Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 20 Μάιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Η τραγωδία θα είναι η τελευταία;
Ένα 10χρονο παιδάκι μεταφέρεται στο Νοσοκομείο έχοντας χτυπήσει στο κεφάλι στο σχολείο, το εξετάζουν στις Πρώτες Βοήθειες, το στέλνουν σπίτι του και ύστερα από παρέλευση ωρών το μεταφέρουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου αφήνει την τελευταία του πνοή. Αυτά είναι τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα της υπόθεσης. Κάποιοι φέρουν ευθύνες για τον θάνατο του παιδιού. Το ποιοι είναι αυτοί, θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Όμως δεν μπορεί να φταίει αόριστα το σύστημα. Ούτε μπορούν να επιρριφθούν ευθύνες στην «κακιά στιγμή». Δεν γίνεται να χάνεται τόσο άδικα μια ζωή και να φταίει «ο κανένας», όπως γίνεται συνήθως στις μεγάλες τραγωδίες αυτού του τόπου.

Ναι, υπάρχουν τεράστια προβλήματα στα κρατικά νοσοκομεία. Ναι, υπάρχει υποστελέχωση. Ναι, οι συνθήκες εργασίας των γιατρών κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι. Ναι, τα νοσοκομεία μας νοσούν βαριά. Αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι ή δικαιολογία για μοιραία ιατρικά λάθη και αμέλειες. Όμως, πέρα από τον καταλογισμό ευθυνών, το ζητούμενο είναι η νέα τραγωδία να οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, σε αναθεώρηση πρακτικών που ακολουθούνται, σε καλύτερο έλεγχο, σε μεγαλύτερη επίδειξη ευθύνης, σε επανεξέταση πρωτοκόλλων και κανονισμών, σε αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης των γιατρών και γενικά στην προώθηση πρακτικών λύσεων, που να αποτρέπουν την επανάληψη παρομοίων περιστατικών. Αν δεν γίνουν αυτά, ας ετοιμαστούμε για την επόμενη τραγωδία.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Αντί απεργίας, δίωρη εθελοντική εργασία!

Οι γιατροί ανέδειξαν αμέσως τον άδικο χαμό του 10χρονου αγοριού σε συνδικαλιστικό θέμα. Στην προσπάθειά του να προστατεύσει τα δύο συλληφθέντα μέλη του, ο ΠΑΣΥΚΙ, με μπροστάρη τον πρόεδρό του, Σωτήρη Κούμα, έριξε την μπάλα αλλού και άρχισε να δίνει την εικόνα μιας άδικης στοχοποίησης του συνόλου των γιατρών, με τη χρήση συνθημάτων όπως «Είμαστε γιατροί, δεν είμαστε εγκληματίες». Μα δεν είπε κανένας ότι οι γιατροί είναι εγκληματίες. Το αντίθετο. Υπάρχει απεριόριστος σεβασμός στους γιατρούς, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να μείνουν πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όλοι οι γιατροί είναι εξαίρετοι (όπως είναι η συνήθης αξιολόγησή τους). Ούτε και σημαίνει ότι οι γιατροί δεν κάνουν λάθη, τα οποία δεν πρέπει να υποδεικνύονται και βεβαίως να αποδεικνύονται.

Όμως η ενέργεια της ΠΑΣΥΚΙ να βάλει λουκέτο για δύο ώρες στα δημόσια νοσηλευτήρια, όχι μόνο τιμώρησε τους ασθενείς, αλλά και έστρεψε εναντίον της την κοινή γνώμη. Αφού στόχος των κυβερνητικών γιατρών είναι να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στα δημόσια νοσηλευτήρια, για ποιο λόγο να κατέλθουν σε δίωρη στάση εργασίας; Θα μπορούσαν να κατέλθουν σε δίωρη... εθελοντική εργασία, μένοντας στα Νοσοκομεία πέραν του ωραρίου τους, για να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο. Και τότε οι πολίτες σίγουρα θα τους χειροκροτούσαν και θα στέκονταν στο πλευρό τους, όπως ζήτησαν οι ίδιοι.
ΜΠΟΞΕΡ

