Σημερινή

Σάββατο, 16/02/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 10 Ιούνιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Το... «προεδρικό Fuego»

Αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Ελένης Φουρέιρα στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τής παρέδωσε δικούς του... στίχους και την παρακάλεσε να τους προσαρμόσει στο μεγάλο της σουξέ, το Fuego (Φωτιά), με το οποίο εκπροσώπησε την Κύπρο στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Οι στίχοι του «προεδρικού Fuego» είναι οι ακόλουθοι:

Fuego βάζουνε πολλοί
στην όμορφή μας νήσο
και άκουσε Ελένη μου
να τους απαριθμήσω.

Fuego βάζει ο Φαίδωνας,
δεν λέει να σταματήσει,
και τρέχ’ η Αστυνομία μας
τις φλόγες του να σβήσει.

Fuego βάζει ο Ελεγκτής
ο Γενικός, τον είδα,
με τελευταίο θύμα του
την Κουρσουμπά τη Λήδα.

Fuego και ο Άντρος μας
που όποτε μιλήσει,
συνέχεια με κατηγορεί
ότι δεν θέλω λύση.

Fuego βάζουν οι γιατροί,
Fuego κι οι δασκάλοι,
Fuego και η ΠΑΣΥΔΥ
με τους μισθούς θα βάλει.

Fuego και στις τσέπες σας
τα καύσιμα σάς βάζουν,
Fuego και στο ρεύμα σας,
με τις τιμές να σφάζουν.

Fuego και οι εμπρηστές
που κάθε καλοκαίρι
ανάβουνε την Κύπρο μας
σαν να ’ναι... αγιοκέρι.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Γράψτε λάθος (και φέτος)
Σχεδόν κάθε χρόνο, κατά την περίοδο των Παγκυπρίων Εξετάσεων, ακούμε για λάθη σε δοκίμια, για ασάφειες, για αναστάτωση και παράπονα μαθητών, για αντιδράσεις των γονέων, για πρόβλημα θεματοθετών, για αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας να δοθούν μονάδες στους μαθητές, λόγω των λαθών, ώστε να μην αδικηθούν κ.λπ. Και φέτος τηρήθηκε η... «παράδοση», όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε λάθος στο 11ο θέμα του δοκιμίου των Παγκυπρίων Εξετάσεων για το μάθημα της Φυσικής, με αποτέλεσμα το Υ.Π.Π. να δώσει τις 10 μονάδες που αντιστοιχούσαν στο θέμα αυτό σε όλους τους εξεταζόμενους του μαθήματος. Το ωραίο είναι ότι το λάθος δεν το χαμπάρισαν οι αρμόδιοι, αλλά το επεσήμαναν οι μαθητές.

Το θέμα έφθασε μέχρι και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία ζήτησε «με πολύ αυστηρό τρόπο», όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Κυριάκος Χατζηγιάννης, την άμεση διεξαγωγή διοικητικής έρευνας. Ωραία, ας γίνει η έρευνα για να καταδειχθεί πώς και γιατί έγινε το λάθος. Ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία έχει να καθίσουν μαζί όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να βρεθούν οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα αποκλείσουν άλλα λάθη στο μέλλον. Διότι, τι γίνεται στην πράξη; Τα λάθη που κάνει ένας μαθητής στις Παγκύπριες Εξετάσεις, τα πληρώνει ο ίδιος ο μαθητής. Ε, όχι να πληρώνει πουπανωπροίτζιν και τα λάθη των εκπαιδευτικών στα δοκίμια των εξετάσεων...
ΜΠΟΞΕΡ

