Σημερινή

Τετάρτη, 20/03/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 17 Ιούνιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Μας μίλησε ο Μέγας Αλέξανδρος!
Μια φανταστική συνέντευξη με τον Μακεδόνα στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο παρουσιάζει σήμερα η στήλη, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για το Σκοπιανό.

ΕΓΩ: Ω, Μέγα Αλέξανδρε! Πέστε μας τις απόψεις σας για το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Κατ’ αρχάς θέλω να πω ότι συμφωνώ με την αλλαγή του ονόματος.

ΕΓΩ: Ε; Μα τι λέτε; Συμφωνείτε με την αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Όχι. Συμφωνώ με την αλλαγή του ονόματος... του Πρωθυπουργού. Να μην ονομάζεται πλέον Αλέξης, δηλαδή Αλέξανδρος. Το θεωρώ προσωπική προσβολή να συνεχίσει να ονομάζεται Αλέξανδρος! Άσε που αυτός με τίποτε δεν είναι Μέγας.

ΕΓΩ: Δηλαδή διαφωνείτε με τη «Βόρεια Μακεδονία»;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ασφαλώς. Υπάρχει μόνο μια Μακεδονία. Ούτε Βόρεια, ούτε Νότια. Ούτε και πρέπει να δεχτούμε να λέγονται Μακεδόνες οι Σκοπιανοί και μακεδονική η γλώσσα τους. Αν γίνει αυτό, τότε θα με λένε κι εμένα Αλεξάνδροβιτς.

ΕΓΩ: Τι προτείνετε να γίνει;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Να γίνει δημοψήφισμα. Για να αποφασίσει ο λαός τι θέλει. Άλλωστε, ο Τσίπρας τα έχει πρόχειρα τα δημοψηφίσματα. Και το 2015 είχε κάνει δημοψήφισμα για το μνημόνιο.

ΕΓΩ: Ναι, αλλά τότε ο λαός είπε «όχι» στο μνημόνιο, όμως ο Τσίπρας πήγε και το υπέγραψε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ακριβώς. Επειδή είναι γνωστός και για τις κωλοτούμπες του, ας κάνει ακόμα μία και ας ακυρώσει τη συμφωνία του με τον Ζάεφ!

ΕΓΩ: Κι αν αρνηθεί να το κάνει;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ο ήλιος της Βεργίνας θα τον κάψει!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ο γόρδιος δεσμός της 56ης έδρας

Αυτή η ιστορία με την 56η έδρα στη Βουλή θυμίζει σκύλο που κυνηγά απεγνωσμένα την ουρά του, αλλά δεν καταφέρνει να την πιάσει. Η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε πρόταση νόμου για επιστροφή του Γιώργου Παπαδόπουλου της Αλληλεγγύης στα έδρανα της Βουλής, αλλά η απόφαση δεν επιλύει το θέμα, διότι ο Πρόεδρος δεν υπογράφει τον νόμο. Ήδη ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος όμως είχε προηγουμένως προτείνει τροποποίηση του Συντάγματος, στην οποία όμως δεν προχώρησε η Βουλή, αφού την παρεμποδίζει ο ΔΗΣΥ, ο οποίος θέλει αναπληρωματική εκλογή, την οποία όμως δεν θέλουν οι άλλοι, και το πράμα βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο.

Έτσι η Βουλή θα παραμείνει με 55 βουλευτές, τουλάχιστον για την περίοδο που λήγει στα μέσα Ιουλίου, όταν θα κλείσει για διακοπές. Παράλληλα τίθεται και θέμα νομιμότητας των αποφάσεων του κοινοβουλίου, με... εξίκκιν σύνθεση. Την ίδια ώρα υπάρχει και η εκκρεμότητα στη ρύθμιση του ζητήματος των βουλευτών που παίρνουν την έδρα τους και μετακομίζουν σε άλλο κόμμα. Κατά καιρούς όλα τα κόμματα έχουν «αμαρτήσει» παίρνοντας βουλευτές άλλων κομμάτων και είναι κωμικό να τσακώνονται τώρα γύρω από αυτό το θέμα. Εν πάση περιπτώσει, δεν φαίνεται ότι θα βρεθεί εύκολα λύση για την 56η έδρα, ή αν θέλετε ο... σκύλος δεν θα καταφέρει να πιάσει την ουρά του.
ΜΠΟΞΕΡ

