Σημερινή

Σάββατο, 23/02/2019
RSS

ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ με ειδήσεις,κους-κους, αναλύσεις και ό,τι ήθελε πρ

| Εκτύπωση | 01 Ιούλιος 2018, 18:00 | Του Στέλιου Ξιουρή

Πραγματικά γράφει κάποιος το σενάριο στη σειρά του TVONE «Αλαλούμ», ή όποιος δεν έχει δουλειά στον σταθμό περιφέρεται στα στούντιο και ρίχνει δυο ατάκες στο χαρτί, τις οποίες και αποδίδουν οι ηθοποιοί;

ΡΙΚιστάν και στην αθλητικογραφία
* Είθισται σε κράτη όπου ο επαγγελματισμός και η ευγενής -ενίοτε και αγενής- άμιλλα είναι στην ημερήσια διάταξη, οι αθλητικοί συντάκτες να ονειρεύονται την περιγραφή των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλου. Αυτά συμβαίνουν αλλού όμως και όχι στο Κυπριστάν και το κρατικό του κανάλι, το ΡΙΚιστάν. Στο οποίο οι αθλητικογράφοι προτιμούν να αράξουν στον καναπέ τους, παρά να περιγράψουν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της τετραετίας. Ιδιαίτερα φιλόδοξοι και επαγγελματίες οι ΡΙΚάδες.

* Σημειώστε ότι το ΡΙΚιστάν διαθέτει πέραν των 20 αθλητικογράφων, όσους δηλαδή εργοδοτούν μαζί όλα τα υπόλοιπα κανάλια και εφημερίδες που κυκλοφορούν καθημερινά, εκ των οποίων η πλειοψηφία τους εμπειρότατοι, αλλά μπήκαν κι αυτοί στο λούκι του δημοσίου υπαλλήλου, που μοναδική τους έγνοια είναι η επιταγή στο τέλος του μήνα. Και κάθονται χωρίς κανείς από τους Διευθυντάδες και μέλη του Δ.Σ. του ΡΙΚ να καταλαβαίνουν τι γίνεται στο ίδρυμα…

* Έλα τώρα που ξέρει το ΡΙΚ να κάνει και προπαγάνδα. Μα αυτοί δεν καταλαβαίνουν τις επιτυχίες τους και θα κάνουν και προπαγάνδα; Αν τους άκουγε ο Γκαίμπελς… θα αυτοκτονούσε. Οπόταν, πολιτικοί, τα περί προπαγάνδας από το ίδρυμα και όλα αυτά τα παραμύθια τα κατατάσσουμε σαν προφάσεις εν αμαρτίαις. Τι; Ε, συνεννοήθηκαν με το Δ.Σ. του ΡΙΚ κάποιοι εκ των κομμάτων και μας τα είπαν όλα αυτά για να είναι πιο προσεκτικοί στο ΡΙΚ και να τυγχάνει καλύτερης μεταχείρισης το κόμμα τους. Παλιό το κόλπο, αγοράκια.

* Όσο για σας, άφωνοι (μέλη Δ.Σ. ΡΙΚ), σας λοιδορούν για την κατάντια του ιδρύματος που διολίσθησε στα χειρότερα ποσοστά ανυποληψίας και τηλεθέασης από καταβολής ιδρύματος και εσείς νομίζετε ότι σας λένε γλυκόλογα. Όταν κατηγορείται το ίδρυμα, οι ευθύνες μεταφέρονται στους ώμους του Δ.Σ. του ιδρύματος. Έτσι συμβαίνει στις ευνομούμενες χώρες, αλλά μάλλον εσείς ανήκετε σε άλλες χώρες…

Η Χριστιάνα, η Ευριπίδου και το TVONE
* Μιλάμε ότι αποτελεί το απαύγασμα της διανόησης. Αν παρακολουθήσεις συνέχεια και καθημερινά τις απογευματινές εκπομπές των καναλιών, μπορεί κάποια στιγμή ο εγκέφαλός σου να σταματήσει να δουλεύει, γιατί θα διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να συλλάβει όλα τα νοήματα που εκπέμπονται. Ας το ψάξουν οι διάφοροι νευρολόγοι και γενετιστές και μπορεί να ανακαλύψουν νέες λειτουργίες του εγκεφάλου. Μιλάμε ότι οι απογευματινές εκπομπές των Χριστιάνας Αριστοτέλους, Κωνσταντίνας Ευριπίδου, και των συνεργατών τους, μπορεί να αποδειχθούν ως καταλυτικές για την επιστήμη. Σοβαρά μιλάμε τώρα…

