Σημερινή

Σάββατο, 23/03/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 01 Ιούλιος 2018, 18:00 | Του Στέλιου Ξιουρή

Ήρθε η Δευτέρα Παρουσία και εμείς δεν χαμπαριάσαμε…
* Σεισμοί, λοιμοί, καταποντισμοί. Έφθασε η Δευτέρα Παρουσία σ’ αυτόν τον τόπο κι εμείς ακόμη να το πάρουμε χαμπάρι. Τόσο πολύ ζούμε σε εικονική πραγματικότητα, που ούτε καν την έλευση της κοσμογονικής αυτής αλλαγής δεν πήραμε χαμπάρι. Το θέμα είναι ότι δεν θα χάσει αρκετό χρόνο ο Ύψιστος για να μας διαχωρίσει. Εξάλλου η πλειοψηφία κατά τα καζάνια της κολάσεως θα οδεύσουν και μάλιστα ταχέως.

* Όταν ζεις σε μια τέτοια κοινωνία, όπου οι εντεταλμένοι και αδροπληρωμένοι άνθρωποι που εκπροσωπούν τους θεσμούς, αντί να ομογνωμονούν και ομοθυμούν προς την κατεύθυνση της σωτηρίας της πατρίδας μας, έχουν την εντύπωση ότι ζουν στην Ελβετία και έχουν περιθώρια για εγωισμούς, προσωπικές ατζέντες και αποκόμιση οφελών, τότε είναι που αντιλαμβάνεσαι ότι ήρθε η Δευτέρα Παρουσία κι εμείς δεν το αντιληφθήκαμε…

* Δηλαδή ο συγχυσμένος πολίτης, που βομβαρδίζεται με χιλιάδες πληροφορίες και έχει στο μυαλό του άλλες τόσες προσωπικές που τον ταλαιπωρούν και είναι και σοβαρότερες, ποια γεύση και εντύπωση αποκομίζει ακούγοντας τις διαμάχες το τελευταίο διάστημα; Αν έχει την όρεξη και τον χρόνο και αναλύσει, θα βγάλει κάποια συμπεράσματα.

* Οι περισσότεροι όμως έχουν την εντύπωση ότι και ο τομέας της Δικαιοσύνης τείνει να καταστραφεί και να διαφανεί αναξιόπιστος, προς επίρρωση του ρηθέντος ότι δεν υπάρχουν και πολλοί τίμιοι σ’ αυτόν τον τόπο, εξ ου και καταστραφήκαμε και δεν μας φταίει κανείς Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, αλλά η ξεροκεφαλιά και η τάση προς αποκόμιση χρημάτων.

* Κυρίως, όμως, να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την αγωνία μας, γιατί ζούμε σε μιαν απέραντη δικαστική αίθουσα, όπου τα πάντα οι δικηγόροι, πολιτευτές και κρατικοί αξιωματούχοι τα εκλαμβάνουν ως διαμάχες ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μπορεί οι ίδιοι να είναι συνηθισμένοι στις αντιδικίες, αλλά εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε ιδέα και δεν μας εκφράζουν. Κάποια στιγμή πρέπει να το αντιληφθούν όλοι εκείνοι οι νομικοί (προφανώς και εννοούμε τη συντριπτική πλειοψηφία) που αναλαμβάνουν πολιτειακά αξιώματα ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται ωσάν να ασκούν το επάγγελμα, αλλά ότι υπηρετούν κάτι εντελώς διαφορετικό.

* Ανακάλυψαν όλοι την ατιμωρησία ως την αιτία για τα κακώς κείμενα στην Κύπρο. Μάλλον καθυστέρησαν κατά μερικά χρόνια. Τώρα μόνο με τιμωρία δεν σώζονται οι πάντες.
Ξιουρ.

Μα ποιους περιπαίζεις, κ. Αναστασιάδη;

Μα «δεν μίλησα ποτέ για δύο κράτη», απάντησε στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης («Αλήθεια», 25 Ιουνίου 2018). Μα, επιτέλους, ποιους περιπαίζεις, κ. Αναστασιάδη; Δεν χρειάζεται να μιλήσεις. Μίλησε η Κοινή σου Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014 με τον ηγέτη των Τούρκων της Κύπρου, Ντ. Έρογλου, όπου επανειλημμένα αναφέρεστε σε «the Greek-Cypriot constituent state» και «the Turkish-Cypriot constituent state». «Σε ελληνο-κυπριακό συνιστών κράτος» και σε «τουρκο-κυπριακό συνιστών κράτος».
Φ.Α.

