Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Σύγκρουση συμφερόντων για όλους πλέον
* Μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα των συγκρούσεων, παραιτήσεων και διαφόρων άλλων πολιτικών τρικ, με διάχυτη την υπέρμετρη υποκρισία, καθιερώνεται πλέον στο πολιτικό μας σύστημα και με βούλα και υπογραφή όλων των πολιτικών κομμάτων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και των ανεξάρτητων πολιτειακών αξιωματούχων, η επονομαζόμενη σύγκρουση συμφερόντων. Θα διερωτηθήκατε αν δεν ίσχυε μέχρι τώρα και αν δεν ήταν αυτονόητο στο πολιτικό μας σύστημα. Προφανώς και ίσχυε, μόνο στη θεωρία, και όσον αφορά το αυτονόητο στην πολιτική ζωή του Κυπριστάν αυτό είναι δυσνόητο.

* Από τούδε και στο εξής θα πρέπει όλοι οι βουλευτές και άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι, προτού αναλάβουν δράση σε οποιοδήποτε θέμα, να δηλώνουν τα συμφέροντά τους και τις ενασχολήσεις τους για να μην υπάρχει και η σχετική σύγκρουση συμφερόντων. Εκεί και όπου πλέον υπάρχει (σύγκρουση συμφερόντων) θα είναι λόγος να αποπεμφθεί από τη θέση του και να ζητείται απ' όλους να παραιτηθεί.

* Δεν μπορεί π.χ. να είσαι πολιτειακός αξιωματούχος και το γραφείο σου να αναμειγνύεται σε προσφορές του Δημοσίου. Ούτε και να έχεις δικηγορικό γραφείο και να αντιπροσωπεύεις εταιρείες που θα διεκδικήσουν έργα στο Δημόσιο ή θα συμμετάσχουν σε αγορά μετοχών-εταιρειών του κράτους. Ούτε και να έχεις δικηγορικό γραφείο και να αντιπροσωπεύεις ανθρώπους που συνέτειναν στην καταστροφή της κοινωνίας.

* Η περίφημη πλέον συζήτηση μεταξύ τυρού και αχλαδιού χάνει τη δυναμική της. Γίνεται μόνο με αχλάδι, οπόταν και είναι πιο σύντομη.

* Αν δεν υπάρξει συνασπισμός της κοινωνίας των πολιτών για να εκδράμει κατά της λεηλασίας της τσέπης και συνάμα να προστατεύσει τα αγαθά που προσέφεραν άλλοι, τότε μην περιμένετε από πολιτικούς οτιδήποτε.

* Ο συνασπισμός των πολιτών πρέπει να γίνει για να τιμωρήσει τους κλέφτες που υφήρπασαν και συνεχίζουν το έργο τους, εκμεταλλευόμενοι τώρα την ανοχή ενός άλλου (συνασπισμού). Αυτού των κομμάτων.

* Διεκδικητική πολιτική απαιτούν οι πολίτες από τους πολιτικούς. Πώς δεν είναι διεκδικητικοί; Τόσο πάθος με το οποίο διεκδικούν την καρέκλα στη Βουλή μάς είναι αρκετό.

* Αφροδισιακό μεγάλο τελικά η εξουσία. Που όποιος το γευτεί, δεν μπορεί να το αποχωριστεί. Έστω και για να δώσει οδηγίες να του βγάλουν αντίγραφα. Ούτε οι γεωργοί δεν κάνουν τέτοια… Προφανώς και αλληλένδετο είναι και το πιο κάτω θέμα, αφού κάποιοι έφαγαν και έσπασαν και δεν χορταίνουν…
Ξιουρ.

Η κατοχή δεν έχει άλλο όνομα

Είναι ποτέ δυνατόν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία να αποκληθεί με άλλο όνομα; Είναι ποτέ δυνατόν η εισβολή των χιτλερικών στρατευμάτων στην Πολωνία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Ρωσία να αποκληθεί οτιδήποτε άλλο από εισβολή; Ε, λοιπόν, για ποιο λόγο η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο να μην αποκαλείται έτσι; Για ποιο λόγο το κατοχικό καθεστώς να σταματήσει να αποκαλείται έτσι; Επειδή έτσι αποφάσισε μια ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, με το αποκαλούμενο «γλωσσάριο για τη δημοσιογραφία»; Να μη λέμε, λένε, «κατοχικός στρατός», αλλά απλώς «τουρκικός στρατός».

