Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 05 Αύγουστος 2018, 18:00 | Σημερινή

Στις Σεϋχέλλες, όχι για... τρέλες
Αύγουστος, μήνας διακοπών. Δικαιούνται και οι πολιτικοί μας ηγέτες, όπως οι κοινοί θνητοί, λίγη ξεκούραση και λίγη χαλάρωση. Για να ησυχάσουν κι εκείνοι, να ησυχάσουμε... κι εμείς. Να μείνουν κάποιο διάστημα μακριά από τα προβλήματα, τις έγνοιες και τα κανάλια. Ενόψει δύσκολων καταστάσεων που επέρχονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με προεξάρχον το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να γεμίσει τις μπαταρίες του στις ειδυλλιακές Σεϋχέλλες, στον Ινδικό Ωκεανό. Οι Σεϋχέλλες, όπως είναι γνωστό, έχουν συνδεθεί και με την κυπριακή Ιστορία, αφού εκεί επέλεξαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες να εξορίσουν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού Αγώνα.

Κατά τις διακοπές του στις Σεϋχέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να κάνει με ηρεμία πνεύματος μιαν ανασκόπηση όσων έγιναν κατά τα πεντέμισι χρόνια που κυβερνά τη χώρα. Και με αφορμή το γεγονός ότι θα βρεθεί στον τόπο εξορίας του Μακαρίου, να προσθέσει στον προβληματισμό του και όλα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο, καθώς και τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Για τα τραγικά λάθη των ηγεσιών τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, που οδήγησαν σε εθνικές τραγωδίες. Και που δεν πρέπει να επαναληφθούν από τις σημερινές ηγεσίες. Εμείς θα τον περιμένουμε να επιστρέψει από τις Σεϋχέλλες πιο ξεκούραστος, αλλά (κυρίως) και πιο... σοφός.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Αποσπάσεις για καταπολέμηση... πονοκεφάλων

«Φαρμακοποιός στο Προεδρικό, κτηνίατρος στη Μετεωρολογία», τιτλοφόρησε ο «Φ» ρεπορτάζ σχετικά με τις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων. Φαρμακοποιός στο Προεδρικό; Ε, πού είναι το παράξενο, ρε παιδιά; Με τόσα προβλήματα πάνω στο κεφάλι του καθημερινά ο Πρόεδρος, χρειάζεται δίπλα του κάποιον να του χορηγεί κανένα χάπι για τον πονοκέφαλο και κανένα ηρεμιστικό για να μην αρχίσει να ρίχνει τασάκια. Όσο για τον κτηνίατρο στη Μετεωρολογία, ούτε εδώ βλέπουμε κάτι αλλόκοτο.

Προφανώς επιστρέφουμε στις ρίζες μας και στις παραδόσεις μας, όταν σε παλαιότερες εποχές οι πρόγονοί μας παρατηρούσαν τη συμπεριφορά των ζώων και των πουλιών κι έκαναν προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες. Τι αποτελεσματικότερο, λοιπόν, από έναν κτηνίατρο στη Μετεωρολογική Υπηρεσία; Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, «386 δημόσιοι υπάλληλοι είναι αποσπασμένοι από τις θέσεις τους σε άλλα καθήκοντα». Είναι γεγονός ότι η μέθοδος των αποσπάσεων είναι αναγκαία για την πιο εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία υπηρεσιών.

Αλλά δεν μπορώ να ξέρω αν όλες οι αποσπάσεις είναι δικαιολογημένες. Υπάρχουν υπόνοιες ότι κάποιες, τουλάχιστον, από αυτές γίνονται απλώς για το βόλεμα κάποιων. Εν πάση περιπτώσει, φαντάζομαι ότι οι αποσπαζόμενοι μεταφέρουν τις εμπειρίες της προηγούμενης απασχόλησής τους στη νέα τους υπηρεσία. Για παράδειγμα, ένας λειτουργός αλιείας που έχει αποσπασθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα μπορεί να διδάξει τους λειτουργούς του Υπουργείου πώς να αντιμετωπίζουν, ας πούμε, τις... σουπιές και τους καρχαρίες της διεθνούς διπλωματίας.
ΜΠΟΞΕΡ

