Σημερινή

Τετάρτη, 14/11/2018
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 07 Νοέμβριος 2018, 12:00 | Σημερινή

Το ΓΕΣΥ σε ιδιωτική κλινική
Στην ιδιωτική κλινική «Οι Μεγαλογιατροί» έχει μεταφερθεί αυτές τις ημέρες επειγόντως το Γενικό Σχέδιο Υγείας, για να υποβληθεί σε πιθανή χειρουργική επέμβαση. Οι μεγαλογιατροί μαζεύτηκαν γύρω από τον ασθενή, για να αποφασίσουν ποιαν ακριβώς εγχείρηση πρέπει να του κάνουν, ώστε να επιβιώσει. Ο ασθενής είναι σε μαύρο χάλι, γιατί εδώ και 17 χρόνια ταλανίζεται αφάνταστα, αναμένοντας να του χορηγηθεί εκείνη η θεραπεία που θα τον κάνει υγιή και σφριγηλό. Οι ιδιώτες γιατροί εξέτασαν το ΓΕΣΥ, του έκαναν καρδιογράφημα, εγκεφαλογράφημα, κολονοσκόπηση, MRI, αιματολογική εξέταση, τέλος πάντων όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα για το ποια επέμβαση πρέπει να του κάνουν. Στην πραγματικότητα, οι εξετάσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ πιο πριν. Τέλος πάντων.

Οι γιατροί, μετά την επισταμένη εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται καμιά επέμβαση στον ίδιο τον ασθενή. Χρειάζεται μόνο επέμβαση στο... πορτοφόλι του. Στο οποίο να γίνει... «μεταμόσχευση» 600 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν ότι, για να επιτύχει η εν λόγω «μεταμόσχευση», θα πρέπει να γίνει... καθετηριασμός στην τσέπη των πολιτών, ώστε να αντληθεί το απαραίτητο ποσό. Βεβαίως, εάν γίνει δεκτή η άποψη των εν λόγω γιατρών, στο τέλος θα έχουμε το εξής αποτέλεσμα: Η εγχείρησις επέτυχεν, ο ασθενής... επτώχευσεν!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Όντως άριστοι των αρίστων!

Μάλιστα! Αυτοί είναι πραγματικά οι άριστοι των αρίστων. Που έκαναν την Κύπρο περήφανη. Όπως ο εκπληκτικός ιστιοπλόος μας Παύλος Κοντίδης, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου και ανακηρύχθηκε ως Rolex World Sailor of the Year από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, σε τελετή που έγινε στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Λίγες μέρες νωρίτερα πληροφορηθήκαμε για μιαν εξαιρετικής σημασίας ιατρική είδηση, με πρωταγωνιστή έναν συμπατριώτη μας. Πρόκειται για μια νέα τεχνική έγκαιρης πρόβλεψης του εμφράγματος, την οποία ανακάλυψε ο Κύπριος καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Χαράλαμπος Αντωνιάδης, μαζί με την ομάδα του. Είναι αυτονόητη η σημασία της μεθόδου αυτής με την οποία εντοπίζονται ασθενείς που κινδυνεύουν με έμφραγμα, ακόμη και αρκετά χρόνια προτού αυτό συμβεί!

Επίσης, δύο άλλες ειδήσεις που μεταδόθηκαν, εκπέμπουν ελπιδοφόρα μηνύματα για τη νέα γενιά του τόπου μας. Δύο 14χρονοι Κύπριοι μαθητές απέσπασαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), ενώ μαθήτρια του Γυμνασίου Δροσιάς Λάρνακας πήρε το πρώτο βραβείο του 47ου παγκόσμιου διαγωνισμού συγγραφής επιστολών για νεαρά άτομα, ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες. Ναι, η Κύπρος διαθέτει ένα σωρό άριστους των αρίστων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί παραμερίζονται κατά κανόναν από το κατεστημένο και επιπλέουν οι μέτριοι των μετρίων, ή κάποτε και οι άχρηστοι των αχρήστων...
ΜΠΟΞΕΡ

