Σημερινή

Παρασκευή, 22/03/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 03 Ιούνιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Ποιος περιπαίζει ποιον;
Έχουμε πλάκα. Η Τουρκία έχει βάλει το Κυπριακό στο ψυγείο, αλλά εμείς φροντίσαμε να το βγάλουμε και να το ξεπαγώσουμε με... θερμές αντιπαραθέσεις μεταξύ μας. Κυρίως μεταξύ Άντρου Κυπριανού και Νίκου Αναστασιάδη. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, όπου κάτσει κι όπου σταθεί, κατηγορεί τον Πρόεδρο ως υπεύθυνο για την αποτυχία των συνομιλιών του Κραν Μοντανά, αλλά και ως μη επιθυμούντα επανάληψη των διαπραγματεύσεων, σε αντίθεση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Φροντίζει, μάλιστα, να επαναλαμβάνει τη φράση «περιπαίζουν μας», αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου και του εκπροσώπου του σχετικά με το πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο κ. Κυπριανού συμφωνεί με τον κατοχικό ηγέτη ότι υπάρχει μόνο το πλαίσιο της 30ής Ιουνίου και όχι της 4ης Ιουλίου, όπως δηλώνει ο Ν. Αναστασιάδης. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία χάριν αντιπολίτευσης. Είναι εξωφρενικό να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιο είναι το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν απευθυνόμαστε στον ίδιο τον Γκουτέρες ή στην εδώ εκπρόσωπό του να μας πουν ποιο ακριβώς είναι το πλαίσιο. Εκτός αν προτιμούν Προεδρικό και ΑΚΕΛ να τσακώνονται, για να κρύβουν πίσω από τον καπνό της φωτιάς που ανάβουν, τις υποχωρήσεις που έγιναν στο Κραν Μοντανά και τις πιθανές άλλες που θα γίνουν. Ρε, μπας και... «περιπαίζουν μας» και οι δύο;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Αμολύσανε και τον «Πορθητή» τους

Βγήκε, λοιπόν, στο σεργιάνι και ο «Πορθητής», το τουρκικό γεωτρύπανο που έχει αγοράσει ο Ερντογάν ο «Πορθητής» για να κάνει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Εννοείται να κάνει «πορθητικές» γεωτρήσεις σε περιοχές που ανήκουν σε άλλες χώρες. Αλλιώς, γιατί να ονομάσουν το γεωτρύπανό τους «Πορθητή» εάν πρόκειται να τρυπά μόνο στα δικά τους νερά; Πάντως η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ (γαμπρός του Ερντογάν), θα γίνει στα ανοιχτά της Αττάλειας, σε βάθος 2.600 μέτρων. Ε, πρώτα να δουν αν δουλεύει ο «Πορθητής». Διότι αν επιχειρούσαν γεώτρηση σε κάποιο δικό μας οικόπεδο και αποδεικνυόταν φιάσκο, θα γίνονταν ρεζίλι. Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία δεν θα μας αφήσει σε χλωρό κλαδί με το θέμα του φυσικού αερίου.

Το ερώτημα είναι πού θα στείλει τον «Πορθητή» μετά την Αττάλεια. Επίσης, στους αμέσως επόμενους μήνες, θα πραγματοποιηθεί και η πολυαναμενόμενη γεώτρηση του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της ΑΟΖ μας. Εκεί θα παιχθεί το μεγάλο παιχνίδι και θα απαντηθούν τα βασικά ερωτήματα. Δηλαδή κατά πόσον η Τουρκία θα αποτολμήσει να παρενοχλήσει τη γεώτρηση τής Exxon και αν οι Αμερικανοί θα αντιδράσουν. Επί του παρόντος, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία, οπότε θα φανεί κατά πόσον ο σουλτάνος θα παραμείνει Πρόεδρος και θα συνεχίσει να το παίζει «Πορθητής».
ΜΠΟΞΕΡ

Ο Αβέρωφ «ψηφίζει» Ερντογάν;