Ούτε «κατεχόμενες περιοχές», αλλά «βόρειο μέρος της Κύπρου». Εντάξει, με το τελευταίο μπορούμε, ίσως, να συμφωνήσουμε. «Βόρειο μέρος». Αρκεί η λέξη «μέρος» να ερμηνευθεί ως το... αφοδευτήριο της Τουρκίας. Όπως το υπονοεί και ο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Ερντογάν, έγραψε μεταξύ άλλων: «Δεν καλωσορίσατε σ’ αυτόν τον τόπο, που τον μετατρέψατε σε παχύ έντερο της χώρας σας». Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Σενέρ δεν συμμορφώνεται με κανένα «γλωσσάρι» και επιμένει να λέει την τουρκική κατοχή τουρκική κατοχή. Μήπως, όμως, οι απλές λέξεις έχουν τη δύναμη να αλλοιώνουν την ουσία και την αλήθεια των ιστορικών γεγονότων; Δηλαδή αν σταματήσουμε να λέμε τα κατεχόμενα κατεχόμενα, θα σταματήσουν να είναι κατεχόμενα; Επί τη ευκαιρία ρωτούμε: Την τεράστια τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο, που μας προκαλεί καθημερινά, θα την αφαιρέσουν οι αυτόκλητοι... γλωσσάριοι;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Όχι τουρκική, αλλά... τουριστική εισβολή

Μέσα στο κλίμα ευφορίας που δημιούργησε, για μερικούς, το περίφημο «γλωσσάρι», εγώ θα προχωρήσω σήμερα ένα βήμα πιο κάτω. Θα εισηγηθώ πώς πρέπει να γίνεται η μη προκλητική αφήγηση των γεγονότων του 1974:

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974 δεν έγινε τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Έγινε... τουριστική εισβολή. Απλώς ήρθαν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου 40.000 Τούρκοι τουρίστες, για να κάνουν διακοπές μαζί με την Αϊσέ, που ήταν η ξεναγός τους. Οι Ελληνοκύπριοι που ζούσαν στην περιοχή, επειδή είναι λαός πολύ φιλόξενος, έφυγαν οικειοθελώς από τα σπίτια τους και τα άφησαν για να διαμένουν με την άνεσή τους οι 40.000 τουρίστες που άρχισαν να έρχονται από τον Ιούλιο του 1974, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες τουριστικούς εποίκους που ακολούθησαν, καθώς και τους Τουρκοκύπριους τουριστικούς υπαλλήλους, που έφυγαν από τα σπίτια τους, στο νότιο μέρος της Κύπρου και πήγαν στο βόρειο για να εξυπηρετούν τους Τούρκους τουρίστες.

Όσο για τους νεκρούς Ελληνοκύπριους κατά την τουριστική εισβολή, αυτοί ήταν απλώς θύματα οδικών δυστυχημάτων, πάνω στη βιασύνη τους να φύγουν από τα σπίτια τους, ώστε να μη μείνουν χωρίς καταλύματα οι 40.000 τουρίστες και να χαθεί αυτό το μοναδικό μαζικό τουριστικό ρεύμα, που έμελλε να συνεχίσει να απολαμβάνει τις διακοπές του στη βόρεια Κύπρο μέχρι σήμερα. Με την ευγενή και γενναιόδωρη επιχορήγηση της Τουρκίας».
ΜΠΟΞΕΡ

Στους πολίτες ποιος θα δώσει εγγυήσεις;

Μπορεί μεν να αποφύγαμε μια νέα οικονομική τραγωδία, με την ψήφιση από τη Βουλή των κυβερνητικών νομοθετημάτων και των κυβερνητικών εγγυήσεων προς την Ελληνική, αλλά στους πολίτες ποιος θα δώσει ανάλογες εγγυήσεις; Διότι οι πολίτες παραμένουν ακόμη σουζουλισμένοι και συγχυσμένοι με όλα όσα διαδραματίστηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν είναι βέβαιο ότι οι φορολογούμενοι πείσθηκαν από τις διαβεβαιώσεις του Χάρη Γεωργιάδη ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί «θα οδηγήσουν σε ακόμη ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα διευκολύνουν τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της αγοράς, θα επιτρέψουν τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και θα οδηγήσουν στην πλήρη αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας».

