Σημερινή

Παρασκευή, 22/02/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 22 Απρίλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Οι αποκαλύψεις του Νικηφόρου
Αποκαλυπτικός ήταν ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα». Αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο παρασκήνιο των αρχιεπισκοπικών εκλογών του 2006. Σενάρια, τότε, τον ήθελαν να αναλαμβάνει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο μετά την πάροδο 5 ετών. Ο Μητροπολίτης Κύκκου διέψευσε ότι έγινε τέτοια συμφωνία με τον Χρυσόστομο Β΄ και αποκάλυψε ότι τον είχε καλέσει να παραμείνει Αρχιεπίσκοπος «όσα χρόνια του δώσει ο Θεός». Ο Κύκκου Νικηφόρος ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για τον θρόνο, αφού, όπως σημείωσε, με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει... «θα πεθάνει νωρίτερα από τον Αρχιεπίσκοπο».

Για το θέμα της διαδοχής του σημερινού Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης έκανε λόγο για ύπαρξη φατριών και για «δελφίνους», οι οποίοι προαλείφονται για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, και στο πλαίσιο αυτό έγινε και επιλεκτική διαρροή πρακτικών της Ιεράς Συνόδου, για να πληγούν συγκεκριμένοι συνοδικοί. «Εκείνο που με ενδιαφέρει, είναι να μη σπιλώνεται το όνομά μου και η υπόληψή μου», τόνισε ο Μητροπολίτης. Είναι αλήθεια ότι ο Κύκκου Νικηφόρος έχει μια τεράστια προσφορά σε φιλανθρωπικό, πολιτιστικό και άλλο έργο και είναι άδικο να στοχοποιείται και να διαβάλλεται με βάση λανθασμένες εντυπώσεις. Όσο για τη μελλοντική «μάχη» για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, οι ιεράρχες μας ας έχουν διαρκώς στο μυαλό τους τον σταυρό του μαρτυρίου του Κυρίου και όχι τον... σταυρό προτιμήσεως των μελών του χριστεπωνύμου πληρώματος, για να τον διεκδικήσουν πάση θυσία!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Οι ιερείς να είναι υποδείγματα στο ποίμνιο

Ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος καθαίρεσε τον ιερέα των Εργατών που είχε βρεθεί ένοχος, με δύο δικαστικές αποφάσεις, για τη σεξουαλική παρενόχληση της τραγικής Έλενας Φραντζή. Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τέθηκε και άλλη περίπτωση ιερέα από την Πάφο για εξωσυζυγική σχέση με γυναίκα. Το συγκεκριμένο θέμα η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να το παραπέμψει ενώπιον Ανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες που υπάρχουν. Κατά διαβολική σύμπτωση (και ήμαρτον για το «διαβολική», αλλά ταιριάζει), ήρθε στο φως και μια άλλη ροζ ιστορία με ιερωμένο, όχι από τη βραχονησίδα μας αυτή τη φορά, αλλά από το γειτονικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ένα βίντεο που δείχνει τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιο να ερωτοτροπεί με τρανσέξουαλ και το οποίο κυκλοφόρησε μέσω social media, ανάγκασε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο να παύσει από τα καθήκοντά του τον Μητροπολίτη, ο οποίος κάθε άλλο παρά... ησύχιος αποδείχθηκε. Οι ιερωμένοι, περισσότερο από κάθε άλλον, οφείλουν να είναι υποδείγματα ενάρετου βίου, για να ενισχύουν και την πίστη του ποιμνίου. Ειδικά με αφορμή την προαναφερθείσα περίπτωση της εξωσυζυγικής σχέσης ιερέα, σκέφτηκα ότι ίσως θα πρέπει να κάνουμε και μια προσθήκη στη γνωστή μας παροιμία «Ο παπάς που λουτουρκά θκυο εκκλησιές, της μιας γελά της». Θα πρέπει να της κολλήσουμε και την ουρά: Τζι ο παπάς που... «ευλογά» θκυο γεναίτζιες, της... παπαθκιάς γελά της!
ΜΠΟΞΕΡ

