Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΙΠΩΝ

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Σημερινή

Είναι και τα παιδιά και οι γονείς στην εξίσωση
Εκείνο που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να ανοίξουν τα σχολεία και όχι να βλέπουμε την Κυβέρνηση και τους εκπαιδευτικούς να τσακώνονται ποιος φταίει που δεν άνοιξαν. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί κάποιος κοινός τόπος για συνεννόηση. Και οι δύο διατείνονται ότι η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή. Ναι, η πόρτα παραμένει ανοιχτή, αλλά για να χωρέσει να μπει μέσα ο διάλογος πρέπει να ξεφουσκώσει λίγο από ανυποχώρητες θέσεις. «Ο Χαμπιαούρης ενεργοποίησε την ωρολογιακή βόμβα», δήλωσε σε κάποια φάση της αντιπαράθεσης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ. Οκέι.

Ο Χαμπιαούρης ενεργοποίησε την ωρολογιακή βόμβα, αλλά ελπίζουμε ότι και οι εκπαιδευτικοί δεν θα ενεργοποιήσουν τη δική τους ωρολογιακή στο... ωρολόγιο πρόγραμμα! Καλούνται οι εκπαιδευτικοί να κρατούν χαμηλά την μάππαν και να μη θεωρήσουν ότι κρατούν στα χέρια τους ένα υπερόπλο, που τους έδωσε η ογκώδης διαδήλωση της Τρίτης. Να θυμούνται ότι στην εξίσωση μπαίνουν και οι 120.000 μαθητές και οι γονείς τους. Μέλος κάποιου Συνδέσμου Γονέων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν ήταν πρακτικά δυνατό, θα μπορούσαν να κάνουν μια πολύ πιο ογκώδη διαδήλωση και οι γονείς των μαθητών, με απαίτηση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία. Αλλά οι γονείς εργάζονται ή έχουν άλλες υποχρεώσεις και δεν βρίσκονται σε διακοπές τριών μηνών για να έχουν την άνεση να κατεβούν μαζικά στους δρόμους»...
ΜΠΟΞΕΡ

Προτομές ποιητών για παλιοσίδερα!

Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο οι κλέφτες. Ό,τι είναι μεταλλικό, το κλέβουν, ακόμα και προτομές ανθρώπων που έγραψαν τη δική τους ιστορία στον τόπο. Μέσα στο σκοτάδι επεχείρησαν να αποκολλήσουν και να πάρουν μαζί τους τις ορειχάλκινες προτομές του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Μόντη και του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, που βρίσκονται στην είσοδο του Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης, στη Λευκωσία, προφανώς για να τις πουλήσουν σαν μέταλλο για λιώσιμο! Ευτυχώς δεν τα κατάφεραν. Δεν είναι η πρώτη φορά που μεταλλικές προτομές γίνονται στόχος κλεφτών.

Παλαιότερα είχαν κλαπεί προτομές ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, αλλά και τεσσάρων αγνοουμένων της κοινότητας Τρούλλων, που πουλήθηκαν για μέταλλο, έναντι ευτελούς χρηματικού ποσού. Πού καταντήσαμε! Οι ήρωές μας και οι άνθρωποι που διέπρεψαν στους τομείς του πολιτισμού, της λογοτεχνίας και της μουσικής, να καταλήγουν ως μέταλλο για λιώσιμο και κατασκευή μεταλλικών πορτοπαραθύρων. Δεν πρόκειται για απλή κλοπή. Είναι μια βέβηλη και βάρβαρη πράξη που προσβάλλει βάναυσα τον πολιτισμό μας. Αυτοί που πουλούν και αυτοί που αγοράζουν τις προτομές για παλιοσίδερα θα πρέπει να επισημανθούν και να κάτσουν πίσω από τα σίδερα για αρκετά χρόνια, ίσως συνειδητοποιήσουν τι έκαναν. Κυρίως οι δεύτεροι. Διότι αν δεν αγόραζαν αυτοί τις προτομές, δεν θα τις έκλεβαν οι πρώτοι.
ΜΠΟΞΕΡ

Με υποθήκη την... τελευταία του κατοικία;

