Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 05 Δεκέμβριος 2018, 12:00 | Σημερινή

Ο διάλογος Νίκου - Άντρου
Η στήλη αποκαλύπτει σήμερα τον πραγματικό διάλογο Προέδρου Αναστασιάδη - Άντρου Κυπριανού στο Προεδρικό:

ΝΙΚΟΣ: Τι σου είπεν ο Τσαβούσογλου;

ΑΝΤΡΟΣ: Βασικά τζιείνα που είπεν τζιαι στον «Πολίτην». Τζι υπέβαλέν μου το ερώτημαν «Πέτε μας είνταμ' που θέλετε».

ΝΙΚΟΣ: Τζιαι τι του απάντησες;

ΑΝΤΡΟΣ: Εγώ τίποτε. Εσύ πρέπει να του απαντήσεις, που εν ηξέρεις είνταμ' που θέλεις.

ΝΙΚΟΣ: Όι, έπρεπεν να του απαντήσεις. Να του πεις «Ξέρουμεν είνταμ' που θέλουμεν. Θέλουμεν να τελειώσει τες διακοπές της η Αϊσιέ τζιαι να πάει στ’ ανάθθεμαν». Γιατί εν του το είπες; Όξα εν το εγύριζεν η γλώσσα σου;

ΑΝΤΡΟΣ: Εσύ γιατί εν του το είπες, όταν τον εσυνάντησες; Όξα μόνον για λύσιν δύο κρατών του είπες;

ΝΙΚΟΣ: Άτε πάλε. Ρε Άντρο, αφού σου εξήγησα τζιαι στο Εθνικόν Συμβούλιον ότι εν τζιείνος που μου είπεν για δύο κράτη. Εγώ είπα του μόνον για την αποκεντρωμένην ομοσπονδίαν.

ΑΝΤΡΟΣ: Νναι, αλλά άννοιξες την πόρταν για συνομοσπονδίαν τζιαι δύο κράτη.

ΝΙΚΟΣ: Πε μου ειλικρινά, ρε Άντρο. Είπεν σου τίποτε ο Τσαβούσογλου που να δείχνει ότι η Τουρκία εν έτοιμη να κάμει υποχωρήσεις, αν ξαναρκέψουν οι συνομιλίες;

ΑΝΤΡΟΣ: Όι.

ΝΙΚΟΣ: Ε, γιατί εν του το εζήτησες;

ΑΝΤΡΟΣ: Τι λαλείς, ρε Νίκο; Εφιλοξένησέν με έσσω του, ο άνθρωπος, ήταν να έχω τζι απαιτήσεις; Ρε, τον Φούλλην, όταν τον εφιλοξένησα, εν ήθελα να κάμω δηλώσεις να τον στενοχωρήσω, τζι ήταν να στενοχωρήσω τον Μεβλούτ;

ΝΙΚΟΣ: Ααα!!! Σηκώστε τα τασάκια που ομπρός μου! Γλήορα!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Τον έπεισε ο Τσαβούσογλου;

Δεν βελτιώθηκε το κλίμα μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Προεδρικού μετά τη συνάντηση του Άντρου Κυπριανού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος δεν κατόρθωσε να πείσει τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ότι δεν έχει αλλάξει πολιτική κι έτσι ο τελευταίος έφυγε «πυροβολώντας» από το Προεδρικό. Παρ’ όλο που ο κ. Κυπριανού είχε προαναγγείλει ότι ήταν έτοιμος να πει πολλά, τελικά είπε λίγα. Βασικά κάλεσε τον Πρόεδρο να ξεκαθαρίσει αν το ΑΚΕΛ τον πίεσε καμιά φορά για να κάνει υποχωρήσεις στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και άφησε και πάλι αιχμές για τον κ. Αναστασιάδη ότι είναι έτοιμος να συζητήσει «άλλες λύσεις». Ωστόσο, για την «ταμπακέρα», δηλαδή για τη συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου, ο Άντρος δεν μας έκανε καμιάν αποκάλυψη.