Όταν ο Κυπραίος ανακάλυψε το Halloween

Πρώτα ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος, ένας ξενόφερτος άγιος, ο οποίος καθιερώθηκε και στη βραχονησίδα μας ως ο προστάτης του έρωτα και γιορτάζεται κάθε 14 Φεβρουαρίου με αρκουδάκια, σοκολατάκια, λουλουδικά και ό,τι άλλο έχει επινοήσει το εμπορικό δαιμόνιο του παζαριού. Τώρα μας ήρθε και το Halloween. Ένα κυρίως αμερικανικό έθιμο, κατά το οποίο μεταμφιέζονται με φρικιαστικές και ανατριχιαστικές στολές και το σήμα κατατεθέν είναι μια στρογγυλή κούφια κολοκύθα, την οποία χαράζουν με χαρακτηριστικά ανθρώπινου προσώπου και βάζουν φαναράκι στο εσωτερικό της. Ένα λεπτό, ρε κουμπάρε. Μήπως χρειαζόμαστε το Halloween για να... τρομάξουμε σ’ αυτόν τον τόπο;

Δεν μας αρκούν τα διάφορα που βλέπουμε καθημερινά και μας σηκώνουν την τρίχα κάγκελο από τον τρόμο; Μήπως δεν μας τρομάζουν οι τράπεζες που καταρρέουν γύρω μας με πάταγο; Δεν μας τρομάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουμε τον μάταιο τούτο κόσμο και να μη δούμε να εφαρμόζεται το ΓΕΣΥ; Δεν μας τρομάζει το γεγονός ότι η ηγεσία μας δεν ξέρει τι θέλει και πειραματίζεται ακόμα με διάφορες μορφές ομοσπονδίας; Δεν θεωρούμε φοητσιάρικο το ότι οι τρεις κατηγορούμενοι για το διπλό φονικό του Στροβόλου πήγαν «καθαροί» στο δικαστήριο και επέστρεψαν στις Φυλακές μαστουρωμένοι; Ε, ναι. Δεν χρειαζόμαστε κανένα Halloween εδώ πέρα. Όσο για την κολοκύθα, ας αφήσουμε την ανόητη μεταχείρισή της σαν φαναράκι και ας την μετατρέψουμε σε αυτό για το οποίο ταιριάζει καλύτερα. Σε νόστιμες κυπριακές... κολοκωτές!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Όταν δεν βρουν βορείως, θα κινηθούν νοτίως

Τα περαστικά μας στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος επανήλθε στα καθήκοντά του μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στο Λονδίνο. Ο Μακαριότατος έκανε αισθητή την επιστροφή του, με δηλώσεις στις οποίες επέκρινε το ΑΚΕΛ για τις επικρίσεις του κατά του Προέδρου και επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Πρόβλεψε, επίσης, ότι η Τουρκία δεν θα βρει αέριο, αλλά... αέρα κουπανιστό με τις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει βορείως της Κύπρου. «Οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται για δημιουργία εντυπώσεων, αφού η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων βορείως της Κύπρου», σχολίασε ο Μακαριότατος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εγώ τα ακούω βερεσιέ όλα αυτά».

Ωραία, Μακαριότατε. Μάλλον έχετε δίκαιο ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να διαθέτει υδρογονάνθρακες στη δική της ΑΟΖ. Το πρόβλημα, όμως, ξεκινά από τη στιγμή που η Τουρκία θεωρεί ότι τεμάχια της δικής μας ΑΟΖ είναι μέρος της δικής της ΑΟΖ και ότι έχει και το ψευδοκράτος δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οπότε στο επόμενο στάδιο ίσως επιχειρήσει κάποια γεώτρηση σε δικά μας οικόπεδα. Τι κάνουμε σε τέτοια περίπτωση; Επικαλούμαστε την εξ ύψους βοήθεια του Παντοδύναμου, αφού εμείς δεν διαθέτουμε αεροπορία; Ή του Αγίου Νικολάου, για να βυθίσει το γεωτρύπανο των Τούρκων με καμιά θαλασσοταραχή; Αν έχετε κάποιους συγκεκριμένους τρόπους αντίδρασης, αποτελεσματικούς όμως, ευχαρίστως να τους ακούσουμε.
ΜΠΟΞΕΡ

