Σημερινή

Κυριακή, 17/02/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 06 Μάιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Ομοσπονδία γιοκ
Και ξαφνικά έπεσε ο «πύραυλος της πραγματικότητας», εκτοξευθείς από την Άγκυρα, και ισοπέδωσε τις όποιες πιθανότητες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Την ίδια ώρα σουζούλισε κάποιους δικούς μας, στον χώρο της Αριστεράς, κυρίως, που ενθουσιάστηκαν σφόδρα με τη δήλωση Ακιντζί ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες και καλούσαν τον Πρόεδρο να κάνει το ίδιο. Ο «πύραυλος» πυροδοτήθηκε από τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει λύση ομοσπονδίας, λέγοντας ότι «με τη νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων» δεν μπορεί να επιτευχθεί τέτοια λύση.

«Πλέον εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να δοκιμαστεί ένας νέος δρόμος», πρόσθεσε. Και ο «νέος δρόμος», προφανώς, είναι αυτός που υπέδειξε ο Τσαβούσογλου κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τα τουρκοκυπριακά κόμματα: συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών. Στην ουσία, ο «πύραυλος» πήρε και τον Ακιντζί, ο οποίος δείχνει προσήλωση σε λύση ομοσπονδίας, έστω και με το πλαίσιο Γκουτέρες όπως αυτός το ερμηνεύει. Τι να καθόμαστε, λοιπόν, και να συζητάμε κι εμείς μεταξύ μας για το πλαίσιο Γκουτέρες, αναλύοντας την τρίχα, ενώ η Τουρκία μάς διαμηνύει να ξεχάσουμε την ομοσπονδία, καλώντας μας «να αλλάξουμε νοοτροπία», δηλαδή να ψηλώσουμε κι άλλο τα χέρια και να κατεβάσουμε κι άλλο τα παντελόνια;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το πλαίσιο Γκουτέρες εκτός πλαισίων

Δηλαδή άδικα γίνονται τελικά όλοι αυτοί οι καβγάδες γύρω από το πλαίσιο Γκουτέρες; Καβγάδες μεταξύ Ακιντζί - Αναστασιάδη, καβγάδες μεταξύ Άντρου - Αναστασιάδη, καβγάδες μεταξύ Ακιντζί - τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης κ.λπ. Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ «ξεχάστε την ομοσπονδία» και πάμε «να δοκιμάσουμε έναν νέο δρόμο» έχει καταστήσει άνευ αντικειμένου τις συζητήσεις γύρω από το πλαίσιο Γκουτέρες. Ούτως ή άλλως, όπως αποδείχθηκε, οι δύο πλευρές διαφωνούν πλήρως για το ποιο ακριβώς είναι αυτό το πλαίσιο. Ο κατοχικός ηγέτης θεωρεί ως πλαίσιο Γκουτέρες το άτυπο έγγραφο το οποίο παρουσιάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στο Κραν Μοντανά στις 30 Ιουνίου 2017, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικαλείται το έγγραφο που τα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλαν στις 4 Ιουλίου 2017.

Βεβαίως, θα μπορούσε να παρέμβει ο ίδιος ο Γκουτέρες και να ξεκαθαρίσει ποιο ακριβώς είναι το πλαίσιό του. Αλλά θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει η Άγκυρα αν δέχεται αυτό το πλαίσιο ή όχι. Προφανώς δεν το δέχεται, αλλά θα πρέπει να το διαπιστώσει αυτό επίσημα και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, για να ξέρουμε πού στεκόμαστε. Δεν έχει πλέον καμιά σημασία αν ο Ακιντζί θέλει το πλαίσιο της 30ής Ιουνίου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το πλαίσιο της 4ης Ιουλίου, από τη στιγμή που η Τουρκία επιμένει στο πλαίσιο της... 20ής Ιουλίου (1974).
ΜΠΟΞΕΡ

Η κ. Λούτε και τα νεκροταφεία

Είντα τζιαιρούς εφτάσαμεν. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ διόρισε ως ειδική απεσταλμένη του για το Κυπριακό μιαν Αμερικανίδα και το ΑΚΕΛ δείχνει περισσότερο... ενθουσιασμένο από τη δεξιά μας κυβέρνηση γι’ αυτήν την εξέλιξη. Η Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λούτε επελέγη από τον Αντόνιο Γκουτέρες για να διερευνήσει τις δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Η κ. Λούτε είχε αναλάβει και στο παρελθόν διάφορες ειδικές αποστολές και πριν από δύο χρόνια είχε διοριστεί Ειδική Συντονίστρια για Βελτίωση της Αντίδρασης των Ηνωμένων Εθνών στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση.

