Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Και τους «νονούς» και τους «βαφτιστικούς»
Ο απλοϊκός πολίτης διερωτάται αν έπρεπε να πυροβοληθούν δυο αστυνομικοί για να δούμε την Αστυνομία να ανοίγει γενικό πόλεμο κατά του υποκόσμου. Με μεγάλη ταχύτητα εξιχνιάστηκε η συγκεκριμένη υπόθεση και συνελήφθησαν οι δράστες. Εδώ η Αστυνομία απέδειξε ότι μπορεί. Παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματά της. Εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες είναι να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση ο πόλεμος κατά του εγκλήματος και να γίνουν καθημερινή πράξη οι βαρύγδουπες προειδοποιήσεις των αρμοδίων ότι οι παράνομοι θα αισθανθούν την πίεση και θα πάρουν «την απάντηση που τους αξίζει». Θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να εξουδετερωθούν οι «νονοί» του εγκλήματος και οι «βαφτιστικοί» τους.

Δεν πάει άλλο. Αναλογίζεσαι με τρόμο μήπως κάποιο βράδυ ακούσεις από την παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων: «Μείνετε μαζί μας. Σε λίγο περισσότερα πτώματα»! Αυτό πρέπει να τερματιστεί. Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε την Αστυνομία στον πόλεμό της κατά του εγκλήματος, αλλά κυρίως η Αστυνομία θα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της, αξιοποιώντας τα ικανά στελέχη, όπως οι δυο ηρωικοί αστυνομικοί που πυροβολήθηκαν από τους εγκληματίες, αλλά έδρασαν με θάρρος και αυταπάρνηση. Και αποβάλλοντας από τις τάξεις της ανάξια όργανα που αφήνουν να διαρρεύσουν απόρρητα στοιχεία στον υπόκοσμο, που πίνουν καφέ με μαφιόζους ή φέρονται να «ξάφριζαν» ακόμα και νεκρούς...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Και το οργανωμένο και το ανοργάνωτο

Κατά τραγική ειρωνεία, η επίθεση κατά των αστυνομικών στη Λεμεσό ακολούθησε τη δήλωση του Αρχηγού Αστυνομίας ότι το έγκλημα στην Κύπρο έχει μειωθεί. Οι εγκληματίες άκουσαν, φαίνεται, τη δήλωση του Αρχηγού και προσπάθησαν να αποκαταστήσουν το... κακό όνομα του εγκλήματος. Την ίδια ώρα, η επίθεση κατά των αστυνομικών αποκάλυψε και μια υπόθεση συνωμοσίας για διάπραξη δολοφονίας στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των ανθρώπων της νύχτας. Είναι ένας πόλεμος που συνεχίζεται υπογείως και έχει οδηγήσει κατά καιρούς σε άγριες δολοφονίες. Η Αστυνομία δεν πρέπει να περιμένει τις φατρίες του υποκόσμου να αλληλοεξοντωθούν, όπως μέχρι σήμερα.

Γνωρίζει ποιες είναι οι φατρίες και πρέπει να βρει τους τρόπους να τις θέσει εκτός μάχης. Στο μεταξύ, εκτός από το οργανωμένο έγκλημα, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και το ανοργάνωτο. Με καθημερινές διαρρήξεις και κλοπές, καθώς και με την «καθιερωμένη» συνήθεια των Κυπρίων να λύουν τις διαφορές τους με βομβιστικές επιθέσεις και εμπρησμούς. Υποθέσεις που συνήθως μένουν ανεξιχνίαστες, αλλά ήδη αναγκάζουν την Αστυνομία να σπαταλά πολύτιμο χρόνο και πόρους, που θα μπορούσε να διαθέσει κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Όμως και οι πολίτες πρέπει να επαγρυπνούν, να παίρνουν τα μέτρα τους και να καταγγέλλουν οτιδήποτε ύποπτο. Ας γίνει ο καθένας μας ένας... «Φαίδωνας Φαίδωνος» και ας συμβάλουμε όπως και όσο μπορούμε στην αντιμετώπιση της λερναίας ύδρας του εγκλήματος.
ΜΠΟΞΕΡ