Το χαλλούμι ως... πρεσβευτής

Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό είναι το έργο των διπλωματικών μας υπηρεσιών στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, πόσοι είναι εκείνοι οι ξένοι που ξέρουν κατά πού πέφτει η Κύπρος ή και, αν ξέρουν κατά πού πέφτει, αν δίνουν δεκάρα για την ύπαρξή της. Ξέρω, όμως, ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό «όπλο» που αναβαθμίζει την Κύπρο στα όμματα των ξένων: το κυπριακό χαλλούμι! Μπορεί να μη γνωρίζουν πολλά πράματα για το νησί μας, αλλά μόλις τους αναφέρεις το χαλλούμι, το πρόσωπό τους φωτίζεται, ένα πλατύ χαμόγελο σχηματίζεται στα χείλη τους και κάποιων αρχίζουν να τρέχουν και τα σάλια: «Aaaaa! Halloumi! Cyprus hard cheese»! Ναι, το χαλλούμι είναι ένας άξιος (και... «σκληρός») πρεσβευτής της μικρής μας νήσου.

Και το έργο του όσο πάει γίνεται και πιο πληθωρικό. Φθάνει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η μέση αύξηση στις εξαγωγές χαλλουμιών ανά έτος φτάνει στο 20%! Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, μόνο τον περασμένο χρόνο η Κύπρος εξήγαγε περίπου 28 χιλιάδες τόνους. Φέτος, μάλιστα, υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση, αφού το παρατεταμένο καλοκαίρι στην Ευρώπη ευνόησε τα μπάρμπεκιου, στα οποία το χαλλούμι έχει την τιμητική του. Δυστυχώς, αυτό το σπουδαίο όπλο μας δεν καταφέραμε ακόμα να το κατοχυρώσουμε ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης από την ΕΕ. Άσχετα, όμως, από αυτό, το χαλλούμι μας κερδίζει ήδη θριαμβευτικά τη δική του μάχη στα... μπάρμπεκιου των καλοφαγάδων της υφηλίου.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Πίσω από τη βιτρίνα μας

«Είμαι τυφλός. Μένω εδώ και τρεις μήνες σε μία παράγκα, αφού με έβγαλαν έξω από το σπίτι που ενοικίαζα. Ζητώ τη βοήθεια του Γραφείου Ευημερίας, τους οποίους καταγγέλλω ότι δεν ήρθαν μία μέρα να με δουν», ήταν η συγκλονιστική τηλεφωνική παρέμβαση ενός 70χρονου από τη Λάρνακα στην εκπομπή του «Σίγμα», «Μεσημέρι και Κάτι». Στην ίδια εκπομπή αποκαλύφθηκε άλλη μία τραγική υπόθεση, στη Λεμεσό. Μητέρα με τα δύο παιδάκια της έμειναν στον δρόμο και «οι αρμόδιες υπηρεσίες τής απάντησαν ότι το 2030 θα τη βοηθήσουν», όπως ακούστηκε στην εκπομπή. Δύο ιστορίες, δύο πέτρες που έσπασαν με πάταγο τη βιτρίνα μιας επίπλαστης ευημερίας και αποκαλύφθηκαν από πίσω κρυμμένες η δυστυχία και η φτώχια που εξακολουθούν να μαστίζουν μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας.

Έσπασαν τη βιτρίνα μπροστά από την οποία παρελαύνουν οι θετικές εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, διάφορες εκθαμβωτικές κυρίες με πανάκριβα φορέματα, και διάφοροι κύριοι με πανάκριβα αυτοκίνητα. Και πίσω από τη βιτρίνα, αυτοί που μετρούν και το τελευταίο σεντ για να βγάλουν τον μήνα, αυτοί που δεν μπορούν να πάρουν ένα παιχνίδι στα παιδιά τους, αυτοί που δεν έχουν να φάνε, οι δεκάδες χιλιάδες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Η βιτρίνα σπάζει συχνά, αλλά την ξαναφτιάχνουμε γρήγορα, γιατί δεν μας αρέσει να αντικρίζουμε την ωμή πραγματικότητα. Προτιμούμε να χαζεύουμε την απατηλή λάμψη μιας επιδεικτικής πολυτέλειας και ενός αππωμένου αρχοντοχωριατισμού.
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Γιατί τόση βιασύνη για τη χαλαρή;