Μια χαρά μάς κάνει η εμπειρία της σ’ αυτόν τον τομέα, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Κυπρούλα μας έχει πέσει θύμα κακοποίησης από τον Αττίλα, ο οποίος ήδη προβαίνει σε σεξουαλική παρενόχληση και της ΑΟΖ μας, απειλώντας ότι σύντομα θα προχωρήσει και σε διάτρηση. Εν πάση περιπτώσει, θα περιμένουμε να δούμε τι θα βγει από την αποστολή της κ. Λούτε, η οποία θα πρέπει να διευκρινίσει ποιο ακριβώς είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, αφού οι δύο πλευρές διαφωνούν στην ερμηνεία του. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, αλλά αν με ρωτάτε αν θα πετύχει τελικά η κ. Λούτε, θα σας απαντήσω με αυτό που είχε πει ο πρώην Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ: «Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από ειδικούς απεσταλμένους για το Κυπριακό»...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ο Καβάφης και ο Πρόεδρος

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλεξάνδρεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφθηκε και το σπίτι του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη και ξεναγήθηκε στους χώρους του εκεί μουσείου. Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το μουσείο «δημιουργεί συγκίνηση και αυτογνωσία και ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των μεγάλων εθνικών θεμάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε». Ωραία. Σ’ αυτό το τελευταίο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλό θα είναι να έχει πάντα στο μυαλό του πολλά ποιήματα του Καβάφη με διαχρονικά μηνύματα αξιοπρέπειας, ελευθερίας, ηθικού χρέους, σεβασμού στις αιώνιες αξίες κ.λπ. Όπως το υπέροχο εκείνο:

«Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες».

Ή το άλλο:

«Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει».

Από την άλλη, σε αντίθεση με το ποίημα του Καβάφη «Περιμένοντας τους βαρβάρους», εμείς δεν περιμένουμε τους βαρβάρους. Οι βάρβαροι είναι ήδη εδώ από το 1974. Στο σημείο αυτό ας μας επιτραπεί μια μικρή παρέμβαση στους στίχους του Αλεξανδρινού ποιητή:

«Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους;
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις».

Η δική μας εισήγηση:

«Και τώρα τι θα γένουμε με τους βαρβάρους;
Μ’ αυτούς ποτέ δεν θα βρεθεί μια κάποια λύσις»...
ΜΠΟΞΕΡ

Ποιος δικαιούται την έδρα;

Σε νομικό, συνταγματικό, αλλά και πολιτικό λαβύρινθο έχουν μπει το Υπουργείο Εσωτερικών και η Νομική Υπηρεσία μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την ακύρωση της εκλογής και ανακήρυξης του βουλευτή Λεμεσού της Αλληλεγγύης Γιώργου Παπαδόπουλου. Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολλά και πολύπλοκα και πρέπει να βρεθούν σύντομα λύσεις, αλλά τίθενται και ευρύτερα θέματα πολιτικής ηθικής. Η Αλληλεγγύη θεωρεί ότι η έδρα τής ανήκει, σύμφωνα με την ετυμηγορία των Λεμεσιανών ψηφοφόρων το 2016.

Κάποιοι άλλοι, όμως, υποστηρίζουν ότι υπήρξε εξαπάτηση των ψηφοφόρων, αφού την έδρα την κέρδισε η Ελένη Θεοχάρους, η οποία όμως στη συνέχεια την αποποιήθηκε και την πρόσφερε στον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος εξασφάλισε μόλις 767 σταυρούς προτιμήσεως, σε σύγκριση με 3.788 της κ. Θεοχάρους και 4.734 του Ανδρέα Μιχαηλίδη του ΔΗΣΥ, ο οποίος κέρδισε την προσφυγή στο Ανώτατο κατά του κ. Παπαδόπουλου. Για να δούμε τι θα αποφανθούν οι αρμόδιοι όταν θα καταφέρουν να βγουν από τον λαβύρινθο.

