Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 12 Δεκέμβριος 2018, 12:00 | Σημερινή

Το χαλλούμι ουκ ελάττω παραδώσωμεν;
Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο προϊόν στον κόσμο που να έχει προκαλέσει τέτοιους πολύχρονους πολέμους και διαμάχες όσο το κυπριακό χαλλούμι. Ο Τρωικός Πόλεμος κράτησε μόνο δέκα χρόνια. Ο... Χαλλουμοτρωικός πόλεμος διαρκεί πολλές δεκαετίες. Και δεν τελείωσε ακόμα. Στην τελευταία μάχη που δόθηκε, το εθνικό μας προϊόν υπέστη οδυνηρή ήττα στη Βρετανία, όπου με δικαστική απόφαση χάσαμε την εμπορική ονομασία του, η οποία δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία, αφού οι αρμόδιες κυβερνητικές μας υπηρεσίες δεν πήραν μυρωδιά ότι κάποιοι... «έψηναν» χαλλούμια στη σχάρα της αγγλικής Δικαιοσύνης.

Είναι γεγονός ότι το χαλλούμι μας βάλλεται πανταχόθεν από διάφορα διεθνή... αππηητούρκα, τα οποία θέλουν να βάλουν χέρι ακόμα και στο κοινοτικό εμπορικό σήμα. Στο μεταξύ, έχει τεθεί και θέμα διαφοροποίησης του φακέλου που έχουμε καταθέσει στην ΕΕ για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Γενικά έχει δημιουργηθεί ένα αλαλούμ (ή αν προτιμάτε... γαλαλούμ), πίσω από το οποίο εξακολουθούν να βρίσκονται οι διαφορές αγελαδοτρόφων, αιγοπροβατοτρόφων και τυροκόμων, τους οποίους φαίνεται να χωρίζουν... ποταμοί γάλακτος.

Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά εγώ σκέφτομαι το εξής: Οι Βρετανοί πήρανε ήδη δικό μας έδαφος και το ονόμασαν «βρετανικό», για να έρχονται να κάνουν τη χριστουγεννιάτικη βόλτα τους τα πριγκιπικά τους ζεύγη. Ε, αν τους επιτρέψουμε να μας πάρουνε και το χαλλούμι, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ακραία φαινόμενα ή ακραίες κακοτεχνίες;

Ακραία καιρικά φαινόμενα «έπνιξαν» και πάλι τη Λευκωσία και άλλες περιοχές. Και βρεθήκαμε για μια ακόμα φορά μπροστά στη γνωστή εικόνα με τους δρόμους-κανάλια της Βενετίας και την Πυροσβεστική να τρέχει για να ανταποκριθεί σε δεκάδες κλήσεις, για να βγάλει οδηγούς από παγιδευμένα αυτοκίνητα και να αντλήσει νερά από πλημμυρισμένα σπίτια. Και ξανά οι ίδιοι προβληματισμοί για το τι φταίει. Κάποιοι αρμόδιοι έριξαν την ευθύνη στη μαζική βροχόπτωση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Κάποιοι υπέδειξαν την ανεπάρκεια των έργων υποδομής και την ανυπαρξία προληπτικών σχεδιασμών, τις κακοτεχνίες, τα λάθη του παρελθόντος, τις ευθύνες των πολιτών που ρίχνουν τα σκουπίδια όπου φθάσουν κ.λπ. Ίσως να φταίνε όλοι οι πιο πάνω παράγοντες. Το θέμα είναι να κάτσουν όλοι μαζί οι επηρεαζόμενοι Δήμοι με την Κυβέρνηση και να προσπαθήσουν να κάνουν από κοινού σχεδιασμούς και να βρουν πρακτικές λύσεις, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο τα προβλήματα. Δεν είμαστε δα και μια χώρα με πολυομβρία.

