Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:00 | Σημερινή

Θα κυνηγούν ψήφους και οι... κυνηγοί
Να, λοιπόν, που το πολιτικό μας σκηνικό θα αποκτήσει και κόμμα το οποίο θα εκπροσωπεί τους Κύπριους κυνηγούς, με την επωνυμία Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών. Δεδομένου ότι υπάρχουν στη βραχονησίδα μας κάπου 50.000 κυνηγοί, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για το νέο κόμμα. Είναι ακόμα νωρίς για να ξέρουμε σε ποιο βαθμό θα ανησυχήσουν τα υφιστάμενα κόμματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολιτικοί, που μέχρι τώρα κυνηγούσαν μετά μανίας την ψήφο των πολιτών στις προεκλογικές περιόδους, τώρα θα έχουν άγριο συναγωνισμό από τους... αυθεντικούς κυνηγούς. Και αν οι πολιτικοί συνήθιζαν μέχρι τώρα να τάζουν στους ψηφοφόρους... λαγούς με πετραχήλια, το κόμμα των κυνηγών θα μπορεί να τους υπόσχεται... πραγματικούς λαγούς.

Έτσι και δεν πάρουν στα σοβαρά την πρόκληση του κόμματος των κυνηγών τα παραδοσιακά μας κόμματα, ίσως βρεθούν προ οδυνηρών εκπλήξεων. Γι’ αυτό θα πρέπει να επινοήσουν διάφορα κόλπα ώστε να πείσουν τους δικούς τους ψηφοφόρους, που είναι κυνηγοί, να μη στραφούν μαζικά προς το ΚΕΚΚ. Μέχρι και τα εμβλήματά τους θα μπορούσαν να αλλάξουν. Για παράδειγμα, ο Συναγερμός, δίπλα από τη φιγούρα της απτέρου Νίκης, θα μπορούσε να προσθέσει και τη φιγούρα μιας... πτερωτής τζίκλας. Να μου το θυμηθείτε. Η περίοδος πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα μοιάζει περισσότερο με... κυνηγετική εξόρμηση παρά με προεκλογική εκστρατεία.
Ο ΠΕΡΤΙΚΟΣ

Σκουπίδια δίπλα στα πεύκα

Πραγματικά αποκρουστικές οι εικόνες από την περιοχή Κυπερούντας, τις οποίες δημοσιοποίησε η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων. Σωροί από μπάζα, παλιά έπιπλα, πλαστικά, κάθε είδους σκουπίδια, μέχρι και ένα πεταμένο φορτηγάκι, δεσπόζουν σε δασική περιοχή του χωριού, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το Σανατόριο. Εκτός από την οπτική ενόχληση, δημιουργείται και μια εξαιρετικά επικίνδυνη εστία ρύπανσης, η οποία είναι και ιδιαίτερα εύφλεκτη έτσι που βρίσκεται ανάμεσα σε πεύκα. Καταγγελίες γι’ αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση είχαν υποβληθεί από το 2017, αλλά τίποτε δεν έγινε. Και καλά έκαναν οι Οικολόγοι που έφεραν στο φως το θέμα (και το θέαμα), ίσως ευαισθητοποιηθούν κάποιοι αρμόδιοι και απομακρύνουν τα σκουπίδια. Δυστυχώς δεν είναι μόνο στην Κυπερούντα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.

Σε πολλές κοινότητες της υπαίθρου, σε πλαγιές βουνών, μέσα στη βλάστηση, κοντά σε δρόμους, πετάνε τόνους από σκουπίδια. Για να αποφύγουν να πληρώσουν μερικά ευρώ, ώστε να τα μεταφέρουν σε εγκεκριμένους σκουπιδότοπους, τα αμολάνε μέσα στην κυπριακή φύση, δημιουργώντας όχι μόνο εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος, αλλά και δυνητικές εστίες πυρκαγιών. Δυστυχώς οι ασυνείδητοι αφθονούν σ’ αυτόν τον τόπο. Επειδή δεν τους βλέπει κανείς στις απόμακρες εκείνες περιοχές, δεν έχουν αναστολές να ξεφορτωθούν τα άχρηστα υλικά τους μέσα στις λατζιές, τις αντρουκλιές, τις ξισταρκές, τα πεύκα και την άλλη βλάστηση. Αυτό είναι το επίπεδο του πολιτισμού μας. Δυστυχώς.
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Μετά τις Σεϋχέλλες, όχι άλλες... γκέλες