Ο... νηστικός δείπνος

Τελικά τι έμεινε από το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί της 16ης Απριλίου; Δεν έμεινε ούτε μια κοινή... φωτογραφία των δύο, αφού ο κατοχικός ηγέτης απαγόρευσε την παρουσία δημοσιογράφων και φωτογράφων. Μάλλον ήταν σίγουρος για την αποτυχία του δείπνου, οπότε δεν ήθελε να υπάρχει έστω και υποψία, μέσω μιας φωτογραφικής χειραψίας, ότι οι «δύο ηγέτες» συμφωνούν σε κάτι. Όπως αναμενόταν, στο δείπνο επαναβεβαιώθηκε το χάσμα στις απόψεις των δύο πλευρών. Μπορεί μεν να μαγείρεψε η κυρία Σπέχαρ, αλλά στην πραγματικότητα ο καθένας έφαε το δικό του φαγητό που έφερε... με το «καππακλί» του από το σπίτι του (μιλάμε με πολιτικούς όρους, βέβαια).

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, όταν ερωτήθηκε από το «Σίγμα» κατά πόσον υπήρξε κοινό έδαφος στο δείπνο. «Αν θεωρείτε κοινό έδαφος τη διαπίστωση ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους», σχολίασε. Ο Ακιντζί επιχείρησε να ρίξει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ευθύνη για τη μη ύπαρξη προόδου στο δείπνο. «Δεν έχει διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά της ε/κ πλευράς», δήλωσε. Παρέλειψε, όμως, να αναφέρει ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί ούτε η δική του συμπεριφορά. Ή μάλλον έχει διαφοροποιηθεί προς το χειρότερο και το... ερντογανικότερο. Και ενόψει των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία σε δύο μήνες, μάλλον αυτό το «ερντογανικότερο» θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Γιατί δεν έδιωξε τις Βάσεις τότε;

Το ΑΚΕΛ ξεσκόνισε αυτές τις μέρες τα παλιά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματά του, με αφορμή τις πυραυλικές επιθέσεις των Αμερικανών, των Βρετανών και των Γάλλων εναντίον εγκαταστάσεων του καθεστώτος Άσαντ. Και μάλιστα ο πρώην Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας προχώρησε ένα βήμα πιο κάτω και με γραπτή παρέμβασή του κάλεσε τον κυπριακό λαό σε «συνεχή, μαχητική κινητοποίηση για υπεράσπιση της κυριαρχίας της Συρίας». Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι κατά τη διάρκεια της πενταετούς προεδρικής θητείας του να είχε καλέσει τον κυπριακό λαό σε συνεχή, μαχητική κινητοποίηση εναντίον της κατοχικής Τουρκίας για υπεράσπιση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά τέλος πάντων.

Ο ίδιος, για να είμαστε δίκαιοι, είχε επιδείξει έμπρακτα τη φιλική του στάση προς το καθεστώς της Συρίας, όταν αποφάσιζε να κρατήσει εδώ τα εκρηκτικά του φίλου του του Άσαντ, για να του τα παραδώσει αργότερα, με αποτέλεσμα τη φοβερή τραγωδία του 2011. Με την παρέμβασή του ο κ. Χριστόφιας κάλεσε επίσης το ΑΚΕΛ να αναλάβει να διοργανώσει μια μαζική πορεία ειρήνης έξω από τις Βάσεις και να καλέσει τον κυπριακό λαό «να διατρανώσει την απαίτησή του για διάλυση των Βάσεων του θανάτου». Αυτών των Βάσεων, την παρουσία των οποίων ο ίδιος ευλόγησε, παραπέμποντας το θέμα για επίλυση «by our children and grandchildren». Ε, δεν χάσαμε και τελείως τη μνήμη μας...
ΜΠΟΞΕΡ

Έρχονται οι κροκόδειλοι. Μη βγάλετε... άχνα!