Βόμβες delivery ή take away

Για μια ακόμα φορά βγάζουμε το καπέλο στον θαρραλέο Δήμαρχο Πάφου, που βγαίνει ανοιχτά στις τηλεοράσεις και μιλά για το έγκλημα, δίνοντας και συγκεκριμένα στοιχεία. Τη φορά αυτή, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε και τον μεγαλύτερο κατασκευαστή βομβών στην Κύπρο! Έγραψε συγκεκριμένα στο Facebook: «Κύριε Υπουργέ, ο κατασκευαστής σχεδόν όλων των βομβών στην Κύπρο είναι συγκεκριμένο πρόσωπο σε προάστιο της Λεμεσού. Ο Αρχηγός γνωρίζει, μήπως θέλετε να έρθω να δώσω κατάθεση;». Είναι αλήθεια ότι η Αστυνομία ανακαλύπτει τις βόμβες μόνο... μετά την έκρηξή τους. Είμαστε μια χώρα όπου οι βόμβες αποτελούν δημοφιλή τρόπο επίλυσης διαφορών.

Όχι μόνο ανάμεσα στους ανθρώπους της νύχτας, αλλά και μεταξύ... των πολιτών της ημέρας. Είναι ιδιαίτερα εκπληκτική η ευκολία με την οποία μπορεί να εξασφαλίσει κάποιος μια βόμβα και να ανατινάξει ένα στόχο. Απ' ό,τι αποκάλυψε ο Φαίδωνας, υπάρχει πίσω από αυτό ένας... επιχειρηματίας-βομβιστής. Φαντάζομαι επικοινωνεί ο πελάτης μαζί του και παραγγέλλει τη βόμβα του. Αυτός αναλαμβάνει να την κατασκευάσει και ίσως και να την τοποθετήσει. Εκτός αν ο πελάτης προτιμά να την πάρει... με το σύστημα take away και να την τοποθετήσει ο ίδιος. Δεν ξέρω γιατί δεν κατάφερε τόσα χρόνια η Αστυνομία να τον εντοπίσει. Ίσως δεν σκέφτηκε... να του παραγγείλει κι αυτή μια βόμβα για να τον τσακώσει. Ελπίζουμε να τα καταφέρει τώρα. Αλλιώς θα δημιουργηθεί κυριολεκτικά... εκρηκτική κατάσταση.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Από το 1887 στο 2018

Τα τελευταία στυγερά εγκλήματα μού έδωσαν το έναυσμα για να κάνω μια ιστορική αναδρομή και να διαπιστώσω ότι το έγκλημα στη νήσο των αγ(ρ)ίων ήταν πάντα εκεί, με κάθε ευκαιρία, με κάθε τρόπο και με κάθε κυβέρνηση. Ξεκινώντας από την αποικιοκρατική κυβέρνηση και φθάνοντας μέχρι τη σημερινή. Ο συνάδελφος Παναγιώτης Παπαδημήτρης έχει καταγράψει αυτήν τη διαχρονική εγκληματικότητα στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του «1000 άγριοι φόνοι στην Κύπρο». Όπου μας μεταφέρει στις εποχές των περιβόητων εγκληματιών Χασαμπουλιών, του Μίτα, του Καραμεχμέτ και της συμμορίας του Ζαχαρία. Εποχές όπου ο κάθε παράνομος έπαιρνε τον νόμο στα χέρια του και σκότωνε σαν σκυλί όποιον γούσταρε. Οι «1000 άγριοι φόνοι» καλύπτουν μια περίοδο 120 χρόνων (από την Αγγλοκρατία μέχρι και την εποχή μας).

Χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από οργανωμένους ή μεμονωμένους εγκληματίες, που κατακομμάτιαζαν τα θύματά τους (όπως σημειώνει ο συγγραφέας) με όποιο μέσο είχαν στη διάθεσή τους: κουνιές, φτυάρια, μαχαίρια και βόμβες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο πινάκιο του Κακουργιοδικείου τον Οκτώβριο του 1887 ήταν αναγεγραμμένοι: «Φόνοι, απόπειραι φόνων, απαγχονισμοί συγγενών, εμπρησμοί, βιασμοί, απόπειραι βιασμών, παντός είδους κλοπαί και πολλαί άλλαι εγκληματικαί πράξεις». Εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Απλώς θα σας αφήσω να κάνετε μόνοι σας τους παραλληλισμούς μεταξύ του 1887 και του 2018.
Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