Αθκιασερός παπάς θάφκει τζιαι τους ζωντανούς. Και πολυάσχολος συνεργατιστής... ζωντανεύκει τζιαι τους πεθαμμένους! Αυτό σκέφτηκα όταν διάβασα το απίστευτο που κατατέθηκε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ότι δηλαδή κάποια Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα έδιναν δάνεια μέχρι και σε... πεθαμένους, με πλαστογραφία της ταυτότητας. Μα τόση διορατικότητα, τελοσπάντων, αυτοί που έδιναν τέτοια δάνεια; Σου λένε, αφού είναι που είναι νεκρός ο Συνεργατισμός, πειράζει να κάνουμε δάνειο και σε κανέναν αποβιώσαντα, για να συνηθίσουμε καλύτερα στην ιδέα; Μιλάμε για την επιτομή του Μη Εξυπηρετούμενου Δανείου. Πώς να εξυπηρετηθεί το δάνειο από κάποιον που εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο; Πολλές οι απορίες γύρω από όλην αυτήν την ιστορία.

Για παράδειγμα, όταν έδιναν το δάνειο στον εκλιπόντα, πού παρέπεμπαν για την είσπραξη των δόσεων του δανείου; Στον... Άγιο Πέτρο;

Τώρα κατάλαβα καλύτερα την τακτική που ακολουθούσαν γενικά με το θέμα της ανεξέλεγκτης χορήγησης δανείων στον Συνεργατισμό. Μοίραζαν τα δάνεια με την ίδια ευκολία με την οποία μοιράζουν τα... κόλλυβα στα μνημόσυνα. Διερωτώμαι και τι υποθήκη ζητούσαν από τον μακαρίτη. Την... τελευταία του κατοικία, ήμαρτόν Σου Κύριε; Αλλά, εδώ που τα λέμε, μήπως και ο Χάρης δεν έκανε κάτι ανάλογο; Ενώ ο Συνεργατισμός ήτανε τέζα, αυτός του έδινε... δάνεια δισεκατομμυρίων για να τον σώσει!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Κουμπαριές Χάρη, κουμπουριές Οδυσσέα

Το ότι ζούμε στη νήσο της κουμπαροκρατίας δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Αλλά, ρε παιδί μου, κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις εξακολουθούν να μας ξαφνιάζουν. Όπως, για παράδειγμα, οι αποκαλύψεις ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, αναφορικά με τη σχέση κουμπαριάς του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Στρατηγικής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Γιάννου Σταυρινίδη με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Ο Χάρης βάφτισε τον γιο του κ. Σταυρινίδη. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η σχέση κουμπαριάς, ο ΥΠΟΙΚ θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε σχέση με διορισμούς του κουμπάρου του σε σημαντικές θέσεις.

Ήδη ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι η συμμετοχή του Χάρη Γεωργιάδη σε συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του κ. Σταυρινίδη στο Δ.Σ. της Cyta φαίνεται να πάσχει και ότι τυχόν μη νομιμότητα της συγκρότησης του Δ.Σ. θα επηρεάσει την εγκυρότητα αποφάσεων που λήφθηκαν και που θα ληφθούν. Στο μεταξύ, έμαθα ότι κάποιοι πολίτες σκέφτονται να κάνουν διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, με σύνθημα... «Ποιος θα μας βολέψει εμάς, που δεν έχουμε κουμπάρους Υπουργούς;». Από μια άποψη, πάντως, μπορεί να λεχθεί ότι έχουμε κι εμείς οι πολίτες μια σχέση κουμπαριάς με τον Χάρη Γεωργιάδη. Είμαστε οι... χαζοκούμπαροι που πλήρωσαν τα δισεκατομμύρια για την διάσωση του μακαρίτη του Συνεργατισμού...
ΜΠΟΞΕΡ

Η σκόνη μάς σκοτώνει

Εκατοντάδες θανάτους λόγω της σκόνης στην Κύπρο καταγράφουν εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την ποιότητα του αέρα. Όπως σημείωσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, στην έκθεση του 2015 γίνεται αναφορά σε έναν αριθμό περίπου 750 θανάτων από τη σκόνη στην ξερονησίδα μας. Σε άλλες εκθέσεις δίνεται αριθμός 600-800 περιστατικών πρόωρων θανάτων. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, οφείλεται στα μικροσκοπικά σωματίδια της σκόνης, η οποία τα τελευταία χρόνια επισκέπτεται την Κύπρο πολύ συχνότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η κατάσταση επιβαρύνεται από τα αυτοκίνητα στις πόλεις, τις βιομηχανίες, καθώς και τη σκόνη από τους πολλούς χωματόδρομους. Αμάν, κύριε Θεοπέμπτου μου!

