Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ με ειδήσεις,κους-κους, αναλύσεις και ό,τι ήθελε πρ

| Εκτύπωση | 27 Μάιος 2018, 18:00 | Του Στέλιου Ξιουρή

Η Σάρα, η Μάρα και το κακό, ενίοτε και καλό, συναπάντημα έγινε σε κανάλι την εβδομάδα που πέρασε. Αν οι κασέτες με τα δοκιμαστικά παίζονταν σε κάποια εκπομπή, θα συγκέντρωνε την υψηλότερη τηλεθέαση.

Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το ψώνιο

* Απέπνεε εγωισμό και αρκετή αππωμάρα η συνέντευξη της τηλεοπτικής σταρ-ηθοποιού σε περιοδικό. Τόση, που μας έκανε να πιστέψουμε ότι πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το ψώνιο. Κι αν δεν το ξέρουν οι σταρ, πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι δεν είναι ανάγκη να λες ότι «είμαι η κορυφαία» για ν’ αποπνέεις εγωιστιλίκι. Οι απαντήσεις σε προσωπικά θέματα, όπως αυτό το σπαστικό, δεν έχω χρόνο για μαγείρεμα, είναι αρκετές…

* Επί καθημερινής βάσεως οι ΡΙΚάδες θέλουν συγχώρεση για τα λάθη που κάνουν με τα βίντεο που παίζουν. Σας συγχωράμε γιατί είμαστε πονόψυχοι και καταλαβαίνουμε τις ανθρώπινες αδυναμίες, αλλά δεν είμαστε και Γέροντες του Αγίου Όρους. Εκτός κι αν προσέλθετε σε μας, τέκνα του Χριστού αγαπητά, για να σας εξομολογήσουμε. Όπως στην προβολή της εξαιρετικής σειράς «Πόλνταρκ», που μας παρουσιάζουν τους Άγγλους ηθοποιούς με τουρκικούς υπότιτλους.

* Προφανώς γιατί ακολουθεί το BIZ και προβάλλονται πρωθύστερα οι υπότιτλοι. Πώς τα καταφέρνουν, ρε, οι μπαγάσες; Επειδή είναι πατριώτες στο ΡΙΚ και σαμποτάρουν τους Άγγλους αποικιοκράτες του BBC. Ε, καλά, το ΡΙΚ δεν σας θυμίζει κάποιες φορές ότι βρίσκεται στο 1955;

* Η ΡΙΚατζού κοπελιά θέλει να καταδείξει ότι η περιοχή που της αρέσει στην Αθήνα είναι η Κηφισιά. Το συμπέρασμα εξήχθη από την αναφορά της κοπελιάς στο ξενοδοχείο «Κηφισιά» στην Κακοπετριά και όχι «Εκάλη», που είναι και το όνομά του.

* Αχ, ρε άνθρωποί μου. Λέγετε και κανένα «ευχαριστώ, με τιμάει η πρόταση, δεν μπορώ ν' αντεπεξέλθω γιατί είμαι αφοσιωμένος στη δουλειά που κάνω αυτήν την περίοδο». Ποιον επαγγελματισμό θα δείξεις όταν αδειάζεις καθημερινά, σωματικά και ψυχικά; Όσο δε για τη συναδελφική αλληλεγγύη και ότι καλά είναι κάποιοι να κάνουν λιγότερες δουλειές για να δουλεύουν και άλλοι άνθρωποι, αυτό πλέον είναι θέμα προσωπικών ευαισθησιών…

Η λυσσασμένη… Γιαπωνέζα πριγκίπισσα
* Έμεινε έκθαμβος ή απλώς εξέφρασε ενδόμυχες επιθυμίες; Μιλάμε για το ΑΝΤεννόπουλο, το οποίο και μας μίλησε για τη Γιαπωνέζα πριγκίπισσα που απαρνήθηκε τα παλάτια και τα πλούτη για να παντρευτεί κοινό θνητό και να μαγειρεύει και να ψωνίζει.

* Μα, δικέ μου, μ’ αυτές τις κορούδες των καναλιών τέτοια προνόμια δεν θ’ αποκτήσεις ποτέ, γιατί πρόκειται περί προνομίου να έχεις οικοκυρά-γυναίκα. Φυσικά και η Γιαπωνέζα παντρεύτηκε τον πρώτο τυχόντα γιατί δεν γνώρισε τον ΑΝΤεννάκια. Δεν πειράζει, αυτή έχασε.