Εν τω μεταξύ, βαθιά μέσα στον ίδιο λαβύρινθο παραμένει και το συναφές πρόβλημα της αποχώρησης βουλευτών από το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν. Πρέπει ή όχι να επιστρέφουν την έδρα στο κόμμα; Ναι, λέει το κόμμα. Όχι, λέει ο αποχωρήσας, αφού θεωρεί προσωπικές τις ψήφους που πήρε. Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται και θα συνεχίζεται χωρίς τελειωμό.
Ο ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ

Μόνο η δική του «αλήθεια»

Ο Τούρκος σκιτσογράφος Μούσα Καρτ, που πρόσφατα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για υποστήριξη «της τρομοκρατίας», έλαβε το Διεθνές Βραβείο Σκίτσου, το οποίο απονέμεται από την ελβετική οργάνωση Cartooning for Peace. Η οργάνωση επέλεξε τον Μούσα Καρτ, τον εμβληματικό σκιτσογράφο της καθημερινής εφημερίδας Cumhuriyet της Κωνσταντινούπολης, «λόγω του ταλέντου του και του θάρρους που επέδειξε στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας». Εκατοντάδες άλλοι Τούρκοι σκιτσογράφοι, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες έχουν ριφθεί στα μπουντρούμια από τον Ερντογάν, με την κατηγορία της «τρομοκρατίας».

Το σκοταδιστικό ισλαμικό καθεστώς του σουλτάνου δεν ανέχεται καμιάν αντιπολιτευόμενη φωνή. Βάζει λουκέτο σε εφημερίδες, κλείει όποτε του κατεβεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδιώκει όποιον τολμήσει να αφήσει έστω και ένα υπονοούμενο εναντίον του. Δεν θέλει να ακούγεται καμιά άλλη φωνή. Μόνο η δική του. Για να λέει τις δικές του «αλήθειες». Ακόμα και τις ιστορικές. Μόλις προχτές ο παρανοϊκός υποστήριξε με κάθε σοβαρότητα ότι τη Σμύρνη την έκαψαν... οι Έλληνες στρατιώτες, που υποχωρούσαν το 1922! Αυτόν τον αδίστακτο ψεύτη και διαστρεβλωτή, εισβολέα και σφαγέα, θα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας και για τα επόμενα πέντε χρόνια, αν καταφέρει να επανεκλεγεί Πρόεδρος τον ερχόμενο μήνα. Και να μην εκπλαγούμε αν στις επόμενες δηλώσεις του ισχυριστεί ότι οι Αρμένιοι... διέπραξαν τουρκική γενοκτονία!
ΜΠΟΞΕΡ

Πού παίζεται καθαρά... κυπριακό ποδόσφαιρο

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν μαθαίνουμε για τις επιτυχίες των ομογενών μας στο εξωτερικό, επιστημονικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές. Διαβάσαμε σε ένα ρεπορτάζ του Sigmalive για τον άθλο της ομογενειακής ποδοσφαιρικής ομάδας «Άγιος Παντελεήμων», η οποία μεταπήδησε από τα «αλώνια» της παροικιακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠΑ) στα «σαλόνια» της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, με αήττητη μάλιστα πορεία, στην κατηγορία Middlesex County Football League. Η ομάδα αποτελείται από Κύπριους και Ελλαδίτες ποδοσφαιριστές και προπονητής της είναι ο καταγόμενος από την Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας Γιώργος Φραγκέσκου. Τα ολόθερμα συγχαρητήριά μας σε όλους.

Παλαιότερα είχαμε ασχοληθεί και με τις επιτυχίες μιας άλλης κυπριακής ομογενειακής ομάδας, του Παγκύπριου Νέας Υόρκης, ο οποίος κατέκτησε αρκετές φορές το τοπικό πρωτάθλημα, έχοντας στη σύνθεσή του κυρίως Ελληνοκύπριους και ελάχιστους ξένους. Σε πλήρη αντίθεση με αυτό που γίνεται στην Κύπρο. Όπου στις ελληνοκυπριακές ομάδες Α΄ κατηγορίας αγωνίζονται συνήθως μόνο 1-2 Ελληνοκύπριοι και οι υπόλοιποι είναι ξένοι. Καταντήσαμε να ακούς τις συνθέσεις των ομάδων μας και τα ονόματα που κυριαρχούν δεν λήγουν σε -άκης, -ίδης και -όπουλος. Λήγουν σε -άντεζ, -άτζε, -όβιτς, -άγκι και άλλα παρόμοια. Και διερωτάσαι. Για ποια «κυπριακή» ομάδα θα πάω να ξελαρυγγιστώ στο γήπεδο και να νιώσω και περήφανος με τις επιτυχίες της; Για ποιο «κυπριακό» ποδόσφαιρο μιλάμε τελικά; Το καθαρά κυπριακό ποδόσφαιρο παίζεται στο... Middlesex της Βρετανίας και στη Νέα Υόρκη!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Χωρίς μεταρρύθμιση, χαιρετίσματα...

