Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

ΤΡΟΛ...στην επικαιρότητα

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:00 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ:
ΘΑ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ Ο ΑΠΟΕΛ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:
ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ:
ΘΑ ΚΑΝΩ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΠΡΑΤΗΡΙΑ

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις τα τεκταινόμενα στην Παιδεία της Κύπρου, διερωτήθηκε γιατί δεν αρχίζουν οι καθηγητές να προσέρχονται στα σχολεία μετά τον Δεκαπενταύγουστο για σκοπούς εκπαίδευσης αφού υπάρχει ανάγκη, παρά η εκπαίδευση να γίνεται ανάμεσα στα δύο τετράμηνα. Κατά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεν είναι δυνατόν το κράτος ως εργοδότης να επιτρέπει εργαζόμενοί του να μην κτυπούν κάρτα. «Είναι γνωστό ότι πάρα πολλοί καθηγητές, όταν έχουν κενές ώρες, παράνομα φεύγουν από το σχολείο», ανέφερε. Πληροφορίες, που φέρουν την ΠΟΕΔ και την ΟΕΛΜΕΚ να απαιτούν όπως τα σχολεία τον Δεκαπενταύγουστο λειτουργήσουν σε υπαίθριο χώρο στο Fig Tree, για την ώρα δεν επιβεβαιώνονται.

ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ
Αλλάζουν οι αγοραστικές προτιμήσεις των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, ανάλογα και με τις τιμές στις ελεύθερες περιοχές. Τα περισσότερα χρήματα πηγαίνουν σε ξενοδοχεία, καζίνο, καύσιμα και φρούτα. Με βάση τα στοιχεία της JCC που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, αποδεικνύεται και με… πράξεις με πιστωτικές κάρτες η αύξηση της αγοράς καυσίμων από τα κατεχόμενα, λόγω της μεγάλης διαφοράς με αυτά που λειτουργούν εδώ. Μόνο για τον μήνα Ιούνιο δαπανήθηκαν 99 χιλιάδες ευρώ για καύσιμα, ενώ το πρώτο εξάμηνο φέτος οι αγορές καυσίμων από πρατήρια στα κατεχόμενα έφτασαν τις €339 χιλιάδες, σε σύγκριση με €310 χιλ. καθ’ όλο το 2017. Άνοδο παρουσιάζουν και οι αγορές σε σουπερμάρκετ και κυρίως φρούτων και λαχανικών λόγω των ψηλών τιμών που υπάρχουν στις ελεύθερες περιοχές.

Όπως διαπιστώνεται, πολλοί συνδυάζουν το γέμισμα του οχήματός τους με καύσιμα με το ψώνισμά τους για φρούτα. Αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης, οι οποίες από μερικές χιλιάδες ευρώ που ήταν πέρσι, φέτος φτάνουν τις 100 χιλιάδες μηνιαίως, γεγονός που δείχνει ότι κάποιοι αγοράζουν ρούχα και παπούτσια αλλά κυρίως τσάντες και πορτοφόλια δήθεν επώνυμων μάρκων, για εμπορικούς σκοπούς. Η στήλη ζήτησε από γνωστά πρόσωπα της πολιτικής και πολιτειακής ζωής του τόπου να σχολιάσουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η JCC. Συγκεκριμένα, μας ανέφεραν τα ακόλουθα:

Νίκος Αναστασιάδης: Στηρίζω τον Χάρη Γεωργιάδη.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ο ΑΠΟΕΛ θα αποκλείσει τους Λιθουανούς.

Δημήτρης Χριστόφιας: Αφού με τους νεοφιλελεύθερους στην εξουσία ανέβηκαν οι τιμές στα ύψη, καλά κάνουν οι πολίτες.

Άντρος Κυπριανού: Και ο Γκουτέρες όταν έρθει Κύπρο από κατεχόμενα θα γεμίσει το ρεζερβουάρ του.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες.

Μαρίνος Σιζόπουλος: Πώς λέγονται στο γλωσσάρι οι Ελληνοκύπριοι που βάζουν καύσιμα στα κατεχόμενα;

Ελένη Θεοχάρους: Τούτοι που βάλλουν καύσιμα στα κατεχόμενα τούς εύχομαι τα Χριστούγεννα να τους καεί η γέμιση της γαλοπούλας.

Γιώργος Λιλλήκας: Αν είχαν νου στα κατεχόμενα, θα προπωλούσαν καύσιμα στις ελεύθερες περιοχές.

Χρίστος Χρίστου: Που να τους καεί το τάγκιν τους ξημαρισμένους.

Γιώργος Περδίκης: Αν δεν μειώσει η Κυβέρνηση τις φορολογίες στα καύσιμα, θα πάω να βάλω κι εγώ από κατεχόμενα.

Αρχιεπίσκοπος: Θα κάνω δικά μου πρατήρια.

ΟΙ ΗΤΤΕΣ ΤΟΥ ΑΘΟΥ
Ο πιο λυπημένος οπαδός στην Κύπρο αυτήν την εβδομάδα ήταν ο γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, καθώς είδε τις δύο του ομάδες ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα να χάνουν στις πρώτες τους ευρωπαϊκές αναμετρήσεις από λιθουανικές ομάδες. Αν λάβουμε υπ' όψιν και τις εξελίξεις με το γλωσσάρι, τότε τρίτωσε το κακό για τον αγαπητό Άθω.

ΦΡΑΠΕ ΑΞΙΑΣ €6,5
Στη δημοσιότητα δόθηκε ο καθιερωμένος ετήσιος κατάλογος του ΚΟΤ με τις τιμές χρέωσης για συγκεκριμένα είδη ευρείας κατανάλωσης, σε 151 υποστατικά, ανά την Κύπρο, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές. Οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι καταταγμένες και ελέγχονται από τον ΚΟΤ, ενώ οι τιμές που αναφέρονται, περιλαμβάνονται στους εγκεκριμένους από τον Οργανισμό τιμοκαταλόγους. Βάσει του καταλόγου οι τιμές για τον καφέ (φραπέ) ξεκινούν από €2 με €2,5 και καταλήγουν μέχρι και τα €6,5 ευρώ, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παραλιακών καταλυμάτων, κυρίως της Λεμεσού. Σε γενικές γραμμές, ο μέσος όρος τιμής του καφέ κυμαίνεται στα €3 με €3,5 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η τιμή πώλησης του νερού 500 ml αρχίζει από €0,5 και αγγίζει μέχρι και τα €3 ή και €4 σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε γενικές γραμμές, το εγχώριο νερό στα παραλιακά καταλύματα πωλείται κατά μέσο όρο στην τιμή του €1. Στον αντίποδα, ένα τενεκεδάκι μπύρα πωλείται από €2 μέχρι και €5,5, ενώ σε συγκεκριμένο υποστατικό της Λεμεσού διατίθεται προς €8. Εξάλλου, αναλόγως του υποστατικού, η τιμή πώλησης ενός burger με πατάτες διαφέρει. Το φθηνότερο που εντοπίσαμε στον κατάλογο πωλείται προς €4,95 και το ακριβότερο προς €13,5. Πληροφορίες που φέρουν Κύπριους και τουρίστες να κρατούν με το δεξί τους χέρι το κεφάλι τους για να συμβολίζουν τη φράση «εκόψαν μας την κκελέ μας», για την ώρα δεν επιβεβαιώνονται.