Ο μουεζίνης Μουσταφά

Ο πιο πιστός... μουεζίνης του Ερντογάν έχει καταντήσει ο Μουσταφά Ακιντζί. Ανεβαίνει καθημερινά στον (πολιτικό) μιναρέ και καλεί τους πιστούς και τους... απίστους σε προσευχές υπέρ του σουλτάνου και των συμφερόντων της Τουρκίας. Δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει μονότονα ότι ο αγωγός φυσικού αερίου της Κύπρου πρέπει να περάσει από την Τουρκία. Με την ευκαιρία της νέας τριμερούς Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας στη Λευκωσία, κατά την οποία αποφασίστηκε να υπογραφεί εντός του 2018 συμφωνία για τον αγωγό EastMed, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να συμβάλει κανείς στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο, προτείνοντας «να μεταφερθεί το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας με έναν τρόπο πιο φθηνό και γρήγορο». Καλά, να προωθεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, να το καταλάβουμε. Αλλά από πού κι ώς πού να αναμειγνύει την Τουρκία στο θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου; Αν η Τουρκία θέλει να κάνει δικό της αγωγό, ας βρει δικό της αέριο και όχι να προσπαθεί να βάλει χέρι στο αέριο των άλλων. Ο EastMed προχωρεί αμετάκλητα και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τον TurkMed. Όσο κι αν ευνοούν τον τουρκικό αγωγό ο μουεζίνης Μουσταφά και ο σύντροφος Άντρος.
ΜΠΟΞΕΡ

Τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη

Με εμβαδόν 141,4 τετραγωνικά μέτρα, η μέση κατοικία στην Κύπρο είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στατιστικές που δημοσιεύθηκαν με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου. Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 95,9 τετραγωνικά μέτρα. Η μικρή βραχονησίδα με τα μεγαλύτερα ρεκόρ! Τα μεγαλύτερα σπίτια, για την ικανοποίηση των ματαιοδοξιών μας. Το μεγαλύτερο καζίνο της Ευρώπης. Τον μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών. Κι αυτά, βέβαια, χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν τα διάφορα ρεκόρ Γκίνες που κυνηγούμε μετά μανίας, όπως το μεγαλύτερο λοκκούμι, τον μεγαλύτερο γύρο, τον μεγαλύτερο... νούρο νυφικού και τα λοιπά.

Εκεί όμως που εντυπωσιάσαμε τον κόσμο ήταν ο μεγαλύτερος τραπεζικός μας τομέας, σε σύγκριση με το μέγεθός μας. Ξανοιχτήκαμε ανόητα, σαν τον Ίκαρο, χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες. Και καταλήξαμε μια χώρα καταχρεωμένη. Οι πολίτες χρωστούν δισεκατομμύρια στις τράπεζες, το κράτος χρωστά δισεκατομμύρια στους ξένους δανειστές και γενικά είμαστε ένας τόπος που πάντοτε ζούσαμε με δανεικά, αλλά νομίζαμε ότι ήταν και αγύριστα. Και διερωτάσαι, ρε, μα πώς είναι δυνατόν ο «νάνος της Ευρώπης» να κατάφερε να έχει τέτοια χρέη; Και, όμως, το σύνδρομο του μικρομεγαλισμού που μας κατατρύχει λειτούργησε στον μέγιστο βαθμό, περιφρονώντας τη σοφή κυπριακή παροιμία, που λέει ότι «ο Θεός έδωσεν του λύμπουρα φτερά (ή... ππαρά) για να τον καταστρέψει».
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Παίζοντας σκάκι με πυρηνικά πιόνια

Σε τραμπάλα τρόμου οδηγεί και πάλι τον κόσμο ο Τραμπ. Η απόφασή του να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν βυθίζει για μιαν ακόμα φορά την εύφλεκτη περιοχή μας σε περίοδο έντασης και αβεβαιότητας. Νέφη πολέμου μαζεύονται μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, και ήδη έχουν σημειωθεί και οι πρώτες αψιμαχίες σε συριακό έδαφος. Η Συρία είναι τελικά η «συτζιά του μαύρου» της περιοχής. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατέχει συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το Ιράν συνεχίζει τις προσπάθειές του για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σ’ αυτό έχει την πλήρη στήριξη της Αμερικής και της... Σαουδικής Αραβίας.