Η άλλη Fuego (φωτιά) στα Νοσοκομεία

Τα τελευταία τραγικά γεγονότα, με τον άδικο θάνατο του 10χρονου αγοριού, τη στυγερή δολοφονία του ζεύγους στον Στρόβολο, τον φρικτό θάνατο της γυναίκας στη Γεροσκήπου που κατασπαράχθηκε από σκύλους, τον άδικο θάνατο 24χρονης σε εργατικό ατύχημα και πολλά άλλα, έδωσαν την αφορμή να αποκαλυφθούν η σαθρότητα, οι αδυναμίες, οι ανευθυνότητες, ο σικκιμετισμός, η επιφανειακή αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων από όσους αποτελούν το λεγόμενο σύστημα, οι φοβερές ελλείψεις και ανεπάρκειες στον τομέα της Υγείας και σε άλλους κρίσιμους τομείς που αφορούν τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών. Και το σημαντικότερο: Μεγεθύνθηκε ακόμα περισσότερο η απογοήτευση του κόσμου και ελαττώθηκε σε απελπιστικά επίπεδα η εμπιστοσύνη του προς το κράτος και τους φορείς του.

Από όποια θέση και αν υπηρετούν. Η Κυβέρνηση επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης να βρει λύσεις στο χάος που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία και που επιδεινώνεται καθημερινά ταλαιπωρώντας τους πολίτες. Αν κέρδιζε η Ελένη Φουρέιρα τον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, με το Fuego, ο Χάρης ήταν έτοιμος να ανοίξει τα ταμεία για τη διοργάνωση του διαγωνισμού στην Κύπρο. Τελικά το Fuego (που σημαίνει «φωτιά» στα ισπανικά) δεν τα κατάφερε. Ο Χάρης όμως οφείλει να ανοίξει τα ταμεία για την άλλη «φωτιά», που μαίνεται ανεξέλεγκτη στα δημόσια νοσηλευτήρια...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Να παρέμβει ο Πρόεδρος «της τελευταίας θητείας»

Κύριε Πρόεδρε, τώρα που επιστρέψατε από τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, θα πρέπει να ασχοληθείτε σοβαρά και με όσα δραματικά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό εδώ, στα... Ανατολικά Βαλκάνια. Πρέπει επειγόντως να αναλάβετε πρωτοβουλίες σε όλα αυτά τα προβλήματα που σόκαραν, προβλημάτισαν, ανησύχησαν και εν πολλοίς πανικόβαλαν τον κυπριακό λαό. Ζωές χάνονται άδικα, ο Χάρος συνεχίζει να θερίζει στην άσφαλτο (16 νεκροί τους πρώτους πέντε μήνες), το χάος στην Υγεία διευρύνεται, τα ναρκωτικά κάνουν θραύση ακόμα και στα σχολεία, οι πολίτες τρέμουν με την ιδέα ότι κάποιος ειδεχθής δολοφόνος με μαχαίρι θα εισβάλει στο σπίτι τους και γενικά υπάρχει ένα σκηνικό θρίλερ γύρω μας.

Το Κυπριακό ούτως ή άλλως θα βρίσκεται σε χειμερία νάρκη, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, οπότε έχετε όλον τον χρόνο να ασχοληθείτε με όλα τα πιο πάνω. Ο λαός σάς εμπιστεύθηκε μια δεύτερη πενταετία, με την ελπίδα ότι θα του προσφέρετε καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό το αίσθημα έχει κλονιστεί. Επανειλημμένα έχετε ο ίδιος τονίσει ότι είναι η τελευταία σας θητεία, οπότε δεν σας απασχολεί το πολιτικό κόστος. Είναι, λοιπόν, η ώρα να επιληφθείτε προσωπικά αυτών των προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο. Και να θυμάστε. Ο κόσμος θέλει λύσεις χθες και όχι υποσχέσεις ότι θα υπάρξουν λύσεις αύριο.
ΜΠΟΞΕΡ

