Σημερινή

Τρίτη, 23/04/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Θα αποτραπεί η επόμενη τραγωδία;
Μια ακόμη ελληνική τραγωδία. Φριχτοί θάνατοι ανθρώπων, σφιχταγκαλιασμένες οικογένειες που κάηκαν ζωντανές, κοριτσάκια που σκοτώθηκαν πέφτοντας από τον γκρεμό στη θάλασσα για να σωθούν, αγνοούμενοι, απέραντη καταστροφή. Και ολόκληρος ο Ελληνισμός, περίλυπος έως θανάτου, να θρηνεί πάνω στ' αποκαΐδια πανέμορφων δασικών εκτάσεων, που έδωσαν τη θέση τους σε ένα κατάμαυρο θλιβερό τοπίο. Ήταν η πιο πολύνεκρη και η πιο καταστροφική πυρκαγιά που συνέβη ποτέ στην Ελλάδα. Ο όλεθρος ήταν το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ανοργανωσιάς, ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού, ανυπαρξίας συντονισμού, αλλά και απίστευτης ισχύος των ανέμων που προκάλεσαν εκείνη την ανεξέλεγκτη κόλαση. Και υπάρχουν και υπόνοιες ότι οι πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίες. Σε όλα αυτά θα δοθούν, φαντάζομαι, κάποιες απαντήσεις και εξηγήσεις το επόμενο διάστημα.

Όμως, το μέγα ερώτημα που θα συνεχίσει να αιωρείται αναπάντητο είναι το εξής: Θα μπορέσει να αποτραπεί μια επόμενη τραγωδία, ή θα έχουμε καμιά χειρότερη; Στο μεταξύ, η Κύπρος σύσσωμη στέκεται ήδη δίπλα στην Ελλάδα, με τις μικρές της δυνάμεις, αλλά τη μεγάλη επιθυμία να προσφέρει όσα μπορεί για να στηριχθούν οι αδελφοί μας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να λυγίσει μπροστά στη νέα τραγωδία. Πρέπει να αναγεννηθεί από τις τέφρες. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Και εφόσον δεν πεθαίνει, τουλάχιστον ας ζει όρθια, με περηφάνια και αξιοπρέπεια. Αλλά φροντίζοντας και να λειτουργεί ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Προειδοποίηση και για μας!

Η φοβερή τραγωδία στην Αττική ας ακουστεί σαν καμπάνα προειδοποίησης και για μας εδώ. Ήδη είχαμε και στη βραχονησίδα μας φέτος αρκετές πυρκαγιές, οι οποίες ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, χωρίς να έχουν ιδιαίτερα καταστροφικά αποτελέσματα και χωρίς (κυρίως) θύματα. Όμως ο εφιάλτης των πυρκαγιών δεν κοιμάται ποτέ και μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο. Γι’ αυτό είναι απόλυτα αναγκαία η συνεχής επαγρύπνηση, η αδιάκοπη εγρήγορση, η μόνιμη κατάσταση ετοιμότητας των δυνάμεων πυρόσβεσης. Τα δάση μας είναι ο πιο ανεκτίμητος φυσικός πλούτος αυτής της χώρας. Πιο ανεκτίμητος ακόμη κι από τα φυσικά μας αέρια. Η ταχύτητα στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας για την καταστολή της.

Επί του προκειμένου τα πτητικά μέσα παίζουν καθοριστικό ρόλο και θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαμε αποκτήσει ένα δικό μας ισχυρό στόλο σε πτητικά μέσα, κι ας αποδεικνυόταν αχρείαστος. Αλλά στην ώρα της μεγάλης καταστροφής, που δεν μπορείς να προβλέψεις πότε θα έρθει, θα είναι εκεί ετοιμοπόλεμος και αποτελεσματικός. Το κράτος διέθεσε τα τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσει τράπεζες που δεν ανήκουν σε όλους μας. Για να σώσει τα δάση, που ανήκουν σε όλους μας, δεν αξίζει τον κόπο να διαθέσει ακόμα μερικά εκατομμύρια;
ΜΠΟΞΕΡ

Κι εμείς αργήσαμε τότε...