Δεν έχουν πια εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις οι πολίτες. Διότι είναι φρέσκιες ακόμη οι διαβεβαιώσεις ότι ο μακαρίτης ο Συνεργατισμός είχε επαρκή κεφαλαιουχική ευρωστία, θα έμπαινε στο Χρηματιστήριο, θα μοίραζε μετοχές στον λαό κ.λπ. Οι φορολογούμενοι, λοιπόν, θέλουν κι αυτοί εγγυήσεις ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναβάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τις ματσαράγκες άλλων. Θέλουν εγγυήσεις ότι δεν θα λειτουργήσει και πάλι το αήττητο σύστημα της διαπλοκής, της διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης και του βολέματος των ανίκανων και των κουμπάρων. Ας δώσει η Πολιτεία και κάποιες εγγυήσεις στον κουρεμένο και ξεγελασμένο λαό.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Με τον ιδρώτα των βουλευτών

Όταν είδαμε στην τηλεόραση τους βουλευτές να κρατούν από ένα μάτσο κόλλες και να κάνουν αέρα στα πρόσωπά τους, θεωρήσαμε ότι αυτό συνέβαινε επειδή κάποιο... καυτό θέμα συζητούσαν και η έντονη συζήτηση ανέβασε το θερμόμετρο. Τελικά διαπιστώθηκε ότι ο λόγος που οι αντιπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούσαν τα προσχέδια των νομοθετημάτων σαν βεντάλιες, ήταν η διακοπή του ρεύματος που επηρέασε και τη Βουλή. Πολίτης που παρακολουθούσε το θέαμα έκανε το ακόλουθο δηκτικό σχόλιο:

«Κουμπάρε μου, ήταν ευκαιρία να νιώσουν τζι οι βουλευτές τι σημαίνει να δουλεύκεις χωρίς air condition, όπως κάμνουμεν πολλοί που μας, αφού εν τολμούμεν να ξεκινήσουμεν τον κλιματισμόν τζιαι να πάει ο μισός μισθός μας στο ρεύμαν». Από την άλλη ήταν και μια ευκαιρία για τους ίδιους τους βουλευτές, να δείξουν στον κυπριακό λαό ότι βγάζουν τους μισθούς και τα επιδόματά τους... με τον ιδρώτα τους, κυριολεκτικά. Πάντως ήταν μια απίστευτη σύμπτωση η διακοπή του ρεύματος, γιατί θύμισε στους βουλευτές τη φοβερή έκρηξη στο Μαρί και την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού πριν από εφτά χρόνια. Πολύ περισσότερο που στη συγκεκριμένη συνεδρία ασχολήθηκαν με εκείνη την τραγωδία, αποτίοντας φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς. Εν πάση περιπτώσει, για τους επόμενους τρεις μήνες, οι έντιμοι εκπρόσωποί μας δεν θα ιδρώνουν πλέον στο κτήριο της Βουλής, αφού έβαλαν λουκέτο και πήγαν διακοπές. Το πολύ-πολύ να ιδρώνουν αραχτοί σε κάποια παραλία, κάνοντας την ηλιοθεραπεία τους...
ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ

Μια μελλοντική Λαϊκή Συνεργατική;

Το ΑΚΕΛ, λέει, μελετά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας Συνεργατικής Τράπεζας, μετά την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Μιλώντας στον Άστρα, ο σύντροφος Άντρος αποκάλυψε ότι το Κόμμα βρίσκεται «σε συνεργασία και σε συνεννόηση με κάποιους εμπειρογνώμονες και ανταλλάσσουμε απόψεις για να δούμε κατά πόσον υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες και πολύ απαιτητικές και οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί μετά την εμπεριστατωμένη μελέτη που θα γίνει. Η μελέτη θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου». Άντε, με το καλό να δούμε και μια πραγματική λαϊκή συνεργατική τράπεζα, που να μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να μην έχει την τύχη της Λαϊκής και της Συνεργατικής, μακριά από τους ιδιώτες γύπες και τους «κλεφταράδες των λαών».