Σώνει και καλά κάποιοι να μας φέρουν κροκόδειλους στην Κύπρο. Ήδη, το Κοινοτικό Συμβούλιο Δάσους Άχνας έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία πάρκου με 150 κροκοδείλους, σε τοποθεσία στον δρόμο μεταξύ Δάσους Άχνας - Βρυσούλλων. Βέβαια δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, διότι το θέμα έχει παραπεμφθεί σε παγκοινοτική συνέλευση στις 27 Απριλίου. Σημειώνεται ότι τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων απέρριψαν προηγουμένως η Κοινότητα Ψεματισμένου και ο Δήμος Αθηένου. Διερωτάται κανένας αν τα οφέλη από την παρουσία 150 κροκοδείλων κοντά στο Δάσος Άχνας είναι τόσα πολλά, ώστε να υπερκεράσουν τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούνται. Διότι δεν είναι μόνο το ότι οι κροκόδειλοι είναι είδος τελείως αταίριαστο με το οικοσύστημά μας.

Προκύπτουν και θέματα ασφάλειας (στο Ισραήλ, για παράδειγμα, δραπέτευσαν 70 κροκόδειλοι από τη φάρμα από την οποία θέλουν να μας τους φέρουν εδώ), θέματα διατροφής των τεράστιων ερπετών, θέματα διαχείρισης των αποβλήτων και πολλά άλλα. Μωρέ, εδώ τα φίδια δεν μπορούμε να τα κουμαντάρουμε και σεργιανίζουνε... στο ΓΣΠ! Το βασικό ερώτημα παραμένει. Τι να τους κάνουμε τους κροκόδειλους στη βραχονησίδα μας; Δεν μας φτάνουν οι άλλοι «κροκόδειλοι», που κατασπάραξαν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα; Και οι 40.000 Αττιλο-κροκόδειλοι, έτοιμοι να μας αφανίσουν, σε μικρή μάλιστα απόσταση από εκεί που σχεδιάζεται το Πάρκο Κροκοδείλων Άχνας;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Του μίλησε για τα αμπελοπούλια;

Συνάντηση με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο είχε στο Λονδίνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, αυτού του εξωφρενικού, αν με ρωτάτε, θεσμού, στο πλαίσιο του οποίου συναντώνται οι ηγέτες των χωρών που είχαν διατελέσει αγγλικές αποικίες, φωτογραφιζόμενοι όλο χαμόγελα με τον πρώην δυνάστη τους! Αυτό και αν είναι μαζοχισμός. Τέλος πάντων. Δεν ξέρω τι είπαν στην ιδιαίτερη συνάντησή τους οι δύο. Υποθέτω, όμως, ότι ο διάδοχος ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί από τον Πρόεδρο τι γίνονται τα αμπελοπούλια μας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο πρίγκιψ Κάρολος επιδεικνύει συγκινητικό ενδιαφέρον για τα πουλιά μας. Και μάλιστα το 2014 απηύθυνε και σχετική αυστηρή επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για να καταδικάσει την παράνομη μαζική παγίδευση αμπελοπουλιών από Ελληνοκύπριους εντός του εδάφους της Βάσης Δεκέλειας. «Πρόκειται για εντυπωσιακό επίπεδο σφαγής», είχε γράψει. Εκείνο που θα μπορούσε να περιμένει κανένας από τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου είναι να επιδεικνύει ανάλογες ευαισθησίες και για το επίπεδο σφαγής των ανθρώπων. Για παράδειγμα, δεν είδαμε να αποστέλλει μιαν αυστηρή επιστολή στην κυβέρνηση της χώρας του, καλώντας την να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει επιτέλους η αιματοχυσία στη Συρία, όπου οι άνθρωποι σκοτώνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες, ως να είναι... αμπελοπούλια!
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ

Παρατείνουν τον πόλεμο για χάρη της ειρήνης!

Οι μεγαλύτερες και ενδεικτικότερες επιδείξεις διεθνούς υποκρισίας διαδραματίζονται εδώ και εφτά χρόνια που διαρκεί ο αρμαγεδδωνικός πόλεμος στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία, θέλοντας να στείλουν, τάχα, ένα ισχυρό μήνυμα στον Άσαντ, εκτόξευσαν κάπου 100 «έξυπνους» και «ωραίους» πυραύλους εναντίον της κατερειπωμένης ήδη χώρας. Οι Ρώσοι, οι οποίοι οργίστηκαν με τις επιθέσεις αυτές, βομβαρδίζουν από το 2015 στόχους στη Συρία, με πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας. Δύση και Ανατολή παρατείνουν τον εφτάχρονο πόλεμο για χάρη... της ειρήνης.