Απλώς μας πληροφόρησε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ τού είπε αυτά που είχε πει και στη συνέντευξή του στον «Πολίτη» και ακόμα τρία-τέσσερα πράγματα, τα οποία δεν μας κοινοποίησε, οπότε δεν ξέρουμε πόση σημασία έχουν. Πάντως, το ότι ο κ. Κυπριανού επιμένει να επιτίθεται στον Πρόεδρο, μετά τη συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου, τι σημαίνει; Σημαίνει ότι ο Άντρος πείσθηκε, προφανώς, από αυτά που του είπε ο φίλος του ο Μεβλούτ και ήρθε πίσω και προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτός που μπλοκάρει τη διαπραγματευτική διαδικασία. Έτσι δεν είναι;
ΜΠΟΞΕΡ

Τον προσγείωσε ο Γιλντιρίμ;

Μη νομίζετε ότι μόνο ο Άντρος Κυπριανού, από τη «συμβιβαστική σχολή» του Κυπριακού, καταφέρνει να έχει επαφές με αξιωματούχους της Τουρκίας. Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Όπως δημοσίευσε ο κ. Τορναρίτης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, συνάντησε τον Γιλντιρίμ στην Κωνσταντινούπολη και είχε μαζί του «μια ενδιαφέρουσα κουβέντα». Ο κ. Τορναρίτης βρέθηκε στην Πόλη εκπροσωπώντας την Κυπριακή Βουλή στη σύνοδο των Ασιατικών Κοινοβουλίων.

Αλλά, ρε παιδί μου, αυτός ο αμπάλατος ο Γιλντιρίμ δεν έδειξε κανένα ίχνος φιλοφρόνησης προς τον κ. Τορναρίτη, παρά την «ενδιαφέρουσα κουβέντα» που είχαν οι δυο τους. Έτσι, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στάθηκε στο βήμα της συνόδου των Ασιατικών Κοινοβουλίων και, ενώπιον του βουλευτή του ΔΗΣΥ, δεν δίστασε να καταγγείλει την ελληνοκυπριακή πλευρά για τη στάση της στο Κυπριακό. «Η αδιάλλακτη στάση της ε/κ πλευράς δυσκολεύει, δυστυχώς, τη λύση», υποστήριξε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «η ‘τδβκ’ επιδεικνύει κάθε είδους θυσία και καλή πρόθεση, ενώ η ‘ε/κ διοίκηση’ διατηρεί την ίδια στάση». Αναμένω τώρα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βγει και θα κάνει το ακόλουθο σχόλιο: «Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ αναμένω και ευελπιστώ ότι θα αφυπνίσουν όσους ζουν σε ιδεατούς κόσμους»...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Μουσταφά ο νεροκουβαλητής

Ρε μανία, αυτός ο Ακιντζί, να μας πείσει να δεχτούμε να στέλνουμε το φυσικό μας αέριο μέσω Τουρκίας. Μας πρότεινε, μάλιστα, και μιαν ανταλλαγή για να μας δελεάσει. Να δεχτούμε να διοχετεύουμε το αέριό μας με τον τουρκικό αγωγό και η Τουρκία σε αντάλλαγμα να μας δίνει... νερό με τον δικό της αγωγό! Πολύ «δίκαιη» ανταλλαγή, με βάση την τουρκική λογική. Διότι πάντα θέλουν να παίρνουν περισσότερα απ' όσα δίνουν. Αυτή είναι η πάγια τακτική τους στο Κυπριακό. Θέλουν, ας πούμε, να πάρουν την εκ περιτροπής προεδρία και διάφορα άλλα, και σε αντάλλαγμα να μη... δώσουν τίποτε. Εν πάση περιπτώσει, για να επανέλθουμε στην πρόταση του Μουσταφά για «αέριο έναντι νερού».

Κατ’ αρχάς δεν θέλουμε το τουρκικό νερό, το οποίο ήδη έχει οδηγήσει στην πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία. Και ούτως ή άλλως είναι ένα παράνομο έργο που συνιστά ένα ακόμη κατοχικό τετελεσμένο. Προτιμούμε να μένουμε άλουτοι, αλλά μακριά από εμάς το νερό της Τουρκίας. Μπορεί να είχαμε πέρσι μιαν άνομβρη χρονιά, αλλά ελπίζουμε ότι φέτος, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, θα είναι διαφορετικά τα πράματα. Κι έχουμε και την αφαλάτωση, ώστε τουλάχιστον να μη διψάσουμε. Δεν θέλουμε, λοιπόν, το νερό της Τουρκίας. Κι αν ο Ακιντζί κατήντησε ο... νεροκουβαλητής (και... αεριοκουβαλητής) του Ερντογάν, εμείς δεν έχουμε καμιά διάθεση να καταντήσουμε.
ΜΠΟΞΕΡ