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου φέρεται να προτιμά να κερδίσει ο Ερντογάν τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, διότι θεωρεί τους αντιπάλους του χειρότερους από αυτόν στο Κυπριακό, αφού τους έχει κυριεύσει μια «υστερία κατάκτησης», όπως λέει. Τις απόψεις αυτές του Αβέρωφ μετέφερε στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ κάποιος φίλος του, μέλος της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης, που συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Πραγματικά μας εκπλήττετε, κύριε Φούλη μου. Εσείς, ένας πανέξυπνος και βαθυστόχαστος πολιτικός, πώς καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι αυτός ο αποδεδειγμένα αδίστακτος ισλαμοφασίστας είναι προτιμότερος από τους άλλους υποψηφίους;

Ελπίζω να πρόκειται για παρερμηνεία των απόψεών σας από τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία. Διότι είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν έχετε αντιληφθεί, από τον μέχρι τώρα βίο και πολιτεία του σουλτάνου, το πόσο επικίνδυνος είναι για την Κύπρο. Όπως σας υπέδειξε ο Σενέρ, οι αντίπαλοι του Ερντογάν «μόνο στη γλώσσα τους έχουν την Κύπρο. Ο Ερντογάν την έχει στην αγκαλιά του». Δεν υποστηρίζουμε ότι αν εκλεγεί ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης θα είναι καλύτερος από τον Ερντογάν, αλλά δεν νομίζω να είναι χειρότερός του. «Δεν ξαπλώνει κανείς αγκαλιά με ένα φίδι, κ. Αβέρωφ», έγραψε χαρακτηριστικά ο Σενέρ, προσθέτοντας: «Τα φίδια είναι στο Βαρώσι. Ενώ εσείς λέτε "φίδι που δεν με αγγίζει ας ζήσει χίλια χρόνια". Αλλά κάνετε λάθος. Θα αγγίξει και εσάς!».
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η κ. Ζαφειράκου πρότυπο για τους δασκάλους

Ως ευτυχής συγκυρία πρέπει να θεωρηθεί η επίσκεψη στη βραχονησίδα μας της Άντριας Ζαφειράκου, που έχει βραβευθεί ως η καλύτερη δασκάλα του κόσμου για το 2018. Η κ. Ζαφειράκου, που έχει τις ρίζες της από τη Γιαλούσα και την Αμμόχωστο, ήρθε στην ιδιαίτερη πατρίδα της σε μια περίοδο σοβαρής αναστάτωσης στον χώρο της κυπριακής εκπαίδευσης, με τη θορυβώδη σύγκρουση μεταξύ των εκπαιδευτικών και του Υπουργού Παιδείας. Ελπίζω η εδώ παρουσία της να ενέπνευσε και τους δικούς μας εκπαιδευτικούς, ώστε να επινοήσουν κι αυτοί αποτελεσματικότερους τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά και μετάδοσης των απαραίτητων γνώσεων.

Σημειώνεται ότι η κ. Ζαφειράκου, στο σχολείο στο οποίο εργάζεται στο Λονδίνο, έμαθε βασικές φράσεις σε 35 γλώσσες, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί άμεσα με τους μαθητές της, οι οποίοι προέρχονται από ποικίλα γλωσσικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Επίσης, επισκέπτεται μαθητές της στα σπίτια τους για να κτίσει γέφυρες με τις οικογένειες, ενώ συνεργάζεται με τις τοπικές Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και την Αστυνομία για την αντιμετώπιση προβλημάτων των μαθητών και μαθητριών. Η Κύπρος αισθάνεται περήφανη που ένα τέκνο της αναδείχθηκε ως η καλύτερη δασκάλα του κόσμου. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι ότι διαθέτουμε και το καλύτερο... εκπαιδευτικό σύστημα του κόσμου. Από αυτό απέχουμε πολύ. Πάρα πολύ...
ΜΠΟΞΕΡ

Όχι στην Κύπρο η Γιουροβίζιον!

Διαβάζω απ’ εδώ κι απ’ εκεί πληροφορίες ότι κάποιοι δικοί μας κάνουν χαρούλες πως ο επόμενος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον ίσως πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και όχι στο Ισραήλ, λόγω αντιδράσεων κάποιων χωρών στη διεξαγωγή του διαγωνισμού στην Ιερουσαλήμ. Ρεπορτάζ του ισπανόφωνου καναλιού Formula TV αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας (EBU) προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2019 θα μπορούσε να μεταφερθεί στη δεύτερη Κύπρο ή την τρίτη Αυστρία, αν κάποιες χώρες μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό τον επόμενο χρόνο για πολιτικούς λόγους.