Πάντως, δεν είμαι σίγουρος κατά πόσον θα επιτύχει τέτοιο εγχείρημα. Εδώ, την... Ομόνοια δεν μπορεί να την κουμαντάρει το κόμμα και ήδη βρίσκεται στα σκαριά νέο σωματείο με την ονομασία «Αθλητικό Λαϊκό Σωματείο Ομόνοια 1948». Για να μην αναφέρουμε και την παταγώδη αποτυχία του ΑΚΕΛ να μαζέψει οπαδούς του έξω από τη Βουλή όταν επρόκειτο να συζητηθεί η τύχη του Συνεργατισμού. Δεν θέλω να γρουσουζέψω το πράμα, αλλά τα πέντε-δέκα πλάσματα που μαζεύτηκαν εκεί ίσως είναι κακός οιωνός για τον αριθμό των ατόμων που θα εμπιστεύονται μια πιθανή μελλοντική Συνεργατική Τράπεζα του ΑΚΕΛ...
ΜΠΟΞΕΡ

Οι θυγατρικές πλήρωσαν αμαρτίες των μητρικών

Από τα παλιά χρόνια, στις κυπριακές οικογένειες οι θυγατέρες είχαν προνομιακή μεταχείριση. Να τους δώσουν προίκα, να τους χτίσουν σπίτι και τα λοιπά. Αυτή η τακτική επεκτάθηκε και στον... εταιρικό τομέα. Ημικρατικοί οργανισμοί, τράπεζες και άλλοι οργανισμοί ίδρυαν θυγατρικές εταιρείες, τις προίκιζαν και τις περίμεναν να ευημερήσουν και να ευτυχήσουν, για να βοηθήσουν κι αυτές με τη σειρά τους τις μητρικές εταιρείες στα «γηρατειά» τους. Πλην, όμως, σε όλες τις περιπτώσεις ίσχυσε το παλαιό εκείνο... «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα». Και επειδή οι αμαρτίες των μητρικών εταιρειών ήταν πολλές και σοβαρές, οι θυγατρικές πήραν τον κακό τον δρόμο.

Έτσι, κάποια στιγμή ήρθε μοιραία και η απόφαση να βγούνε στο σφυρί ή να κλείσουν. Πουλήθηκαν (για την ακρίβεια δόθηκαν σχεδόν μούχτιν) οι θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Έκλεισε επίσης η θυγατρική των αείμνηστων Κυπριακών Αερογραμμών, η Γιουροσύπρια, ενώ πουλήθηκε και η θυγατρική της Cyta στην Ελλάδα, η Cyta Hellas. Τελευταία πουλήθηκε και η θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου στο Λονδίνο, με μια παρουσία 63 χρόνων. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι θυγατρικές ξεκινούσαν με πολλές ελπίδες και απεριόριστη αισιοδοξία και φιλοδοξία. Και κατέληξαν παττισμένες και με τις μητρικές (στην πραγματικότητα τους φορολογούμενους) να επωμίζονται τεράστιες ζημιές. Η συνειδητοποίηση της αλήθειας της κυπριακής ρήσης «να ποταβρίζεσαι ώς τζιαμαί που φτάννει το σιέριν σου», ήρθε, δυστυχώς, πολύ αργά...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Όταν καπνίζει ο Κυπραίος, καπνίζει και ο... δρόμος

Έλεος, συμπατριώτες καπνιστές! Καπνίστε, αλλά δεν είναι απαραίτητο να καπνίζει μαζί σας και ολόκληρη η ύπαιθρος της Κύπρου. Και φέτος έχουμε πυρκαγιές που προκαλούνται από την ανεύθυνη συνήθεια πολλών να πετάνε αναμμένα αποτσίγαρα έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους. Εντάξει, ρε κύριε. Απόλαυσες το τσιγάρο σου μέσα στο περιβάλλον σου (το εσωτερικό του οχήματος). Είναι ανάγκη να μεταβληθείς και σε πυρπολητή του εξωτερικού περιβάλλοντος; Πόσος κόπος χρειάζεται να κατεβάσει ο Κυπραίος το χέρι του, που το έχει ακουμπημένο στο ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου, να το φέρει μέσα και να τοποθετήσει το αποτσίγαρο μέσα στο τασάκι;

Αλλά δεν είναι ο κόπος το πρόβλημα. Είναι η νοοτροπία, είναι η γαϊδουριά, είναι ο σικκιμετισμός που μας διακρίνει. Τελικά είναι όλα θέμα παιδείας. Αν μάθουμε στα παιδιά μας ότι οι αυτοκινητόδρομοι δεν είναι υπαίθρια σταχτοδοχεία, τότε έχουμε κάποιες ελπίδες να γλιτώσουμε στο μέλλον το λίγο πράσινο που μας απέμεινε. Αν δεν αποκτήσουμε έστω και μια στοιχειώδη περιβαλλοντική συνείδηση, όλοι οι αυτοκινητόδρομοί μας θα διακοσμούνται ένθεν και ένθεν από ένα απέραντο καρβουνιασμένο τοπίο. Δυστυχώς, τα πράματα δεν είναι αισιόδοξα, καθώς κατέχουμε παγκόσμιες πρωτιές στο κάπνισμα. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι με τέτοιο τεράστιο αριθμό καπνιστών, υπάρχουν όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει και η Κύπρος... καπνιστή.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Διάλογος χωρίς απεργιακούς εκβιασμούς

