Σημερινή

Πέμπτη, 21/02/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Ο αμαρτωλός Συνεργατισμός και οι διαχρονικοί υποστηρικτές του
*Θυμάστε που μας έλεγαν περί του Συνεργατισμού που βρίσκεται δίπλα από τους πολίτες και δεν πρέπει κανείς να τον αγγίξει; Μέχρι και διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή έκαναν με ντουντούκες για να προειδοποιήσουν ότι πρέπει να προσέχουν όσοι θέλουν να κάνουν αλλαγές στη… δομή και λειτουργία του. Όποιος δε τολμούσε να μιλήσει για σκάνδαλα στον Συνεργατισμό, μπορεί και να τον χαρακτήριζαν από φασίστα - καπιταλίστα έως και ύποπτο ότι εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα των ιδιωτικών τραπεζών.

*Οι καιροί παρήλθαν και το όλο οικοδόμημα που λεγόταν οικονομία Κυπριστάν κατέρρευσε, με αποτέλεσμα οι διασώστες να ψάχνουν επιζώντες. Ανάμεσα στα χαλάσματα και ο Συνεργατισμός. Χρειάστηκε να παραμείνει στη μονάδα εντατικής νοσηλείας για αρκετό διάστημα και να του χορηγηθεί αρκετό αίμα για να καταφέρει να σωθεί.

*Κι όμως αυτοί που οδήγησαν τον Συνεργατισμό σ’ αυτή την κατάσταση δεν λογοδότησαν ποτέ. Αντίθετα κυκλοφορούν στα πάνελ των καναλιών και το παίζουν σωτήρες της πατρίδας. Φαίνεται ότι το φαγοπότι γινόταν με τη βοήθεια και κομματικών παραγόντων στον Συνεργατισμό. Όλοι τους έτρωγαν ασύστολα και χωρίς σταματημό. Τώρα που ήρθε ο λογαριασμός σώπασαν και κρύφτηκαν. Κάποια στιγμή όλοι αυτοί οι ψεύτες που παράσερναν ολόκληρη κοινωνία, παίζοντας με τα αγνά αισθήματα των πολιτών περί του Συνεργατισμού δεν πρέπει να απολογηθούν; Δεν πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί;

*Προφανώς και αν γίνει κάτι τέτοιο οι κομματικοί στρατοί θα βγουν πάλι στους δρόμους με τις ντουντούκες και θα βροντοφωνάζουν υπέρ του Συνεργατισμού…

*«Η κοινωνία έχει παγώσει λες και βρίσκεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και ο λαός φοβάται να μιλήσει». Βεβαίως και βρισκόμαστε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ειδικά εμείς στο Κυπριστάν, όπου και οι δικτάτορες που μας διοικούν μας έχουν ρίξει και μας συμπεριφέρονται ανάλογα. Έχουν φυσικά και τα κομματόσκυλα και τους άλλους εντεταλμένους που προσέχουν μπας και αποδράσει κάποιος από το στρατόπεδο και ξεσηκώσει κάποια επανάσταση ή βοηθήσει στη δραπέτευση των υπολοίπων.
Ξιουρ.

Αυτή τη φορά έβαλαν έγκαιρα... ρομανίσιν

Η φράση «λεφτά με ουρά», όπως είναι γνωστό, σημαίνει τα πολλά λεφτά. Τις τελευταίες μέρες, όμως, με την κρίση στον Συνεργατισμό, η φράση αυτή πήρε νέο νόημα. Σήμαινε ότι για να πάρεις τα λεφτά σου, έπρεπε να περιμένεις στην... ουρά. Μια ουρά που ξεκινούσε από τα ταμεία και έφθανε μέχρι τον δρόμο. Οι πανικοβλημένοι πολίτες, με την οδυνηρή εμπειρία του κουρέματος του 2013, έσπευδαν στα υποκαταστήματα της Συνεργατικής Τράπεζας για να πάρουν τα λεφτά τους και να τα φυλάξουν κάτω από το μαξιλάρι. Σου λένε, παρά να καταλήξουν «μαξιλαράκι» ασφάλειας για τις τράπεζες, καλύτερα να καταλήξουν στο μαξιλάρι μου, για δική μου ασφάλεια.