Φανταστήκατε να είχαμε πιο συχνά καταιγίδες; Η χειμερινή μας ένδυση θα ήταν... οι στολές βατραχανθρώπων και το μέσο κυκλοφορίας τα... φουσκωτά σκάφη. Κάντε κάτι επειγόντως, κύριοι, γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο οι άνθρωποι να μην κινδυνεύουν μόνο να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες. Κινδυνεύουν να τους τα πάρουν... και οι χείμαρροι!
ΜΠΟΞΕΡ

Η τύχη μαζί μας

Πόσες φορές ακούσατε τη φράση «ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα»; Για έναν ανεξήγητο λόγο, η τύχη είναι πολύ συχνά με το μέρος μας. Ίσως επειδή είμαστε ένας λαός που τα αφήνει όλα στην τύχη. Και η τύχη, θέλοντας να μας ανταμείψει για την εμπιστοσύνη που της δείχνουμε, μας το ανταποδίδει αποτρέποντας κάποιες τραγωδίες. Με τη θεομηνία της Δευτέρας ακούσαμε κάποιον αρμόδιο να λέει «ευτυχώς που έγινε ξημερώματα και αποφύγαμε τα χειρότερα». Με τις βροχές των επόμενων ημερών, είδαμε να καταρρέει και μέρος οροφής δημόσιου νηπιαγωγείου στον Στρόβολο.

Ευτυχώς συνέβη κι αυτό στη διάρκεια της νύχτας κι έτσι δεν είχαμε κανένα ανεπιθύμητο συμβάν. Όπως, βέβαια, έγινε και πριν από δέκα χρόνια, τον Ιούνιο του 2008, όταν κατέρρευσε νύκτωρ και εντελώς ξαφνικά η στέγη του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. Και τότε βγάλαμε πάλι όλοι μας έναν στεναγμό ανακούφισης. «Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα». Και τα θύματα θα ήταν πολλά. Πάρα πολλά.

Γιατί την επόμενη μέρα θα βρίσκονταν μέσα στο θέατρο κάπου χίλια παιδιά. Και λίγες μέρες νωρίτερα είχε δοθεί εκεί και παράσταση των Μπολσόι, που την παρακολούθησε και ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Στην περίπτωση του Θεάτρου δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αρωγή της τύχης. Δεν θυμάμαι, πάντως, αν έχουν λογοδοτήσει, τιμωρηθεί ή πληρώσει κάποιοι για την κατάρρευση. Η στέγη του ΘΟΚ έπεσε. Φαίνεται πως έπεσε και το θέμα... στα μαλακά. Όπως και τόσα άλλα, βεβαίως...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το πρόβλημα που προκαλεί τα... προβλήματα

Κάποιες σκέψεις καταγράφει η στήλη, με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, με το χαλλούμι, τις πλημμύρες κ.λπ. Ερχόμαστε, λοιπόν, στη ρίζα του προβλήματος που προκαλεί... τα προβλήματα σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου αυτής της χώρας. Για να βρούμε την άκρη πρέπει να απαντήσουμε πρώτα στα ακόλουθα ερωτήματα: Βρίσκονται οι πιο άξιοι και οι πιο ικανοί σε θέσεις-κλειδιά στη δημόσια υπηρεσία, οι οποίοι παίρνουν αποφάσεις και δεν περιμένουν να πάρει κάποιος άλλος τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρουν αυτοί, ώστε να μην έχουν καμιά ευθύνη; Θα σταματήσουν οι κομματικές παρεμβάσεις σε διορισμούς και προαγωγές;

Θα τερματιστεί το γελοίο φαινόμενο να αξιολογούνται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ως «εξαίρετοι» και να βλέπουμε καθημερινά τις «εξαίρετες» επιδόσεις τους; Θα πάψει να υπάρχει μια γενικότερη ανοχή και ατιμωρησία και να επικρατεί μια κατάσταση σορολόπ και ανευθυνότητας; Θα γίνεται αυστηρός έλεγχος και θα υπάρχει λογοδοσία για τα λάθη; Θα αρχίσουν να αναλαμβάνουν κάποιοι την ευθύνη για τις κακοτεχνίες και τις απρονοησίες, οι οποίες προκαλούν χάος όποτε βρέξει λίγο περισσότερο, ή θα συνεχιστεί μεταξύ των Δήμων και του Τμήματος Δημοσίων Έργων η τακτική «εγώ εν τζιαι, εν τούτοι που φταίουν»; Ξέρω, ξέρω. Οι απαντήσεις σε όλα τα πιο πάνω ερωτήματα είναι στερεότυπες και καταλήγουν στο εξής: «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν»!
ΜΠΟΞΕΡ