Οι αλήθειες του Φαίδωνα που καίνε

Αν η Αστυνομία έχει όντως ανοίξει γενικό και ασίγαστο πόλεμο εναντίον του εγκλήματος, οφείλει να δώσει βάση σε όσα σοβαρότατα καταγγέλλει ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και όχι να επιχειρεί να τον εμφανίζει ως λαϊκίζοντα. Με τις τελευταίες δηλώσεις του ο κ. Φαίδωνος χτύπησε κέντρο, αναδεικνύοντας το πρόβλημα των ναρκωτικών ως τη μεγαλύτερη απειλή, αλλά και ψέγοντας τη στάση της Αστυνομίας. Η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε, «φέρουν βαρύτατες ευθύνες διότι τα τελευταία χρόνια, με τις αδυναμίες τους και την έλλειψη πραγματικής βούλησης να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό, άφησαν να ανδρωθούν και να γιγαντωθούν τα κυκλώματα των ναρκωτικών, αφήνοντας εκατομμύρια ευρώ, που ενισχύουν το οργανωμένο έγκλημα».

Ο Δήμαρχος Πάφου κατήγγειλε επίσης ανοιχτά ότι «χρήματα από τον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών καταλήγουν στις τσέπες συγκεκριμένων επίορκων αξιωματικών και αστυνομικών». Υποστήριξε, επίσης, ότι «όλα τα άτομα του υποκόσμου έχουν και έναν πάτρονο μέσα στην Αστυνομία, ο οποίος τους προστατεύει, με αποτέλεσμα το οργανωμένο έγκλημα να ανδρώνεται και η αξιοπιστία της Αστυνομίας να καταβαραθρώνεται». Είναι όντως φοβερές οι καταγγελίες του Φαίδωνα και φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η τραγική αλήθεια είναι ότι για να μπορέσει η Αστυνομία να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το έγκλημα, θα πρέπει πρώτα να καταπολεμήσει το έγκλημα... μέσα στην Αστυνομία!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Εμπρηστική κατάσταση

Πολλοί αυτοσχέδιοι Νέρωνες φαίνεται ότι κυκλοφορούν εκεί έξω. Δεν εξηγείται διαφορετικά η καθημερινή εικόνα των εμπρησμών που έχουμε ενώπιόν μας. Την Πέμπτη τα ξημερώματα γνωστή ταβέρνα στα Λατσιά έγινε στόχος εμπρηστών. Μια εβδομάδα νωρίτερα έγινε στάχτη και καφετερία στη Λευκωσία. Ταβέρνες, καφετερίες, μπαράκια, νυχτερινά κέντρα και πρακτορεία στοιχημάτων αποτελούν τους πιο δημοφιλείς στόχους των εμπρηστών. Είναι αλήθεια ότι ο εμπρησμός είναι και η πιο εύκολη μέθοδος επίλυσης διαφορών ή εκβιασμού. Φοράς μια κουκούλα μέσα στα άγρια μεσάνυχτα και κρατώντας ένα μπιτόνι με εύφλεκτη ύλη πας και βάζεις φωτιά στο υποστατικό, το οποίο ούτε να φωνάξει «βοήθεια» μπορεί, ούτε και να τρέξει να το σκάσει.

Οι περισσότεροι εμπρησμοί φαίνεται να γίνονται από τον υπόκοσμο, που θέλει να πουλήσει προστασία στους ιδιοκτήτες των υποστατικών. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, στη Λευκωσία αυτήν τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την προστασία, γι’ αυτό και σε καθημερινή βάση καίγονται μπαρ και καφετερίες, έτσι ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να αποφεύγει να πληρώνει προστασία. Δηλαδή, ο κάθε ιδιοκτήτης καφετερίας ή εστιατορίου έχει μόνο δύο επιλογές. Ή να πληρώνει προστασία στον υπόκοσμο, ή να πληρώνει υπάλληλο να ξενυχτά έξω από το υποστατικό με ένα λάστιχο του νερού στο χέρι!
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Απείθαρχοι οδηγοί στα θρανία

Να, λοιπόν, που θα αποκτήσουμε και Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών, που θα αφορά ειδικότερα τους παραβάτες οδηγούς. Εκεί θα δίνονται εξειδικευμένες σειρές μαθημάτων, υπό την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Θα «φοιτούν» άτομα τα οποία θα διατάσσονται από το δικαστήριο να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μετά από καταδίκη για τροχαία αδικήματα, άτομα τα οποία έχουν στερηθεί την άδεια οδήγησής τους για τρεις μήνες και άνω, άτομα τα οποία έχουν συμπληρώσει 12 βαθμούς ποινής και μετά από ένα χρόνο συγκεντρώνουν και πάλι 12 βαθμούς ποινής κ.λπ.