Τσίπρας, Μακεδονία και Θεοδωράκης

«Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τη Μακεδονία στα Σκόπια και πήρε μια γραβάτα», ήταν από τις πιο πετυχημένες ατάκες που ακούστηκαν με αφορμή τη συμφωνία που η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε με την κυβέρνηση Ζάεφ. Οι διαμαρτυρίες για τη συμφωνία συνεχίζονται και με αυτές βρίσκεται αντιμέτωπος ο Έλληνας Πρωθυπουργός ακόμα και κατά την παρουσία του στο εξωτερικό. Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Λονδίνο, έγινε δέκτης φραστικής επίθεσης από ομογενείς, που του φώναξαν «πούλησες τη Μακεδονία, δώσε και την Κύπρο»!

Στο μεταξύ, νέα οξεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Μίκης Θεοδωράκης, από τους σφοδρότερους πολέμιους της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης σημείωσε ότι «αυτό που ζούμε με μια κυβέρνηση του 20%, που αποφασίζει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα για το παρόν και το μέλλον της χώρας, δεν είναι απλώς τραγικό ούτε βέβαια και κωμικό, αλλά κυρίως είναι εξευτελιστικό». Είναι σαφές ότι ο αριστερός (;) Πρωθυπουργός προχώρησε στη συμφωνία με τον Ζάεφ, για να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους που θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Εδώ ταιριάζει, νομίζω, ένα δικό μας σχόλιο, μέσω ενός πασίγνωστου τραγουδιού του Θεοδωράκη, της «Ρωμιοσύνης», με «πειραγμένους» τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου:

Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις,
εκεί που πάει να σκύψει,
τη σκύβουν... περισσότερο
μέχρι να υποκύψει!
ΜΠΟΞΕΡ

«Συνεργατικός» όπως «Τιτανικός»

Διόρισε, λοιπόν, ο Γενικός Εισαγγελέας την πολυαναμενόμενη Ερευνητική Επιτροπή, η οποία «θα ερευνήσει και θα διακριβώσει όλα τα γεγονότα, τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Συνεργατικό Πιστωτικό σύστημα στην Κύπρο». Στην πραγματικότητα, η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή έχει μπει σε έναν ωκεανό, στον βυθό του οποίου θα ψάξει για το ναυάγιο του «Συνεργατικού» (αντιγράφου του «Τιτανικού») και θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τους λόγους της βύθισής του. Είναι γνωστό ότι ο «Συνεργατικός» προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο προβλημάτων, του οποίου φαινόταν μεν η άκρη, αλλά όλοι προσποιούνταν ότι δεν την έβλεπαν. Η Επιτροπή θα επιχειρήσει να διαπιστώσει πώς σχηματίστηκε αυτό το παγόβουνο στην πορεία των χρόνων και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό.

Από την άλλη θα πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες οι κατά καιρούς καπετάνιοι του «Συνεργατικού» δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη μοιραία πρόσκρουσή του στο παγόβουνο, κάνοντας έγκαιρα τους απαραίτητους ελιγμούς. Όπως και ο «Τιτανικός», έτσι και ο «Συνεργατικός» εθεωρείτο για πολλά χρόνια «αβύθιστος», μέχρι που ήρθε η στιγμή του τραγικού και απροσδόκητου τέλους. Να ευχηθούμε καλή δύναμη στην Ερευνητική Επιτροπή, ώστε να μπορέσει «ν’ αγγίξει το μαχαίρι στο κόκκαλο», όπως είπε και ο Πρόεδρος. Για να είμαστε ειλικρινείς, στην υπόθεση του Συνεργατισμού μόνο... κόκκαλο έχει μείνει. Το κρέας το έχουνε ήδη φάει...
ΜΠΟΞΕΡ

Ρε, τι τραβάει ο κρόταφός μας!

Μ’ ετούτα και μ’ εκείνα, βρεθήκαμε πάλι με το πιστόλι στον κρόταφο, αυτήν τη φορά με αφορμή τα προβλήματα στον Συνεργατισμό. Έβαλε η Φρανκφούρτη το πιστόλι στον κρόταφο του Χάρη και ο Χάρης με τη σειρά του έβαλε το δικό του πιστόλι στον κρόταφο της Βουλής, προειδοποιώντας ότι αν δεν εγκριθεί η συμφωνία με την Ελληνική, θα συμβούν τρομερά πράματα στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι το πιστόλι που έβαλαν στον κρόταφο του Χάρη μπορεί και να μην έχει μέσα σφαίρα και ότι αυτό το έκανε η Κυβέρνηση για να περάσει εκβιαστικά τη συμφωνία από το νομοθετικό σώμα.

