Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

ΤΡΟΛ...στην επικαιρότητα

| Εκτύπωση | 17 Ιούνιος 2018, 18:00 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ:
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΑΘΕΙ Η ΠΑΤΤΙΧΑ, ΡΕ ΤΣΙΠΡΑ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ:
ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΡΑΚΤΕΡ ΝΑ ΞΗΛΩΣΩ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
Οριστικοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα το τέλος μιας εξάμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελλάδας και των Σκοπίων σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Οι δύο πρωθυπουργοί κατέληξαν στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija, Republic of North Macedonia). Βάσει όσων περιέχονται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας:

· Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.

· Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

· Συγκροτείται επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.

· Αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα («Macedonian language»), με τη σημείωση ότι η «Βόρεια Μακεδονία» αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης (όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ).

· Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Το «Τρολ στην Επικαιρότητα» επικοινώνησε με γνωστά πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου ζητώντας τους να σχολιάσουν τα νέα δεδομένα. Συγκεκριμένα, μας δήλωσαν τα ακόλουθα:

Νίκος Αναστασιάδης: Ο Μακεδονικός Χαλβάς θα μετονομαστεί σε βορειομακεδονικό χαλβά;

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ο Κώστας Μακεδόνας θα λέγεται Κώστας Βορειομακεδόνας;

Δημήτρης Χριστόφιας: Ρε Σωκράτη, εν τζιαι αλλάζει και το όνομα της Μακεδονίτισσας που μεινίσκω;

Άντρος Κυπριανού: Ρε Δημήτρη, η Μακεδονίτισσα προέρχεται από μια Σκοτσέζα ΕΔΟΝοπούλα. Mac ΕΔΟΝίτισσα. Δεν θα δεχθούμε να αλλάξει το όνομα.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Εδώ ο Καρογιάν έκανε κόμμα για να αλλάξει το όνομα του ΔΗΚΟ και σας πείραξαν τα Σκόπια;

Μαρίνος Σιζόπουλος: Ελπίζω να μη συμφωνήσουν να μετονομάσουν και τα κατεχόμενα σε Βόρεια Τουρκία.

Ελένη Θεοχάρους: Που να τους σταθεί η παττίχα και των δύο που συμφώνησαν.

Γιώργος Λιλλήκας: Αν προπωλούσαν τη συμφωνία, η Ελλάδα θα ξεχρέωνε σήμερα.

Χρίστος Χρίστου: Στη Θεσσαλονίκη ο Πάνος Καμμένος ονομάζεται πλέον μπουγάτσα με καρέκλα.

Αρχιεπίσκοπος: Θα πάρω τρακτέρ να ξηλώσω τη συμφωνία.

ΠΟΥ ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΨΑΝ
Φωτιά ξέσπασε στη γνωστή μπυραρία Β.R. Hub, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αθηνών στον Στρόβολο, και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η ώρα 03.28 την Τετάρτη η Υπηρεσία έλαβε κλήση για την πυρκαγιά στην μπυραρία και για την κατάσβεσή της ανταποκρίθηκε ο Πυροσβεστικός Σταθμός Ακροπόλεως με δύο πυροσβεστικά οχήματα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έγινε χρήση αυλών τυλιχτήρα και τεσσάρων αναπνευστικών συσκευών.Η πυρκαγιά ήταν στον εξωτερικό στεγασμένο χώρο της μπυραρίας. Από την πυρκαγιά επηρεάστηκε ο εξωτερικός στεγασμένος χώρος και ο εξοπλισμός του.

Από τον καπνό και τα θερμά αέρια επηρεάστηκε και το εσωτερικό της μπυραρίας. Πάντως δεν λέει να κοπάσει το φαινόμενο των πυρκαγιών σε υποστατικά το τελευταίο διάστημα, με την Αστυνομία να δείχνει για την ώρα ανήμπορη να πατάξει το φαινόμενο. Οι πολίτες πάντως πλέον αντί να γράφουν στο γνωστό γκρουπ του Facebook «Πού πήγαμε και δεν μας άρεσε», γράφουν πλέον στο γκρουπ «Πού πήγαμε και δεν το έκαψαν». Κάνε κάτι, κύριε Ιωνά μας, για το θέμα.

Η 56Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και αναλόγως θα πράξει, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ερωτηθείς για τον νόμο που ψήφισε η Βουλή αναφορικά με την 56η έδρα. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο εκπρόσωπος ερωτηθείς τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με το θέμα του νόμου που ψήφισε χθες η Βουλή σε σχέση με την 56η έδρα, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, όπως γίνεται συνήθως - τουλάχιστον σε σοβαρά ζητήματα, πόσω μάλλον σε αυτήν την περίπτωση - όταν έχουν προηγηθεί δύο αποφάσεις δικαστηρίων και τοποθέτηση ήδη του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και αναλόγως θα πράξει», κατέληξε. Με το παίζω ξιπαίζω που παρατηρείται με την παρουσία του Γιώργου Παπαδόπουλου στο Κοινοβούλιο, η στήλη εισηγείται τα ακόλουθα για να επιλυθεί οριστικά το θέμα:

- Εκ περιτροπής βουλευτής με τον τέως βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Μιχαηλίδη.

- Να πάει στο Ευρωκοινοβούλιο και να γίνει βουλευτής η Ελένη Θεοχάρους.

- Να παίξουν στο ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ τον αριθμό 56 και αν δεν έρθει, να παραιτηθεί.

- Να παραιτηθούν και οι 56 και να ξαναγίνουν εκλογές.

- Να παραμείνει στη θέση του αλλά να μεταπηδήσει στον ΔΗΣΥ.

- Να παραμείνει στη θέση του και να κάτσει δίπλα από τον Λιλλήκα τώρα που έμεινε μόνος του.