Τελικά η σκόνη δεν είναι... θεόπεμπτη, για να μας τιμωρήσει ο Ύψιστος για τις αμαρτίες μας. Έρχεται από τις ερήμους, αλλά την τσοντάρουμε κι εμείς με τα αυτοκίνητά μας, τις βιομηχανίες και τα λοιπά. Είναι εφιαλτικοί οι αριθμοί των θανάτων από τη σκόνη και οι πιο πολλοί από εμάς δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει το πρόβλημα. Το κράτος οφείλει να βρει τρόπους προστασίας των πολιτών, μοιράζοντας δωρεάν προστατευτικές μάσκες όταν κατεβαίνει η σκόνη και προειδοποιώντας με πολύ έντονο τρόπο για τους κινδύνους που ελλοχεύουν με τον σιωπηλό αυτόν δολοφόνο. Εντάξει, είμαστε μια χούφτα χώμα, όπως λέει ο λαός, αλλά όχι και να καταλήξουμε πάλι στο χώμα λόγω... της σκόνης, βρε αδερφέ!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Λάθη επί λαθών

Αυτήν τη φορά τα μαγικά του Αβέρωφ δεν έπιασαν τόπο. Η πρότασή του, που αποσκοπούσε στο να βρεθεί μια διέξοδος στο αδιέξοδο στην Παιδεία, απορρίφθηκε από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες θεωρούν ότι η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ουσιαστικά είναι η ίδια με την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη της 23ης Αυγούστου, η οποία είχε απορριφθεί ομόφωνα από τις οργανώσεις. Έτσι η κρίση συνεχίζεται και μέχρι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο αυτό δεν φαίνεται να κινείται κάτι στον ορίζοντα για να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση έκανε ένα σωρό λάθη, που οδήγησαν στην όξυνση της κατάστασης, έστω και εάν οι προθέσεις της για εξορθολογισμό στον τομέα της Παιδείας είχε θεωρηθεί ότι ήταν αγαθές.

Το πρώτο λάθος ήταν η προσπάθεια επιβολής των κυβερνητικών προτάσεων στους εκπαιδευτικούς, χωρίς να προηγηθεί ο αναγκαίος διάλογος και μάλιστα σε χρόνο πολύ πριν από τον Ιούλιο. Όταν η Κυβέρνηση αποδέχθηκε να αλλάξει κάποιες από τις αποφάσεις της, έκανε και άλλο λάθος, προσπαθώντας να δελεάσει τους εκπαιδευτικούς με χρήματα, ίσως και για να τους εκθέσει ότι «περί χρημάτων τον αγώνα» ποιούνται. Τέλος πάντων, έγιναν και άλλα λάθη στη συνέχεια. Τόσα πολλά, ώστε αν επρόκειτο να... βαθμολογήσουμε την Κυβέρνηση θα έπαιρνε... «κούλλουρο», όπως θα έλεγε και ο Ζαχαρίας Κουλίας.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το σχέδιο Β(άση) της Τουρκίας

Τώρα αποκαλύπτεται και το σχέδιο Β της Τουρκίας. Το σχέδιο Β, λοιπόν, είναι το σχέδιο... Βάση. Βάση ναυτική στα κατεχόμενα, την οποία προωθεί το καθεστώς του σουλτάνου. Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» αποκάλυψε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας υπέβαλε πρόταση στο τουρκικό ΥΠΕΞ για ίδρυση επειγόντως ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο, που να είναι κυρίαρχη, όπως οι βρετανικές Βάσεις στο νησί. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ίδρυση ναυτικής βάσης θα διασφαλίσει ότι θα τεθούν υπό εγγύηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της «τδβκ», αλλά και τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα διασφαλίσει «την παρεμπόδιση της κατοχής των περιοχών ενέργειας στη θάλασσα» από τους Ελληνοκυπρίους.