Μαίνεται κατακαλόκαιρα ο πόλεμος μεταξύ των εκπαιδευτικών και του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, με αφορμή τις αποφάσεις για εξορθολογισμό των δαπανών του Υπουργείου Παιδείας μέσω της μείωσης των απαλλαγών των εκπαιδευτικών. Η κατάσταση έχει περιπλακεί ακόμη περισσότερο με την εμπλοκή όχι μόνο των γονέων, αλλά και του Γενικού Ελεγκτή και του Αρχιεπισκόπου, οι οποίοι... «χαμπιαούρισαν» ανοιχτά. Θέλω να πω υποστήριξαν τις θέσεις του Υπουργού Παιδείας. Ο μεν Οδυσσέας Μιχαηλίδης θεωρεί ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα από τον Υπουργό καλύπτουν ένα μέρος των εισηγήσεων του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή, αφού ανάμεσα σε άλλα συστήνονται μεγαλύτερες περικοπές απαλλαγών.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των διδακτικών ωρών σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στις 750 και σε ευρωπαϊκό στις 650, ενώ στην Κύπρο φθάνουν στις 450 με 500. Τον Κ. Χαμπιαούρη υποστήριξαν επίσης οι γονείς δημοτικής εκπαίδευσης, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος έκανε λόγο για κοντόφθαλμο συνδικαλισμό. Λοιπόν. Ο εξορθολογισμός πρέπει να γίνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αλλά πρέπει να υπάρξει διάλογος και προσπάθεια για συμφωνημένες ρυθμίσεις. Χωρίς απόπειρες επιβολής απόψεων και χωρίς εκβιασμούς και τσαμπουκάδες. Όχι για τίποτε άλλο, αλλά επηρεάζονται αρνητικά και τα παιδιά. Όπως το κοριτσάκι κάποιου φίλου, που κάτι πήρε το αυτάκι της για το κλείσιμο των σχολείων και υπέβαλε στον πατέρα της το ακόλουθο αφοπλιστικό ερώτημα:
- Αφού οι δάσκαλοι δεν θέλουν να πηγαίνουν σχολείο, εγώ γιατί να πάω;
ΜΠΟΞΕΡ

Τώρα που ξέρουμε πού είναι το Μαρί...

Είναι πραγματικά ανησυχητικές οι προειδοποιήσεις που ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας απηύθυνε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής σχετικά με τους κινδύνους για μια νέα τραγωδία στην περιοχή Βασιλικού. Ο κ. Τράγκολας αναφέρθηκε στη συσσώρευση εύφλεκτων υλικών στην περιοχή, στη γειτνίασή τους με υλικά που μπορεί να προκαλέσουν εκρήξεις, όπως φιάλες ασετυλίνης, και στη γενικότερη απρογραμμάτιστη συσσώρευση εύφλεκτων και εκρηκτικών υλικών γύρω από το τσιμεντοποιείο Βασιλικού και πάρα πολύ κοντά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού. Σημειώνεται ότι στην περιοχή θα μεταφερθούν και οι εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου από τη Λάρνακα, οπότε οι κίνδυνοι για μια μεγάλη καταστροφή πολλαπλασιάζονται.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν, οι συνέπειες κατά κανόνα είναι τραγικές. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, «αυτή η πολιτεία δεν διδάσκεται από τα λάθη της, δεν διδάσκεται από τις τραγωδίες που βιώνει. Είναι φυσικό ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία». Κύριε Πρόεδρε, ο προκάτοχός σας έλεγε ότι δεν ήξερε πού είναι το Μαρί. Εσείς, όμως, ξέρετε και παραξέρετε. Γι’ αυτό δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία για τη μη λήψη μέτρων, ώστε να αποτρέψουμε ένα «Μαρί Δύο», για το οποίο θα φέρετε κι εσείς ασήκωτες ευθύνες.
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