Ένα ρομπότ στη Βουλή μας

Ήταν όντως εντυπωσιακό και ασυνήθιστο το θέαμα του Προέδρου της Βουλής μας να κουβεντιάζει... με ένα ρομπότ, παρά το γεγονός ότι μετά την περιβόητη συνάντηση του Δημήτρη Συλλούρη με τον Ντάνο, του Survivor, δεν πρέπει να μας ξενίζει καμιά άλλη επαφή του. Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με το ρομπότ Νίκκι, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο αίθριο του κοινοβουλίου μας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Επιβαλλόμενες Δράσεις». Το έξυπνο ρομπότ, απ' ό,τι μεταδόθηκε, ζήτησε από τον κ. Συλλούρη να ψηφιστεί νομοθεσία για τα ρομπότ.

Δεν ξέρω αν από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε κάτι από το ρομπότ. Θα μπορούσε, όμως, να το κάνει. Συγκεκριμένα θα μπορούσε να ζητήσει από το ρομπότ να σκεφτεί κάποια λύση για το επίμαχο θέμα της... 56ης έδρας, το οποίο ταλανίζει το κοινοβουλευτικό μας σώμα. Γιατί, κακά τα ψέματα, μόνο ένα ρομπότ θα μπορούσε να βρει άκρη σε αυτόν τον λαβύρινθο. Είναι απλό. Θα τροφοδοτήσουν το ρομπότ με όλα τα στοιχεία και δεδομένα που υπάρχουν και μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα θα δώσει την ετυμηγορία του. Με αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Σκεφτείτε το και θα δείτε πως είναι καλή ιδέα, κύριε Συλλούρη μου. Μην περιμένετε τον Νίκο. Αποταθείτε στον... Νίκκι!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Οι ελέφαντες που κρύβονται στη σκόνη

Όταν δυο ελέφαντες τσακώνονται μέσα στα χώματα, η σκόνη που ξεσηκώνουν είναι τόση πολλή, που δύσκολα διακρίνει κανένας τους ίδιους τους ελέφαντες. Το ίδιο συμβαίνει με την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ που επιδίδονται σε καθημερινές άγριες ελεφαντομαχίες, με τελευταίο πεδίο αντιπαράθεσης τον Συνεργατισμό. Ήταν ενδεικτική η τηλεοπτική αντιπαράθεση των βουλευτών του ΔΗΣΥ Αντρέα Κυπριανού και του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου από το στούντιο του «Σίγμα». Όταν ο πρώτος ζήτησε έρευνα σε βάθος για τον Συνεργατισμό, ο δεύτερος σχολίασε: «Μην το απαιτείτε, γιατί κάποιοι από εσάς θα πάνε φυλακή!». Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανταπέδωσε την αιχμή λέγοντας: «Από εσάς φαντάζομαι».

Ας μην ανησυχούν οι έντιμοι κύριοι βουλευτές. Κανένας δεν πρόκειται να πάει φυλακή, διότι θα τηρηθεί και εδώ η «παράδοση» των μεγάλων σκανδάλων της μπανανίας μας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι παραγράφονται οι ενοχές των κομμάτων τους για την κατάντια του Συνεργατισμού. Το ΑΚΕΛ κυβερνούσε πέντε χρόνια και έχει τεράστιες ευθύνες για όσα ανεξέλεγκτα συνέβαιναν τότε και έσκαβαν τον τάφο του Συνεργατισμού. Η δε κυβέρνηση Αναστασιάδη ανέλαβε να σώσει τον Συνεργατισμό, έριξε δισεκατομμύρια στον πίθο των Δαναΐδων και τελικά θα τον «σώσει» ξεπουλώντας τον όσα-όσα. Γι’ αυτό, όσο ττόζι κι αν ξεσηκώνουν οι ελέφαντες, δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την αποδημία του Συνεργατισμού, που θα πάει αυτές τις μέρες να συναντήσει την αείμνηστη Λαϊκή...
ΜΠΟΞΕΡ