Ωστόσο η Εζεκία Παπαϊωάννου και κάποια άλλα κόμματα, που διαφωνούν με τη συμφωνία, δεν είναι σε θέση να μας εγγυηθούν ότι αν οι Ευρωπαίοι πατήσουν τη σκανδάλη δεν θα πεταχτεί έξω καμιά σφαίρα και να κάνει τη μεγάλη ζημιά. Ο Χάρης προειδοποίησε ήδη ότι, αν το πιστόλι εκπυρσοκροτήσει, η σφαίρα θα περάσει μέσα από τον δικό του κρόταφο και θα καρφωθεί στον κρόταφο της κυπριακής οικονομίας, που στέκεται ακριβώς δίπλα του. Δεν ξέρω για τα πιστόλια. Αλλά εμάς ως πολίτες, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην ξανανιώσουμε στον δικό μας κρόταφο το ψυχρό εκείνο άγγιγμα... του ψαλιδιού, κατά την έναρξη ενός νέου κουρέματος...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το μεγαλύτερο νεκροταφείο της Ευρώπης

Ο Χάρος ξαναβγήκε παγανιά αυτές τις μέρες (για την ακρίβεια δεν έχει σταματήσει ποτέ να βγαίνει παγανιά), παίρνοντας ένα πεντάχρονο κοριτσάκι και έναν 38χρονο πατέρα, σε δυο φοβερά δυστυχήματα μόνο μερικές ώρες το ένα από το άλλο. Ο Χάρος ήταν παρών, αλλά η Πολιτεία ήταν απούσα, αφού παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις και προσπάθειες, δεν κατάφερε να βρει τους τρόπους για μείωση των θανάτων στην άσφαλτο. Το αντίθετο. Μέσα στους πρώτους έξι μήνες του χρόνου είχαμε 26 νεκρούς. Πέρσι, ολόκληρο τον χρόνο είχαμε 53 νεκρούς, εξασφαλίζοντας το πανευρωπαϊκό ρεκόρ θανατηφόρων οδικών δυστυχημάτων κατ’ αναλογίαν πληθυσμού.

Φέτος καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να μην αφήσουμε κανέναν να μας πάρει το ρεκόρ. Ένα ρεκόρ που οφείλεται στην ιδιότητά μας ως Κυπρίων να οδηγούμε με συνοδηγό μας την ανευθυνότητα, την επιδειξιομανία μας, την ασυνειδησία μας, την έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους, τη χρήση κινητού, την κατανάλωση αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και άλλα τέτοια. Όμως η Πολιτεία πρέπει να κάνει και κάτι περισσότερο από το να διαπιστώνει ότι «ο Χάρος τρέχει πιο γρήγορα» από την ίδια. Μπορεί μεν να κρατάμε χρυσά φτυάρια για να φτιάξουμε το μεγαλύτερο καζίνο της Ευρώπης, αλλά κρατάμε και κανονικά φτυάρια, φτιάχνοντας το μεγαλύτερο νεκροταφείο της Ευρώπης σε θύματα οδικών δυστυχημάτων...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Οι άλλες κάμερες, πάντως, θα λειτουργούν

Μετά την ανησυχητική αύξηση των θανάτων στην άσφαλτο, θυμήθηκαν και τις... κάμερες της τροχαίας. Ένα μέσο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των θυμάτων στους δρόμους, αλλά εδώ και 13 χρόνια το ψάχνουν, το ξαναψάχνουν, το μελετάνε, το ξαναμελετάνε και γενικά το κρατάνε στο ψυγείο, όπου διατηρούνται όλες οι μεγάλες αποφάσεις, που πρέπει να πάρει αυτό το κράτος, αλλά βρίσκει τρόπους να μην τις παίρνει. Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι θα έρθουν οι συσκευές φωτοεπισήμανσης (αν θα έρθουν) μέχρι το τέλος του ερχόμενου χρόνου. Θυμήθηκα τώρα και κάποια τραγελαφικά που προέκυψαν στην πορεία της προσπάθειας να εγκαταστήσουμε αυτό το σύστημα επιτήρησης των οδηγών, που πιστεύεται ότι θα μπορούσε να μειώσει μέχρι και 35% τα οδικά δυστυχήματα.