Ο πανικός τροφοδοτήθηκε από ανεύθυνες δηλώσεις αρμοδίων της Κεντρικής Τράπεζας, ότι δεν ήταν διασφαλισμένες ούτε οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, από κινδυνολογικές δηλώσεις πολιτικών, από φοητσιάρικα δημοσιεύματα κάποιων ΜΜΕ, και βεβαίως και πάνω από όλα, επειδή οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Θυμούνται τις διαβεβαιώσεις του Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν επρόκειτο να γίνει κούρεμα το 2013, αλλά και τις διαβεβαιώσεις που η κυβέρνηση έδινε πριν από τις Προεδρικές του 2018 (και μετά) ότι ο Συνεργατισμός δεν κινδύνευε. Δεν είχαν άδικο, λοιπόν, οι πολίτες που πανικοβλήθηκαν. Αυτή τη φορά έσπευσαν να βάλουν... ρομανίσιν πριν να πάθουν τον χαττάν!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Σήμερα χρειάζονται υπεύθυνες αποφάσεις

Σήμερα το απόγευμα κρίνεται η τύχη του Συνεργατισμού στη Βουλή. Και γενικότερα η τύχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας. Η Βουλή καλείται να επιδείξει σοφία και υπευθυνότητα, για να μην ρίξει και πάλι τον τόπο σε περιπέτειες με απρόβλεπτες συνέπειες. Κάποιες «ηρωικές» αποφάσεις του παρελθόντος είδαμε ποιο αποτέλεσμα είχαν. Η κατάσταση είναι τόσο εύθραυστη, που οποιεσδήποτε λανθασμένες αποφάσεις σήμερα, θα έχουν μη αναστρέψιμες καταστροφικές παρενέργειες αύριο.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε την υπεύθυνη στάση που επέδειξε για μια ακόμα φορά ο Νικόλας Παπαδόπουλος, παραμερίζοντας τις όποιες γενικότερες διαφωνίες του με την κυβέρνηση και βάζοντας υπεράνω κομματικών σκοπιμοτήτων το καλό του τόπου. Ελπίζουμε ότι σήμερα ο Νικόλας θα σημειώσει το... νικητήριο γκολ, αφού, όπως είπε και ο Αβέρωφ, μιλώντας με όρους... Μουντιάλ, δεν έχει σημασία με πόσα γκολ θα νικήσεις, αλλά να προκριθείς στον επόμενο γύρο. Από την άλλη, δεν μπορούμε παρά να ψέξουμε έντονα την προχειρότητα και την τσαπατσουλιά με την οποία η κυβέρνηση έφερε κρίσιμα νομοσχέδια και το σχέδιο «Εστία» στη Βουλή, ζητώντας την άρον-άρον ψήφισή τους. Εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν αλλάζει την ουσία, που είναι να ληφθούν σήμερα εκείνες οι αποφάσεις οι οποίες θα απομακρύνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα από ελλοχεύοντες κινδύνους και θα απομακρύνουν και τους καταθέτες από την... καρέκλα του παρπέρη.
ΜΠΟΞΕΡ

Εδώ οι ευθύνες, εκεί οι ευθύνες...

Πολλοί διερωτώνται, ρε, μα πού χάθηκε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, και, κυρίως, πού χάθηκε ο εποπτικός ρόλος που έπρεπε να διαδραματίζει η Κεντρική Τράπεζα στο θέμα τού μόλις εκλιπόντος Συνεργατισμού. Κάποιοι της καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αλλά αν έχει ευθύνες η κ. Γιωρκάτζη, αυτές αγγίζουν και τον Πρόεδρο. Αυτός τη διόρισε. Όπως αγγίζουν τον Πρόεδρο (μαζί με τον Χάρη) οι ευθύνες για τους διορισμούς και τους χειρισμούς που έγιναν στον Συνεργατισμό τα τελευταία πέντε χρόνια. Ναι, είναι αλήθεια ότι η καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού άρχισε πολύ πριν από το 2013 που ανέλαβε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Όταν ο Συνεργατισμός, από άδολο και αγνό κίνημα για εξυπηρέτηση των αγροτών, των εργατών και γενικά των φτωχών, κατάντησε φέουδο των κομμάτων, διαφόρων λαμόγιων, συγγενών και φίλων. Εν προκειμένω είναι τεράστιες οι ευθύνες και του ΑΚΕΛ, που φωνάζει περισσότερο από όλους για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, όσο και των προηγουμένων, θα καταγραφούν, φαντάζομαι, στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Τώρα, αν θα αναληφθούν κιόλας, είναι άλλη ιστορία. Σε άλλες χώρες, οι πολιτικοί αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και πάνε σπίτι τους. Στην μπανανία μας, οι πολιτικοί είτε δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είτε τις αναλαμβάνουν και τις παίρνουνε σπίτι τους για να τις κάνουνε... ξιδάτες.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Όπως πάντα, κατόπιν εορτής!

Στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, για τον Συνεργατισμό και τον εφιάλτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όλοι είχαν να υποβάλουν προτάσεις και ιδέες. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε αμέσως και ασυζητητί τις προτάσεις που υπέβαλε το ΔΗΚΟ. Ακόμα και προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ υιοθέτησε η κυβέρνηση. Και το βασανιστικό ερώτημα του απλού πολίτη είναι το εξής. Γιατί όλα αυτά δεν έγιναν πολύ πιο πριν, όταν υπήρχε άφθονος χρόνος για τη συζήτησή τους; Διότι τα προβλήματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της προστασίας των ευάλωτων ομάδων, των στρατηγικών κακοπληρωτών κ.λπ. βρίσκονται εκεί εδώ και χρόνια.

Και μείναμε όχι στο παρά πέντε, αλλά στο και πέντε, όταν ο Συνεργατισμός συναντούσε ήδη την αναπότρεπτη μοίρα του, να τρέχουμε να ψηφίζουμε νομοθεσίες, οι οποίες ίσως να έχουν και πολλά κενά, που θα ανακαλύψουμε, σαν μωρές παρθένες, κατόπιν εορτής. Όσο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, εδώ και πάρα πολύ καιρό ακούμε ότι θα τους κυνηγήσουν. Αλλά δεν είδαμε να εφαρμόζεται καμιά... στρατηγική για να τους τσακώσουν. Ελπίζω να μπορέσουν τώρα να εντοπίσουν, επιτέλους, αυτούς τους κακοπληρωτές και να τους αναγκάσουν να γίνουν καλοπληρωτές. Διότι υπάρχει και ο εξής κίνδυνος. Αν δεν αντιμετωπιστούν αμείλικτα οι κακοπληρωτές, ίσως μετατραπούν και οι καλοπληρωτές σε κακοπληρωτές, για να μην αισθάνονται σαν «οι βλάκες της παρέας», όπως είπε και ο πρωταγωνιστής των ημερών, Φούλης.
Ο ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ

Θα εγκαινιάσει και σούπερ τζαμί ο σουλτάνος

Μια πρώτη γεύση από τις προθέσεις του έναντι της Κύπρου αναμένεται να δώσει ο υπερπρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επικείμενη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Αλλά, τι περιμένουμε να μας πει λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της εισβολής; Ότι είναι έτοιμος να τερματίσει τις διακοπές της Αϊσέ και να τη σηκώσει από τη «μικρή πατρίδα»; Ότι είναι πρόθυμος να αποκηρύξει τις τουρκικές εγγυήσεις; Ότι θα ματαιώσει τα σχέδιά του για γεώτρηση από τον «Πορθητή» στην ΑΟΖ μας; Ότι θα σταματήσει τον άκρατο εξισλαμισμό των κατεχομένων; Παρεμπιπτόντως, σημειώνουμε ότι κατά την παράνομη παραμονή του στα κατεχόμενα θα εγκαινιάσει και τεράστιο τζαμί στη Μια Μηλιά!