Το βαρύ... ΠΕΠόνι της Χρυσταλλούς

Αμάν αποκάλυψη, η κυρία Χρυστάλλα μας. Ομολόγησε ότι το 2015 σταμάτησε την έρευνα που είχε ξεκινήσει για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ), επειδή... φοβήθηκε, όταν άρχισε αστυνομική έρευνα σχετικά με τη διαρροή λίστας με τα ονόματα βουλευτών. Πολύ μεγάλος θα ήταν εκείνος ο φόβος της, αφού ούτε τα επόμενα τρία χρόνια ξαναδοκίμασε να ολοκληρώσει την έρευνα. Έτσι έμειναν να αιωρούνται υποψίες επί των κεφαλών δικαίων και αδίκων, αφού ούτε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του λαού ζήτησαν να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Εκείνο που ειλικρινά δεν κατάλαβα είναι η εκτίμηση στην οποία προέβη η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ότι βρέθηκε «να την μισεί μια κοινωνία», γιατί θα έκανε ελέγχους στα ΜΕΔ των ΠΕΠ. Κύριε ελέησον, κυρία Χρυστάλλα μου. Γιατί να σας μισά η κοινωνία; Το εντελώς αντίθετο θα συνέβαινε. Θα σας επαινούσε και θα σας επευφημούσε αν προχωρούσατε στην έρευνά σας. Μόνο τα ίδια τα εμπλεκόμενα ΠΕΠ θα σας μισούσαν.

Ας είναι, όμως. Ακόμα και τώρα, αφού το «φέρετε βαρέως», όπως είπατε, προχωρήστε και δώστε αυτά τα στοιχεία, ώστε να εξιλεωθείτε σε κάποιο βαθμό και για τη γενική ανυπαρξία σας τα τελευταία χρόνια. Δεν χρειάζεται καν να ζητήσετε άδεια από τους βουλευτές για να το κάνετε. Λίγο προτού απέλθετε από το αξίωμά σας, δεν έχετε κανένα λόγο να... φοβάστε πλέον.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

«Μέα κούλπα» ή μέα... κούππα;

Αλλεπάλληλα «μέα κούλπα» ακούσαμε το τελευταίο διάστημα από δημόσια πρόσωπα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη πρόσφατα σε δημόσια απολογία για την προεδρική χάρη που έδωσε σε παιδεραστή, ο οποίος αποφυλακίστηκε. Στην πράξη, από την προεδρική χάρη επωφελήθηκαν επτά συνολικά παιδεραστές, με τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου να καταγγέλλει ότι ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας, για χάρη του οποίου έγινε η προεδρική κίνηση. Το άλλο δημόσιο «μέα κούλπα», που ακούσαμε, προήλθε από τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία μετάνιωσε, έστω και με καθυστέρηση τριών χρόνων, για το γεγονός ότι σταμάτησε την έρευνα για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Ομολογουμένως δεν είναι συχνό φαινόμενο η παραδοχή λαθών στην μπανανία μας. Διερωτάται, όμως, κανένας πόση αξία έχει ένα «μέα κούλπα» δημοσίων προσώπων ύστερα από την πάροδο τόσου χρόνου, ή υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, για να μην πω σε όλες, εκείνο που βρίσκεται πίσω από τη σκέψη του αναφωνούντος μέα κούλπα είναι να καθαρίσει την εικόνα του από τυχόν τάτσες που έμειναν από κάποια ενέργεια ή παράλειψή του. Ή, για να το θέσω διαφορετικά, δεν πρόκειται για «μέα κούλπα», αλλά για μέα... κούππα (άπαννη).
ΜΠΟΞΕΡ

Σε ποιον ανήκει αυτό το μεγάλο... νοίκι;

