Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 27 Μάιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Φίλιος κατά Χαμπιαούρη με... τσιαττιστά!

Με την ευκαιρία του Κατακλυσμού, θα δώσουμε την αντιπαράθεση του προέδρου των δασκάλων Φίλιου Φυλακτού με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, με τη μορφή... τσιαττιστών.

ΦΥΛΑΚΤΟΥ
Ε,ε,ε, είντα Υπουρκός είσαι εσού, ρε Κώτσιο Χαμπιαούρη,
που ενόμισες οι δάσκαλοι εν όπως το γαούρι,
να τους φορτώννεις άδικα τζιαι τες δικές σου ευθύνες
τζιαι να λαλείς πως εν πελλοί, άχρηστοι τζιαι κηφήνες;

ΧΑΜΠΙΑΟΥΡΗΣ
Ε,ε,ε, ρε Φίλιο τα κολπούθκια σου άφησ’ τα εις την πάνταν,
διότι τα προβλήματα δεν μας διούν αμάνταν.
Δεν είπα φταίουν οι δάσκαλοι για τα προβλήματα ούλλα,
μα υπάρχουσιν τζιαι δάσκαλοι που εν πελλοί με βούλλα.

ΦΥΛΑΚΤΟΥ
Ε,ε,ε, ποιος εν που φταίει Υπουρκέ αν έσιει έτσι δασκάλους;
Εσείς τους διορίζετε, μαζίν μ’ ούλλους τους άλλους.
Τζι αν χάννει η παττίχα τους τζι έννεν καθόλου εντάξει,
θκιακλύζετε τους που ποδά τζιαι που ποτζιεί στην τάξιν.

ΧΑΜΠΙΑΟΥΡΗΣ
Ε,ε,ε, σε τούτον έσιεις δίκαιον τζιαι πρέπει να αλλάξει,
μα όι ύστερα η ΠΟΕΔ να φκει τζιαι να με κράξει.
Όπως με έκραξες εσύ, μεσ’ το φατσοβιβλίον,
πως είμαι ένας άθλιος «Δράκουλας των σχολείων».

ΦΥΛΑΚΤΟΥ
Ε,ε,ε, είπα πως είσαι έτοιμος να μας κατασπαράξεις
τζιαι μέσα στα σχολεία μας ούλλα να τα ταράξεις.
Είπα τζιαι στους συνάδερφους να άψουσιν τα βούρη,
να τους φυλάει ο Θεός απού τον Χαμπιαούρη.

ΓΟΝΙΟΣ (παρεμβαίνοντας)
Ε,ε,ε, κάτσετε κύριε Υπουρκέ μαζίν με τους δασκάλους
τζιαι να ’βρετε το φάρμακον για τους πονοτζιεφάλους.
Διότι τους καφκάες σας, που σαν φωθκιές φουντώννουν,
μόνον τα κοπελλούθκια μας στο τέλος τους πιερώννουν.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ήρθε η ώρα για αλλαγή νοοτροπίας

Τα τελευταία γεγονότα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας έδωσαν την αφορμή να αποκαλυφθούν η σαθρότητα, οι αδυναμίες, οι ανευθυνότητες, η επιφανειακή αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων απ' όσους αποτελούν το λεγόμενο σύστημα, οι μεγάλες ελλείψεις και ανεπάρκειες, και γενικά όσα αρνητικά και προβληματικά κρύβονταν κάτω από το χαλί για να μη χαλούν τη θετική, δήθεν, εικόνα του κράτους μας. Τώρα ήρθε η στιγμή της αλήθειας. Ήρθε η στιγμή των πραγματικών λύσεων και όχι των επικοινωνιακών επιδείξεων. Ήρθε η στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι όσοι κατέχουν θέσεις-κλειδιά που επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ήρθε η στιγμή η κυβέρνηση να σταματήσει να ρίχνει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, που ήταν... η δική της, τα κόμματα να σταματήσουν να τα βλέπουν όλα με τον φακό του κομματικού συμφέροντος, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να σταματήσουν να βγάζουν το τσεκούρι του πολέμου μόλις σπάσει το νύχι κάποιου μέλους τους και γενικά ήρθε η στιγμή της μεγάλης αλλαγής νοοτροπίας. Από όλους μας. Χωρίς αυτήν την αλλαγή δεν θα μπορέσουμε να πάμε πουθενά. Όπως το έθεσε ο Γερμανός γνωμικογράφος Georg Christoph Lichtenberg: «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα θα διορθωθούν αν αλλάξουν. Είμαι όμως σίγουρος ότι για να διορθωθούν, πρέπει να αλλάξουν»!
ΜΠΟΞΕΡ