* Αν κάποιος έχει την όρεξη και τη διάθεση να τις παρακολουθήσει ολόκληρες, σίγουρα εκτός από τις συνεπαγόμενες εγκεφαλικές διεργασίες, θα διαπιστώσει το υψηλό επίπεδο των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών. Τα πιτσιρίκια του νηπιαγωγείου έχουν να δώσουν τελικά διανόηση…

* Ανάμεσα στις άλλες τους δραστηριότητες θέλουν να αναπτύξουν και τις μαγειρικές τους ικανότητες. Άλλωστε καταδεικνύουν ότι σε ΑΛΦΑ - TVONE κυριαρχούν τα μαγειρέματα, οπόταν οι καλύτεροι μπορεί και να επιβιώσουν. Εξάλλου είναι πασίγνωστο στο μιντιακό παζάρι ότι τα κανάλια έχουν τα μαγειρέματα σε πρώτη ζήτηση.

* Βάσει αυτών των δεδομένων μπορεί και μόνο να επεξηγηθεί η μετάδοση τριών, παρακαλώ, μαγειρικών εκπομπών στο πρόγραμμα του σταθμού. Αν αυτό δεν είναι ασύνηθες και δεν συνάδει με τα ισχύοντα στα κανάλια, τότε θα πρέπει αντί τηλεκοντρόλ να βαστάμε μαγειρικά σκεύη.

* Πού κατήντησε το TVONE. Ο μπροστάρης των κυπριακών σειρών, ο καθοδηγητής των υπόλοιπων καναλιών, που κατέγραψε τεράστιες τηλεοπτικές επιτυχίες, περιέπεσε σε ανυποληψία. Η παρακμή σε όλο της το μεγαλείο. Τι να σου κάνει και ο νέος καναλάρχης, Σωκράτης Χάσικος, που παρέλαβε χάος, αλλά δύσκολα θα ακολουθήσει την επαλήθευση της ρήσης του πολιτικού του μέντορα, Γλαύκου Κληρίδη, που σε άλλη περίπτωση παρέλαβε μεν (χάος) αλλά παρέδωσε κράτος ή στην προκειμένη… κανάλι.

Οι παντογνώστες μαρκουτζοφόροι…
* Στην εποχή της εξειδίκευσης, η δημοσιογραφία στα κανάλια συνεχίζει να είναι ανειδίκευτη. Παρουσιάζοντας συμπτώματα παντογνωσίας και πανσπερμίας, ακολουθεί τη ρήση «Όλοι τα κάνουμε όλα κι ό,τι ήθελε προκύψει». Όμως δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Γιατί κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένα προσόντα, δυνατότητες και κλίσεις και οπωσδήποτε δεν έχει τη δύναμη και το ταλέντο να κάνει όλα το ίδιο καλά. Έτσι και η εξειδίκευση είναι και απαραίτητη και αναγκαία για να υποβοηθήσει την ίση κατανομή εργασίας, αλλά και να παραχθεί το καλύτερο προϊόν.

* Όλα αυτά είναι αυτονόητο ότι ισχύουν και στην τηλεόραση και στη δημοσιογραφία. Για να μην πούμε ότι ειδικά στη δημοσιογραφία είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η εξειδίκευση σε συγκεκριμένο τομέα. Κι ενώ στην έντυπη δημοσιογραφία γίνεται σε μεγάλο βαθμό απ’ όλες τις εφημερίδες, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Όπου ο καθένας αρπάζει το μαρκούτζι, βγαίνει στο κυνήγι κι ό,τι πυροβολήσει.

* Παρά το ότι επιχειρείται να γίνει διαμοιρασμός εργασίας, εντούτοις αυτό σπάνια επιτυγχάνεται καθότι όλοι αναμειγνύονται σ’ έναν απίστευτο φαύλο κύκλο τού άρπαξε ό,τι βρεις. Με αυτήν την ενέργεια δημιουργούνται εντάσεις και προστριβές μεταξύ εργαζομένων, αλλά δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

* Αν ο αστυνομικός συντάκτης δεν είναι σταθερά ο ίδιος, δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει τις κατάλληλες σχέσεις και διασυνδέσεις, ώστε και να τον εμπιστεύονται αλλά και ο ίδιος να βγάζει, όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα, θέματα. Υπάρχει και μεταξύ τους ο σχετικός συναγωνισμός και η αποκαλούμενη ευγενής άμιλλα, οπόταν και οι ίδιοι καθημερινά ανεβάζουν το επίπεδο. Λοιπόν η εξειδίκευση στη δημοσιογραφία καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη για τα κανάλια, τα οποία και αυτά θα πρέπει να αντικρίζουν τα νέα δεδομένα όπως δημιουργούνται από διαφορετική οπτική γωνία και να μην αρκούνται με τα συνήθη και τα τετριμμένα.