Σε ποιον ανήκει αυτό το μεγάλο... νοίκι;

Σε απελπιστικό αδιέξοδο βρίσκονται τα νεαρά ζευγάρια που δεν έχουν δική τους στέγη. Με τους σημερινούς μισθούς, η απόκτηση κατοικίας είναι άπιαστο όνειρο, αλλά και η ενοικίαση στέγης αποτελεί απόπειρα οικονομικού «αυτοχειριασμού». Η εκτόξευση των ενοικίων, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην απόγνωση, αφού ακόμα και για ένα γουμά απαιτούν ενοίκιο εκατοντάδων ευρώ. Με τα λεφτά που διαθέτει ο μέσος Κύπριος, η μόνη στέγη που μπορεί να αποκτήσει είναι τα... κεραμίδια.

Και το πρόβλημα δεν φαίνεται να αμβλύνεται, αφού ούτε η Κυβέρνηση, ούτε τα κόμματα δείχνουν να έχουν λύσεις για μείωση των ενοικίων ή για βελτίωση των όρων απόκτησης στέγης από νεαρά ζευγάρια. Η μόνη ελπίδα είναι να αναλάβει δράση το... δίδυμο Αβέρωφ - Νικόλας, τώρα που βρίσκονται πια κάτω από την ίδια πολιτικο-οικονομική... στέγη, να κάνουνε κάτι και για το στεγαστικό.
Διάλογος ζευγαριού, που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα:

- Αγάπη μου, τι θα κάνουμε; Θα δυσκολευτούμε να αποκτήσουμε δικό μας σπίτι.

- Το ξέρω, αγάπη μου, αλλά αν αρχίσουμε σιγά-σιγά, μπορεί κάποια μέρα να τα καταφέρουμε.

- Τι εννοείς σιγά-σιγά;

- Να αρχίσουμε από κάτω και να πηγαίνουμε προς τα πάνω. Να αρχίσουμε, ας πούμε, από το πεζοδρόμιο.

- Δηλαδή να ξεκινήσουμε το χτίσιμο από το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μας;

- Όχι. Εννοώ να αρχίσω εγώ να κάνω... «πεζοδρόμιο», για να μαζέψουμε τα λεφτά που χρειάζονται...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Αντί του κόμματος, ένας... κόμματος

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύεται και πάλι ότι μπορούν να μετατραπούν σε μέσα κοινωνικής εξαπάτησης. Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κατήγγειλε την ύπαρξη σελίδας στο Facebook, η οποία τιτλοφορείται και αυτή «Κίνημα Οικολόγων», αλλά ουδεμία σχέση έχει με το Κίνημα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω σελίδα χρησιμοποιεί παράνομα το επίσημο λογότυπο του Κινήματος Οικολόγων και μάλιστα χρησιμοποιεί και υβριστική γλώσσα ενάντια σε πρόσωπα. Α, κύριε Περδίκη μου. Έχετε δίκαιο να εξοργίζεστε. Αλλά υπάρχουν και... χειρότερα. Δέστε τι έπαθε ο υποψήφιος Πρόεδρος, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος διαπίστωσε ότι ο προεκλογικός του ιστότοπος έχει μετατραπεί σε ιστοσελίδα διακίνησης... πορνογραφικού υλικού! Συγκεκριμένα, όταν έληξε η διάρκεια χρήσης της ιστοσελίδας από τον κ. Μαλά, κάποιος την αγόρασε (νόμιμα, για να εξηγούμαστε) και την μετέτρεψε σε πορνοσελίδα.