Μόνο με δημιουργικό διάλογο

Δεν πρέπει να αδικούμε τους εκπαιδευτικούς, μέσα σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό του «πολέμου». Ούτε και να μεγαλοποιούμε και να γενικεύουμε κάποια περιστατικά άσκησης βίας από καθηγητές σε μαθητές. Ναι, υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, όπως υπάρχουν και εκπαιδευτικοί με ψυχολογικά προβλήματα, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να βλέπουμε και τις προκλήσεις και τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί. Όπως οι επιθέσεις μαθητών εναντίον τους, αλλά και η εχθρική στάση γονέων πολλές φορές. Διότι εκτός από προβληματικούς εκπαιδευτικούς, έχουμε και προβληματικούς μαθητές. Πολύ περισσότερους.

Που δυστυχώς «θκιακλύζονται» κι αυτοί από σχολείο σε σχολείο, όπως γίνεται και με τους προβληματικούς εκπαιδευτικούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα επιθέσεων μαθητών κατά εκπαιδευτικών ή άλλων βιαιοπραγιών σε σχολεία είναι πολύ συχνά. Κι υπάρχουν και αρκετά άλλα που παρασιωπούνται. Και δεν είναι μόνο τα περιστατικά βίας. Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο απογοητευτική με τα περιστατικά χρήσης ναρκωτικών σε σχολεία. Όλα αυτά δεν λύονται με γροθιές στο ρινγκ μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων και του Υπουργού Παιδείας. Λύονται με ψύχραιμο και δημιουργικό διάλογο. Κύριοι, τα προβλήματα είναι εκεί και θέλουν λύσεις. Και να έχετε υπόψη σας ότι ανάλογα με τις λύσεις που θα βρείτε (ή δεν θα βρείτε) θα πάρετε και τη βαθμολογία που σας αξίζει.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Δύο στους τρεις μαστουρωμένοι στο τιμόνι!

Όλοι ξέρουμε, σε γενικές γραμμές, ότι είναι σοβαρότατο και ανεξέλεγκτο το πρόβλημα των ναρκωτικών στη βραχονησίδα μας. Όμως, όσα έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα δίνουν ακόμα ζοφερότερο τόνο στο πρόβλημα. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας, ότι σε τέσσερεις μήνες έγιναν συνολικά 153 έλεγχοι νάρκοτεστ και βρέθηκαν 112 οδηγοί υπό την επήρεια ναρκωτικών, λέει πολλά. Πάνω από δύο στους τρεις που ελέγχθηκαν κρατούσαν τιμόνι μαστουρωμένοι! Την ίδια ώρα ήρθαν οι αποκαλύψεις του Δημάρχου Πάφου για «σουπερμάρκετ ναρκωτικών» και για χρήση ναρκωτικών σε σχολεία. Αλλά και για παράδοση ναρκωτικών στις Φυλακές με... drone. Η μέθοδος αυτή ίσως επεκταθεί σύντομα και σε άλλες περιοχές, με τα drones να χρησιμοποιούνται σαν... «βαποράκια».