* Εκπληκτικό το πλάνο στον ΑΛΦΑ, με τον αρχισυντάκτη να βρίσκεται σαν φόντο και μπροστά τον μαθητή του στο πολιτικό ρεπορτάζ (με όποιο δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις), να μας μιλάει για ταλαιπωρημένα… πλάσματα. Φυσικά είδαμε πρώτα το εξόγκωμα στο μπροστινό μέρος της κοιλιάς του και ακολούθησε το υπόλοιπό του σώμα, αλλά εν πάση περιπτώσει και πάλι ήταν υπέροχο το σκηνικό.

* Μιλάμε ότι η ΑΛΦΑτζού όταν εμφανίζεται στο δελτίο του σταθμού θυμίζει τον Γιάτσεκ Γκμοχ, προπονητή ποδοσφαίρου. Φαντασθήκατε να έβλεπαν όλοι μαζί τα σαγόνια του καρχαρία; Κι όμως η παρουσιάστρια όταν εκφωνεί τα δελτία ειδήσεων, μπορεί να σε στείλει με τα λεγόμενά της στην Ανταρκτική, για θαλάσσια μπάνια.

* Μη διερωτάστε από πού αγοράζει ο ΕΧΤΡΑ τις κινηματογραφικές ταινίες που προβάλλει. Από τα αμαξούθκια του φεστιβάλ Καννών. Δηλαδή από εκεί που αγοράζουν αϊράνι οι Γάλλοι.

Δημοσιογραφική πονηράδα
* Ο δημοσιογράφος είναι άνθρωπος από τον οποίο η κοινωνία ζητά περισσότερα, ίσως και από αυτά που πρέπει ή συγκαταλέγονται στις ανθρώπινες δυνατότητες. Ωστόσο υπάρχουν, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε όλα τα επαγγέλματα, διαβαθμίσεις δημοσιογράφων. Υπάρχουν, π.χ., αυτοί που λένε ότι είναι δημοσιογράφοι, αλλά είναι μόνο κατ’ όνομα και τίτλο, όπως και ορισμένοι οι οποίοι πραγματικά αξίζουν να έχουν αυτήν τη βαριά και ασήκωτη ιδιότητα. Δικαίως ο κόσμος έχει απαιτήσεις και ζητά περισσότερα από τους δημοσιογράφους, γιατί είναι οι άνθρωποι που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και ενίοτε μπορούν ν’ αλλάξουν το ρουν της Ιστορίας, με τα γραφόμενά τους.

* Βαριά κληρονομιά και μεγάλη υπόθεση η αναφορά μας περί αλλαγής της ροής των γεγονότων, αλλά, δυστυχώς ή ευτυχώς, τα πράγματα εκεί οδηγούν αρκετές φορές. Ανάμεσα στα σημαντικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει κάποιος δημοσιογράφος είναι και η ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ή, αν προτιμάτε διαφορετικά, η ΠΟΝΗΡΑΔΑ. Να έχει το χάρισμα να διαισθάνεται κάποια γεγονότα αλλά και την πονηράδα κάποια άλλα να τα υποψιάζεται.

* Και είναι απαραίτητα αυτά τα προσόντα καθότι οι πολιτικοί, οι οικονομικοί αλλά και εν γένει όσοι ελέγχονται από τα μίντια, χρησιμοποιούν αντίστοιχη πονηράδα για να μη φανερωθούν τα κατορθώματά τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έτσι και ο δημοσιογράφος πρέπει να χρησιμοποιεί περισσότερη πονηράδα για να τους αποκαλύπτει. Κάποιος μπορεί να επισημάνει ότι μιλάμε για οξυδέρκεια, ώστε να έχει αντίληψη των πραγμάτων. Έστω, αλλά και η πονηράδα δεν είναι συστατικό της εξυπνάδας; Μεγάλη κουβέντα, που ανήκει σε άλλους από άλλους χώρους να την κάνουν. Φυσικά η συνεχής μελέτη των γεγονότων και η εμβάθυνση σ’ αυτά σε συνδυασμό με την πείρα μπορούν ν’ αντικαταστήσουν σε κάποιο βαθμό την πονηράδα.