«Ο γέρο Δήμος πέθανε, ο γέρο Δήμος πάει...» Όχι. Δεν πρόκειται για το γνωστό εκείνο ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη για τον γέρο Δήμο της κλεφτουριάς του 1821. Μιλάμε για τους... Δήμους της βραχονησίδας μας, οι οποίοι, αν κρίνουμε από την ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, είναι έτοιμοι να τα τινάξουν, αν δεν γίνει κάτι δραματικό. Η κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι βιώσιμη, διαπιστώνει στην έκθεσή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέροντας ότι η διαχείριση των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανεπαρκής και υπάρχει επίσης διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Οι περισσότεροι Δήμοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα ήταν οξύτερα εάν η κρατική χορηγία δεν έφθανε πολλές φορές μέχρι και σε ποσοστό 40% των εσόδων των Δήμων.

Για αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται να ετοιμάσουν οι Δήμοι πρόγραμμα μέτρων οικονομικής περισυλλογής, με στόχο την εξάλειψη ή τουλάχιστον τη μείωση των ελλειμμάτων τους. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να προωθηθεί επιτέλους η περιβόητη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, όπως υπογραμμίζει ο Γενικός Ελεγκτής, θα έπρεπε να αποτελεί για την Κυβέρνηση, αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Αλλιώς, θα τραγουδάμε σύντομα όλοι μαζί «ο γέρο Δήμος πέθανε, ο γέρο Δήμος πάει...»
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Κροκόδειλοι για... ομοψυχία

Δεν δειλιά (ή καλύτερα δεν... κροκοδειλιά) το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας μπροστά στις αντιδράσεις για την πρόταση δημιουργίας πάρκου κροκοδείλων στο Δασάκι Άχνας. Το θέμα απασχόλησε και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου οι περισσότεροι συμμετέχοντες πήραν αρνητική θέση στη δημιουργία του πάρκου, προβάλλοντας τους κινδύνους μετάδοσης του ιού του Νείλου, το γεγονός ότι θα χρειάζονται 80 τόνοι νερού την ημέρα κ.ά. Η στήλη, έχουσα περιβαλλοντικές ευαισθησίες, τάχθηκε εξαρχής κατά του πάρκου... «Κροκόδειλαντ». Θα μπορούσαμε, όμως, να κάνουμε μια μικρή εξαίρεση και να φέρουμε λίγους κροκόδειλους. Όχι 150 όπως προτείνεται.

Επί του προκειμένου επαναφέρω παλαιότερη εισήγησή μου για «κροκόδειλους... ειδικών αποστολών». Για παράδειγμα, όταν υπάρχει κάποιο κρίσιμο θέμα, επί του οποίου θα πρέπει να συμφωνήσουν οι πολιτικοί ηγέτες, είτε αφορά το Κυπριακό είτε αφορά την οικονομία, όταν οι αρχηγοί θα μαζεύονται στο Προεδρικό για τη σχετική σύσκεψη, θα αμολάμε πεντέξι κροκόδειλους μέσα στους κήπους του Προεδρικού. Οι ηγέτες θα παραμένουν αποκλεισμένοι στο Προεδρικό, αφού δεν θα τολμούν να βγουν έξω, και μόνον όταν καταλήξουν σε πλήρη ομοφωνία και συναίνεση θα αποσύρονται οι κροκόδειλοι. Σκεφτείτε το και θα δείτε πως είναι μια εξαιρετική ιδέα. Πώς λέει ο λαός μας «Ο φόος φέρνει κόλαση»; Ε, και ο... κροκόδειλος φέρνει συναίνεση!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Τα χρώματα και αρώματα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας

* Ακούσατε πολλούς επαΐοντες περί φόνων και λοιπών αστυνομικών μυθιστορημάτων όλο αυτό το διάστημα. Ωστόσο, όλοι μας σοκαρισμένοι ξεχνούμε κάτι. Ότι είχαμε τρεις φόνους αθώων ανθρώπων για να πάρουν τη δόση τους κάποιοι ναρκομανείς. Εμείς προ καιρού αναφερόμαστε στο τσουνάμι που κατακλύζει την κοινωνία μας και ονομάζεται χρήση ναρκωτικών. Επιτέλους, ας ανανήψουν οι πάντες. Καιρός είναι να χτυπήσουν το κακό στην ρίζα του. Αν θέλουν, μπορούν να συλλάβουν τους εμπόρους ναρκωτικών και να καθαρίσουν την κοινωνία προτού είναι αργά. Αν και με τους τρεις φόνους σε μια μέρα μάλλον είναι πολύ αργά…