Οι πιο παράξενες συμμαχίες σχηματίζονται στην περιοχή, μπερδεύοντας ακόμη περισσότερο μια ήδη περίπλοκη κατάσταση. Η Τουρκία, πάντως, είναι σαφώς στο πλευρό του Ιράν στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, κάτι που δεν θα περάσει απαρατήρητο από το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον. Το Ιράν είναι κόκκινο πανί, ειδικά για τους Ισραηλινούς, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα διστάσουν να αναλάβουν και στρατιωτική δράση για να αποτρέψουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Ευτυχώς, η άλλη πυρηνική... τραμπάλα του Τραμπ, με τη Βόρειο Κορέα, έχει σταματήσει επί του παρόντος, αφού ο πλανητάρχης θα συναντηθεί στις 12 Ιουνίου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Κάτι είναι κι αυτό...
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Κάτσε κάτω, Οδυσσέα, ο Βοηθός λέει «βέτο»

Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε. Ή καλύτερα... Χασάνη. Και το λέω αυτό, διότι έχουμε ετοιμάσει νομοθέτημα που προβλέπει Τουρκοκύπριο Βοηθό Γενικό Ελεγκτή σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Το νομοθέτημα ετοιμάστηκε από ομάδα ιδιωτών δικηγόρων, οι οποίοι υπέγραψαν σύμβαση με την Επίτροπο Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά. Όπως ανέφερε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο Γενικός Εισαγγελέας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο προβλεπόμενος Τουρκοκύπριος Βοηθός Γενικός Ελεγκτής θα έχει δικαίωμα βέτο. «Μόνο στο κρεβάτι δεν θα κοιμούνται μαζί», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας βουλευτής. Και δεν είναι μόνο αυτό το νομοθέτημα που ετοιμάστηκε από την ομάδα νομικών.

Υπάρχουν συνολικά 272 νομοσχέδια που αριθμούν πέραν των 9.000 σελίδων. Και φαντάζομαι θα προβλέπουν και αυτά ανάλογους «Χασάνηδες» σε άλλες υπηρεσίες. Εντυπωσιακή η προνοητικότητα του κράτους μας. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται σε τέλμα εδώ και δεκαετίες και η τουρκική πλευρά εγκαταλείπει τώρα και τη λύση της ομοσπονδίας υπέρ της λύσης δύο κρατών κι εμείς καθόμαστε και φτιάχνουμε φανταστικά νομοθετήματα μιας φανταστικής ομοσπονδιακής λύσης, ξοδεύοντας κιόλας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Για «κλασική περίπτωση διασπάθισης δημοσίου χρήματος» μίλησε ο Γενικός Ελεγκτής. Μωρέ, ας βρεθεί πρώτα η λύση κι υπάρχει χρόνος για την ετοιμασία νομοθεσιών. Όχι να προσπαθούμε να φτιάξουμε μια (δαπανηρή) στέγη χωρίς καν να χτιστούν οι τοίχοι.
ΜΠΟΞΕΡ

Όχι έδρα σε πολιτικό «πλειστηριασμό»

Μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό δεν είναι γνωστή η απόφαση της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών για το θέμα της «ορφανής» έδρας της Λεμεσού, που αφαιρέθηκε από τον Γιώργο Παπαδόπουλο της Αλληλεγγύης με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ωστόσο το θέμα είναι απλό στην πολιτική του διάσταση. Η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη, τελεία. Απ' εκεί και πέρα, πρέπει να βρεθούν οι τρόποι για να της αποδοθεί. Αυτό απαιτεί η στοιχειώδης δικαιοσύνη. Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, όπως αναμενόταν, έδειξαν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Αλληλεγγύη στηρίζοντας τη θέση της ότι η έδρα τής ανήκει. Το ίδιο, όμως, έπραξε και το ΑΚΕΛ, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η έδρα, σύμφωνα με τον νόμο, ανήκει στο κόμμα που την κερδίζει».