Κάτι δεν μου βγαίνει με την ατζέντα του Προέδρου. Πρώτα, λέει, θα ενημερώσει τον λαό και μετά θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόδρομος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος θα δώσει διάσκεψη Τύπου την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, «με σκοπό να ενημερώσει το ευρύτερο κοινό σχετικά με τον προβληματισμό και την ιδέα για μια αποκέντρωση στην ομοσπονδία για να αυξηθεί η λειτουργικότητα του συστήματος». Τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να το ενημερώσει αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί και την Τζέιν Χολ Λουτ. Αρχικά η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου είχε οριστεί για αύριο Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, αλλά, λόγω απουσίας πολιτικών αρχηγών, μεταφέρθηκε για τις 12.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η διάσκεψη Τύπου δεν σχετίζεται με τα θέματα για τα οποία θα ενημερώσει ο Πρόεδρος το Εθνικό Συμβούλιο. Μισό λεπτό, ρε κοπέλια. Δηλαδή ο λαός δεν πρέπει να μάθει τι συζητήθηκε με τον Ακιντζί και τη Λουτ; Πρέπει να ενημερωθεί μόνο για τη χαλαρή ομοσπονδία; Και τι θα πει στον λαό για τη χαλαρή ο Πρόεδρος, αφού ούτε καν στο Εθνικό Συμβούλιο δεν έδωσε λεπτομέρειες; Κύριε Νίκο μου, νομίζω πως είναι καλύτερα να αναβάλετε και τη διάσκεψη Τύπου για τις 13 Νοεμβρίου. Δεν έππεσεν η ζάχαρη μες στο νερόν, όπως θα έλεγε και ο Αβέρωφ.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Καλοί και κακοί γείτονες

«Ο κακός γείτονας κάνει τον άνθρωπο νοικοκύρη κι έτσι η προσπάθεια των Ελληνοκυπρίων να δημιουργήσουν μονομερώς τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αιτία που η Τουρκία απέκτησε γεωτρύπανο. Αλλά και πάλι εμείς, που δεν θέλουμε κακούς γείτονες, λέμε ελάτε να γίνουμε καλοί γείτονες, να διαχειριστούμε, να μοιραστούμε από κοινού τις πηγές που ανήκουν και στις δύο κοινότητες». Δήλωση του «υπουργού εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, Κουντρέτ Οζερσάι, που φιλοδοξεί να γίνει μαριονέτα της Άγκυρας στη θέση της μαριονέτας Ακιντζί. Ε, μα έχει δίκαιο ο Κουντρέτ.

Ως κακοί γείτονες που είμαστε, κατέχουμε με τη βία των όπλων τη μισή Κύπρο, έχουμε αρπάξει τα σπίτια και τις περιουσίες των καλών γειτόνων, απειλούμε τους καλούς γείτονες ότι σε μερικά λεπτά θα έρθει η αεροπορία μας να τους κάνει αλέ ππερέ, και σχεδιάζουμε να στείλουμε τα κακά γεωτρύπανά μας να κάνουν γεωτρήσεις στα οικόπεδα των καλών γειτόνων. Έχει ξεφύγει τελείως ο Οζερσάι το τελευταίο διάστημα. Επαναλαμβάνει με εντυπωσιακή πιστότητα τα απειλητικά γαβγίσματα της Τουρκίας για δυναμική δράση στο θέμα των υδρογονανθράκων, εμφανιζόμενος ως σουλτανικότερος του σουλτάνου. Α! Και μια και ο λόγος για κακούς και καλούς γείτονες, ας μας πει ο Οζερσάι έναντι ποιας χώρας της περιοχής συμπεριφέρεται η Τουρκία ως καλός γείτονας. Έναντι της Ελλάδας; Έναντι της Συρίας; Έναντι του Ιράκ; Έναντι του Ισραήλ; Έναντι της Αρμενίας;
ΜΠΟΞΕΡ

Χρειάζεται ενέσεις το ποδόσφαιρο;

Σαν να μην έφθαναν τα άλλα προβλήματα που ταλανίζουν το κυπριακό ποδόσφαιρο, ήρθαν και οι καταγγελίες ποδοσφαιριστών της Αλκής, οι οποίοι πρόσφατα παρουσίασαν καρδιολογικά προβλήματα, ότι τους χορηγούνταν κατά την περσινή περίοδο ενδοφλέβιες ουσίες και χάπια, χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο. Βέβαια, οι έρευνες βρίσκονται ακόμα στο αρχικό στάδιο και δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, ούτε και ποιες είναι οι διαστάσεις του θέματος. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, Σπύρος Νεοφυτίδης, χαρακτήρισε την υπόθεση πάρα πολύ σοβαρή, λέγοντας ότι μπορεί να είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που πάει πολύ βαθιά.