Σε απελπιστικό αδιέξοδο βρίσκονται τα νεαρά ζευγάρια που δεν έχουν δική τους στέγη. Με τους σημερινούς μισθούς, η απόκτηση κατοικίας είναι άπιαστο όνειρο, αλλά και η ενοικίαση στέγης αποτελεί απόπειρα οικονομικού «αυτοχειριασμού». Η εκτόξευση των ενοικίων, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην απόγνωση, αφού ακόμα και για ένα γουμά απαιτούν ενοίκιο εκατοντάδων ευρώ. Με τα λεφτά που διαθέτει ο μέσος Κύπριος, η μόνη στέγη που μπορεί να αποκτήσει, είναι τα... κεραμίδια. Και το πρόβλημα δεν φαίνεται να αμβλύνεται, αφού ούτε η Κυβέρνηση, ούτε τα κόμματα δείχνουν να έχουν λύσεις για μείωση των ενοικίων ή για βελτίωση των όρων απόκτησης στέγης από νεαρά ζευγάρια. Η μόνη ελπίδα είναι να αναλάβει δράση το... δίδυμο Αβέρωφ - Νικόλας, τώρα που βρίσκονται πια κάτω από την ίδια πολιτικο-οικονομική... στέγη, να κάνουνε κάτι και για το στεγαστικό.

Διάλογος ζευγαριού, που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα:

- Αγάπη μου, τι θα κάνουμε; Θα δυσκολευτούμε να αποκτήσουμε δικό μας σπίτι.

- Το ξέρω, αγάπη μου, αλλά αν αρχίσουμε σιγά-σιγά, μπορεί κάποια μέρα να τα καταφέρουμε.

- Τι εννοείς σιγά-σιγά;

- Να αρχίσουμε από κάτω και να πηγαίνουμε προς τα πάνω. Να αρχίσουμε, ας πούμε, από το πεζοδρόμιο.

- Δηλαδή να ξεκινήσουμε το χτίσιμο από το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μας;

- Όχι. Εννοώ να αρχίσω εγώ να κάνω... «πεζοδρόμιο», για να μαζέψουμε τα λεφτά που χρειάζονται...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Καβγάδες για χάρη του Μεβλούτ!

Ο Τσαβούσογλου κάθεται στο γραφείο του, καπνίζοντας το πούρο του, και γελά σαρδόνια, έχοντας καταφέρει να οδηγήσει τους πολιτικούς μας ηγέτες να τσακώνονται για την αφεντιά του. Ο Άντρος Κυπριανού, αφού δεν μας αποκάλυψε εδώ δημοσίως τα «πολλά και ενδιαφέροντα» που του είπε ο Τσαβούσογλου, αποφάσισε να πάει στη Νέα Υόρκη και να τα αποκαλύψει στους εκεί ομογενείς. Έτσι, μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η ηγεσία της κυπριακής παροικίας, αποκάλυψε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να δεχθεί η τουρκική πλευρά να συζητήσει την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δεν τον ενημέρωσε για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ο κ. Κυπριανού επιμένει ότι τον ενημέρωσε

. Η ουσία, ωστόσο, δεν είναι αν ενημέρωσε τον Πρόεδρο ή όχι. Η ουσία είναι ότι ο Άντρος Κυπριανού εξακολουθεί να δίνει δημοσίως την εικόνα ότι η Τουρκία στο Κραν Μοντανά ήταν έτοιμη να κάνει βήματα για την επίτευξη συμφωνίας και η δική μας πλευρά τα τούμπαρε όλα. Εμφανίζει έναν Τσαβούσογλου συγκαταβατικό, λογικό και μετριοπαθή, ως να μην είναι ο Υπουργός Εξωτερικών του νεο-οθωμανικού δικτατορικού καθεστώτος της κατοχικής Τουρκίας, αλλά της Παπούας-Νέας Γουινέας. Λοιπόν. Για να τελειώνουμε. Αν ο Τσαβούσογλου είναι διατεθειμένος να δεχτεί πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, ας μας το πει ο ίδιος και όχι να βάζει πεμπάμενους να μας το λένε.
ΜΠΟΞΕΡ