Λοιπόν. Θα πρέπει να βάλουμε τελεία σ’ αυτά τα σενάρια. Η Κύπρος δεν πρέπει να αναλάβει τη διοργάνωση της Γιουροβίζιον σε περίπτωση που «αφαιρεθεί» από το Ισραήλ λόγω Ιερουσαλήμ. Αυτό θα ήταν μια ανέντιμη, μπαμπέσικη και εχθρική, θα έλεγα, ενέργεια εκ μέρους μας έναντι μιας φιλικής χώρας. Το θέμα δεν έχει να κάνει με την τραγουδιστική πτυχή. Είναι καθαρά πολιτικό. Το Ισραήλ παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευαίσθητο στο θέμα της Ιερουσαλήμ και θα ήταν πισώπλατη μαχαιριά εκ μέρους της Κύπρου η ανάληψη της διοργάνωσης του διαγωνισμού. Μόνο σε περίπτωση που θα μας ζητήσει το ίδιο το Ισραήλ να αναλάβουμε τη διοργάνωση θα μπορούσαμε να δεχτούμε. Διαφορετικά θα είναι σαν να βάζουμε... Fuego (φωτιά) στις άριστες κυπροϊσραηλινές σχέσεις!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Θα μας συστηθεί και ο Τσικουνγκούνια;

Έξω ρίχνει χαλάζι και πέφτουν κεραυνοί, ενώ μπήκαμε και επίσημα... στο καλοκαίρι. Ακραία καιρικά φαινόμενα, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, διαπιστώνουν οι επιστήμονες. Και, τελοσπάντων, όσο τα ακραία φαινόμενα δίνουν πολύτιμες βροχές, έστω κι αν πλημμυρίζουν κάποιες περιοχές μας, το πράμα πάει και να ’ρθει. Τα προβλήματα θα μας πλακώσουν από τη στιγμή που τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μας μετατρέψουν σε έρημο. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, η Κύπρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με καύσωνες, ξηρασία, ακόμη και με εμφάνιση νέων ασθενειών, ως χώρα που πλήττεται έντονα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Παπανικόλας τόνισε τη σημασία του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που διοργάνωσε πρόσφατα το ΙΚυ, αλλά και τον πρωταρχικό ρόλο που θα αναλάβει το Ινστιτούτο στην περιοχή.

Εξάλλου ο ερευνητής του ΙΚυ Γιάννης Προεστός προέβλεψε ότι οι θερμοκρασίες στο νησί μας μπορεί να πάνε και 4 με 5 βαθμούς πάνω, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες αυτές ευνοούν και εξωτικές ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, αλλά και ο ιός Τσικουνγκούνια, που μεταφέρεται από ορισμένα είδη κουνουπιών. «Όταν έχεις αυτόν τον ιό, είναι σαν να έχεις αρρωστήσει 10 φορές από γρίπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος ερευνητής. Κι ενώ σκέφτομαι αυτά τα ζοφερά, η καταρρακτώδης βροχή που πέφτει έξω, μου φαίνεται σαν θεία μουσική...
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Ο Κατακλυσμός... της Λευκωσίας

Μόλις τέλειωσε ο Κατακλυσμός της Λάρνακας και των άλλων παράλιων πόλεων, άρχισε ο Κατακλυσμός... της Λευκωσίας. Χωρίς όμως τα παραδοσιακά τσιαττιστά, τις καλυφούες και τους λοκμάδες. Μόνο με κατακλυσμιαίες βροχές που ξεκινούσαν λίγο μετά το μεσημέρι και συνεχίζονταν για μερικές ώρες, μετατρέποντας σε μικρές Βενετίες πολλές περιοχές. Οι βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν, σε επίπεδο κυβέρνησης, άφατη χαρά στον Υπουργό Γεωργίας και... Αφύσικων Πόρων (Αφύσικοι, διότι βρέχει σε αφύσικες χρονικές περιόδους), Κώστα Καδή, ο οποίος θα αναβάλει γι' ακόμα λίγο τις περικοπές νερού προς τους γεωργούς. Για την ύδρευση, η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν περικοπές.