Ο κ. Μαλάς δεν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι έγινε τέτοια χρήση στον συγκεκριμένο ιστότοπο και πιστεύει ότι κάποιοι προσπαθούν να δυσφημήσουν το όνομά του. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι άλλο θα αντικρίσουνε τα μάτια μας κάποια μέρα στις πολιτικές ιστοσελίδες. Θα μπαίνεις σε μια τέτοια ιστοσελίδα κι εκεί που θα επιχειρείς να δεις τις απόψεις του κόμματος, ας πούμε, στο Κυπριακό, να ξεπετάγεται ένας... κόμματος και να κάνει ακατονόμαστα πράματα. Και το χειρότερο. Η πορνοσελίδα να παίρνει περισσότερα... likes από την κανονική κομματική ιστοσελίδα!
ΜΠΟΞΕΡ

Ας μην αρχίσουν πάλι οι πουρούδες

Έχει δίκαιο ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, ο οποίος άρχισε να βαράει το καμπανάκι του κινδύνου για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αν συνεχιστεί αυτή η τάση που παρατηρείται τελευταία για ικανοποίηση διαφόρων ομάδων του πληθυσμού. Σίγουρα πρέπει να βοηθηθούν όσο είναι δυνατό οι ευάλωτες ομάδες, αλλά να μη φθάσουμε και στο άλλο άκρο, να δείχνουμε τα ανεξέλεγκτα χουβαρνταλίκια του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στην κατάρρευση του 2013. Πάντα να θυμόμαστε ότι συνεχίζουμε, ως κράτος, να ζούμε με δανεικά, τα οποία πρέπει να αποπληρώνουμε στην ώρα τους. Είναι ορατός ο κίνδυνος διάφορες ομάδες, βλέποντας ότι υπάρχουν κάποια πλεονάσματα, ν’ αρχίσουν να... παίζουν δυνατά την πουρού τους είτε έξω από το Προεδρικό είτε έξω από τη Βουλή, για ικανοποίηση αιτημάτων τους.

Η Κυβέρνηση και τα κόμματα ας μην επιδοθούν στα γνωστά παιχνίδια λαϊκισμού και πλειοδοσίας του τύπου «είμαι μεγαλύτερος χουβαρντάς από εσένα» και να υποκύπτουν σε πιέσεις για παροχές, για αυξήσεις και τα λοιπά. Οι εμπειρίες του 2013 είναι και πικρές και νωπές για να ξεχαστούν εύκολα και να επιστρέψουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Όπου υπάρχουν αδικίες και ανισότητες, να διορθωθούν. Αλλά με λελογισμένο τρόπο και χωρίς υπερβολικές και ανεδαφικές απαιτήσεις. Ένα μόνο έχω να πω. Έχουμε υποστεί ένα οδυνηρό κούρεμα. Ας μη δώσουμε μόνοι μας την ευκαιρία να μας ξανακουρέψουν όσες τρίχες μπόρεσαν να ξαναφυτρώσουν...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Χαμόγελα στο γεωτρύπανο

Αέριο αισιοδοξίας... με συγχωρείτε, παρασύρθηκα. Αέρας αισιοδοξίας, ήθελα να γράψω, πνέει από τη στιγμή που είδαμε δυο χαμογελαστούς υπουργούς μας, της Ενέργειας και των Εξωτερικών, με μια εξίσου χαμογελαστή πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, να ποζάρουν πάνω στο πλωτό γεωτρύπανο Stena Icemax, το οποίο πραγματοποιεί, για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Petroleum, τη γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10. Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση άρχισε στις 16 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Δεν θέλουμε να καταλήγουμε σε αυθαίρετα συμπεράσματα, αλλά έχουμε την εντύπωση ότι αν δεν υπήρχαν κάποιες καλές ενδείξεις για τη γεώτρηση, ίσως να μην έκαναν την επίσκεψη στο γεωτρύπανο οι τρεις τους και να φωτογραφηθούν σε μια τόσο «αισιόδοξη» πόζα. Ίσως, όμως, απλώς να πήγαν για ξενάγηση και για να χαιρετίσουν και να ενθαρρύνουν το πλήρωμα.

Εντάξει, εικασίες κάνουμε, γιατί δεν υπάρχει καμιά επίσημη ή ανεπίσημη πληροφόρηση για την πορεία της γεώτρησης. Αλλά επειδή ενθουσιαστήκαμε κι εμείς βλέποντας τα χαμόγελα της κυρίας Ντόχερτι και των κυρίων Λακκοτρύπη και Χριστοδουλίδη, σκεφτήκαμε ότι κάτι θετικό ίσως άκουσαν κατά την παραμονή τους στο γεωτρύπανο. Ας κάνουμε υπομονή, όμως. Μέσα στον Δεκέμβριο θα ξέρουμε οριστικά αν υπάρχει αέριο στη «Δελφύνη» και πόσο είναι αυτό, ή αν πέσαμε πολύ... Exxon στην αισιοδοξία μας.
ΜΠΟΞΕΡ