Μουντιάλ μακριά από... πολιτικούς

Από την περασμένη Πέμπτη η υφήλιος γυρίζει πέριξ του Μουντιάλ της Ρωσίας. Κυρίες μου, κάντε υπομονή για κανένα μήνα, αφού ο σύζυγός σας θα έχει καθημερινά την προσοχή του στραμμένη στη... «στρογγυλή θεά» κι εσείς θα περάσετε μοιραία στο περιθώριο. Την ίδια υπομονή πρέπει να κάνουν... και οι πολιτικοί. Για τον επόμενο, τουλάχιστον, μήνα να μας ξεχάσουν όλοι. Και η Κυβέρνηση και τα κόμματα. Οι δραστηριότητές τους περνούν σε δεύτερη μοίρα και ο μόνος τρόπος να τους δώσει κάποια προσοχή η μεγάλη μάζα των Μουντιαλόπληκτων είναι να ξεκινούν τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις τους με κάποιο σχόλιο... από το καλύτερο ματς της ημέρας, προτού προχωρήσουν στην παράθεση των θέσεών τους.

Ε, δεν μας ενδιαφέρει, ρε κουμπάρε, αυτήν την περίοδο να (ξανα)ακούσουμε τις απόψεις σας για το ποιος φταίει για το Κραν Μοντανά, για την οικονομία, τον Συνεργατισμό, την Υγεία και τα λοιπά. Μας ενδιαφέρει μόνο να μας παρουσιάσουν πλούσιο και εντυπωσιακό θέαμα η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ισπανία και η Γερμανία. Μας εξιτάρει μόνο η σκέψη ότι θα παρακολουθήσουμε απίστευτα γκολ από τον Μέσι και τον Ρονάλντο. Αφήστε μας, λοιπόν, κύριοι να απολαύσουμε το Μουντιάλ παρέα με τις μπίρες μας «τσακρί» και μη μας... τσακρίζετε άλλο με τα καθημερινά καμώματά σας.
Ο ΦΟΥΡΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

Θα κάψουν όλες τις μπυραρίες;

Ακόμη ένα μαγαζί έπεσε θύμα εμπρησμού στη Λευκωσία και ειδικότερα στον Στρόβολο. Αυτήν τη φορά ήταν μια μπυραρία. Είχαν προηγηθεί καφετερίες, εστιατόρια και άλλοι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Όλοι οι επιχειρηματίες που διαθέτουν τέτοια επαγγελματικά υποστατικά είναι τρομοκρατημένοι με την ιδέα ότι κάποιοι άνθρωποι της νύχτας θα έρθουν μέσα στα άγρια μεσάνυχτα και θα μετατρέψουν σε στάχτες την επένδυσή τους. Το ίδιο τρομοκρατημένοι είναι και όσοι ιδιοκτήτες υποστατικών διέθεσαν το κτήριό τους σε επιχειρηματίες για να ανοίξουν έναν τέτοιο χώρο. Το ίδιο και οι ιδιοκτήτες γειτονικών σπιτιών, που κινδυνεύουν άμεσα, αν η φωτιά επεκταθεί και στη δική τους κατοικία.

Οι εμπρησμοί αποδίδονται σε μαφιόζους εκβιαστές που θέλουν να πουλούν «προστασία» στους ιδιοκτήτες. Αν συνεχιστεί αυτό το ανεξέλεγκτο κακό, θα έρθει κάποια στιγμή που οι ιδιοκτήτες των καμένων υποστατικών ίσως αποφασίσουν να μην τα επιδιορθώνουν πλέον και να τα διαμορφώνουν με βάση τη νέα πραγματικότητα. Να κάθονται, δηλαδή, οι πελάτες εν μέσω καμένου περιβάλλοντος, στο πλαίσιο ενός νέου είδους χώρου εστίασης που θα καθιερωθεί. Για παράδειγμα ένα καμένο υποστατικό θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «Ποζαύλιν» και αναλόγως να διαμορφωθεί και το μενού του: καπνιστά λουκάνικα, καπνιστές λούντζες, καπνιστός σολομός και τα λοιπά. Ε, κάτι θα σκεφτεί το επιχειρηματικό μυαλό του Κυπρίου, πάνω στην απελπισία του που η Αστυνομία δεν καταφέρνει να πιάσει τους εμπρηστές!
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Δυο χρόνια μετά την πυρκαγιά!