Δεν τόλμησαν να κοιτάξουν τη ΜΕΔουσα

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) μπορούν να παρομοιαστούν με τη μυθολογική Μέδουσα (καλύτερα ΜΕΔουσα), το απεχθές εκείνο τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια και όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε. Αυτήν, λοιπόν, τη ΜΕΔουσα κλήθηκαν τα κόμματα να βρουν τρόπους να την αντιμετωπίσουν, από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών, την περασμένη Πέμπτη. Δυστυχώς, ενώ κάθε λεπτό που περνά χωρίς συγκεκριμένες, γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις είναι κρίσιμο, γιατί τα φίδια στα μαλλιά της ΜΕΔουσας μεγαλώνουν, η σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ δεν κατέληξε πουθενά. Συζητήθηκαν διάφορα μέτρα για δραστική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αλλά η αντιπολίτευση, με επικεφαλής το ΑΚΕΛ, τήρησε αρνητική στάση, θεωρώντας ότι τα μέτρα προστατεύουν τις τράπεζες αντί τους δανειολήπτες.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν παρουσίασε κάποια πρόταση που να σχετίζεται με τον περιβόητο Φορέα Διαχείρισης Δανείων («Εστία») κι έτσι δεν έγινε κάποιο βήμα προς τα μπρος. Κανένας δεν τόλμησε να κοιτάξει στο πρόσωπο τη ΜΕΔουσα, από φόβο μήπως πετρώσει. Σημειώνεται ότι η Βουλή θα κλείσει σε ένα μήνα και μέχρι τότε θα πρέπει να εγκριθούν τα νομοθετήματα για βελτίωση του σχετικού νομικού πλαισίου. Η Κυβέρνηση και τα Κόμματα καλούνται να καταλήξουν επειγόντως σε συναινετικές αποφάσεις. Στην πράξη, αναζητείται... Περσέας για να κόψει το τρομακτικό κεφάλι της ΜΕΔουσας.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Εθνική Κύπρου με πολιτικούς!

Φανέλα της Εθνικής Κύπρου, στην οποίαν αναγράφεται το όνομά του, έδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αντιπροσωπία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, με την οποία συναντήθηκε στο Προεδρικό. Αυτό μου έδωσε την ιδέα και για μια Εθνική Κύπρου... με πολιτικούς, που θα μπορούσε να πάρει το ακόλουθο σχήμα: Στη μέση (ή... ενδιάμεση αν προτιμάτε) γραμμή της ομάδας, θα αγωνίζονται οι Νικόλας, Σιζόπουλος, Θεοχάρους και Περδίκης. Ο Λιλλήκας θα είναι λίγο πιο πίσω, σε ρόλο λίμπερο, για να μπορεί να κινείται πιο άνετα μεταξύ αριστεράς και κεντροδεξιάς πλευράς. Στη θέση αριστερού εξτρέμ ο Άντρος Κυπριανού και στη θέση δεξιού εξτρέμ ο Χρίστου του ΕΛΑΜ.

Ο Αβέρωφ αναλαμβάνει τη θέση του τερματοφύλακα, κυρίως για να προλαβαίνει τα λάθη του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος θα αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός, και θεωρείται επιρρεπής σε στραβοκλοτσιές προς τη δική μας εστία. Όσο για σέντερ φορ, δεν έχει βρεθεί ακόμα, διότι η ομάδα δεν δείχνει να έχει επιθετικά πλάνα. Την ενδιαφέρει κυρίως να προσπαθεί να μη δέχεται γκολ, παρά να προσπαθεί να βάζει εκείνη. Πάντως, ο αρχηγός της ομάδας ελπίζει ότι για τη θέση του προωθημένου επιθετικού θα πάρει σύντομα μετεγγραφή στην ομάδα μας κανένας Ισραηλινός, ή Αιγύπτιος, ή Γάλλος, ή Αμερικανός. Επί του παρόντος, όμως, η θέση μένει στα αζήτητα.
Ο ΦΟΥΡΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

Θηλυκός Γιάννης Αγιάννης;

Προκάλεσε αμέσως τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη του κόσμου η είδηση για την 29χρονη εκείνη Μαροκινή, αιτήτρια ασύλου στην Κύπρο, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, που συνελήφθη, επειδή έκλεψε χαμ και μακαρόνια του φούρνου από σπίτι, σε κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας. Αυτή ήταν η αρχική είδηση που μεταδόθηκε. Στη συνέχεια, ωστόσο, το πράγμα άρχισε να χαλάει, όταν ξεκίνησαν να δημοσιεύονται πληροφορίες σε διάφορες ιστοσελίδες, ότι η Μαροκινή ίσως να είχε αναμειχθεί και σε άλλες διαρρήξεις στο ίδιο χωριό. Έτσι, η αρχική εικόνα της φουκαριάρας που έκλεψε μακαρόνια του φούρνου για να ταΐσει το ανήλικο παιδί της, άρχισε να θολώνει.