Στο όλο σκηνικό δεν μπορούσε παρά να συμμετέχει ενεργά και η Τουρκία, η οποία έχει εισβάλει στη βόρεια Συρία, σφάζοντας τους Κούρδους. Και το πιο ωραίο απ' όλα; Η Τουρκία χαιρέτισε τις επιθέσεις των Αμερικανών κατά του Άσαντ, τον οποίο στηρίζουν οι Ρώσοι, οι οποίοι έχουν «συμμαχήσει» με τους Τούρκους και εργάζονται, υποτίθεται, μαζί τους και με τους Ιρανούς για επίτευξη ειρήνης στη Συρία! Οι Ρώσοι, μάλιστα, έδωσαν στους Τούρκους το πράσινο φως για την εισβολή στο κουρδικό Αφρίν, αλλά οι Τούρκοι λένε τώρα στους Ρώσους «δεν θα μας πείτε εσείς πότε θα φύγουμε από το Αφρίν». Οι Ρώσοι δεν έμαθαν ακόμα ότι οι Τούρκοι δεν έχουν κανένα δισταγμό να δαγκώσουν και το χέρι αυτών που τους ευεργετούν.
ΜΠΟΞΕΡ

Αν ο επόμενος πέσει στη Γη;

Την περασμένη Δευτέρα η Γη ίσως να γνώριζε μια ξαφνική καταστροφή τρομακτικών διαστάσεων. Φάνηκε τυχερή, γιατί ένας αστεροειδής διαμέτρου 48-110 μέτρων πέρασε ξυστά από τον πλανήτη μας, χωρίς να τον «ιγκώσει». Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ήταν ο μεγαλύτερος αστεροειδής που έχει περάσει ποτέ τόσο κοντά από τη Γη. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο αστεροειδής έγινε αντιληπτός από αστρονόμους του Πανεπιστημίου της Αριζόνα μόνο 21 ώρες πριν από το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη. Αν ο αστεροειδής έπεφτε στη Γη, θα μπορούσε να προκαλέσει την ισοπέδωση μιας πόλης, με ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών.

Ο κ. Δανός υπέδειξε ότι η ανθρωπότητα οφείλει να είναι ενωμένη για την αποτροπή τέτοιων κινδύνων που προέρχονται από το διάστημα. Α, κύριε Δανέ μου. Καλά τα λέτε, αλλά η ανθρωπότητα φαίνεται να έχει άλλες προτεραιότητες. Σήμερα εμφανίζεται ενωμένη στο να... καταστρέφει ολόκληρες χώρες, όπως η γειτονική μας Συρία. Όλοι εκείνοι οι πύραυλοι και οι βόμβες και οι οβίδες που έχουν χρησιμοποιηθεί για να μετατραπεί η χώρα σε μιαν αχανή έκταση ερειπίων, θα μπορούσαν να φυλαχθούν για να χρησιμοποιηθούν εναντίον ενός επερχόμενου αστεροειδούς, που αποτελεί τον πιο επικίνδυνο εχθρό της ανθρωπότητας. Αλλά είπαμε. Οι άνθρωποι φροντίζουν να καταστρέφουν μόνοι τους τον πλανήτη, πριν προλάβουν να το κάνουν οι αστεροειδείς.
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Τα νταηλίκια φέρνουν ψήφους