Στον Άρη πήγαν. Στην Καλιφόρνια;
Σε αφήνουν άναυδο τα επιτεύγματα της διαστημικής τεχνολογίας. Οι Αμερικανοί έστειλαν ένα διαστημικό επιστημονικό σκάφος, με την ονομασία InSight, να προσεδαφιστεί με επιτυχία στον πλανήτη Άρη. Είναι η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό του «κόκκινου πλανήτη». Την ίδια στιγμή διερωτάσαι, εξίσου άναυδος, πώς γίνεται μια χώρα που καταφέρνει να στείλει άνθρωπο στη σελήνη, να στείλει διαστημικά σκάφη να προσεδαφίζονται σε μακρινούς πλανήτες και να διαθέτει τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, να μην μπορεί να θέσει υπό έλεγχον πυρκαγιές που κατακαίουν τεράστιες εκτάσεις δασών, αλλά και οικισμούς, όπως αυτή της Καλιφόρνιας που έκαιγε ανεξέλεγκτη επί εβδομάδες, είχε ως αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατο 88 ανθρώπων, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 475, και έκανε στάχτη έκταση 620.000 στρεμμάτων και περισσότερα από 13.500 σπίτια.

Και διερωτάσαι. Δεν έπρεπε να έχουν ένα τεράστιο στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών οι Ηνωμένες Πολιτείες, που να εξορμά αμέσως και να σβήνει έγκαιρα τις απειλητικές πυρκαγιές προτού εξελιχθούν σε καταστροφικές; Πώς γίνεται να έχεις αεροπορία που πάει και βομβαρδίζει ξένες χώρες στου διαόλου τη μάνα, αλλά δεν έχεις ικανή αεροπορία που να σβήνει τις φωτιές στη χώρα σου; Τι στο καλό κάνουν; Να μετατρέψουν τη χώρα τους σε... σεληνιακό τοπίο και να πάνε να κατοικήσουνε σε άλλους πλανήτες;
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Τα μικρομάγαζα και Μαγαζάτορες
«Πέραν και πάνω από τα μικρομάγαζά μας υπάρχει και το μεγάλο όραμα της επιβίωσης της πατρίδος».

Αυτή είναι η τελευταία... βαρυσήμαντη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμπαίζει πλέον τον… «μικρομαγαζάτορα» Αβέρωφ, που βρίσκεται στην ηγεσία του μικρομάγαζου με την επωνυμία ΔΗΣΥ. Εμπαίζει σκληρά και τον εαυτό του ο Πρόεδρος. Για ποιο μεγάλο όραμα «επιβίωσης της πατρίδος» μιλά; Είναι για επιβίωσή τους στις Καρέκλες Εξουσίας που όλοι οι πολιτικοί ηγέτες αγωνίζονται. Το μέγα όραμα του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν ήταν «Μικρομαγαζάτορας» του ΔΗΣΥ, ήταν το Σχέδιο Ανάν, το οποίο απέκλειε 100% «την επιβίωση της πατρίδος»… Είναι καιρός να σταματήσουν οι επιπόλαιες και μικροπολιτικά ασυγκράτητες δηλώσεις του Προέδρου και όλων των άλλων ηγετών. Πρέπει και να είναι και να εκφράζεται σοβαρά και υπεύθυνα. Δεν έχει πλέον ανάγκη να προσφεύγει σε ευτελή μικροπολιτικά «ευφυολογήματα»!..

Αύξηση στο ρεύμα και η κοροϊδία των βουλευτών
· Όταν οι δήθεν προστάτες σου και εκπρόσωποί σου στο Κοινοβούλιο έχουν ως μοναδική τους έγνοια να ικανοποιήσουν τους πάντες, ακόμη και κλαμένους επιχειρηματίες, τότε καλά να πάθεις, που πληρώνεις αγόγγυστα αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ασύστολα, αφού γνωρίζουν ότι δεν θα αντιδράσετε και θα αποδεχτείτε σαν υπάκουα στρατιωτάκια να πληρώνετε. Και αναφέρομαι σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων. Όσα σας πουλούν για τη δήθεν προστασία σας είναι παραμύθια και φούμαρα. Θέλετε απόδειξη, θα την έχετε. Θεωρητικολογίες δεν μας αρέσουν.