Να μην ξεχνούμε και τις πληροφορίες ότι ο δράστης της άγριας δολοφονίας του ζεύγους στον Στρόβολο είχε κάνει χρήση κοκαΐνης. Αλλά το κερασάκι στην τούρτα ήταν η δήλωση του Ιωνά Νικολάου, ότι «μπορεί στη δομή μιας πυραμίδας εμπορίας ναρκωτικών να έχει άτομα που θαυμάζουμε για τη σωστή επιχειρηματική τους δραστηριότητα». Ακόμα περιμένουμε να μας κατονομάσει κάποιον από τους εν λόγω επιτυχημένους επιχειρηματίες. Το μυαλό του καθενός μπορεί να υποψιαστεί οποιονδήποτε κινείται στον επιχειρηματικό χώρο κι αυτό είναι άδικο για τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρηματιών. Γι’ αυτό, όσο γρηγορότερα αποκαλυφθούν αυτοί οι «αξιοθαύμαστοι», τόσο το καλύτερο για όλους. Κι αν συλληφθεί και κανένας, ακόμα καλύτερα.
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Ας αργήσει, αλλά ας τους πιάσει

Όλοι ευχόμαστε να επιτύχει η Αστυνομία στον πόλεμο κατά του εγκλήματος. Όλοι είμαστε στο πλευρό της για να μπορέσει να τσακώσει τους κάθε λογής μαφιόζους και να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας του λαού. Αλλά μέχρι τώρα δεν είδαμε κάτι σημαντικό από τις «σαρωτικές», όπως τις αποκαλούν οι αστυνομικοί ρεπόρτερ των καναλιών, έρευνες σε όλες τις επαρχίες. Δεν είδαμε να πιάνεται στα δίχτυα του νόμου κανένα μεγάλο ψάρι, ούτε και κανένας «ευυπόληπτος» επιχειρηματίας που στην πραγματικότητα είναι βαρόνος των ναρκωτικών, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Κάτι μικροσυλλήψεις είδαμε, που δεν συνάδουν με τις βαρύγδουπες εκστρατείες που ξεκίνησαν με την προοπτική να αισθανθούν οι παράνομοι το βαρύ χέρι του νόμου.

Άστε που στη Λάρνακα, όπου έγιναν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, συνελήφθησαν 18 άτομα, αλλά στη συνέχεια... αφέθηκαν ελεύθερα. Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν θεωρούμε εύκολο εγχείρημα μέσα σε μερικές ημέρες να μπορέσει η Αστυνομία να ξηλώσει τα μεγάλα κυκλώματα της παρανομίας και να συλλάβει τους αρχινονούς. Ας τους συλλάβει και σε ένα και σε δυο μήνες. Φθάνει να τους συλλάβει. Ας εργαστεί μεθοδικά και συστηματικά, για να προετοιμάσει το έδαφος, ώστε να πετύχει συντριπτικά πλήγματα στο οργανωμένο έγκλημα. Εκείνο που χρειαζόμαστε δεν είναι θεαματικότητα στις αστυνομικές επιχειρήσεις. Αποτελεσματικότητα είναι που χρειαζόμαστε.
ΜΠΟΞΕΡ

Περί συνδικαλιστικού φέουδου

Οργισμένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους συνδικαλιστές με αφορμή όσα συμβαίνουν στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. «Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί το κράτος σε συνδικαλιστικό φέουδο», προειδοποίησε με αυστηρότητα. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό το κράτος... ανέκαθεν ήταν συνδικαλιστικό φέουδο. Καμιά κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν τόλμησε ποτέ να τα βάλει με τις πανίσχυρες συντεχνίες, με τη σκέψη του πιθανού πολιτικού κόστους στις εκλογές. Κι όταν καμιά φορά τύχαινε να αρνηθεί κάποια κυβέρνηση κάποια αιτήματά τους, κατέφευγαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Κατά καιρούς, κυρίως πριν από την οικονομική κρίση του 2013, είδαμε να κλείουν από τις διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι τράπεζες, η δημόσια υπηρεσία, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι τηλεπικοινωνίες, ο ηλεκτρισμός κ.λπ., και να προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην οικονομία και πολυήμερες ταλαιπωρίες στους πολίτες. Στο τέλος η δυναμική δράση των συντεχνιών είχε πάντα ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αυτά, για να λέμε τα πράματα με το όνομά τους. Το ζητούμενο τώρα είναι να βρεθεί τρόπος συμβιβασμού και συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστών «φεουδαρχών». Κι αντί ο Πρόεδρος να ρίχνει λάδι στη φωτιά, καλύτερα να ρίχνει λάδι στο... τηγάνι, για να κάνει καμιά ομελέτα μαζί με τον Κούμα και τον Φυλακτού, να πάει πάσα κακό.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Όταν όλοι είναι «εξαίρετοι»