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι είχαμε κι εμείς μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές. Παράδειγμα η τεράστια πυρκαγιά που κατέκαυσε τη Σολιά πριν από δύο χρόνια και προκάλεσε τον θάνατο δύο πυροσβεστών, που αγωνίζονταν με αυτοθυσία να δαμάσουν το πύρινο θηρίο. Τότε υπήρξε μια σειρά από κακούς υπολογισμούς και καθυστερήσεις που συνέβαλαν στην αδυναμία των μέσων πυρόσβεσης να ελέγξουν έγκαιρα την καταστροφική πυρκαγιά. Με εκθέσεις του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής, επιβεβαιώθηκε ότι η κατάσταση τότε δεν εκτιμήθηκε σωστά, υπήρξε υποτίμηση του κινδύνου, ιδιαίτερα στον κρίσιμο χρόνο κατά τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς, αλλά και καθυστέρηση στο να ζητηθεί βοήθεια με πτητικά μέσα από άλλες χώρες. Το σημαντικό είναι απ' εδώ και πέρα να γίνουν όσα πρέπει για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιο εφιάλτη.

Το σημαντικό είναι να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση σε περιπτώσεις μελλοντικών μεγάλων πυρκαγιών. Όχι μόνο για κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και για έγκαιρη εκκένωση κατοικημένων περιοχών. Υπάρχουν χωριά περιτριγυρισμένα από δασώδεις εκτάσεις ή άλλη πυκνή βλάστηση. Έχουν, άραγε, φροντίσει οι αρμόδιοι να υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες και καθαρισμός χόρτων, που θα μπορούσαν να επιταχύνουν έναν πύρινο όλεθρο; Ελπίζουμε ότι το Κράτος έχει ήδη διαπιστώσει τα κενά και τις αδυναμίες, ώστε να σταματήσουμε να τρέχουμε σαν τρελοί για να περιορίσουμε μια καταστροφή την οποία θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει.
ΜΠΟΞΕΡ

Ενώ ο κόσμος θρηνούσε ακόμη...

Αν είναι δυνατόν! Τρία μόλις εικοσιτετράωρα από την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού πήγε στην Αθήνα για να συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό... το Κυπριακό! Εντάξει, έδωσε και τα συλλυπητήριά του για τις πυρκαγιές και έδωσε και ένα συμβολικό ποσόν, αλλά, όπως δήλωσε ο ίδιος αναχωρώντας, «αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης είναι η ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό. Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια, η οποία στοχεύει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κρίναμε σκόπιμο ως ΑΚΕΛ να συζητήσουμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα δεδομένα όπως είναι διαμορφωμένα αυτήν τη στιγμή, αλλά πολύ περισσότερο για τις προοπτικές οι οποίες υπάρχουν και για το ποια είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Τη στιγμή που ο κόσμος αναζητά ακόμα τους δικούς του, που θρηνεί τους νεκρούς, που κλαίει το βιος του που χάθηκε, που δεν έχει συνέλθει ακόμα από την απίστευτη τραγωδία, ο Άντρος Κυπριανού θεώρησε αναγκαίο να πάει στην Αθήνα για να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα τις εξελίξεις του Κυπριακού. Λες και δεν μπορούσε να περιμένει ακόμα καμιά εβδομάδα, να κλείσουν κάπως οι πληγές. Λες και ξεκίνησε κάποια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στο Κυπριακό και ήταν τόσο επείγον να πάει να τη σβήσει, κινητοποιώντας την Αθήνα. Εμείς τι να πούμε;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το θαύμα δεν έγινε, δυστυχώς...

Όταν άρχισαν να γίνονται γνωστές οι ιστορίες των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα στις πυρκαγιές της Αττικής, το μαχαίρι μπηγόταν όλο και πιο οδυνηρά στη σκέψη και την ψυχή μας. Το πιο συγκλονιστικό περιστατικό ήταν εκείνο των 27 ανθρώπων που κάηκαν ομαδικά σαν λαμπάδες σε ένα χωράφι, καθώς προσπαθούσαν να φθάσουν στη θάλασσα για να γλιτώσουν. Με τους γονιούς να πέφτουν σαν ασπίδα πάνω από τα παιδιά τους για να τα προστατεύσουν. Και κάηκαν όλοι μαζί. Πολλές παρόμοιες ιστορίες. Όπως εκείνη του σεφ Παναγιώτη Κοκκινίδη, ο οποίος με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους βρήκαν τραγικό θάνατο στο Μάτι. Ο αδικοχαμένος σεφ, στη θέα της φωτιάς, είχε γράψει στο Facebook το απόγευμα της Δευτέρας: «Αν δεν γίνει ένα θαύμα, θα καεί πολύς κόσμος».