Ο Λεβέντ και ο δικτάτορας

Αν επιχειρούσε κάποιος να αναπαραστήσει τη Δικαιοσύνη στην Τουρκία, θα έπρεπε να έδινε την εξής εικόνα: Η Δικαιοσύνη χανούμ, με δεμένα τα μάτια, με φερετζέ και ισλαμική μαντήλα, να κάθεται στα γόνατα του Ερντογάν, ο οποίος κρατά στο ένα του χέρι το σπαθί της και στο άλλο τη ζυγαριά της. Αυτή, λοιπόν, η «Δικαιοσύνη» θα δικάσει στην Άγκυρα τον Τουρκοκύπριο αντικατοχικό δημοσιογράφο, Σενέρ Λεβέντ, διευθυντή της εφημερίδας «Αφρίκα», και τον δημοσιογράφο της ίδιας εφημερίδας Αλί Οσμάν.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν «ασέβεια κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας», «δημοσίευση ντροπιαστικού δημοσιεύματος» και «ενέργεια εναντίον της Τουρκίας». Και οι δύο αρνήθηκαν να δώσουν καταθέσεις στην «αστυνομία», υπερασπιζόμενοι την αθωότητά τους, και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης στην Άγκυρα. Θυμίζουμε ότι με προτροπή του Ερντογάν, όχλος από Τούρκους εποίκους προκάλεσε βανδαλισμούς κατά της «Αφρίκα» τον περασμένο Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας έχει ζητήσει την παρέμβαση του ΟΑΣΕ (αυτού που θέλει να μας πλασάρει το περιβόητο «γλωσσάρι»), αλλά θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα και εντονότερα για προστασία των δημοσιογράφων της «Αφρίκα». Εκείνο, όμως, που έχει ενδιαφέρον είναι να δούμε και τη στάση του κατοχικού καθεστώτος σ’ αυτήν την υπόθεση. Διότι σε κάποια στιγμή ο Τούρκος δικτάτορας ίσως ζητήσει και την «έκδοση» του Σενέρ. Τι θα κάνει η ψευδοκυβέρνηση, από τη στιγμή που κάθεται κι αυτή... πάνω στα γόνατα του σουλτάνου;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Σε διάσταση με την κοινωνία

Οι πολύνεκρες πυρκαγιές στην Αττική φαίνεται ότι έκαναν στάχτη και τα μελλοντικά πολιτικά σχέδια του Αλέξη Τσίπρα. Είναι τόσο φοβερή η τραγωδία, που ο λαός δεν θα τη συγχωρέσει με τίποτε. Το μαύρο τοπίο με τα αποκαΐδια είναι σίγουρο ότι θα δώσει την ανάλογη μαυρίλα στην ανορθόδοξη και ευκαιριακή συμμαχία του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ στις επόμενες εκλογές. Ούτως ή άλλως οι δημοσκοπήσεις πριν από την τραγωδία έφερναν τον ΣΥΡΙΖΑ δέκα μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.

Στις δημοσκοπήσεις αυτές αποτυπωνόταν η απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών για τη διακυβέρνηση Τσίπρα. Θυμίζουμε ότι από το 2012 μέχρι το 2015 κυβερνούσε τη χώρα ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Η οικονομία της χώρας βρισκόταν σε ανοδική πορεία. Και τότε ήρθε η ώρα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με ανέξοδες υποσχέσεις, ότι θα έσχιζε τα μνημόνια, κατάφερε να αναρριχηθεί στον πρωθυπουργικό θώκο.

Και φόρτωσε στον ελληνικό λαό βαρύτερα μνημόνια και μεγαλύτερα χρέη, αφού έγινε περίγελως της Ευρώπης με τον ανεκδιήγητο εκείνο Βαρουφάκη. Στα βαρίδια της διακυβέρνησης Τσίπρα προστέθηκε πρόσφατα και η εθνικά απαράδεκτη συμφωνία με τα Σκόπια. Και ήρθαν και οι ολέθριες πυρκαγιές στην Αττική για να ολοκληρώσουν την αρνητική εικόνα ενός Πρωθυπουργού, που βρίσκεται πλέον σε πλήρη διάσταση με την κοινωνία. Η «για πρώτη φορά Αριστερά» φαίνεται ότι θα είναι και «η τελευταία»...
ΜΠΟΞΕΡ

«Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα»;

Με σκαμπανεβάσματα ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Υπήρξαν, μάλιστα, στην αρχή και κόντρες μεταξύ των συνδικαλιστών και των οργανώσεων των γονιών. Ας ελπίσουμε ότι θα ξεπεραστούν οι όποιες αντιπαραθέσεις και θα διεξαχθεί ένας καρποφόρος διάλογος με νηφαλιότητα και μακριά από ακρότητες και εμμονές σε αδιέξοδες θέσεις. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν πρακτικές λύσεις και να υπάρξει πραγματικός εξορθολογισμός στην παιδεία.

