκία. Οι Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι, αν πάρει τους ρωσικούς πυραύλους, δεν θα πάρει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35. Πολύ φοβούμαι, όμως, ότι έτσι όπως η κυβέρνηση Τραμπ αλλάζει τις αποφάσεις της σαν τα... ταγεράκια της Μελάνια, στο τέλος η Τουρκία θα πάρει και τους ρωσικούς S-400, θα πάρει και τους αμερικανικούς Patriot, θα πάρει και τα F-35. Σαν επιδέξια παλλακίδα που παίζει με δύο εραστές, και καταφέρνει και τους απομυζά και τους δύο...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