Εντάξει, κύριε Καδή μου, αλλά να προσεύχεστε καθημερινά να μην πάθει βλάβη κανένα μηχάνημα της αφαλάτωσης εν μέσω καλοκαιρινής και τουριστικής περιόδου. Πελλότοπος, πελλόκαιρος! Αντί να βρέχει τον χειμώνα, βρέχει στο τέλος της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού. Άλλαξαν τόσο πολύ τα όρια των εποχών, που όταν κατέβηκα προχτές στο κέντρο της Λευκωσίας, την ώρα που έριχνε χαλάζι, προς στιγμήν νόμιζα ότι θα δω βιτρίνες με... χριστουγεννιάτικο διάκοσμο! Αλλά πώς να μην έχουμε ανάποδες εποχές σε έναν ανάποδο τόπο; Είδεν ο Θεός τες παραξενιές μας, όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι Κύπριοι. Έτσι που πάμε, δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι. Θα έχουμε παραλίες… και στην πρωτεύουσα.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η Ιταλία ως... κεκλιμένος πύργος

Βυθισμένοι στα μικρά και τα ασήμαντα του μικρόκοσμού μας, ξεχνάμε ή δεν κάνουμε καν τον κόπο να σκεφτούμε πως είμαστε μέλος μιας μεγαλύτερης οικογένειας και πως ό,τι γίνεται σε μιαν άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας επηρεάζει κι εμάς. Μετά το Brexit, που εξακολουθεί να προκαλεί πολλούς τριγμούς, προέκυψε ξαφνικά και θέμα Ιταλίας, με την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης να έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση. Μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό εκκρεμούσε ακόμα ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, που πολύ πιθανό να είναι συνασπισμός του κόμματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας.

Όμως η πολιτική αβεβαιότητα ίσως συνεχιστεί, θέτοντας και ευρύτερα θέματα στο τραπέζι, όπως το πόσο οι αγορές μπορούν να επηρεάζουν τις εθνικές πολιτικές, το μέλλον του ευρώ, η άνοδος εθνικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη κ.λπ. Οι Βρυξέλλες, αλλά και γενικά όλοι οι Ευρωπαίοι, ανησυχούν για την κρίση στην Ιταλία, γιατί έτσι και καταρρεύσει η ιταλική οικονομία, αριβεντέρτσι... ευρώ. Η Ιταλία μοιάζει με τον... κεκλιμένο πύργο της Πίζας. Όλοι βλέπουν πως είναι κεκλιμένος αλλά προσεύχονται να μην πέσει ποτέ. Κι εμείς μαζί. Διότι μην ξεχνάμε ότι περιμένουμε από την ιταλική ΕΝΙ να κάνει σημαντικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μας. Ευτυχώς, τα οικόπεδά μας τα πήρε... «πουμισιάρικα» με τη γαλλική ΤΟΤΑL, διότι όταν ήταν μόνη της, θυμόμαστε τι έγινε στο οικόπεδο 3...
ΜΠΟΞΕΡ

Θα μας... ντεσιμπελλάνουν

Το πρόβλημα της ηχορύπανσης στις τουριστικές περιοχές επανήλθε για μια ακόμα φορά στην επικαιρότητα, αφού κάθε χρόνο, στη βράση της τουριστικής περιόδου, ακούμε τα ίδια παράπονα αλλά δεν γίνεται τίποτε, αφού οι διαμαρτυρίες πέφτουν σε ώτα... μη ακουόντων. Μη ακουόντων ιδιοκτητών δισκοθηκών και άλλων ντεσιμπελοπαραγωγών υποστατικών, αλλά και μη ακουόντων αρμοδίων. Οι μόνοι ακούοντες τον θόρυβο είναι οι τουρίστες και οι ιθαγενείς της νήσου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, έλεγχοι επιφανειακοί, πρόστιμα-χάδια, και μια νομοθεσία ανενεργή από την ψήφισή της το 2016, συνθέτουν το χαοτικό σκηνικό, που, σύμφωνα με ξενοδόχους και δημάρχους, διώχνει τους ποιοτικούς τουρίστες.