Δυστυχώς, το θαύμα δεν έγινε. Και οι μηχανισμοί της πολιτείας δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τον κόσμο. Τόσοι πολλοί νεκροί από μια φωτιά που θα μπορούσε και να μην ήταν φονική. Ένα κράτος που πλήττεται καθεχρονικά από καταστροφικές πυρκαγιές έπρεπε να είχε φροντίσει να διαθέτει μηχανισμούς, τουλάχιστον αποφυγής των θυμάτων. Δυστυχώς η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, είμαστε χώρες που βιώνουμε επαναλαμβανόμενες τραγωδίες, χωρίς να διδασκόμαστε από τα λάθη και τις απώλειες. Ένα αυτοσαρκαστικό σχόλιο που διάβασα, αποδίδει αυτήν την πραγματικότητα: «Σε αυτή τη χώρα, ή θα πνιγόμαστε ή θα καιγόμαστε. Πότε επιτέλους θα μάθουμε να πετάμε»;
ΜΠΟΞΕΡ

Κάρτα για ποδόσφαιρο πολιτισμένο

Να, λοιπόν, που γίνεται το πρώτο βήμα για να έχουμε γήπεδα χωρίς ταραξίες και χωρίς βία. Για να μπεις στο γήπεδο και να παρακολουθήσεις αγώνες της Α΄ Κατηγορίας, θα πρέπει πλέον να έχεις την κάρτα φιλάθλου. Η κάρτα θα τεθεί επίσημα σε εφαρμογή με την έναρξη του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 2018-2019 στις 25 Αυγούστου. Η κάρτα θα είναι, ουσιαστικά, η ταυτότητα του κάθε φιλήσυχου, αξιοπρεπούς, νομοταγούς, πραγματικού φιλάθλου, που πάει στο γήπεδο για να απολαύσει ποδόσφαιρο και όχι για να βγάλει τα απωθημένα και τα κόμπλεξ του. Ο νομοταγής πολίτης, που δεν έχει τίποτε να κρύψει ούτε τίποτε να φοβηθεί, δεν έχει πρόβλημα να δώσει τα στοιχεία του για να έχει την κάρτα φιλάθλου, όπως έχει κάρτες για χίλια δυο άλλα πράματα.

Εκείνοι που αντιδρούν πιο έντονα στην κάρτα είναι οι οργανωμένοι των σωματείων, με τη δικαιολογία ότι πλήττονται, τάχα, τα ατομικά τους δικαιώματα. Εκείνοι που δέρνονται και ρίχνουν κροτίδες και άλλα αντικείμενα στο γήπεδο (ή εκτός γηπέδου), βρέθηκαν ξαφνικά στο ίδιο χαράκωμα, με στόχο να μπορούν να βρίζονται και να δέρνονται και να αλληλοσκοτώνονται ελεύθερα. Δεν ισχυριζόμαστε ότι με την κάρτα θα εξαλειφθεί πλήρως ο χουλιγκανισμός, αλλά σίγουρα θα μειωθεί. Ναι, στο γήπεδο να μπαίνουν μόνο οι επώνυμοι με την κάρτα φιλάθλου και να μένουν απ’ έξω οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι, με τις φωτοβολίδες και τα φονικά όργανα που κουβαλούν.
ΜΠΟΞΕΡ

Στήριξη στα ασυνόδευτα παιδιά

«Νιώθω φοβισμένο και έχω εφιάλτες», «Δεν ελπίζω σε κάτι στο μέλλον», «Πάντα ακούω κακά λόγια και έχω δάκρυα στα μάτια μου». Με αυτά τα συναισθήματα περιγράφουν την εμπειρία τους τα ασυνόδευτα παιδιά - πρόσφυγες που διασώζονται στην Ελλάδα και βρίσκουν καταφύγιο στα Παιδικά Χωριά SOS. Στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τερματισμό των κρατήσεων ασυνόδευτων παιδιών - προσφύγων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Παιδικά Χωριά SOS της Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν η βουλευτής και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Στέλλα Κυριακίδου, ο Γενικός Εισηγητής της ΚΣΣΕ για το θέμα Ελβετός βουλευτής Pierre Alain-Fridez και επταμελής αντιπροσωπία της Συνέλευσης. Οι βουλευτές είδαν από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ενημερώθηκαν για τη λειτουργία και τις δομές των Παιδικών Χωριών με στόχο να συμβάλουν στην περαιτέρω στήριξή τους.
ΣΟΣ