Αύγουστος, μήνας διακοπών. Δικαιούνται και οι πολιτικοί μας ηγέτες, όπως οι κοινοί θνητοί, λίγη ξεκούραση και λίγη χαλάρωση. Ενόψει δύσκολων καταστάσεων που επέρχονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με προεξάρχον το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να γεμίσει τις μπαταρίες του στις ειδυλλιακές Σεϋχέλλες, στον Ινδικό Ωκεανό. Οι Σεϋχέλλες, όπως είναι γνωστό, έχουν συνδεθεί και με την κυπριακή Ιστορία, αφού εκεί επέλεξαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες να εξορίσουν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Κατά τις διακοπές του στις Σεϋχέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είχε, φαντάζομαι, την ευκαιρία να κάνει με ηρεμία πνεύματος μιαν ανασκόπηση των όσων έγιναν κατά τα πεντέμισι χρόνια που κυβερνά τη χώρα.

Και με αφορμή το γεγονός ότι βρέθηκε στον τόπο εξορίας του Μακαρίου, να προσθέσει στον προβληματισμό του και όλα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο, καθώς και τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Για τα τραγικά λάθη των ηγεσιών τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, που οδήγησαν σε εθνικές τραγωδίες. Και που δεν πρέπει να επαναληφθούν από τις σημερινές ηγεσίες. Εμείς θα τον περιμένουμε να επιστρέψει από τις Σεϋχέλλες πιο ξεκούραστος, αλλά (κυρίως) πιο σοφός και έχοντας πλήρη συναίσθηση των κινδύνων από μια νέα λανθασμένη απόφαση στο εθνικό θέμα, η οποία δεν θα είναι αναστρέψιμη, πλέον...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Τους δράστες θέλουμε...

Μια μικρή εικόνα των ερειπίων που άφησε πίσω του ο καταρρεύσας Συνεργατισμός είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέσω των καταθέσεων ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, κατά την πρώτη εβδομάδα των εργασιών της. Παρατυπίες και αδιαφανείς διαδικασίες, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και κλίκες εντός της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ξεκάθαρες αδυναμίες εσωτερικού ελέγχου, ιδιαίτερα για τα προβληματικά δάνεια, ήταν μερικά μόνο από όσα κατατέθηκαν από πρώην διευθυντικά και διοικητικά στελέχη του Συνεργατισμού, που αποχώρησαν διαφωνώντας με όσα έβλεπαν. Ίσως, βέβαια, αν μιλούσαν πριν από την κατάρρευση να μπορούσε να σωθεί κάτι, αλλά έστω και τώρα, οι καταθέσεις τους μπορούν να χρησιμεύσουν στο να αποδοθούν ευθύνες μέσω του πορίσματος της Ερευνητικής.

Πάντως, με βάση και τις εμπειρίες από ανάλογες Ερευνητικές Επιτροπές στο παρελθόν, προβλέπεται ότι όλοι όσοι θα καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής, ακόμα και εάν έχουν εμφανείς ευθύνες, θα επιχειρήσουν να τα ρίξουν σε άλλους, βγάζοντας την ουρά τους απ’ έξω. Δύσκολο και περίπλοκο το έργο των μελών της Ερευνητικής, καθώς πέρα από τη γενική εικόνα της κακοδιαχείρισης, που ούτως ή άλλως ήταν γνωστή, θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα ονόματα και αποδείξεις για όσους βαρύνονται με συγκεκριμένες αποφάσεις που είχαν καταστροφικά αποτελέσματα. Αλλιώς θα έχουμε μόνο τα αποτελέσματα της νεκροψίας, χωρίς να έχουμε και τους δράστες του εγκλήματος.
ΜΠΟΞΕΡ

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα...

Από τύχη δεν βιώσαμε μια τραγωδία ανάλογη με αυτήν της Αττικής στον κατασκηνωτικό χώρο της Πόλης Χρυσοχούς. Διακόσιοι άνθρωποι ξύπνησαν αλαφιασμένοι μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα διαπιστώνοντας ότι λίγο πιο πέρα, στους καλαμιώνες, είχε ξεσπάσει πυρκαγιά. Ευτυχώς τα πυροσβεστικά οχήματα δεν ήταν πολύ μακριά. Ευτυχώς δεν φυσούσε μανιασμένος άνεμος που θα έφερνε τις φλόγες εν ριπή οφθαλμού στα αντίσκηνα. Ευτυχώς η απομάκρυνση των ανθρώπων έγινε με ταχύτητα και ασφάλεια. Διαφορετικά ίσως να μετρούσαμε σήμερα καμένες σορούς παγιδευμένων ανθρώπων. Το περιστατικό αυτό θα πρέπει να προβληματίσει άμεσα και σοβαρά όλους τους αρμόδιους φορείς.