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την ανάδειξη των προβλημάτων ειδικότερα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, παίζει πολύ στα ΜΜΕ το θέμα της ανάγκης για ριζική αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των γιατρών, των εκπαιδευτικών και γενικά όλων των δημοσίων λειτουργών. Διότι με βάση το υφιστάμενο σύστημα, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογούνται ως εξαίρετοι. Τόσο πολύ, ώστε όταν έρθει η στιγμή για προαγωγή, το έργο της επιλογής είναι φοβερά δύσκολο, αφού όλοι οι υποψήφιοι είναι εξαίρετοι. Οπότε το μόνο ασφαλές κριτήριο για προαγωγή είναι το... κομματικό κριτήριο. Η απλή απορία του απλού πολίτη είναι η εξής: Αφού όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι είναι εξαίρετοι, πώς καταγράφονται τόσα σκάνδαλα, τόσες ατασθαλίες και τόσα λάθη στις εκάστοτε εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας;

Όλα αυτά τα σκάνδαλα θα έπρεπε κανονικά να αποτρέπονται από τους «εξαίρετους», έτσι δεν είναι; Για το γεγονός ότι όλοι βαθμολογούνται από τους αξιολογητές ως εξαίρετοι ίσως να φταίει και το ότι είμαστε ένας μικρός τόπος, όπου όλοι είμαστε κουμπάροι και κουμέρες και καλοκρατεί ο ένας τον άλλον. Φροντίζουμε να καλύπτουμε τις λαδιές των άλλων, περιμένοντας να καλύψουν και εκείνοι τις πιθανές δικές μας. Με όλα αυτά, έχει διαμορφωθεί ένα σύστημα όπου θεωρεί ο ένας τον άλλον «εξαίρετο», για να μπορούμε να περνάμε όλοι καλά. Και ακόμα και τα λάθη μας να τα θεωρούμε... εξαίρετα!
ΜΠΟΞΕΡ

Βενζίνη 95... πούλλων

Μπορεί να είναι παρατραβηγμένο, αλλά σε κάποια στιγμή στο μέλλον το αυτοκίνητό σας μπορεί να κινείται με το... κολοκάσι της Σωτήρας! Ναι, ναι. Αυτό το προϊόν που έχει κατοχυρωθεί στο μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια, όχι ακριβώς το κολοκάσι υπό τη μορφή που το γνωρίζουμε, μαγειρεμένο με τον σιοίρο ή με τα κουπέπια, αλλά υπό τη μορφή βιοκαυσίμων, μαζί με άλλα γεωργικά μας προϊόντα, όπως οι πατάτες, τα σιτηρά και άλλα αμυλούχα φυτά.

Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο εναρμόνισης με Κοινοτική Οδηγία, η δε Βουλή καλείται να θεσπίσει τάχιστα νόμο με τον οποίο το 7% των καυσίμων θα περιλαμβάνει βιοκαύσιμα από τα προαναφερόμενα φυτά, διαφορετικά αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με καταχώριση προσφυγής κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φτάνει πια το μονοπώλιο των καυσίμων σε βενζίνη και πετρέλαιο. Ήρθε η ώρα να κινούνται τα αυτοκίνητά μας με βιοκαύσιμα από κολοκάσι, πούλλες και πατάτες! Μα το φαντάζεστε; Να πηγαίνεις στο πρατήριο πετρελαιοειδών και να ζητάς από τον υπάλληλο:
- Βάλε μου 20 ευρώ πεζίναν των 95... πούλλων;

Όσο για τα βιοκαύσιμα από πατάτες, δημιουργούνται νέες προοπτικές για το μέλλον. Ένα ελπιδοφόρο και προσοδοφόρο επάγγελμα στον χώρο της ενέργειας, θα είναι ο... πατατάρης-πεζινάρης.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Οι επιλεκτικές ευαισθησίες της Βουλής

Η Βουλή μας η πολυπράγμων έλυσε όλα τα προβλήματα του τόπου και αποφάσισε να λύσει και τα προβλήματα της γύρω περιοχής. Έτσι προχώρησε και σε ψήφισμα για τα πρόσφατα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, καταδικάζοντας τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού, που προκάλεσαν τον θάνατο πολλών αμάχων. Χωρίς την ίδια ώρα να καταδικάζει και την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς που βρισκόταν πίσω από τα επεισόδια. Ασφαλώς κάθε λογικός άνθρωπος καταδικάζει τον θάνατο αθώων ανθρώπων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Αλλά αυτή η επιλεκτική ευαισθησία της Βουλής μας ρίχνει τη σκιά της στη συνεργασία και τη συμμαχία Κύπρου και Ισραήλ, που γίνεται όλο και στενότερη.

Ήδη η ισραηλινή Πρεσβεία στη Λευκωσία εξέφρασε την ενόχλησή της για το ψήφισμα της Βουλής, η οποία μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, καλώντας την Κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναιρέσει την απόφασή της να μεταφέρει την αμερικανική Πρεσβεία στα Ιεροσόλυμα. Ένα θέμα για το οποίο οι φίλοι μας οι Ισραηλινοί επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία. Αλλά η Βουλή μας έχει τις δικές της... ευαισθησίες. Όπως, για παράδειγμα, όταν έσπευσε τον Μάρτιο του 2017 να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αχρηστεύοντας την απόφαση που η ίδια είχε πάρει να τιμάται στα σχολεία η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Τώρα, με την απόφαση εναντίον του Ισραήλ βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας και τα τυλίγουμε από πάνω με μια... γάζα.
ΥΠΟΦΕΡΩΝ ΑΠΟ ΒΟΥΛΗΜΙΑ

Κι έτσι απλά καταλήξαμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι;

Η συζήτηση στη Βουλή που αφορά το νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη μπήκε τελικά on hold! Αποφάνθηκαν οι βουλευτές, βρίσκοντας πάτημα την καθυστέρηση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, ότι υπάρχει μηχανισμός στο υπουργείο Υγείας, ο οποίος εγκρίνει και χορηγεί την ιατρική κάνναβη, στα περιστατικά εκείνα που κρίνεται αναγκαίο. Το ερώτημα είναι, αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί κανονικά; Εξυπηρετεί εγκαίρως όλα τα αιτήματα που καταλήγουν στο Υπουργείο Υγείας;

Με ποια κριτήρια προχωρεί κάθε περίπτωση και αποφασίζεται η αναγκαιότητα χορήγησης ιατρική κάνναβης; Και οι ασθενείς νιώθουν ασφάλεια με αυτές τις διαδικασίες; Ο χρόνος ανταπόκρισης είναι καθοριστικός! Ας μην ξεχνάμε πως υπήρξε και περιστατικό με τραγική κατάληξη, αφού η έγκριση χορήγησης σε ασθενή δόθηκε όταν ήταν πλέον αργά… Ας μην καθησυχαζόμαστε με το να κρύβουμε κάτω από το χαλί ή μέσα στα συρτάρια ό,τι δεν μας συμφέρει…
Μ.Μ.