Ως ιδέα είναι καλή. Απ' εκεί και πέρα, όμως, μένει να δούμε και πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί η Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών σε έναν τόπο όπου οι οδηγοί στην πλειονότητά τους είναι ανεύθυνοι, ατίθασοι, αλαζόνες, απείθαρχοι, επιδειξιομανείς, κομπλεξικοί, περιφρονούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, δεν σέβονται τον άλλον οδηγό και γενικά θεωρούν ότι οι δρόμοι τούς ανήκουν.

Επί του προκειμένου, θα πρέπει να υπάρχει ένα είδος αυστηρού ελέγχου για τους «πτυχιούχους» της Σχολής. Και σε περίπτωση που μετά την «αποφοίτησή» τους συλληφθούν και πάλι να επιχειρούν να απογειωθούν στον δρόμο ή να κάνουν κάποια άλλη σοβαρή τροχαία παράβαση, από τη Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών να αποστέλλονται και σε μια Σχολή... Μεταμόρφωσης Οδηγών, όπου θα τίθενται προ του διλήμματος: είτε μεταμορφώνεστε πλήρως σε ευσυνείδητους οδηγούς, είτε σας αφαιρείται η άδεια για πάντα!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Διαμαρτυρία εν χορδαίς και οργάνοις

Η ορολογία «νότα διαμαρτυρίας» βρήκε την... κυριολεκτική της έκφραση. Παιδιά της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου (ΣΟΝΚ) πήγαν στη Βουλή και εξέφρασαν, με νότες μουσικών οργάνων, τη διαμαρτυρία τους για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ορχήστρας, που θεωρούν ότι υποσκάπτουν το έργο της και την υποβαθμίζουν. Ήταν όντως μια πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας και τα παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, κατήγγειλαν διάφορες... παραφωνίες από το διοικητικό συμβούλιο της ΣΟΝΚ. Τα παιδιά υποστηρίζουν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου το παίζουν... Μπετόβεν, δηλαδή κάνουν πως... δεν ακούνε τις φωνές διαμαρτυρίας για όσα αποφασίζουν.

Σε σχετικό υπόμνημα αναφέρεται ότι μοναδικός σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι όλοι οι κόποι των παιδιών και όλα όσα επενδύθηκαν σε αυτόν τον θεσμό δεν θα πάνε χαμένα. Η Κύπρος βγάζει πολλά ταλέντα στη μουσική και είναι κρίμα να απογοητεύονται τα παιδιά και να αισθάνονται ότι τους κόβονται τα φτερά. Ο Δημήτρης Συλλούρης, που δέχθηκε τα παιδιά, ανακοίνωσε ότι το θέμα θα απασχολήσει την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Εκεί θα ακουστούν οι απόψεις όλων και θα φανεί κατά πόσον το διοικητικό συμβούλιο θα αλλάξει τη στάση του ή θα συνεχίσει... το βιολί του. Ελπίζουμε ότι τα παιδιά θα μπορέσουν τελικά να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των βουλευτών, απευθυνόμενα στις ευαίσθητες... χορδές τους.
ΜΠΟΞΕΡ

«Ο Κουρέας της... Κυπρούλλας»

Τη δημοφιλή κωμική όπερα του Ροσσίνι «Ο Κουρέας της Σεβίλης» θα παρουσιάσει φέτος το 20ό Pafos Aphrodite Festival, στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου. Πιστεύω ότι παράλληλα θα έπρεπε να ανεβαστεί και η όπερα «Ο Κουρέας της... Κυπρούλλας», εμπνευσμένη από το κούρεμα του 2013. Ιδού μια σχετική σκηνή, που διαδραματίζεται στο κουρείο το οποίο διευθύνει ο παρπέρης του χωρκού, ο Νίκαρο-Φίγκαρο. Στο κάθισμα του κουρείου κάθεται ένας πελάτης, ο Τζυπρής.
ΤΖΥΠΡΗΣ: Ρε παρπέρη, εν είσαι εσύ που μου είπες ότι εν πρόκειται να με κουρέψεις;

ΝΙΚΑΡΟ: Είπα σου, αλλά στο μεταξύ ήρταν στο χωρκόν μας κάτι ξενιτζιοί τζιαι εγοράσαν το παρπέρικον μου. Εγιώ είμαι μισταρκός τους πιον. Ό,τι μου πούσιν κάμνω. Ας όψεται ο προηγούμενος παρπέρης, ο Μήτσιος, που τους εκάλεσεν.