Στις αρχές, ακόμα, που συζητούσαμε την εισαγωγή του συστήματος, κάποιοι είχαν θέσει και θέμα... γκόμενας. Ναι, μα τον Θεό! Είχαν υποστηρίξει ότι αν κάποιος είχε τη φιλενάδα του δίπλα του στο αυτοκίνητο και παραβίαζε το όριο ταχύτητας, με αποτέλεσμα να τον φωτογραφίσει κάποια κάμερα της τροχαίας, αυτό θα δημιουργούσε σοβαρό... κοινωνικό πρόβλημα! Τέτοια ηλιθιότητα επικρατεί σ’ αυτήν την απίστευτη νήσο. Στη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν, το θέμα κόλλησε σε διάφορα διαδικαστικά θέματα και έμεινε εκεί. Αν ούτε αυτήν τη φορά φέρουμε τις κάμερες της τροχαίας, μην αγχώνεστε. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι κάμερες... των τηλεοπτικών συνεργείων, απαθανατίζοντας τα θανατηφόρα δυστυχήματα.
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Όταν θα τρώμε... σακουλόσουπα

Από σήμερα τέρμα οι δωρεάν πλαστικές σακούλες από υπεραγορές, περίπτερα, εμπορικά καταστήματα κ.λ.π. Στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των πλαστικών σακουλιών που καταλήγουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα και γίνονται τροφή για τα ψάρια. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Σ» η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, αν δεν αναστραφεί η κατάσταση, η Μεσόγειος αναμένεται να μετατραπεί σε μια «σούπα από πλαστικά», την οποία θα βρίσκουμε στο πιάτο μας. Το συνειδητοποιήσατε αυτό; Στο μέλλον δεν θα τρώμε ψαρόσουπα. Θα τρώμε... σακουλόσουπα!

Γενικά θα αλλάξουν πολλά στο θέμα της κατανάλωσης ψαριών. Θα πηγαίνει, ας πούμε, ο μελλοντικός πελάτης σε ψαροταβέρνα και θα κάνει παραγγελία:

- Να μας κάνεις τρεις τσιπούρες στη σχάρα.

- Σόρι, αλλά δεν τις κάνουμε πια τις τσιπούρες στη σχάρα.

- Γιατί;

- Γιατί λιώνουν τα πλαστικά που έχουνε μέσα τους και τους δίνει άσχημη γεύση.

Ή θα έρχεται η παραγγελία στο τραπέζι και θα λέει ο απορημένος πελάτης στον σερβιτόρο:

- Ρε φίλε, εμείς δεν παραγγείλαμε σόδες με τους ψαρομεζέδες.

- Είναι δωρεάν, κύριε. Κερασμένες από το μαγαζί. Για να χωνέψετε καλύτερα τα πλαστικά που θα φάτε!

Και φυσικά το επιδόρπιο δεν θα είναι πια γλυκό του κουταλιού. Θα είναι... χάπια κατά της πιθανής μόλυνσης.
Να θυμάστε, λοιπόν. Κάθε πλαστική σακούλα που πετάτε στην παραλία ή και αλλού, κάποια στιγμή θα επιστρέψει σ’ εσάς. Ενσωματωμένη στα μπαρμπούνια σας...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Χαίρε εξαίρετη υπηρεσία των εξαιρέτων!

Η δημόσια υπηρεσία μας εξακολουθεί να βρίθει από εξαίρετους υπαλλήλους, αφού το σύστημα αξιολόγησης παραμένει αναλλοίωτο και οι αξιολογητές παραμένουν με την ίδια νοοτροπία που επικρατεί από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Γεώργιος Παπαγεωργίου, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Από τους 12.308 δημόσιους υπαλλήλους που αξιολογήθηκαν, μόνο οι... 12 βρέθηκαν να μην είναι εξαίρετοι! Παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις της ΕΔΥ, το φαινόμενο συνεχίζεται σε όλες σχεδόν τις Υπηρεσίες και τα Τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας και εμποδίζει την Επιτροπή να επιτελέσει αξιοκρατικά το έργο της, δηλαδή να επιλέξει τους καταλληλότερους για προαγωγή.

Τώρα θα μου πείτε, εάν ένας τμηματάρχης αξιολογούσε κάποιον υπάλληλο ως «εξαίρετο» όλα τα προηγούμενα χρόνια, πώς θα έρθει ξαφνικά να τον χαρακτηρίσει «μέτριο» ή «ανεπαρκή»; Οπότε εισηγούμαι να υπάρξει μια διαβάθμιση. Αφού οι περισσότεροι είναι «εξαίρετοι», κάποιοι να είναι... εξαιρετότεροι από τους άλλους, για να μπορούν να ξεχωρίζουν από τους λιγότερο ικανούς, ώστε να κάνει και η ΕΔΥ τη δουλειά της. Για παράδειγμα, να αξιολογούνται ως «εξαιρέτως εξαίρετοι», «εξαίρετοι των εξαιρέτων», «τζιει που τους εξαίρετους» και τα λοιπά. Τον προηγούμενο χρόνο, το 93,14% των δημοσίων υπαλλήλων αξιολογήθηκαν ως εξαίρετοι. Κατ’ αναλογίαν, πρέπει να παραδεχτούμε ότι και η δημόσια υπηρεσία λειτούργησε με «εξαίρετο» τρόπο, κατά 93,14%. Εδώ γελάτε όσο θέλετε, χωρίς... αξιολόγηση.
ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ

Ε, δεν πρόκειται να αλλάξει

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπερπρόεδρος, θα παρουσιαστεί ηπιότερος και διαλλακτικότερος. Κολοκύθια με τη ρίγανη. Κανένας δικτάτορας δεν άλλαξε ποτέ. Πόσω μάλλον αυτός που έχει πια την απόλυτη κυριαρχία, με τη λαϊκή νομιμοποίηση (έστω και με τον τρόπο που αυτή εξασφαλίστηκε). Δεν θα αλλάξει αυτός που θέλει την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας. Δεν θα αλλάξει αυτός που ετοιμάζεται να εκπορθήσει την ΑΟΖ μας με τον «Πορθητή» του. Δεν θα αλλάξει αυτός που θέλει να αλλάξει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Δεν θα αλλάξει αυτός που έχει μετατρέψει την Τουρκία σε μιαν απέραντη φυλακή και χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη και όλους γενικά τους θεσμούς.

Δεν θα αλλάξει ο απάνθρωπος τύραννος που άνοιγε τις «κάνουλες» των Σύρων προσφύγων (και απειλεί να τις ξανανοίξει) για να πλημμυρίζει την Ευρώπη με ανθρώπινα ράκη. Δεν θα αλλάξει ο μεγαλομανής, που εισβάλλει όποτε του γουστάρει στις γειτονικές χώρες. Και δεν θα αλλάξει, όχι επειδή τα έκανε όλα αυτά σε μιαν έξαρση του προεκλογικού του οίστρου. Δεν θα αλλάξει, επειδή όλα αυτά αποτελούν τα πιστεύω του, είναι η πάγια πολιτική του, είναι η φιλοσοφία του και η στρατηγική του. Γι’ αυτό όσοι νομίζουν ότι τώρα θα αλλάξει, τρώνε ψευδαισθήσεις για πρόγευμα, αυταπάτες για γεύμα και ουτοπίες για δείπνο.
ΜΠΟΞΕΡ

Γεμίζει το τάγκι, αδειάζει η συνείδηση

Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των Ελληνοκυπρίων που πηγαίνουν στα κατεχόμενα για να βάλουν βενζίνη, επειδή είναι φθηνότερη. Το Τμήμα Τελωνείων αποφάσισε ήδη να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα σημεία διέλευσης από τα κατεχόμενα, με σκοπό τη διασφάλιση της τήρησης των νομοθεσιών σχετικά με τη μεταφορά καυσίμων. Βέβαια, βασικά δεν είναι θέμα τήρησης νομοθεσιών. Είναι θέμα που αφορά το πόσο φυσιολογική θεωρεί ο καθένας από εμάς την αποδοχή της κατοχής και πόσο συμβιβάζεται με αυτήν. Είναι θέμα που αφορά το πόσο ηθικό και ορθό αισθάνεται ο καθένας από εμάς το να ενισχύει, έστω έμμεσα, το ψευδοκράτος, ξεγελώντας το νόμιμο κράτος για να μην καταβάλει τη φορολογία των καυσίμων.

Επί τη ευκαιρία, θα πρέπει πλέον και το νόμιμο κράτος να δει τι θα κάνει με τη μείωση της φορολογίας των καυσίμων, για να μην ωθεί τους Ελληνοκύπριους να προμηθεύονται... ψευδοκαύσιμα (που είναι όντως ψευδοκαύσιμα, γιατί κάποια από αυτά προκαλούν προβλήματα στις μηχανές των αυτοκινήτων). Έχω και δυο απορίες. Η μια είναι η εξής: Αν αύριο ο «Πορθητής» αρχίσει να αντλεί πετρέλαιο από την ΑΟΖ μας, θα συνεχίσουν να σπεύδουν κάποιοι από εμάς στα κατεχόμενα για να γεμίζουν τα τάγκια τους, επειδή το πετρέλαιο θα τους προσφέρεται φθηνότερα; Η άλλη απορία μου είναι: Πόση τουρκική βενζίνη παίρνει ένα άδειο ντεπόζιτο και πόση αλλοτρίωση παίρνει μια άδεια συνείδηση;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