Τι γίνεται με την ασφάλεια των κατασκηνωτικών χώρων, περιλαμβανομένων και αυτών που φιλοξενούν παιδιά, έναντι πιθανής πυρκαγιάς; Υπάρχουν σχεδιασμοί για διαφυγή; Υπάρχουν κάποια στοιχειώδη μέσα πυρόσβεσης μέχρι να έρθουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών; Γίνονται έλεγχοι για την καταλληλότητα των κατασκηνωτικών χώρων; Υπάρχει κάποια ευταξία σε τέτοιους χώρους, ή μπορεί ο καθένας να κατασκηνώνει αυθαίρετα όπου του γουστάρει; Είδαμε τις τραγικές συνέπειες των αυθαιρεσιών στην Ελλάδα. Το πιο τρομακτικό, όμως, είναι ότι αυτός ο επικίνδυνος εγκληματίας που έβαλε τη φωτιά κοντά στον κατασκηνωτικό χώρο της Πόλης Χρυσοχούς μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, εξακολουθεί να κινείται ελεύθερος εκεί έξω και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν και πότε θα ξαναχτυπήσει...
ΜΠΟΞΕΡ

Οι Ιάπωνες, εμείς και η συγγνώμη

Στην ιαπωνική γλώσσα υπάρχουν τουλάχιστον 20 διαφορετικοί τρόποι για να ζητήσει κανείς συγγνώμη, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ που διαβάσαμε στο Sigmalive! Στη δική μας γλώσσα υπάρχει μόνο μια λέξη για να πούμε συγγνώμη κι αυτήν... αποφεύγουμε να τη χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου σπάνια λένε συγγνώμη, διότι θεωρούν ότι η συγγνώμη αποτελεί παραδοχή της ευθύνης τους και της ενοχής τους. Η ίδια νοοτροπία επικρατεί και παρά τω λαώ. Γι’ αυτό, άλλωστε, η συγγνώμη απαξιώνεται μέσω της γνωστής ρήσης «το συγγνώμη είναι μισό χέσ....».

Τη λέξη «συγγνώμη» αποφεύγουμε όπως ο εξαποδώ το λιβάνι να την προφέρουμε, λόγω εγωισμού και άρνησης αποδοχής της αλήθειας. Το πολύ-πολύ, σε κάποιο περιστατικό χωρίς σημασία, να καταδεχτούμε να πετάξουμε ένα μικτό αγγλο-κυπριακό «σόρι, ρε κουμπάρε» και ξοφλάμε. Στα μεγάλα και στα σοβαρά, ωστόσο, δυσκολευόμαστε να ζητήσουμε συγγνώμη. Διότι όσο μεγαλύτερο το λάθος και όσο μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης, τόσο μικρότερη η πιθανότητα να το αναγνωρίσουμε και να απολογηθούμε. Η συγγνώμη θέλει γενναιότητα και μεγαλοψυχία.

Η συγγνώμη δείχνει δύναμη παραδοχής και η παραδοχή εξυπακούει θέληση βελτίωσης του ατόμου, ώστε να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος. Εμάς, όταν μας καλούν να ζητήσουμε συγγνώμη, είναι σαν να μας μιλάνε... γιαπωνέζικα. Α! Ξέχασα να πω ότι οι Ιάπωνες, ζητώντας συγγνώμη, τη συνοδεύουν καμιά φορά και με χαρακίρι!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το «Γιασεμί» του Σενέρ

Βάρεσε διάλυση ο ενδιάμεσος χώρος, με την αποχώρηση των Οικολόγων, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συνεργαστούν με τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου στις ευρωεκλογές του ερχόμενου χρόνου. Η τριμερής ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, που απέμεινε από την αρχική πεντάδα, προσπαθεί να βρει τρόπους συνεργασίας, αλλά οι ενδείξεις είναι ότι στο τέλος μάλλον θα έχουμε αυτόνομες καθόδους. Οι Οικολόγοι, αποχωρώντας από τον ενδιάμεσο «γάμο», ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος θα κατέλθει στις ευρωεκλογές με ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται από ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Η περίπτωση του Λεβέντ είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.