Τι εντυπωσιακή ταχύτητα εκ μέρους του κράτους μας! Διαβάσαμε στον «Φ» ότι θα παραδοθεί στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου το πόρισμα ειδικής Επιτροπής που είχε συσταθεί για να μελετήσει το θέμα των αναγκών της Κύπρου σε πτητικά μέσα πυρόσβεσης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή της Σολιάς. Και πότε συνέβη η πυρκαγιά της Σολιάς; Τον Ιούνιο του 2016. Δηλαδή πριν από δύο ακριβώς χρόνια! Χρειάστηκαν 24 ολόκληροι μήνες για να εκδώσει πόρισμα η Επιτροπή και να διαπιστώσει ποιες ανάγκες έχει η Κύπρος σε πτητικά μέσα πυρόσβεσης.

Και μάλιστα, όπως γράφει ο «Φ», από τη μελέτη των υπαρχόντων πτητικών μέσων αλλά και των αναγκών, προκύπτει ότι η Κύπρος είναι στην ουσία... αυτάρκης σε ελικόπτερα πρώτης ανάγκης και αυτό που χρειάζεται είναι μόνο δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα. Και έκαναν δύο ολόκληρα χρόνια για να καταλήξουν στη διαπίστωση αυτή. Τώρα θα πάρουν το πόρισμα οι αρμόδιες υπηρεσίες για να το μελετήσουν και θα δούμε αν θα συμφωνήσουν για την αγορά ή ενοικίαση των δύο αεροπλάνων. Αν θα συμφωνήσουν, θα πρέπει να προκηρυχθούν προσφορές και να γίνουν άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οπότε θα μας βρει το επόμενο καλοκαίρι. Στο μεταξύ, ας προσευχόμαστε να συνεχιστούν οι... βροχές στο Τρόοδος και μέσα στο υπόλοιπο καλοκαίρι. Ώσπου να μας φέρει το κράτος πυροσβεστικά αεροπλάνα, ας στηριχθούμε στα... νεφελώδη πυροσβεστικά μέσα.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

98.490 γόπες που δεν κατέληξαν στην άμμο

Οι πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να επαινούνται και να προβάλλονται. Για δεύτερη χρονιά έχουν τοποθετηθεί οικολογικά σταχτοδοχεία σε παραλίες της Λάρνακας, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας σε συνεργασία με τον ΚΟΤ, τον Δήμο Λάρνακας και άλλες τοπικές Αρχές της περιφέρειας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των παραλιών και του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας. Σημειώνεται ότι πέρσι, κατά την περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2017, είχαν συγκεντρωθεί στα οικολογικά τασάκια συνολικά 98.490 αποτσίγαρα!

Φανταστείτε τι ρύπανση θα προκαλούσαν αυτά τα σχεδόν 100.000 αποτσίγαρα πεταγμένα στις αμμουδιές. Διαθέτουμε τις μόνες παραλίες στον κόσμο όπου οι... γόπες της ξηράς είναι περισσότερες από τις γόπες της θάλασσας. Όλα, βέβαια, τελικά είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας. Όταν ο άλλος δεν έχει τύψεις να πετάξει ένα αποτσίγαρο στον δρόμο, δεν θα διστάσει να το πετάξει ούτε στην παραλία (μαζί με οτιδήποτε άλλο). Το εκπληκτικό είναι που οι θάλασσές μας είναι βραβευμένες και καταξιωμένες διεθνώς, εξασφαλίζοντας κάθε χρόνο πρωτιές σε γαλάζιες σημαίες για τα καθαρά νερά μας. Κι έτσι έχουμε ενώπιόν μας μια εξωφρενική κατάσταση. Μέσα να έχουμε γαλάζια και κρυστάλλινα νερά και έξω παραλίες «χτιτζιά». Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, «Μέσα κούκλα, πόξω... πανούκλα».
ΜΠΟΞΕΡ

Η «Τηλλυρκώτισσα» ενώπιον του σουλτάνου!