Όμως, δεν πιστεύω ότι μια νεαρή μητέρα με ένα ανήλικο παιδί ήρθε από τη μακρινή της χώρα στην Κύπρο με σκοπό να κάνει διαρρήξεις. Αν τις έκανε, δηλαδή, γιατί αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί. Θα έπρεπε να δουν με περισσότερη κατανόηση οι αρμόδιες υπηρεσίες την περίπτωσή της και ίσως και οι δημοσιογράφοι να ψάξουν βαθύτερα για το δράμα πίσω από αυτήν την ιστορία. Το δικό μου ερώτημα είναι πόσο ασυγχώρητο έγκλημα είναι να κλέβει κάποιος μακαρόνια του φούρνου επειδή πεινάει, σε μια χώρα όπου κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι όσοι έχουν φάει... τον αγλέουρα σε απάτες εκατομμυρίων, σε μίζες και σε άλλες παρανομίες.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Οριζόντια που θα καταλήξει οριζοντιωμένη

Η οριζόντια ψηφοφορία είναι ένα πονεμένο θέμα, με ιστορία δεκαετιών, που εμφανίζεται στη Βουλή όταν πάμε για εκλογές και εξαφανίζεται πριν φθάσουν οι εκλογές. Για να επανέλθει πριν από τις επόμενες. Η τελευταία φορά που απασχόλησε τη Βουλή ήταν το 2015, αλλά ξαναμπήκε στο ψυγείο λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Τώρα το ζήτημα της οριζόντιας ψηφοφορίας επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από σχετικές προτάσεις νόμου που υπέβαλαν ο ΔΗΣΥ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών στην Επιτροπή Εσωτερικών. Μόνο κάποιοι αθεράπευτα αισιόδοξοι πιστεύουν ότι αυτήν τη φορά θα ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις και τα εμπόδια και θα εγκριθεί η οριζόντια.

Ο φόβος ότι μπορεί να εκλέγονται και ανεξάρτητοι υποψήφιοι, που δεν θα ανήκουν στα υπάρχοντα κόμματα, μάλλον θα αποτρέψει αυτήν την ανανεωτική κίνηση στην πολιτική ζωή του τόπου. Κάποιοι πολιτικοί φοβούνται ότι αυτό θα ήταν το τέλος των κομμάτων, που θεωρούν τους εαυτούς τους «κύτταρα της δημοκρατίας». Ωραία. Αλλά, σε έναν ζωντανό οργανισμό, γίνεται και... ανανέωση κυττάρων. Δηλαδή, θα υποχρεωθούν και τα κόμματα να βάζουν στο ψηφοδέλτιό τους, τους πραγματικά άριστους. Για να δούμε, αν θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η οριζόντια ψηφοφορία και η Βουλή είναι σαν δύο... οριζόντιες παράλληλες γραμμές, που δεν συναντώνται ποτέ.
ΜΠΟΞΕΡ

Ξενιτεύονται και οι σκύλοι μας

Ναι, ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Δυστυχώς, όμως, δεν ισχύει πάντα και το αντίθετο. Δηλαδή, ο άνθρωπος να είναι ο καλύτερος φίλος του σκύλου. Για τον λόγο αυτό, αυξάνεται τρομακτικά ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων στη βραχονησίδα μας και ταυτόχρονα αυξάνεται και ο αριθμός των σκύλων που ξενιτεύονται, για να βρούνε μια καλύτερη σκυλίσια ζωή. Τα τελευταία τρία χρόνια στείλαμε στο εξωτερικό για υιοθεσία κάπου 11.000 σκύλους (οι περισσότεροι κατέληξαν στη Βρετανία και τη Γερμανία), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Αλλά υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άλλα αδέσποτα σκυλιά που είτε βρίσκονται σε καταφύγια είτε και κυκλοφορούν αλανιάρικα στους δρόμους και στα βουνά όπου εγκαταλείπονται.