Ας αξιοποιηθεί ο χρόνος που υπάρχει μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία, ώστε τελικά... να ανοίξουν. Θα ήταν καταστροφικό να καταλήξουμε πάλι σε απειλές των εκπαιδευτικών οργανώσεων ότι θα βάλουν λουκέτο στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου. Με τίποτε δεν θα θέλαμε να ακούσουμε τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους μαθητές, να τραγουδούν το γνωστό καλοκαιρινό σουξέ της Βίσση και του Καρβέλα... «Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα»!

Όλες οι πλευρές οφείλουν να κάνουν όσες υποχωρήσεις χρειάζονται για να βρεθούν χρυσές τομές στα πολυάριθμα προβλήματα του δημόσιου σχολείου. Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ξεφύγουν από τα στενά συνδικαλιστικά πλαίσια, στα οποία συνήθως κινούνται, για να κερδίσουν την εκτίμηση, τον σεβασμό και την αγάπη της κοινωνίας. Όπως τα παλιά χρόνια, όταν ο εκπαιδευτικός στα χωριά έμπαινε στο καφενείο ή σε άλλο δημόσιο χώρο και όλοι προσηκώνονταν, ψιθυρίζοντας με θαυμασμό «ο δάσκαλος»!
Ο ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ

Ενεργειακό... παπουτσόσυκο

Ραγδαία αυξάνεται η καλλιέργεια της παπουτσοσυτζιάς στην Κύπρο. Τα τελευταία έξι χρόνια οι εκτάσεις καλλιέργειας παπουτσοσυτζιών έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί. Το 2012 είχαν δηλωθεί μόλις 169 εκτάρια με το καλοκαιρινό αυτό εύγευστο φρούτο, που αυξήθηκαν σε 915 εκτάρια το 2017. Υπάρχει, όμως, και η άλλη διάσταση πέρα από την απόλαυση ενός παγωμένου παπουτσόσυκου. Αυτή που δεν είναι ευρύτερα γνωστή είναι η δυνατότητα να κινείται το αυτοκίνητό σας με ενέργεια από... παπουτσόσυκα!

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, είναι πραγματικό. Στο Μεξικό, εφαρμόζεται ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα που παρέχει βιοαέριο από παπουτσόσυκα σε αυτοκίνητα και σε μια μικρή μονάδα παραγωγής ενέργειας. Τα παπουτσόσυκα πολτοποιούνται και αναμειγνύονται με κοπριά, και στη συνέχεια αφήνονται να αποσυντεθούν, παράγοντας μεθάνιο. Το φυσικό αέριο που παράγεται χρησιμοποιείται ως καύσιμο και καίγεται για να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό για 300 κατοικίες, στη μισή τιμή σε σχέση με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Όλο και νέες μορφές ενέργειας ανακαλύπτονται. Και το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Οπότε, κύριε Καδή μου, ας δούμε και το ενδεχόμενο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η καλλιέργεια της παπουτσοσυτζιάς στη βραχονησίδα μας. Ας μην επικεντρωνόμαστε μόνο στο φυσικό αέριο των θαλάσσιων οικοπέδων μας. Άσε που υπάρχει και το θετικό στοιχείο, ότι οι Τούρκοι δεν θα βρίσκουν έρεισμα να απειλήσουν τα... παπουτσόσυκά μας!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το... μεσογειακό Βερολίνο

Η βόρεια Ευρώπη βράζει μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς καύσωνα. Ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος από τότε που καταγράφονται οι θερμοκρασίες, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Ε, όχι, ρε κουμπάρε. Αν οικειοποιηθούν και το μονοπώλιο του ήλιου και της ζέστης οι βόρειες χώρες, τι θα μείνει στις μεσογειακές περιοχές για να πουλήσουν τον τουρισμό τους; Θα καλούν οι Άγγλοι τους Γερμανούς τουρίστες να πάνε για μπάνιο στον Τάμεση και θα καλούν οι Γερμανοί τους Άγγλους να πάνε για ηλιοθεραπεία στο Βερολίνο. Αχ, τι μας κάνει αυτή η κλιματική αλλαγή! Ο καιρός γίνεται όλο και θερμότερος, φέρνοντας πιο κοντά διάφορα εφιαλτικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας απειλώντας να καλύψει ολόκληρες παράλιες πόλεις.