Ε, τι να κάνουν κι οι ξενοδόχοι; Να «αξιοποιήσουν» την κατάσταση, προσελκύοντας «ειδικό τουρισμό»; Δηλαδή να δημοσιεύσουν σε εφημερίδες του εξωτερικού αγγελίες όπως η ακόλουθη; «Κυρίες μου, αν ο άντρας σας ροχαλίζει ανυπόφορα τα βράδια και δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι, ελάτε μαζί του στην Κύπρο για διακοπές. Σας εγγυόμαστε ότι δίπλα στη δική μας ηχορύπανση, το δικό του ροχαλητό δεν θα το ακούτε καθόλου». Σκέφτομαι ότι αν ο μακαρίτης ο Σεφέρης ζούσε σήμερα, πολύ πιθανό να έγραφε για την Αγία Νάπα, την οποία τόσο αγάπησε:

«Τα αηδόνια δεν σ’ αφήνουνε
να κοιμηθείς στις Πλάτρες,
ούτε και τα μεγάφωνα
εκεί στις Άη Νάπες»...
ΕΥΗΚΟΟΝ ΟΥΣ

Απίστευτο αλλά Κυπριστανικό
* Η οικοκυρά πεινάει, φωνάζει η αντιπολίτευση. Όχι, ρε παιδιά. Άρχισε τη δίαιτα από τον καιρό που ανήλθατε στην εξουσία και συνεχίζει ν’ ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα.

* Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για παροχές, φωνάζει ο Υπουργός Οικονομικών. Μα, πότε δώσατε παροχές και δεν το πήραμε πρέφα;

* Τα βρίσκουμε με τους Άγγλους, λένε οι παρασυρμένοι ενθουσιώδεις πολιτικοί μας. Βέβαια και ο γητευτής των πυθώνων τα βρίσκει με το ερπετό, αλλά κάποια στιγμή μπορεί αυτό να τον δαγκώσει…

* Ο Αναστασιάδης δέχθηκε το δείπνο με Ακιντζί για να νιώσει καλύτερα λόγω της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Γιατί είναι ψυχολόγος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Και όχι μόνο. Άμα λάχει, γίνεται και συμφεροντολόγος.

* Πάντως ο Μάρκος Κυπριανού με τις κοτούλες του ΔΗΚΟ τα πάει καλά. Δεν είδατε πώς καθοδηγεί τους συναγωνιστές του να εμβολιάζονται για να προστατευθούν από τη διάσπαση;

* Ήρθε από το Συμβούλιο Ευρώπης κάποιος κύριος για να εξετάσει αν τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ελεύθερες περιοχές. Άτε ρε, πήγαινε στην πατρίδα σου. Την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Τούρκους δεν την βλέπετε; Αόμματοι, ε, αόμματοι.

* Οι Κύπριοι καταφεύγουν εύκολα στα δικαστήρια. Δηλαδή είναι λαός φιλόδικος, όπως λέμε φιλόζωος…

* Όταν ο Αναστασιάδης μάς λέει να δώσουμε μάχες γι’ αυτά που έρχονται και όχι γι’ αυτά που έφυγαν, προφανώς θέλει να ξεχάσουμε το κούρεμα για να το φέρει… μεταλλαγμένο.

* Κι απ’ ό,τι μας λένε, όπου να 'ναι ξανάρχεται και σχέδιο λύσης τύπου Ανάν. Μα δεν το θάψαμε καλά και βρικολάκιασε;

* Φοβερό! Ακούγοντας τους μαθητές να μιλάνε στην τηλεόραση, απορείς για τη χώρα που ζούμε αλλά και τη γλώσσα που μιλούμε. Μα, αυτά δεν είναι ελληνικά αλλά φοινικοκυπριακά. Φράσεις όπως «εκλώσαμεν τζιαι ττουμπάραμεν» ανήκουν φαντάζομαι στη νέα γραμματική που προωθεί το νέο σύστημα παιδείας του Χαμπιαούρη μας.

* Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι τ’ αρνιά θα επιστρέψουν στο μαντρί και τα δυο μεγάλα κόμματα δεν θα χάσουν ξανά ψήφους σε εκλογικές αναμετρήσεις. Τότε ας κολλήσουν και από τη γρίπη των κτηνών (μετάλλαξη του ιού των πτηνών).
Ξιουρ.