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να πάνε από κοινού με τους Τουρκοκύπριους στο αεροδρόμιο της Τύμπου, «με λουλούδια στα χέρια», για να υποδεχθούν τον Ερντογάν. Ναι, ναι. Θα σπεύσουμε να τον υποδεχθούμε. Εμείς θα τον ραίνουμε με ροδοπέταλα κι εκείνος θα μας ραίνει με απειλές. Θα κραδαίνουμε μπροστά του κλάδους ελαίας κι αυτός θα μας προειδοποιεί με νέα «ειρηνευτική επιχείρηση», σαν αυτήν που έκανε πρόσφατα στο κουρδικό Αφρίν της Συρίας, που την ονόμασε «Επιχείρηση κλάδος ελαίας». Μα για τόσο μαζόχες μάς πέρασες, ρε Χουσεΐν;
ΜΠΟΞΕΡ

Εμείς δεν χρειαζόμαστε αέριο του γέλιου

Συνεχείς είναι οι συλλήψεις αλλοδαπών στην Αγία Νάπα για την πώληση του λεγόμενου «αερίου του γέλιου», που έχει αποκληθεί έτσι επειδή προκαλεί ευφορία και ευθυμία όταν εισπνέεται. Η εισπνοή γίνεται συνήθως μέσω μπαλονιών. Το αέριο αυτό, που είναι επικίνδυνο και παράνομο, κάνει θραύση στους τουρίστες. Εμείς οι ιθαγενείς, ωστόσο, δεν χρειαζόμαστε «αέριο του γέλιου» για να γελάμε. Εμείς γελάμε αβίαστα με ένα σωρό πράματα που συμβαίνουν στην μπανανία μας. Πρώτα απ’ όλα γελάμε με το αέριο... των πολιτικών (αυτό κι αν είναι «αέριο του γέλιου»). Με το αέριο αυτό, που παράγεται μέσω των δηλώσεών τους, φουσκώνονται τα μπαλόνια κι εμείς τα εισπνέουμε και γελάμε μέχρι δακρύων.

Μπαλόνια με υποσχέσεις, μπαλόνια με δεσμεύσεις, μπαλόνια με ηρωικές εξάρσεις, μπαλόνια με λαϊκισμό, μπαλόνια με κουβέντες του καφενέ, τέλος πάντων με κάθε είδους μπαλόνια φουσκωμένα με αερολογίες. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουμε παράπονο που μας κάνουνε και γελάμε οι πολιτικοί μας. Το χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ειδικότερα τώρα, αφού σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα είμαστε η έβδομη πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο! Μέσα στη δυστυχία μας πρέπει να γελάμε για να αντέξουμε τη δυστυχία μας. Και έχουμε πολλές ευκαιρίες για να γελάσουμε. Αφού από μόνοι μας είμαστε μια... χώρα-ανέκδοτο!
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Παιδεία μάχης!

Κάθε χρόνο, η μόνη ευχή που κάνουν οι γονείς κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου είναι να βοηθήσει ο Παντοδύναμος να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο και να το βρούνε... ανοιχτό. Διότι κάθε χρόνο ανελλιπώς (το τονίζω, ανελλιπώς) η σχολική χρονιά ξεκινά με αντιπαραθέσεις των εκπαιδευτικών με το Υπουργείο Παιδείας. Με κάθε αφορμή. Φέτος, η αφορμή είναι η απόφαση του Υπουργικού, με εισήγηση του υπουργού Παιδείας, για εξορθολογισμό των δαπανών του Υπουργείου Παιδείας, μέσω της μείωσης των απαλλαγών των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αντέδρασαν έντονα και ουσιαστικά ξεκίνησε ο πόλεμος, ο οποίος θα γνωρίσει τρίμηνη ύφεση κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά θα επανέλθει δριμύτερος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι προοπτικές για συναινετικές αποφάσεις δεν εμφανίζονται καθόλου ευοίωνες, καθώς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μιλούν για μονομερείς «αντιδημοκρατικές, ετσιθελικές και προκλητικές αποφάσεις». Παράλληλα αποφάσισαν την άμεση διακοπή οποιασδήποτε επαφής με τον Υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη, τον οποίο θεωρούν «αναξιόπιστο συνομιλητή». Άρα, διάλογος με τον Υπουργό δεν θα γίνει. Και χωρίς διάλογο δεν θα υπάρξουν λύσεις. Και χωρίς λύσεις δεν θα υπάρξει ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ρεεεεεε κοπέλια! Τους μαθητές τούς σκέφτεται κανένας; Που πάτωσαν πάλι στις εξετάσεις; Ή μήπως το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να διατηρήσει ο καθένας τα κεκτημένα του, χωρίς να σκέφτεται και το κεκτημένο των μαθητών να μάθουν γράμματα.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