* Σε μια κοινωνία όπου η γειτόνισσα γνωρίζει και πότε πας προς αποβολή των αποβλήτων σου, δεν μπορούν να καμώνονται ότι δεν γνωρίζουν τους εμπόρους ναρκωτικών που δηλητηριάζουν την κοινωνία…

* Πάντα είχα την απορία και ήθελα να μου περιγράψει κάποιος τι είναι αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικαλούνται αρκετοί, και ορισμένοι την βρίσκουν και ιδιαίτερα συνωμοτική και επίφοβη για τον κόσμο. Έχει, τέλος πάντων, κάποιο άρωμα και την ξεχωρίζουν; Περίμενα κάποιες μέρες έτσι ώστε η δυσοσμία ή ευωδία, όπως το βλέπει καθένας, να είναι ιδιαίτερα αισθητή, ώστε να μας την περιγράψει κάποιος επαΐων. Ακόμη και συνάδελφοι δημοσιογράφοι, που εξειδικεύονται σε χρώματα και αρώματα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, δεν τοποθετήθηκαν επί του θέματος, για να μας καθοδηγήσουν κι εμάς που δεν μυριζόμαστε τέτοια…

* Πόσω μάλλον πολιτικοί, που κι αυτοί επικαλούνται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για να βροντοφωνάξουν ότι η συνωμοσία για να πληγεί η προσπάθειά τους για οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό είναι ιδιαίτερα αρωματισμένη. Φαίνεται όμως ότι οι κλιματικές αλλαγές και η τρύπα του Τούρκου (όπως η αντίστοιχη του όζοντος), δεν τους αφήνουν να μυριστούν την πραγματική περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

* Πικρός και μαύρος πάλι ο καφές που κατανάλωσε ο Νίκαρος.

* Να κλείσει το θέμα των εκποιήσεων, φωνάζουν οι πολίτες, γιατί κουράστηκαν. Το θέμα είναι ποιος θα βάλει το ρομανίσι. Έτσι ώστε η συγκεκριμένη κυρία, όπως λέει και η σχετική ρήση, που κι αυτή το έβαλε μετά από σεξουαλική πράξη, να μη νοιώθει μοναξιά. Υπάρχουν κι άλλες αμαρτωλές. Που μάλιστα παίρνουν και τα λεφτά του κοσμάκη.

* Ξαφρίζουν τους παίκτες των καζίνων στα κατεχόμενα, παίρνοντάς τους τις πιστωτικές κάρτες. Τους ίδιους δεν μπορούμε να τους ενεχυριάσουμε;

* Μειώθηκαν οι δουλειές των ιδιωτών ιατρών και αυξήθηκαν των κρατικών νοσοκομείων. Ε, με τόσα που ζητάτε και παίρνετε, φυσικό είναι οι άνθρωποι να ψάξουν φθηνότερες λύσεις. Όπως συμβαίνει σε όλες τις βιομηχανίες, έτσι και στην ιατρική οι πελάτες ψάχνουν πάντα το φθηνότερο.

* Αν θέλουμε να ορθοποδήσει το κράτος, είναι απλό. Όταν ανακαλύπτει σκάνδαλο τεκμηριωμένα ο Γενικός Ελεγκτής ή και άλλα αρμόδια σώματα του κράτους, αμέσως τα παραπέμπει στον Γενικό Εισαγγελέα και οι ενεχόμενοι συλλαμβάνονται. Υποχρεώνονται να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα και μπαίνουν και φυλακή. Ουτοπικό θα πείτε. Τότε δεν έχουμε σωτηρία.

* Ψάχνουν για αναχώματα στο ΑΚΕΛ, αλλά ούτε προχώματα δεν μπορούν να βρουν. Όσοι τους πλησιάζουν, χάνουν πολλά.

* Στον δε ΔΗΣΥ αυτό το διάστημα πήραν σειρά έξω από τα γραφεία του Φούλη. Θα διαμοιράσει τα κομματικά αξιώματα και πήραν όλοι θέση…
Ξιουρ.