Πολλοί συμπατριώτες μας, επειδή... σκυλοβαριούνται, ή επειδή δεν διαθέτουν οικιακή βοηθό για να βγάζει το τετράποδο περίπατο, ή επειδή ο σκύλος δεν κάνει πια για το κυνήγι, τον παρατούν με άκρατη ανευθυνότητα. Η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων υπολογίζει ότι περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες σκύλοι εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στην ελεύθερη Κύπρο! Από αυτούς, μόνον ένα μικρό ποσοστό μεταναστεύουν στο εξωτερικό, όπου σίγουρα τους περιμένει περισσότερη αγάπη και στοργή. Οι υπόλοιποι περιμένουν τη μοίρα τους. Όπως και οι μελλοντικοί αδέσποτοι, που θα εγκαταλειφθούν. Διότι, οι περισσότεροι Κυπραίοι ιδιοκτήτες μοιάζουν με τον «νούρον του σσιύλλου». Δεν «ισιώννει» με τίποτε...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Σαν παλλακίδα μεταξύ δύο εραστών

Υποχώρηση της Τουρκίας στο θέμα των ρωσικών S400; Α, μπα. Απλώς πρόκειται για τα συνηθισμένα παιγνίδια και ελιγμούς της Τουρκίας, για να παίρνει αυτό που θέλει. Και αυτό που θέλει πιο πολύ, αυτήν τη στιγμή, είναι τα αμερικανικά μαχητικά F35. Μετά την προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι, αν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, να ξεχάσει τα F35, η τουρκική Κυβέρνηση φέρεται να πληροφόρησε τους Αμερικανούς ότι θα καθυστερήσει την παραλαβή των S400 και αντί σε 9 μήνες, θα τους παραλάβει σε 19. Δεν είπε ότι θα ακυρώσει την παραλαβή. Απλώς, θα την καθυστερήσει για άλλους 10 μήνες.

Ως αιτία της αναβολής η Τουρκία προβάλλει τη δικαιολογία ότι στους εννέα μήνες δεν θα προλάβει να έχει πρόσβαση στο λογισμικό και, ως εκ τούτου, αρχικά τον χειρισμό θα τον έχουν οι Ρώσοι. Αυτό το χρονικό περιθώριο δίνει την ευχέρεια στους Τούρκους να «δουλεύουν» τα Αμερικανάκια. Το ερώτημα είναι, αν τα Αμερικανάκια θα δεχτούν να τους «δουλεύουν» τόσο φανερά οι Τούρκοι. Τίποτε δεν αποκλείεται, δεδομένης της ανερμάτιστης πολιτικής του Τραμπ. Στόχος της Τουρκίας είναι να πάρει και τα F35 από τις ΗΠΑ και τους S400 από τη Ρωσία. Σαν παλλακίδα που παίζει με δύο εραστές, για να τους απομυζά και τους δύο. Θα τα καταφέρει τελικά; Πολύ φοβούμαι πως ναι...
ΜΠΟΞΕΡ

Ηλιοφάνεια στην... αφάνεια

Είμαστε μια χώρα με ηλιοφάνεια σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου. Όμως, δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό αυτό το δώρο που μας χάρισε η φύση για παραγωγή ενέργειας. Το ΕΤΕΚ, μάλιστα, χαρακτηρίζει απογοητευτική την εικόνα της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην κυπριακή οικονομία. Σε σχέση με τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, διαπιστώνει το ΕΤΕΚ, δυστυχώς δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων στην αδειοδότηση έργων, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη συντονισμού. Ε, νισάφι πια!

Ενώ μπορούσαμε να είχαμε αξιοποιήσει την... μούχτιν ηλιακή ενέργεια για μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αφήσαμε τον χρόνο να διαρρέει αναξιοποίητος και εξακολουθούμε να στηριζόμαστε στα εισαγόμενα καύσιμα, με αποτέλεσμα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει εκτοξευθεί κατά 10% από την αρχή του χρόνου. Και τώρα που μπήκαμε και στο καλοκαίρι, κατύσιη μας. Μπορεί μεν να καταφεύγουμε στη δροσιά των κλιματιστικών σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά η... μεγαλύτερη πυρά θα έρθει αργότερα, με τον λογαριασμό της ΑΗΚ. Ας κινηθεί, λοιπόν, το κράτος με ταχύτερους ρυθμούς στο θέμα της ηλιακής ενέργειας. «Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή», έγραψε ο ποιητής. Στη θαυμαστή μας νήσο «για να γυρίσει ο ήλιος, πρέπει να γυρίσουν πρώτα τα... γρανάζια της γραφειοκρατίας»!
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