Μόνο ο ΔΗΣΥ ζητά αναπληρωματική εκλογή και παρεμποδίζει τροποποίηση του Συντάγματος, την οποία προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας, για να επιλυθεί το πρόβλημα. Ο Κώστας Κληρίδης εισηγείται προσθήκη στο Άρθρο 66 του Συντάγματος ρητής πρόνοιας, η οποία να αναφέρεται στην περίπτωση κατανεμηθείσας αλλά «μη καταληφθείσας» έδρας. Δηλαδή με δυο-τρεις λέξεις λύεται το πρόβλημα. Ωστόσο, αν τελικά καταλήξουμε σε αναπληρωματική εκλογή, ας ψηφίσει σύσσωμη η αντιπολίτευση (περιλαμβανομένου του ΑΚΕΛ) τον υποψήφιο της Αλληλεγγύης. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη και στην πράξη. Αλλά και για να δοθεί ένα άριστο παράδειγμα πολιτικής ηθικής.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ναρκωμένη… κοινωνία

*Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Σοκάρουν και τρομάζουν πραγματικά για το μέγεθος της εξάπλωσης των ναρκωτικών στην κοινωνία μας και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Σε μια εποχή που χρειάζεται οι νέοι και η κοινωνία κατ’ επέκτασιν να είναι ετοιμοπόλεμοι για ν’ αντιμετωπίσουν τον εξωτερικό κίνδυνο που άλωσε τις ζωές μας, αυτοί παρουσιάζονται ναρκωμένοι…

* Χωρίς να δείχνουν σημεία αντίδρασης, χωρίς προοπτική να ξυπνήσουν και να φωνάξουν για τον επερχόμενο κίνδυνο. Λες και όλα ήταν προγραμματισμένα, σκηνοθετημένα και στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου. Ε, δεν είναι δυνατόν τα ναρκωτικά, όπως παραδέχονται οι αρμόδιοι, Αστυνομία και Πολιτεία, να διοχετεύονται στους νέους στα σχολεία και στα στρατόπεδα. Δηλαδή στους χώρους που θα έπρεπε να ήταν οι καλύτερα φυλαγμένοι, από την εισβολή των παρανόμων. Και όμως λόγω της κακής φύλαξης, κυρίως από τους εντεταλμένους, υπάρχει εισβολή επιτηδείων στα σχολεία, στα στρατόπεδα, που πλασάρουν τα ναρκωτικά.

* Συνωμοσίες του εγκεφάλου μου, θα πείτε… μακάρι, μπορεί. Ωστόσο το ζήτημα είναι υπαρκτό και ταλανίζει την κοινωνία και είναι ευδιάκριτο σε όλες τις εκφάνσεις της. Δεν είναι δυνατό λες να συμβαίνουν τόσοι βιασμοί της λογικής, της ζωής και της προσωπικότητας των Κυπρίων καθημερινά από κυβερνώντες και πολιτικούς και να υπάρχει σιγή. Άκρα του τάφου σιωπή που λέει και ο ποιητής.

* Μα δεν είναι δυνατό η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων να είναι άνεργοι και να μην υπάρχει μια εκδήλωση, μια διαδήλωση, μια αντίδραση, ρε παιδί μου. Σιωπή. Εκνευριστική σιωπή.

* Το συμπέρασμα μπορεί να είναι και αυθαίρετο. Ίσως και παρατραβηγμένο. Όμως τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και τι δεικνύει η κατάσταση στο βασανισμένο Κυπριστάν; Ότι η κοινωνία παρατηρεί σαν ναρκωμένη τα διαδραματισθέντα, λες και δεν την αφορούν, δεν την ορίζουν, δεν την ενδιαφέρουν. Καμία αντίδραση. Μα είναι δυνατό να σου στερούν το δικαίωμα για ζωή, για δημιουργία και εσύ να σιωπάς γιατί σου δίνει ακόμη χαρτζιλίκι ο μπαμπάς;

* Τελικά δεν είναι αίμα που έχουν οι νέοι σ’ αυτόν τον τόπο, αλλά βυσσινάδα.

* Αλλά και οι κομματικές νεολαίες είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα κόμματα. Υποδουλώνονται οι επικεφαλής στην προσπάθεια για να κανονιστούν σε κάποια θεσούλα. Είδατε από οποιαδήποτε κομματική οργάνωση νεολαίας, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, έστω μιαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την ανεργία στους νέους; Για τα κοινωνικά προβλήματα; Ευνουχισμένοι κι αυτοί, σιωπούν και δεν αντιδρούν.
Ξιουρ.