Θα καταλήξουμε στον Άρη;

Μια τεράστια λίμνη κάτω από τον πάγο ανακαλύφθηκε στον Άρη, όπου ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί ένας τέτοιος όγκος νερού σε υγρή μορφή, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ζωής, ανακοίνωσε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων. Οι επιστήμονες έχουν, βέβαια, το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Στην πιθανή κατοίκηση του μακρινού πλανήτη από ανθρώπους. Και ίσως χρειαστεί μια μετοικεσία του ανθρώπινου είδους στον Κόκκινο Πλανήτη αν ο δικός μας πλανήτης καταστραφεί είτε εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων είτε εξαιτίας κάποιας φυσικής καταστροφής. Ήδη η Γη μας μετατρέπεται κι αυτή σε ένα είδος κόκκινου πλανήτη, από το αίμα που ρέει άφθονο στους συνεχιζόμενους πολέμους.

Αν τελικά επέλθει η καταστροφή, θα χρειαστεί μια διαστημική «Κιβωτός του Νώε», μέσα στην οποία θα εισέλθει περιορισμένος αριθμός ανθρώπων και ζώων, που θα διασωθούν αναχωρώντας για τον εναλλακτικό πλανήτη. Πόσοι και ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί και πώς θα γίνει η επιλογή τους; Αυτό θα αποφασιστεί όταν έρθει η ώρα. Φαντάζομαι, όμως, ότι θα εκπροσωπηθούν όλες οι φυλές. Ωστόσο όσοι επιλεγούν θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκνοποιούν κιόλας, ώστε να διαιωνιστεί το ανθρώπινο γένος στον αφιλόξενο τώρα πλανήτη. Μέχρις ότου, βέβαια, κατορθώσουν οι άνθρωποι να καταστρέψουν... και τον ίδιο τον Άρη!
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Ποια Λουτ; Ο... Μεβ-Λουτ

Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι την ατζέντα στο Κυπριακό την καθορίζει η κυρία Λουτ. Την καθορίζει ο... Μεβ-Λουτ (Μεβλούτ Τσαβούσογλου). Έσπευσε στα κατεχόμενα να δει τον Ακιντζί, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με την απεσταλμένη του Γκουτέρες. Να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τι λέχθηκε στη συνάντηση και κυρίως για να τσεκάρει αν ο Μουσταφά έπαιξε σωστά τον ρόλο του παπαγάλου των θέσεων της Τουρκίας. Και, βεβαίως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ φρόντισε να επαναδιατυπώσει τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το φυσικό αέριο. Προειδοποίησε την Ιταλία και την εταιρεία ΕΝΙ ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να εμποδίσει ξανά, αν χρειαστεί, τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Έχουμε και εμείς πλατφόρμα γεωτρήσεων τώρα. Αν αρχίσουν γεωτρήσεις το φθινόπωρο, θα αρχίσουμε κι εμείς», είπε ο Τσαβούσογλου. Μέσα σε αυτό το σκηνικό κινείται η κυρία Λουτ για να διαπιστώσει αν υπάρχουν προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών. Στην πράξη δεν υπάρχουν, αφού η τουρκική πλευρά επιμένει σε θέσεις οι οποίες οδήγησαν στο ναυάγιο του Κραν Μοντανά και κινείται προς κατευθύνσεις έξω από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καθοριστικές θεωρούνται οι επαφές που η απεσταλμένη του Γκουτέρες θα έχει στην Άγκυρα. Εκεί όπου πάντα βρισκόταν το κλειδί του Κυπριακού. Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει αν το κλειδί ταιριάζει σε μια κλειδαριά λύσης χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και κηδεμονίες.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ο Κύριος να μας ελεήσει!

«Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με»! Αυτό το περίεργο σύνθημα έγραψαν δυο νεαροί στο εξωτερικό περιτείχισμα του Προεδρικού λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Έγιναν αντιληπτοί από περιπολικό της Αστυνομίας και συνελήφθησαν. Δεν έχουμε πληροφορηθεί τον λόγο που έγραψαν εκεί το συγκεκριμένο σύνθημα και τι μήνυμα ήθελαν να στείλουν με αυτό. Προφανώς οι νεαροί είναι θρησκευόμενοι, αν κρίνουμε από τη φράση που έγραψαν. Δεν φαίνεται, ωστόσο, να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο, διότι αν είχαν, δεν θα έγραφαν «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» έξω από το Προεδρικό. Θα έγραφαν «Κύριε Νίκαρε... προώθησον το project Eden City στη Γεροσκήπου»!

Εκτός αν οι νεαροί έχουν την αίσθηση του χιούμορ και ήθελαν να πούνε «ο Χριστός να μας ελεήσει όλους για όλα τα απίστευτα που συμβαίνουν στη νήσο μας». Και όντως χρειαζόμαστε να μας ελεήσει. Διότι δεν μαθαίνουμε από τα παθήματά μας, διότι τρέχουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα, διότι βρισκόμαστε πάντα με ένα πιστόλι στον κρόταφο, διότι έχουμε ξεφύγει γενικώς στη συμπεριφορά μας από τις γενικά αποδεκτές ηθικές αξίες και αρχές και πολυάριθμα άλλα για τα οποία θα πρέπει να επικαλούμαστε το έλεος του Κυρίου. Πάντως, το πιο πετυχημένο σχόλιο που είδα ήταν αυτό του Πέτρου Ευδόκα: «Μα γιατί να καταδιώκονται αυτοί που πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος είναι η νέα ενσάρκωση του Κυρίου;»
ΕΛΕΗΜΩΝ

Ψηφοζητιάνοι - Θεία Δίκη και η δικτατορία των κομμάτων
* Το Ελληνικό Έθνος έβγαλε μεγάλους και σπουδαίους άντρες. Αλλά και μεγάλους προδότες. Από τον Εφιάλτη και μετέπειτα είναι διάσπαρτη η ελληνική Ιστορία με τέτοιους. Και το κυριότερό τους χαρακτηριστικό είναι ότι την προδοσία την κάνουν φανερά, χωρίς να φοβούνται την τιμωρία. Κι αφού εμείς ως Έθνος είμαστε ανάξιοι να τους τιμωρήσουμε, τότε ας περιμένουμε τη ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ. Μόνο έτσι θα τιμωρηθούν.

* Ρε παιδιά, μπας και κάποιοι πολιτικοί δεν πάνε συχνά στην αγγλική πρεσβεία κι εμείς υπερβάλλουμε; Ναι, γιατί από την αγωνία τους να συναντήσουν τον Πρέσβη, μάλλον κοιμούνται έξω από την αγγλική πρεσβεία από το προηγούμενο βράδυ. Α, κι εμείς τους κατηγορούμε. Ε, δεν πήγαν και κάπου ακάλεστοι. Στην αγγλική πρεσβεία κάνουν κάθε μέρα τον πρωινό του περίπατο.

* Γουστάρω να βλέπω να ψεκάζουν αυτούς που πάνε στα κατεχόμενα να παίξουν στα καζίνα σαν να είναι λεπροί.

* Όταν κατηγορούν κάποιους για οργανωμένη ζητιανιά, προφανώς συμπεριλαμβάνουν και τα κόμματα και τους βουλευτές. Γιατί αυτό το διάστημα πήξαμε από ψηφοζητιάνους.

* Μην πιστεύετε στο θέατρο του παραλόγου. Σας επισημαίνω ότι συνεχίζουν ακάθεκτοι την νόθευση της δημοκρατίας, επιβάλλοντας με σαδιστικό τρόπο τη δικτατορία των κομμάτων. Οι υποψιασμένοι και νοήμονες άνθρωποι, που κατοικοεδρεύουν στο νησί, είχαν προ ετών αντιληφθεί την πρόθεση των μεγάλων κομμάτων, που συνεπικουρούνται και από τα υπόλοιπα, να επικρατήσει η δικτατορία τους, όπου θα διοικούν με τον δικό τους απολυταρχικό τρόπο.
Ξιουρ.