Ξεκάθαροι οι στόχοι της Τουρκίας. Θέλει να έχει μόνιμα το πόδι της στην Κύπρο, ακόμα και σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Για να μπορεί να έχει υπό μόνιμη ομηρεία το νησί, αλλά και να ελέγχει ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς τι κάνουμε σε τέτοια περίπτωση; Αν η Τουρκία προχωρήσει στη δημιουργία τέτοιας βάσης, δεν μπορούμε να την εμποδίσουμε, πέρα από τις διεθνείς καταγγελίες. Αλλά αν κατασκευάσει τελικά τη ναυτική βάση, θα διαλύσει ταυτόχρονα μιαν άλλη βάση, τη βάση διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Και τότε η αποχώρησή μας από τον διάλογο-μαϊμού θα είναι μονόδρομος.
ΜΠΟΞΕΡ

Μέκκα και… Βενεζουέλα μέσω ΔΔΟ

Αφενός μαθαίνουμε ότι στα κατεχόμενα η Τουρκία (Cyprus Mail, 28.8.2018, από Αφρίκα) χρηματοδοτεί την ανέγερση και τέταρτου τεμένους στην κατεχόμενη Λάπηθο, καθώς οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι αντί σχολείου κτίζεται ακόμα ένα τέμενος, και αφετέρου η υπόλοιπη ελεύθερη, όση έμεινε, Κυπριακή Δημοκρατία παραπαίει πολιτικώς και όχι μόνο. Όταν ανακαλύφθηκαν τα… θαλάσσια αέρια (και ίσως και πετρέλαιο;) λίγο έλειψε να βάλουν και φτερά κάποιοι από την χαρά τους, από ευτυχία για τα πλούτη που θα προσκομίσουν από την εκμετάλλευση. Τέτοια ήταν η χαρά τους, που κάποιος πολιτικός είχε πει στο Λονδίνο ότι έπρεπε να είχαν δώσει και της Τουρκίας κάποια κομμάτια προ καιρού, ενώ άλλοι, με ξένες χρηματοδοτήσεις, ετοίμασαν και βίντεο για να πείσουν τους Κύπριους πόσο πλούσιοι θα γίνουν με την εκμετάλλευση αν δεχθούν τη ρατσιστική βρετανο-τουρκική δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και τα σχέδια δύο συνιστώντων κρατών, που εξελίχθηκαν στο λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες, στο Κραν Μοντανά, με την επίβλεψη του Σερ Άλαν Ντάνγκαν του Φόρεϊν Όφις.

Με αυτά υπόψη και καθώς η ελεύθερη Κύπρος παραπαίει επικίνδυνα τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, θέματα άμυνας, στην Παιδεία, νοσοκομεία και βάλε, από την άλλη, μέρα νύχτα Έλληνες της Κύπρου χρηματοδοτούν μειοδοτικά τον Αττίλα, τα μεν κατεχόμενα πάνε να μετατραπούν σε… Μέκκα του Ισλαμισμού τα δε ελεύθερα ίσως να μην καταφέρουν να ανατρέψουν μετατροπή τους σε μια νέα… Βενεζουέλα! Παρόλα τα υποτιθέμενα πλούτη στην άμμο που ονειρεύονται ή υπόσχονται κάποιοι δικοί μας και ξένοι που ακόμα δεν τα είδαμε. Η Βενεζουέλα, μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε πετρέλαιο, σήμερα καταρρέει λόγω κακοδιαχείρισης. Βρίσκεται σε κοινωνικο-οικονομική και πολιτική κρίση. Σήμερα δεν έχει λάμπες ηλεκτρισμού για τα νοσοκομεία της, φάρμακα για τους πολίτες της και εκατομμύρια ζητιανεύουν για ένα κομμάτι ψωμί με μητέρες στη πορνεία σε γειτονικές χώρες για να ζήσουν τα παιδιά τους…
Φανούλα Αργυρού

Η καπιταλιστική αριστερά και η Φούλειος στρατηγική

* Από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη έγινε το… κλικ και πλέον ζούμε σε εικονική πραγματικότητα. Καθημερινά παρακολουθούμε σκηνές από κωμωδίες, ταινίες τρόμου αλλά και έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ταινίες προσεχώς... Αν κάποιος προσπαθήσει να παρακολουθήσει επισταμένως τις εξελίξεις, όπως πρέπει να κάνει κάθε ενεργός πολίτης, είτε θα τρελαθεί είτε θα μαυρίσει το σώμα του από τα πολλά τσιμπήματα, για να διαπιστώσει αν πραγματικά ζει στην πραγματικότητα ή σε κάποια άλλα μήκη κύματος.