Δεν αιφνιδίασε ο Ερντογάν με την ανακοίνωση των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Ιουνίου. Έχει ήδη προετοιμάσει επαρκώς το έδαφος για να κερδίσει τις εκλογές. Οι αφόρητες προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, η εισβολή στη Συρία, τα νταηλίκια προς το Ισραήλ και οι αντιπαραθέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν ο καμβάς πάνω στον οποίο ο σουλτάνος ζωγράφισε την εικόνα του, ως Ερντογάν του Πορθητή, που συνεπαίρνει τους τουρκικούς όχλους. Μια εικόνα στην οποία θα προσθέσει και άλλες έντονες πινελιές, τουλάχιστον μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Η επίσπευση των εκλογών έγινε σε μια περίοδο που η τουρκική λίρα κατρακυλά και η τουρκική οικονομία εμφανίζει σημεία κατάρρευσης, οπότε γίνεται καλύτερα αντιληπτός ο λόγος που ο Ταγίπ εφέντης βιάστηκε να προσφύγει στην κάλπη. Η ουσία είναι ότι, με τα σημερινά δεδομένα, η νίκη του θεωρείται σίγουρη, οπότε θα παραμείνει στο Ακ Σαράι μέχρι το 2023. Αλλά όσοι ελπίζουν ότι η εξασφάλιση μιας νέας προεδρίας θα τον κάνει πιο διαλλακτικό και λιγότερο αλαζονικό, θα δουν και πάλι το όχημα της αισιοδοξίας τους να πέφτει στο κενό. Με σύμμαχό του τον αρχιγκρίζο λύκο Μπαχτσελί, ο Ερντογάν εγγυάται ότι μέχρι το 2023 η περιοχή μας θα συνεχίσει να ζει στον εφιάλτη των νεο-οθωμανικών του οραμάτων.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Αποπληρώνουν οι Developers
Σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της τάξης των 669 εκατ. ευρώ, κατέγραψε το 2017 ο τομέας των κατασκευών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ μείωση 521 εκατ. ευρώ καταγράφηκε και στα προβληματικά δάνεια του τομέα ακίνητης περιουσίας. Οι μειώσεις αυτές, οι οποίες είναι μεγαλύτερες σε ποσοστό, έναντι της μείωσης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, αποτελούν αναμφίβολα θετική εξέλιξη και επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της κυπριακής οικονομίας. Δεδομένης της σταθερά ανοδικής τάσης που παρατηρείται στις πωλήσεις και τους πρώτους μήνες του 2018, η μείωση αυτή αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη στο άμεσο μέλλον.
D.

Τα κλεμμένα λεφτά της Άμυνας

* Σε διαφορετική περίπτωση ο δράστης θα βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα και θα εξέτιε πολυετή ποινή φυλάκισης. Στην προκειμένη περίπτωση δράστης είναι το κράτος, οπόταν και θα πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, αφού πρόκειται για την υφαρπαγή χρημάτων των πολιτών που τα καρπούται απροκάλυπτα.

* Το σκάνδαλο που συντελείται με την ανοχή και συνενοχή όλων των κομμάτων εστιάζεται στην εκμετάλλευση των χρημάτων που καταθέτουν οι πολίτες στο ταμείο της Άμυνας, το οποίο στοχεύει στη θωράκιση του τόπου. Δηλαδή οι πολίτες καταθέτουν τα χρήματα για να αγοραστούν όπλα για την άμυνα του τόπου και η Κυβέρνηση τα υφαρπάζει, για να καλύψει τις τρύπες, από άλλες παρασπονδίες.

* Το πλιάτσικο με τα χρήματα της Άμυνας αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των σκανδάλων με την εκμετάλλευση των εισφορών των πολιτών που δίνονται για άλλους σκοπούς, όπως στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εξ ου και οι μειωμένες συντάξεις αλλά και τα προβλήματα με τη βιωσιμότητα του ταμείου.

* Αν όμως για το Τ.Κ.Α. άρχισε δημόσια συζήτηση που στοχεύει στην ενίσχυσή του, για το ταμείο της Άμυνας τηρείται περίεργη σιωπή απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, εκτός από κάποιες μεμονωμένες φωνές που χάνονται στον κυκεώνα της πολιτικής φασαρίας.

* Αξιοπερίεργο είναι ότι και οι εκάστοτε Υπουργοί Οικονομικών υπολογίζουν στα έσοδά τους και τις εισφορές των πολιτών για το ταμείο της άμυνας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια πλαστή εικόνα για τους προϋπολογισμούς του κράτους.

* Αυτονόητο φυσικά είναι ότι οι προϋπολογισμοί του κράτους περί των εσόδων του στηρίζονται σε πλασματικά στοιχεία και αν σε οποιαδήποτε περίπτωση π.χ. η προσφυγή κάποιου πολίτη σε Ευρωπαϊκό δικαστήριο τερματίσει την εν λόγω πρακτική, τότε θα υπάρξει κατάρρευση της οικονομίας και θα συμπαρασύρει το κράτος σε απίστευτες περιπέτειες.
Ξιουρ.