Μίλησε, επίσης, για ενδείξεις ότι το πρόβλημα αφορά πολλούς ποδοσφαιριστές, αλλά ίσως και άλλους αθλητές. Η Αστυνομία και οι άλλες αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά και σε βάθος το όλο θέμα, γιατί δεν τίθεται μόνο θέμα κινδύνων για την υγεία των ποδοσφαιριστών. Προκύπτουν και ευρύτερα ζητήματα παράνομης χρήσης ουσιών, πιθανού ντόπινγκ, παραβίασης νομοθεσιών κ.λπ. Δεν ξέρω ποιοι αποφασίζουν να βάζουν ενέσεις στους ποδοσφαιριστές και για ποιο λόγο. Όμως, αν κάποιος χρειάζεται ενέσεις δεν είναι οι ποδοσφαιριστές, αλλά το... ίδιο το ποδόσφαιρό μας το οποίο βρίσκεται στον αναπνευστήρα, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που έχει δεχτεί από τον χουλιγκανισμό, τους στημένους αγώνες και τώρα τελευταία από την ακατανόητη και παράλογη αποχή οπαδών από τα γήπεδα, λόγω της κάρτας φιλάθλου.
Ο ΦΟΥΡΠΟΣ

Επέρχεται η κάθαρση στην κοινωνία και η ευγνωμοσύνη των πολιτών στους αδιάφθορους

• Ο αναπεπταμένος πέλεκυς, που για χρόνια κρατούσε το κατεστημένο του Κυπριστάν σφικτά για να μην πέσει στα κεφάλια των ενόχων, κατέπεσε με γδούπο και απέκοψε αποστήματα και χέρια που έκλεβαν τον κόπο και τον μόχθο των ανυποψίαστων, έως και αφελών, Κυπρίων. Η καθημερινή επιδρομή κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς με απαίτηση και της κοινωνίας συνέβαλε, ώστε οι πολίτες να νιώσουν ανακούφιση ότι, επιτέλους, αρκετοί (όλοι, μάλλον είναι αδύνατο) εκ των κλεφτών θα βλέπουν για κάμποσα χρόνια τη ζωή με κάθετες ρίγες…

• Αλλά και εμείς οι καχύποπτοι και μεμψίμοιροι πολίτες, που είχαμε πάντα σαν δημοφιλές θέμα συζήτησης στις καφετερίες την ατιμωρησία και την κλοπή (πέραν προφανώς της καλλιπύγου νεαράς που περιφερόταν προκλητικά), θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας. Και να επικροτήσουμε τη σωστή στάση των ΑΔΙΑΦΘΟΡΩΝ της κυπριακής κοινωνίας, που άρχισαν να φυλακίζουν ενόχους, οι οποίοι κατείχαν πολιτικά, πολιτειακά, συνδικαλιστικά και άλλα αξιώματα.

• Θα πρέπει να το πιστώσουμε στους αδιάφθορους, γιατί χρειαζόταν μεγάλη ψυχική δύναμη και μαγκιά για να μπορέσεις να πας ενάντια στα κατεστημένα που λυμαίνονταν για χρόνια τον τόπο.

• Κανείς και ουδέποτε μπορούσε να τους αντισταθεί και όλοι υπέκυπταν στις ορέξεις τους. Τώρα πια όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία και, πέραν των υπολοίπων μηνυμάτων, δόθηκε το μήνυμα ότι κανείς δεν γλιτώνει από τον πέλεκυ της δικαιοσύνης, εφόσον καταχράται τη θέση του και αποκομίζει χρήματα. Χρειάζεται να γίνουν πολλά, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αδιάφθοροι άνοιξαν τον δρόμο.

• Μπορούσε να είναι και η πραγματικότητα που ονειρευόμαστε. Όμως, πρόκειται για εικονική πραγματικότητα, μετά την κομματική συνωμοσία που αποφυλάκισε όλους τους ημετέρους χωρίς αιδώ…
Ξιουρ..