Ήδη η άνοδος της θερμοκρασίας και η ξηρασία προκαλούν τεράστιες πυρκαγιές παντού. Μέχρι και η Σουηδία καίγεται. Αν δεν γίνει κάτι για ανάσχεση αυτής της τάσης, σε μερικά χρόνια η Γη θα είναι ένας φλεγόμενος πλανήτης. Αλλά τι μπορεί να γίνει, όταν ο ηγέτης της Αμερικής, της χώρας που θα μπορούσε να ηγηθεί μιας παγκόσμιας εκστρατείας για σωτηρία του πλανήτη, θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί... «συνωμοσία των Κινέζων»; Κι ας καίγεται εδώ και τόσες μέρες η Καλιφόρνια!
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Ο «υπουργός» που πέταξε από Πάφο

Για κοίτα, μωρέ. Τη στιγμή που Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου για να μεταβούν στο εξωτερικό, ένας ψευδοϋπουργός του κατοχικού καθεστώτος, ο «υπουργός» εργασίας Ζεκί Τσελέρ, προτίμησε να ταξιδέψει μέσω του νόμιμου αεροδρομίου της Πάφου για να πάει στην Ιορδανία, για τις διακοπές του. Χρησιμοποιώντας, βέβαια, το διαβατήριο της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν περιορίστηκε μόνο να ταξιδέψει. Ανήρτησε και φωτογραφία από την αναχώρησή του, μαζί με την παρέα του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Τσελέρ δικαιολόγησε την ενέργειά του, λέγοντας ότι οι υψηλές τιμές πώλησης των αεροπορικών εισιτηρίων στα κατεχόμενα είναι ο λόγος που προτίμησε να ταξιδέψει από την Πάφο.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι είναι η πρώτη φορά που «υπουργός» των κατεχομένων χρησιμοποίησε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα αεροδρόμιά της για να μεταβεί για διακοπές στο εξωτερικό. Είντα ωραία, ρε κοπέλια. Με τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας οι ψευδοϋπουργοί πάνε στο εξωτερικό είτε για τις διακοπές τους, είτε ακόμα και για να προβούν σε ενέργειες που υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Τσελέρ υπηρετεί σε μια «κυβέρνηση» που εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα της Τουρκίας και θεωρεί «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά δεν είχε αναστολές να επωφεληθεί από τα προνόμια του Ευρωπαίου πολίτη που του προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ε, αφού του τα προσφέρει, τρελός είναι να μην τα πάρει;
ΜΠΟΞΕΡ

Στη μνήμη του Χρίστου Κουρτελλάρη

Ο βετεράνος πολιτικός και αγροτικός ηγέτης Χρίστος Κουρτελλάρης, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών την περασμένη Πέμπτη, έμεινε γνωστός και σαν ο βουλευτής που χρησιμοποιούσε πολύ συχνά κυπριακές παροιμίες, για να τονίσει κάποια άποψή του, ή για να σχολιάσει κάποιο θέμα. Και μάλιστα έχει κάνει ένα τεράστιο έργο συλλογής κυπριακών παροιμιών, ρήσεων και γνωμικών (συνολικά 2.678), που εκδόθηκαν το 1999 υπό τον τίτλο «Χρίστος Κουρτελλάρης, οι παροιμίες του λαού μας», σε επιμέλεια του συνάδελφου Κύπρου Κουρτελλάρη, γιου του αείμνηστου πολιτικού. Στη μνήμη του Χρίστου Κουρτελλάρη η στήλη δίνει κάποια σχόλια γύρω από θέματα της επικαιρότητας, με... παροιμιώδη τρόπο:

- Για τις υποσχέσεις των πολιτικών μας: «Λόγια τζιαι νερόν, παίρνει τα ο ποταμός».
- Για την ασυνεννοησία των κομμάτων στο Κυπριακό: «Ώσπου να 'βρουμεν την φωνήν, εξηχάσαμεν το τραούδιν».
- Για τις τουρκικές απαιτήσεις: «Διούν μας αβκόν τζιαι ζητούν μας την όρνιθαν».
- Για τις παράλογες συνδικαλιστικές απαιτήσεις: «Για τον ψύλλον κάβκουμεν το πάπλωμαν».
- Για τις συχνές συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης: «Άμαν δκυο κούζες φατσιήσουν, η μια εν να τσακκιστεί τζι η άλλη εν να ραΐσει».
- Για το άππωμα πολλών ξιπασμένων Κυπρίων: «Ας με κράζουσιν χατζήν τζι ας μου λείπει το βρατζίν».
- Για την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα προστασίας των δασών μας μετά την τραγωδία στην Ελλάδα: «Αντάν ψωρκάσει ο γείτος σου, τζι εσού βοτάνιν γύρευκε»!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το ρεζερβουάρ μας και τα βασίλεια των Δήμων