* Πρόσφατα, ανάμεσα στις άλλες «ταινίες», παρακολουθούμε και αστυνομικές, στις οποίες οι πρωταγωνιστές μάς εκπλήσσουν για τις ερμηνείες τους. Πάντα φυσικά σε δεύτερο ρόλο συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι... Στο όλο πλέγμα παρασύρονται και άνθρωποι που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε κατασκοπευτικές ταινίες, αφού δεν έχουν τα κατάλληλα προσόντα, αλλά που παρασύρονται από τη γενικότερη υστερία της μόδας για ηθοποιία.

* Το χαρακτηριστικό υπομειδίαμα του Προέδρου του ΔΗΣΥ βρίσκεται σχηματισμένο συνεχώς το τελευταίο διάστημα, αφού νιώθει δικαίωση για τις θέσεις του και τη συνεχή του δράση. Όπως έλεγε και στενός συνεργάτης του Πάφιου πολιτικού, δέχθηκαν με ευχαρίστηση στο στρατόπεδο και στην πλατφόρμα τους, την υιοθέτηση της Φούλειας στρατηγικής, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία και χάραξαν και ακολούθησαν από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας από τον Νίκο Αναστασιάδη.

* Ιδιαίτερα με τις εξελίξεις σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον Συνεργατισμό ο Αβέρωφ Νεοφύτου νιώθει δικαιωμένος. Αποδείχτηκε γεφυροποιός μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών (Γκουτέρες στο Παφίτικο) και κατάφερε να αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο των εξελίξεων.

* Το κυριότερο όμως προσόν του Προέδρου του ΔΗΣΥ είναι η συνεργασία, η φιλία, η συμμαχία που μετεξελίσσεται σε ΣΥΜΠΡΟΕΔΡΙΑ του Κυπριστάν με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, αφού διαφάνηκε για μια ακόμη φορά ότι η αγαστή τους σχέση είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

* Η νέα μορφή αγώνα της πλατφόρμας των Ανανιστών (όσοι πιστεύουν ότι διαλύθηκε πλανώνται οικτρά) έχει πάρει μορφή και περιεχόμενο και σχηματοποιήθηκε μέσα από τις παραινέσεις των ξένων εμπνευστών της και των ημετέρων εκφραστών της.

* Ο στίχος από το έντεχνο άσμα του Βασίλη Πλιάτσικα «Μοναξιά μου όλα… μοναξιά μου τίποτα /Μη μ’ αφήνεις τώρα…» απεικονίζει την κατάσταση στην οποία περιήλθε το ΑΚΕΛ. Κι αυτό γιατί το ΑΚΕΛ θυμίζει την κοπέλα που επιδιώκει να παντρευτεί για να κερδίσει περιουσία, χωρίς να έχει οποιαδήποτε αισθήματα για τον σύζυγο, ο οποίος και αυτός φυσικά πιστεύει ότι θα έχει μερίδιο στην περιουσία. Μόλις βάλει το στεφάνι στο κεφάλι η κοπέλα, τότε δείχνει και τον πραγματικό της κακό εαυτό, καθιστώντας τη συνύπαρξη με τον σύζυγο πραγματική κόλαση. Φυσικά και εφόσον δεν υπάρχει αγάπη συμπεριφέρεται σκληρά, ενίοτε βρίζει και πάντα παραμελεί τον άνθρωπο που δημόσια έλεγε ότι μαζί του θα μοιραστεί τη ζωή της. Οπόταν και δεν απομένει στον σύζυγο άλλη διέξοδος παρά η εγκατάλειψη, έστω και αν χάσει μέρος της περιουσίας, την οποία είχε τόσο μεγάλη ανάγκη.

* Η περίοδος της παραμονής του ΑΚΕΛ στην εξουσία θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο κορμί της Κύπρου. Τα σημάδια και τα τραύματα θα ταλαιπωρούν την Κυπρούλα μας, γιατί οι δαγκωματιές των ΑΚΕΛικών ήταν δυνατές και λυσσασμένες. Σε όλους τους τομείς η χώρα θα οπισθοχωρήσει και η επόμενη Κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να βοηθήσει στην αναστήλωση των ερειπίων. Οικονομία, Εθνικό θέμα, Παιδεία, θεσμοί, στράτευμα, όλα διαλύθηκαν.
Ξιουρ.