«Σάπιο λεμόνι» για την κυρία Λουτ;

Με ένα λεμόνι που πριν ωριμάσει σάπισε, παρομοίασε το Κυπριακό ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, σημειώνοντας ότι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού διεξάγονται εδώ και 50 χρόνια. Ωραία. Και τι θα προτείνει ο Οζερσάι στην απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κυρία Λουτ, η οποία θα έρθει σύντομα στην Κύπρο; Να πιάσει το σάπιο λεμόνι και να πάει πίσω στον Γκουτέρες και να του πει «αυτό είναι το κυπριακό πρόβλημα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, πέταξ’ το στον σκουπιδοτενεκέ»; Οι δηλώσεις του Οζερσάι εντάσσονται προφανώς στη νέα εικόνα που προσπαθεί να πλασάρει η Τουρκία για λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, αφού θεωρεί ότι 50 χρόνια συνομιλιών δεν έχουν αποδώσει τίποτε άλλο παρά μόνο ένα σάπιο λεμόνι.

Αλλά αντί να καταφεύγει σε παραβολικές αναφορές η τουρκική πλευρά, ας πει καθαρά ότι στόχος της είναι η λύση δύο κρατών. Πάντα αυτός ήταν ο στόχος της, ανεξάρτητα από διζωνικές δικοινοτικές ομοσπονδίες, συμφωνίες, κοινά ανακοινωθέντα και τα λοιπά. Όμως αν θέλει να συζητήσει σενάριο δύο κρατών ο Ερντογάν, ας πάει να το συζητήσει... με τους Κούρδους. Να κάνουν κι εκείνοι το κράτος τους, παίρνοντας ένα κομμάτι της Τουρκίας, να ηρεμήσει και η περιοχή. Αυτήν τη λύση δύο κρατών... θα τη χειροκροτήσουμε κι εμείς!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

VAR στο... Προεδρικό και στη Βουλή

Μια από τις μεγάλες καινοτομίες του φετινού Μουντιάλ είναι και το σύστημα VAR (Video Assistant Referee), που στόχο έχει να αποφεύγονται τα χοντρά λάθη των διαιτητών. Το VAR στελεχώνεται από ειδικούς, οι οποίοι δίνουν την τελική ετυμηγορία τους, αφού μελετήσουν προσεκτικά κάποια φάση, στρέφοντας πίσω το βίντεο. Έτσι μέχρι στιγμής αποφεύχθηκαν τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Μουντιάλ, τα οποία θα μπορούσαν να ανατινάξουν την αξιοπιστία ενός θεσμού με παγκόσμια εμβέλεια. Έκατσα, λοιπόν, και σκέφτηκα πόσο χρήσιμο θα ήταν αν είχαμε ένα ανάλογο σύστημα VAR σε δικούς μας θεσμούς, για την αποφυγή λανθασμένων αποφάσεων. Για παράδειγμα, φανταστείτε να βάζαμε το VAR στους δύο πιο σημαντικούς μας θεσμούς, το... Προεδρικό και τη Βουλή.

Θα στελεχώναμε το σύστημα με εμπειρογνώμονες, με πραγματικά άριστους των αρίστων, με αντικειμενικούς, ακριβοδίκαιους και αδέκαστους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθούν την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις και να αποφεύγουν τις γκάφες και τις πατάτες. Όταν θα έχουμε κρίσιμες συνεδριάσεις του Υπουργικού ή της Βουλής, οι άνθρωποι του VAR θα μπορούσαν να επιβλέπουν όλες τις φάσεις και να επεμβαίνουν όταν διαπιστώνουν ότι οι υπουργοί ή οι βουλευτές έκαναν κάποιο σοβαρό «φάουλ» ή ότι σημείωσαν κάποιο αντικανονικό «γκολ» σε βάρος των συμφερόντων του λαού. Ναι! Το VAR θα μπορούσε να επαναφέρει την απολεσθείσα αξιοπιστία της πολιτικής. VARτε το, λοιπόν, κύριοι!
ΜΠΟΞΕΡ