ΤΖΥΠΡΗΣ: Ε, να τους δκιώξουμεν, ολάν. Έχουμεν τζιαι αξιοπρέπειαν.

ΝΙΚΑΡΟ: Αξιοπρέπειαν έχουμεν. Ριάλια εν έχουμεν!

ΤΖΥΠΡΗΣ: Δηλαδή πόσον εν να με κουρέψεις;

ΝΙΚΑΡΟ: Σχεδόν σύριζα. Οι ξένοι είπασιν ότι εμεγάλωσεν πολλά το μαλλίν σου τζι έπιασεν τζιαι φτείρες.

ΤΖΥΠΡΗΣ: Αν δεν δεχτώ να με κουρέψεις;

ΝΙΚΑΡΟ: Οι ξενιτζιοί παρπέρηες εν να μας αφήσουν να παττίσουμεν. Όπως ξέρεις, εχτός που παρπέρης, είμαι τζιαι μουχτάρης του χωρκού. Ως το τέλος του μήνα, εν να μεν έχουμεν ριάλια στο ταμείον να πιερώσουμεν τους χωρκανούς.

ΤΖΥΠΡΗΣ: Ε, χάτε καλό, κούρεψε με. Ζαττίν, έτσι κκελλέ, έτσι ψαλίδιν θέλει!
Ο ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΞΙΟΥΡΙΣΜΕΝΟΣ

Κύπρος της «ηθικής» και της κωλυσιεργίας

Όταν ο Γιώργος Παμπορίδης αναφερόταν, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, στη μεταρρύθμιση που γινόταν στη νομοθεσία για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης, η σκέψη του ήταν αφενός στην κατάρριψη των ταμπού για τη χρήση ιατρικής κάνναβης και αφετέρου στην προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία start up εταιρειών έρευνας και ανάπτυξης στον κλάδο. Ένα χρόνο μετά, η γραφειοκρατία και η κωλυσιεργία που χαρακτηρίζουν τη Νομική Υπηρεσία και η αναποφασιστικότητα και ατολμία των μελών της Βουλής, έχουν κρατήσει το θέμα στάσιμο.

Στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Υγείας και μετά από καθυστέρηση μηνών λόγω νομοτεχνικής επεξεργασίας του σχεδίου, αιφνίδια και χωρίς καμία εξήγηση, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε γι' ακόμη μία φορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βουλευτές της Επιτροπής Υγείας έχουν περάσει το θέμα σε άλλο επίπεδο και, αφού έχουν αναβάλει τη συζήτηση πάμπολλες φορές, σκέφτονται πλέον να ρίξουν το μπαλάκι σε άλλη επιτροπή.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα των μνημονίων, που δεν φημίζεται ούτε για την ταχύτητα των υπηρεσιών της ούτε για την προσέλκυση επενδύσεων, η ελεύθερη χρήση και καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης έχει εγκριθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, και περιλαμβάνεται στις βασικές στρατηγικές δράσεις ανάπτυξης της Κυβέρνησης, με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για επενδύσεις 1,5 δις. Κι εμείς στην Κύπρο, ακόμα συζητάμε αν υπάρχει ζήτημα ηθικής στην ανακούφιση του πόνου των ασθενών με φαρμακευτική κάνναβη…
M.M.