Μας θύμισαν το... «τιμημένο» του 2004

Α, ρε παιδιά, τι μας θυμίσατε! Μας κάνατε να ξαναζήσουμε τις ένδοξες στιγμές του 2004, όταν η Εθνική Ελλάδας, σε μιαν απίστευτη υπέρβαση, κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης! Επτά παίκτες της τότε ομάδας (Νικοπολίδης, Καραγκούνης, Γκούμας, Μπασινάς, Κατσουράνης, Καφές και Παπαδόπουλος) βρέθηκαν στην Κύπρο και έδωσαν έναν αγώνα με Κύπριους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, αφιερωμένο στο Fair Play. Στο γήπεδο βρέθηκαν 2.500 μαθητές κι αυτό είναι πολύ σημαντικό ως προς τα μηνύματα που δόθηκαν. Θα έλεγα, όμως, ότι οι επτά ποδοσφαιριστές του απίστευτου «πειρατικού» θα έπρεπε να κάνουν ακόμα μία εμφάνιση. Στη... Βουλή των Αντιπροσώπων, για να δώσουν κι εκεί τα μηνύματά τους.

Όχι μόνο για την ανάγκη να υπάρχει και στην πολιτική το... Fair Play, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Εθνική Ελλάδας, κόντρα σε κάθε προγνωστικό και σε κάθε πιθανότητα, κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Να σηκώσει το... «τιμημένο» κύπελλο του Euro 2004. Δείχνοντας φοβερή δύναμη ψυχής, ακατάβλητη θέληση, αυτοπεποίθηση, σωστή οργάνωση και τσαμπουκά. Και βέβαια για να μας θυμίσουν ότι μεγάλο μερίδιο στην ανεπανάληπτη εκείνη επιτυχία είχε ο σπουδαίος προπονητής της ομάδας, ο Ότο Ρεχάγκελ, υπογραμμίζοντας πόση σημασία έχει να υπάρχει ένας ηγέτης με όραμα, ένας «στρατηγός» με σωστή τακτική και ένας μπροστάρης με τσαμπουκά. Εμείς, άραγε, διαθέτουμε τέτοιους «στρατηγούς»;
Ο ΦΟΥΡΠΟΣ

Το ταμείο μετανοίας και η επιστροφή των κλεμμένων

Επιστρέψτε τα λεφτά στο Δημόσιο, θα πρέπει να είναι η ατάκα των Δικαστηρίων, των εισαγγελέων και των αστυνόμων που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα που αναφύεται σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής του τόπου. Η εκστρατεία των Αρχών του κράτους θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί κιόλας για να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα να ανανήψουν και κυρίως να τους δοθούν ελαφρυντικά στις ενδεχόμενες καταδίκες τους.

Μπορεί να φαντάζει ως ουτοπικό και κυρίως ανεδαφικό, αλλά μια δοκιμή θα πείσει τους πάντες. Ας εφαρμόσουν την πρακτική του επονομαζόμενου «Ταμείου Μετανοίας» -ελπίζουμε οι Άγιοι Συνοδικοί να μην μας παρεξηγήσουν για την έμπνευση-, στο οποίο θα πληρώσουν τα χρήματα που έκλεψαν από τους συμπολίτες τους και οι ίδιοι θα έχουν την ευκαιρία να εξαγνιστούν και να εξιλεωθούν. Αν, μάλιστα, κάποιος εξ αυτών τύχει και του ευεργετήματος της επιεικούς αντιμετώπισης, έστω της φυλάκισης με αναστολή, προφανώς και το εν λόγω ταμείο θα συλλέξει αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Διαφορετικά δεν θα έχουν άλλοθι στη μετέπειτα καταδίκη τους στο Δικαστήριο και αν είναι δυνατό οι υπηρέτες της Θέμιδος να επιμετρήσουν στην ποινή που θα τους επιβάλουν και την απαξίωση-περιφρόνηση του «Ταμείου Μετανοίας», σε αντίθεση με άλλους που θα επιστρέψουν τα χρήματα. Και να μην ξεχνάμε τα κλεμμένα χρήματα. Όσοι δε πιστεύουν ότι θα κρυφτούν, να τους υπενθυμίσουμε ότι πέραν της φυσικής δικαιοσύνης, υπάρχει και η Θεία Δίκη. Εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να τους σώσει και, κυρίως, τίποτε δεν μπορούν να κρύψουν…
Ξιουρ.