· Γίναμε αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες της παρασκηνιακής προσπάθειας των βουλευτών να ικανοποιήσουν τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με δικολαβισμούς και αλχημείες, βάσει κάποιων απροσδιόριστων μεθόδων, που οι ίδιοι οι βουλευτές ομολόγησαν ότι δεν κατάλαβαν, αποδέχτηκαν ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν ζημιές και πρέπει να τις πληρώσουν οι καταναλωτές.

· Ως δημοσιογράφοι και από επαγγελματική διαστροφή τα βάλαμε με τους βουλευτές με έντονους χαρακτηρισμούς στην αίθουσα Τύπου της Βουλής. Απαντούσαν απροσδιόριστα και με μόνη δικαιολογία ότι η αύξηση θα είναι ελάχιστα σεντ. Τελικά η αύξηση είναι 2,54% και μην παραπλανιέστε από τις λεκτικές ακροβασίες της ΑΗΚ, ότι για κάποιους θα υπάρξουν μειώσεις. Έτσι απλά όλοι εμείς τα καταναλωτικά ζώα θα πληρώσουμε επιπλέον στους αυξημένους, λόγω Αυγούστου, λογαριασμούς ρεύματος περισσότερα χρήματα, γιατί οι βουλευτές ήθελαν να ικανοποιήσουν κάποιους επιχειρηματίες για να μη ζημιώσουν.

· Και για να μην παρασύρεστε, να σας γράψουμε ότι η σχετική αύξηση εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από τη Βουλή. Χωρίς ψευτοεπαναστάσεις και παραμύθια. Βλέπετε οι επιχειρηματίες είναι δυνητικοί σπόνσορες των κομματικών στρατών… ενώ εσείς μόνο δίνετε ψήφο κάθε πενταετία. Ε, μην τα θέλετε κι όλα…
Ξιουρ.

Το Supreme Court αποφάνθηκε ότι οι βρετανικές Βάσεις αποτελούν αποικιακά κατάλοιπα
Ανέλπιστα, στo πλαίσιo μιας δίκης στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο (Supreme Court), που σχετίζεται με τις βρετανικές στρατιωτικές Βάσεις στην Κύπρο, το Δικαστήριο στις 30 Ιουλίου 2018 με 7 δικαστές απέρριψε τις θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης περί κυριαρχίας και αποφάνθηκε ξεκάθαρα ότι αυτές αποτελούν ΑΠΟΙΚΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ. Γι’ αυτό υπενθυμίζεται στην αγαπητή κ. Ελένη Θεοχάρους (άρθρο της στη «Σημερινή» της περασμένης εβδομάδας για τις βάσεις) ότι η γνωμάτευση του πρώην Γενικού Εισαγγελέως, Αλέκου Μαρκίδη και άλλων, που υποστήριζαν ότι οι Βάσεις είναι κυρίαρχες, έχει πάει στον κάλαθο των αχρήστων και δικαιώθηκε η αντίθετη γνωμάτευση του πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Λουκή Λουκαΐδη.

Γράψαμε στο Sigmalive σχετικά στις 2.8.2018: «Απόφαση σταθμός Ανωτάτου Δικαστηρίου Η.Β. για Βρετανικές Βάσεις». «Στις 30 Ιουλίου 2018, το Interim Judgement (Παρεμπίπτουσα Απόφαση) του Supreme Court of the United Kingdom (Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου)… Το Ανώτατο Δικαστήριο με 7 δικαστές απέρριψε τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το 1960 οι «Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων» μετατράπηκαν σε νέες οντότητες (new entities), που δημιουργήθηκαν το 1960 και που απέκτησαν ξεχωριστό καθεστώς και γνωμάτευσε -το Supreme Court - ότι οι περιοχές των Βάσεων είναι αποικιακά κατάλοιπα...».

Παρόλα ταύτα, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΒ και ΚΔ για το Πρωτόκολλο για τις βρετανικές Βάσεις, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, το έχουμε από έγκυρη πηγή του Βρετανικού Κοινοβουλίου ότι η ΚΔ ΔΕΝ έθεσε κανένα θέμα κυριαρχίας… Ενώ με βάση την απόφαση των 7 δικαστών του Ανωτάτου στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση θα ήταν αναγκασμένη να συζητήσει το θέμα…
Φανούλα Αργυρού