Εσιέ-βερεβε-ναν
ά-βαραβα-στρον
τζι-εβερε-ν-μιτσίν
μες-τους-βουρουβου-ς
εφτά-βαραβα-πλανή-βιριβι-τες
για-βαρα-λουρου-βουρου-δα μου.

Με αυτούς τους πρωτότυπους στίχους ξεκινά ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά μας τραγούδια, «Η Τηλλυρκώτισσα». Ε, λοιπόν, ξέρετε ποιος άκουσε πριν από μερικές ημέρες το «Εσιέ-βερεβε-ναν»; Ο... Ερντογάν! Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις Ποστασί», σε δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος μετά τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη, μια χορωδία τραγούδησε στα τουρκικά την «Τηλλυρκώτισσα», «συντροφεύοντας τους ηγέτες στο φαγητό τους». Ε, όχι ρε! Δεν φτάνει που εποφθαλμιάτε το φυσικό μας αέριο, μας κλέβετε και τα τραγούδια μας τώρα;

Πώς τολμήσατε να «μεταφράσετε» στα τούρκικα το «για-βαρα-λουρου-βουρου-δα μου»; Στο δείπνο παρέστη και ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να υποστηρίξει και πάλι τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας. «Η ενοποίηση των πηγών της Ανατολικής Μεσογείου και η μεταφορά τους στην Ευρώπη, μέσω της πιο φτηνής και πιο σύντομης διαδρομής, που είναι η Τουρκία, θα συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής», είπε. Ο κατοχικός ηγέτης πήγε σαν «πρόεδρος» στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ. Η πραγματικότητα είναι ότι πήγε εκεί σαν... αγωγός. Αγωγός των φιλοδοξιών και των οθωμανικών σχεδιασμών του σουλτάνου...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Στρατηγική χρεοκοπία και οι λαοπλάνοι βουλευτές

* Η Τρόικα, μέσω των αριθμών, διαπίστωσε ότι αρκετοί κρατούν χρήματα και δεν πληρώνουν τα χρέη τους. Και φυσιολογικά πιέζει τις τράπεζες να εισπράξουν για να μη χρεοκοπήσουν.

* Άλλη μια επιτυχία των πάνσοφων, λαοπλάνων βουλευτών και πολιτικών μας. Φωνάζουν ότι θα καταθέσουν νομοσχέδια για προστασία της πρώτης κατοικίας και αρκετοί πιστεύουν ότι θα τους χαρίσουν τα δάνεια και θα ξεφύγουν, έχοντας περιουσία. Και αφήνουν τις δόσεις να φορτώνονται και να πληθαίνουν πιστεύοντας στους λαϊκιστές.

* Όταν θα έρθει η ώρα και θα τους τα αρπάξουν όλα (σπίτια και περιουσιακά στοιχεία), και να μείνουν και χωρίς σπίτια και χωρίς περιουσία, θα φωνάζουν ότι τους υποσχέθηκαν οι βουλευτές. Κι αυτοί θα ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο, ώστε να μη βρεις άκρη για τους αίτιους.

* Θα αποτελεί κι αυτή η υπόθεση άλλη μια μαύρη σελίδα της πολιτικής στον τόπο μας. Που η πρόσκαιρη αποκομιδή ψήφων οδηγεί στην καταστροφή. Μετά λένε γιατί δεν πείθουν τους πολίτες να πάνε στις κάλπες. Αφού είναι μια ζωή απροστάτευτοι και παραπλανημένοι από τους εκπροσώπους που εκλέγουν.
Ξιουρ.