* Τα μεγέθη αλλάζουν. Ο κόσμος εκσυγχρονίζεται. Αντί να μιλάμε για το καλάθι της οικοκυράς κι αν είναι γεμάτο, τρύπιο ή άπατο, καλύτερα ν’ αναφερόμαστε στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων μας. Γιατί με την άνοδο των καυσίμων πλέον μάλλον το τάγκιν του αυτοκινήτου είναι άδειο και καλά είναι ν’ ακουστεί στην προεκλογική περίοδο. Με την αφαίμαξη των πολιτών από την κατανάλωση καυσίμων δεν μένει ούτε χρόνος να κοιτάξουμε το καλάθι της οικοκυράς.

* Και όπως το ξαναγράψαμε τα καύσιμα αποτελούν τον συγκεκαλυμμένο τρόπο υφαρπαγής των χρημάτων μας από το κράτος, αφού με την αύξηση των καυσίμων ανάλογα αυξάνονται και οι φόροι κατανάλωσης που παίρνει το κράτος. Και περιμένουμε να βελτιωθεί το συγκοινωνιακό πρόβλημα ή να δημιουργηθούν υπαλλακτικοί τρόποι μεταφοράς των πολιτών, όπως σ’ όλον τον κόσμο με τρένα, τραμ κ.ά. Έλα, καλέ, αφού μας τα παίρνουν και σιωπάμε, υπάρχει λόγος ν’ αλλάξουν κάτι;

* Από αρχαιοτάτων χρόνων το Κυπριστάν ήταν διάσπαρτο με βασίλεια αν και είναι αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους του ως κράτος. Βλέπετε οι Κύπριοι ήταν πάντα λαός που ανεχόταν τους υπερόπτες και αλαζόνες, λόγω της ευγενούς ή αν προτιμάτε υπόδουλής του κουλτούρας και συμπεριφοράς, οπόταν και οι βασιλείς είχαν και το ανάλογο κοινό. Που χωρίς να απαιτεί πάρα πολλά έδινε πολύ περισσότερα. Έτσι φτάσαμε στο 2014 να έχουμε κράτος γεμάτο βασίλεια, από τη δημόσια υπηρεσία έως και τους Δήμους, το κράτος, τη Βουλή ακόμη και τα συνοικιακά σωματεία. Αυτή η στρέβλωση ευδοκιμούσε γιατί συνδυαζόταν με την οικονομική ευμάρεια. Όταν όμως τα χρήματα έλειψαν, φάνηκε και η γύμνια των βασιλιάδων.

· Όσοι δε υποστηρίζουν το σημερινό καθεστώς συνέχισης των Δήμων ώστε να διατηρηθούν τα βασίλεια, θα πρέπει να μας πουν και ποιος θα πληρώνει τον λογαριασμό των βασιλιάδων. Η έξωθεν καλή τους μαρτυρία πλέον εξέλιπε και κανένα άλλοθι δεν μπορεί να δοθεί από οποιονδήποτε. Με το υφιστάμενο μοντέλο λειτούργησαν για δεκαετίες και το μόνο που άφησαν σαν κληρονομιά είναι τα 700 εκατομμύρια χρέη. Όποιος δε κομματάρχης τούς στηρίζει, να βγει και να πει τον τρόπο που θα βρεθούν τόσα χρήματα…

· Α, μην ξεχάσουμε, και για να κάνουν ρουσφέτι τα κόμματα και να διορίζουν στα δημαρχεία διάφορους και για να χρησιμοποιούν τα Δημαρχεία σαν προπύργια άγρας ψήφων. Όσοι το επιθυμούν, να μας το πουν καθαρά αλλά να βρουν και ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.

· Τον λογαριασμό με τα σκύβαλα ποιος θα τον πληρώσει; Ε, και πάλι θα μας συμπεριφερθούν σαν σκύβαλα της κοινωνίας οι δημοτικοί και άλλοι άρχοντές μας και θα μας βάλουν να πληρώσουμε αυξημένους λογαριασμούς. Ποιος όμως θα τους πει κάτι; Οι πολίτες ως συνήθως κοιμούνται…
Ξιουρ.