Πρόκειται για έναν γνήσιο Κύπριο πατριώτη, ο οποίος, σε αντίθεση μ’ εμάς που κάνουμε αντικατοχικό αγώνα της πολυθρόνας και των μπαλκονιών, δίνει καθημερινά και έμπρακτα έναν πραγματικό και ανένδοτο αντικατοχικό αγώνα, καταγγέλλοντας ανοιχτά την τουρκική κατοχή και τη δικτατορία του Ερντογάν. Το σχήμα με το οποίο θα κατεβεί στις ευρωεκλογές ο Λεβέντ θα φέρει την ονομασία «Γιασεμί» και θα έχει να ανταγωνιστεί τα παραδοσιακά κόμματα. Βεβαίως, το εγχείρημά του είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά αυτός είναι ο Σενέρ Λεβέντ. Ο Τουρκοκύπριος θαρραλέος δημοσιογράφος αξίζει την ψήφο μας, γιατί θα μπορούσε να είναι μια τίμια, γνήσια αντικατοχική φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο. Το «Γιασεμί» του θα είναι στην πόρτα μας το 2019. Θα το μυρίσουμε;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Με συνοδηγό τον Βάκχο

Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε δυστύχημα σε δρόμο της Λεμεσού, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με άλλο όχημα, χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς. Καθημερινά είναι, πλέον, τα φαινόμενα αυτά, που προκαλούν τρόμο στους νομοταγείς οδηγούς, καθώς κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιος οδηγός-στρακόττο θα πέσει ξαφνικά πάνω του. Όλο και πιο πολλοί συμπατριώτες μας πάνε ζικ-ζακ μέσα στους δρόμους λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ. Απλώς εύχεσαι, όταν εκείνοι είναι στο «ζικ», εσύ να είσαι στο «ζακ». Φίλοι μου, αν τσουγκρίζετε σε κάποια διασκέδαση τα ποτήρια σας, δεν είναι απαραίτητο να βγείτε μετά και να τσουγκρίσετε... και τα αυτοκίνητά σας με τα δικά μας. Πρέπει επειγόντως να επινοηθούν κάποιοι τρόποι ώστε να σοκαριστούν οι οδηγοί και να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τον θανάσιμο κίνδυνο από την οδήγηση με συνεπιβάτη τον Βάκχο.

Ρίχνω μια ιδέα: Να στηθούν στις οδικές αρτηρίες ομοιώματα του γνωστού... Βρακά της Γιορτής του Κρασιού, αγκαλιά με ομοίωμα του Χάρου, να συμβουλεύει τους διερχόμενους οδηγούς: «Πίννε κρασίν να ’σιεις ζωήν. Αλλά για να ’σιεις ζωήν... μεν πίννεις πολλύν»! Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι υπάρχει και μια άλλη ιδιαίτερα επικίνδυνη κατηγορία οδηγών. Είναι εκείνοι που μπορεί μεν να μην οδηγούν μεθυσμένοι, αλλά παρασύρονται από τη... μέθη της ταχύτητας. Εύχομαι να μη σας τύχουν στον δρόμο ούτε οι μεν ούτε οι δε.
ΚΟΚ

Περί διζωνικής το ανάγνωσμα…

*Τρελαίνονται, γυαλίζει το μάτι τους και καταλαμβάνονται από αμόκ όταν ακούουν να τους λένε ότι υπάρχουν άνθρωποι που απορρίπτουν τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αφού όπως την περιγράφουν οι Τούρκοι είναι καθαρή διχοτόμηση. Και τι δεν τους λένε. Ό,τι φανταστείτε. Μέχρι και ύποπτους για υποκίνηση των ανθρώπων προς πραξικοπηματικές ενέργειες που θα καταλύσουν το κράτος, χαρακτηρίζουν Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ, όποιον τολμήσει να χαρακτηρίσει την εν λόγω λύση ως συνταγματική εκτροπή.

*Μα δεν αντιλαμβάνονται ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αντίθετη με αυτού του είδους τη λύση και η δική τους εμμονή μάλλον μοιάζει ύποπτη; Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και όλους εκείνους τους κομματάρχες που κρύβονται πίσω από ψευδοδικαιολογίες (παρακαλώ τους επαΐοντες του γλωσσαρίου να μην θεωρήσουν ότι με το πρόθεμα «ψευδο» αναφερόμαστε σε δραστηριότητες άλλων) και δεν λένε καθαρά ότι την αποκηρύσσουν ως λύση του Κυπριακού.