H τιτανομαχία στον ΔΗΣΥ ενόψει Ευρωεκλογών και η ιδιωτικοποίηση της Ομόνοιας

* Ιδεολογικό αδιέξοδο προκύπτει και με την «ιδιωτικοποίηση» της Ομόνοιας. Όταν δίνεις την αγαπημένη σου ομάδα να τη διαχειριστεί Ανορθωσιάτης αμερικανοθρεμμένος, πώς θα αντιταχθείς στο Κοινοβούλιο όταν έρθει πρόταση για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών;

* Τιτανομαχία στον ΔΗΣΥ ενόψει Ευρωεκλογών. Στο ψηφοδέλτιο θα αντιπαραταχθούν για δυο θέσεις, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης, ο Κοινοτικός Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης και οι βουλευτές Στέλλα Κυριακίδου και Κυριάκος Χατζηγιάννης. Πάντως, πέραν των δυο που θα εκλεγούν Ευρωβουλευτές, ελπίδες έχει και ο τρίτος, αφού τον Νοέμβριο κενώνεται η θέση του Κοινοτικού Επιτρόπου, οπόταν κάποιος θα προωθηθεί…

* Και έτσι στη Βουλή θα μπουν οι επιλαχούσες Ξένια Κωνσταντίνου και Σάβια Ορφανίδου…

* Eπιτέλους έπεσαν και οι διάττοντες αστέρες. Να φύγουν αρκετοί που βασανίζουν την κοινωνία μας και κατοικοεδρεύουν στην πολιτική σκηνή του τόπου. Αν και δεν υπολείπεται και η κοινωνία τέτοιων που εμφανίζονται κατά καιρούς και εξαφανίζονται από τις ζωές των ανθρώπων.

* Όμως γιατί τους προσομοιάζουμε με το φαινόμενο των διαττόντων αστέρων όλους αυτούς τους τυχοδιώκτες; Τα αστέρια προσφέρουν και θέαμα πέφτοντας, ενώ όλοι αυτοί επί της Γης μάλλον απέχθεια.

* Μην ανησυχείτε που ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα ζητήσει από την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κινήσει τα νήματα στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα για το Κυπριακό. Με τη ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ έχεις μια σιγουριά. Αποκλείεται να θριαμβεύσεις! Εκτός κι αν ηττηθείς.

* Όταν λένε από το ΑΚΕΛ ότι ο υιός Χριστόφιας και Γ. ΓΡ. της ΕΔΟΝ έχει το κατάλληλο προφίλ για υποψήφιος, τι ακριβώς εννοούν; Προφίλ… χαμένου από χέρι;

* Αδιάφθοροι θα ελέγχουν τους αστυνομικούς, τους αδιάφθορους θα ελέγχουν υπερ-αδιάφθοροι και όλους μαζί ο Ιωνάς Νικολάου. Καλά και προφτάνεις τους, άνθρωπέ μου.

* Δεν είναι που ο Άντρος Κυπριανού φοβάται τον Kατσουρίδη για να τον θέσει εκτός κόμματος. Προσποιείται τον αδιάφορο για να τον φέρει σε ιδεολογικό αδιέξοδο.

* Σ’ αυτό το πολιτικό σκηνικό τρεφόμαστε οι ψηφοφόροι με ντουλάπια πολιτικής. Δηλαδή, με κομματικούς παράγοντες που ανακυκλώνονται και καταλαμβάνουν τις θέσεις σε διάφορα πόστα. Πότε, πώς και με ποια προσόντα είναι απροσδιόριστης υφής.

* Πώς το είπε ο δικαστής για τους κλέφτες δημοσίου χρήματος; «Προϊόν απληστίας, ιδιοτελούς ιδιοποίησης χρημάτων, κατάχρησης εξουσίας και κατάχρησης εμπιστοσύνης, με την οποία ήταν περιβεβλημένοι». Αφορά όλους τους κλέφτες δημοσίου χρήματος.

* Προφανώς ο ωφελιμιστικός τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν, μπορεί και να βλάψει ανεπανόρθωτα. Να οδηγήσει κάποιους σε καταστάσεις πρωτόγνωρης απομόνωσης και ζημιών ανεπανόρθωτων, με την πολιτική επιβίωση.

* Πλέον οι πολίτες δεν είναι αρνιά και με το πρώτο σφύριγμα να καταφεύγουν στο μαντρί. Έχουν άποψη και τοποθέτηση και ανάλογα θα πράξουν. Δεν ορίζονται από τους κομματικούς ταγούς, ούτε άγονται και φέρονται κατά το δοκούν. Έχουν σκέψη και κρίση.
Ξιουρ.