*Εκφοβίζουν οι παρατρεχάμενοί τους ότι αν εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για λύση διζωνικής θα μας κατσαδιάσει η παγκόσμια κοινότητα. Καλάν οι Τούρκοι που για χρόνια μας κοροϊδεύουν στις συνομιλίες και προωθούν θέσεις συνομοσπονδίας τι έπαθαν; Το μόνο που γίνεται είναι να κερδίζουν συνεχώς έδαφος και να μένουν στο τραπέζι οι διάφορες υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, όπως η εκ περιτροπής προεδρία, η παραμονή εποίκων και οσονούπω και οι παραχωρήσεις στο περιουσιακό.

*Επιτέλους δεν θα βρεθεί κάποιος να τους πει ότι δεν θέλει ο λαός τέτοια λύση, οπόταν και αυτοί δεν τον εκπροσωπούν όταν διαπραγματεύονται διζωνική; Συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από τις συμφωνίες Μακαρίου - Ντενκτάς, λες και οι Τούρκοι τήρησαν κάτι απ’ αυτές. Καλά τι μας έβαλαν να πληρώνουμε και να ξαναπληρώνουμε για να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν δεν την αξιοποιούν για να βοηθήσει στη λύση; Δηλαδή είμαστε κράτος μόνο ως πιστωτές της Ε.Ε., χωρίς οφέλη; Μα αφού οι πολιτικοί μας αρχηγοί δεν ζητούν από την Ε.Ε. να εφαρμόσει ό,τι και στις άλλες χώρες-μέλη της ή ακόμη και τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

*Ξέρουμε ότι κι εμείς θα χαρακτηριστούμε εθνικιστές, αλλά αυτό είναι τιμή μας και αν παρακολουθήσουν τις δημοσκοπήσεις συμφωνεί μαζί μας και το 70% του κυπριακού λαού.

*Εξεδήλωσαν και πάλι τον αντιστασιακό τους οίστρο μπροστά στο ακροατήριο, που αποτελείται κυρίως από τους κομματικούς στρατούς και 5-6 ιδεολόγους που απέμειναν και καμιά 10αριά περίεργους που περιμένουν να φάνε τυροπιτάκια που θα προσφερθούν και αφού τελείωσαν τις επαναστάσεις από μικροφώνου, έτρεξαν σύσσωμοι στην πρώτη κοντινή ταβέρνα για να συνεχίσουν να αντιστέκονται. Αυτό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται κάθε χρόνο με τα κόμματα και τις εκδηλώσεις περί αντίστασης και άλλων τινών. Τόσοι πια αντιστασιακοί πού ήταν κρυμμένοι τόσα χρόνια; Οι νεκροί μας θα δικαιωθούν όταν λυθεί το Κυπριακό και η κατάσταση θα επιστρέψει στην ομαλότητα.
Ξιουρ.

ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ
Να καταργηθούν κι άλλες εορτές

Επειδή προφανώς ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πιστεύει ότι «αργία μήτηρ πάσης... αμαθείας», εισηγήθηκε στον υπουργό Παιδείας την κατάργηση πέντε θρησκευτικών αργιών, περιλαμβανομένης και της δικής του ονομαστικής εορτής, στις 13 Νοεμβρίου. Οι άλλες προτεινόμενες για κατάργηση αργίες είναι των Τριών Ιεραρχών, του Αποστόλου Βαρνάβα, της Αναλήψεως και της εορτής του τοπικού Αγίου. Και από τη στιγμή που ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας ημών θεωρεί ότι δεν είναι ούτε αναγκαίες ούτε χρήσιμες κάποιες θρησκευτικές αργίες, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε. Άλλωστε, αυτές οι πέντε μέρες θα δώσουν πρόσθετο διδακτικό χρόνο προς όφελος των παιδιών μας.

Μια και μιλάμε, αυτή την περίοδο, για τον εξορθολογισμό της Παιδείας, είναι ευκαιρία να γίνουν ριζικές αλλαγές σε όλο το εκπαιδευτικό φάσμα. Με στόχο πάντοτε την ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και όχι την αποδυνάμωσή του. Και με την ευκαιρία της πρότασης του Μακαριοτάτου για την κατάργηση θρησκευτικών αργιών, θα εισηγηθούμε την κατάργηση και αρκετών άλλων... θρησκευτικού περιεχομένου καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο της εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, πρέπει να καταργηθεί και η εορτή της καινοφανούς... Αγίας Ιδιωτικής Εκπαιδεύσεως, την οποία προσκυνούν αρκετοί στον χώρο των κυβερνώντων, περιφρονώντας τη δημόσια εκπαίδευση και εργαζόμενοι για την υπονόμευσή της.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