Σημερινή

Κυριακή, 24/02/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Το παράθυρο του Μουσταφά
«Μπορούμε να δούμε το μέλλον της Κύπρου και της περιοχής από το ίδιο παράθυρο;», διερωτήθηκε ο Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει του αυριανού «κοινωνικού δείπνου» με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Δεν διαφωνούμε με τη θέση ότι πρέπει να δουν το μέλλον της Κύπρου από το ίδιο παράθυρο. Ποιο, όμως, είναι αυτό το παράθυρο; Μήπως είναι το παράθυρο ενός από τα κατεχόμενα σπίτια μας; Μπορεί, άραγε, ο Πρόεδρος να σταθεί μαζί με τον Ακιντζί σε ένα τέτοιο παράθυρο και να δουν από κοινού τη θέα, ας πούμε, προς το λιμανάκι της Κερύνειας;

Μήπως, πάλι, είναι ένα παράθυρο του Προεδρικού Μεγάρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο θα ήθελε ο Μουσταφά να σταθεί με τον Πρόεδρο και να κοιτάξουν μαζί το μέλλον της Κύπρου, που θα περιλαμβάνει και την εκ περιτροπής διαμονή Τουρκοκύπριου Προέδρου στον λόφο; Ή μήπως εννοεί ο Μουσταφά ένα παράθυρο στο δικό του «προεδρικό», μπροστά στο οποίο να σταθούν με τον νόμιμο Πρόεδρο και να ατενίσουν μαζί κάποια στρατιωτική περίπολο του Αττίλα να περνάει με βήμα χήνας απ’ έξω, ως υπενθύμιση της τουρκικής θέσης για μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο; Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι, σε περίπτωση επανάληψης των διαπραγματεύσεων, ο κατοχικός ηγέτης έχει στο μυαλό του ένα παράθυρο κάπου στο Κραν Μοντανά, από το οποίο να... εκπαραθυρωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

«Doom… Spiro Spero»!

«Dum Spiro Spero, Ελληνιστί όσο ζω ελπίζω», δήλωσε με αινιγματικό χαμόγελο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις τού Μουσταφά Ακιντζί ενόψει του δείπνου της Δευτέρας. Πώς μπορεί να ερμηνευθεί αυτό; Ότι ο Πρόεδρος ελπίζει πως η τουρκική πλευρά θα αλλάξει στάση, έστω κι αν αυτό ανάγεται στη σφαίρα του απίθανου. Dum Spiro Spero, είπε ο Πρόεδρος. Μήπως, όμως, θα ήταν καλύτερα αυτό το Dum να το γράφουμε ως... Doom, για να περιγράψουμε ακριβέστερα την καταστροφική τύχη που περιμένει την ελπίδα του Προέδρου;

Βεβαίως, για να πούμε την αλήθεια, αυτό το «όσο ζω, ελπίζω» το λένε οι ηγέτες μας εδώ και 44 χρόνια. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη αποδημήσει εις Κύριον, οπότε έχουν πάψει και να ελπίζουν. Τη σκυτάλη της ελπίδας την πήραν οι σημερινοί ηγέτες, στους οποίους ευχόμαστε να ζήσουν και να τα εκατοστήσουν, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, η ελπίδα τους δεν θα εκπληρωθεί και τόσο σύντομα. Dum Spiro Spero. Από τον... Σπύρο μέχρι τον Χριστόφια και από τον Μακάριο μέχρι τον Αναστασιάδη. Όλοι έτρεφαν την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα γινόταν πιο λογική η στάση της τουρκικής πλευράς, αλλά κάθε φορά η ελπίδα εξέπνεε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μην ακούτε πως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Οι Τούρκοι φροντίζουν να την εξοντώνουν πρώτη-πρώτη.
ΜΠΟΞΕΡ

Το μενού θα είναι... Οθωμενού

Στο αυριανό δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί, το μεν μαγειρικό μενού θα το ετοιμάσει η οικοδέσποινα, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, το δε πολιτικό μενού θα προσπαθήσει να το επιβάλει ο Μουσταφά Ακιντζί. Το μενού αυτό θα περιλαμβάνει, ως κύριο πιάτο, τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού, την ισότητα όπως την αντιλαμβάνεται η τουρκική πλευρά και την εκ περιτροπής προεδρία. Ως ορεκτικό, ο Μουσταφά θα απαιτήσει την «αλλαγή νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς», την οποία θέτει σε όλες τις δηλώσεις που κάνει κατά καιρούς. Όπως εύκολα μπορεί να προβλεφθεί, η τουρκική πλευρά στο δείπνο θα φροντίσει να μας υπενθυμίσει ότι η... όρεξή της είναι μονίμως καλή και ότι μπορεί να φάει και να χωνέψει τα πάντα, αρκεί να της δώσουμε την ευκαιρία... να τα φάει.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το μενού του δείπνου που θα παρουσιάσει ο Ακιντζί θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με το μενού που έχει καθορίσει ο Ερντογάν εδώ και χρόνια και βασίζεται στα ευρύτερα σχέδιά του και τις φιλοδοξίες του για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το μενού αυτό είναι γνωστό ως... Οθωμενού. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται τα εξής: Κύπρος ιμάμ μπαϊλντί, νησιά του Αιγαίου ντολμαδάκια, Συρία στα κάρβουνα, Ιράκ κεμπάπ και Κούρδοι ψητοί με πιλάφι. Ε, ζίλικουρτιν! Πόσα να φας, ρε; Δεν θα βρεθεί και κάτι... που να σου σταθεί στον λαιμό;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Καλύτερα tweets, παρά πύραυλοι

Όσο εκτοξεύει μόνον tweets κατά της Συρίας και της Ρωσίας ο Πρόεδρος Τραμπ, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Το πρόβλημα θα εκδηλωθεί από τη στιγμή που θα αρχίσει να ρίχνει πυραύλους. Μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, δεν έχει αρχίσει ακόμα η πυραυλική δράση και ελπίζω ότι δεν θα αρχίσει ποτέ. Αλλά, ποτέ μην πεις ποτέ με τον Τραμπ. Ο οποίος, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε τη μια μέρα: «Ρωσία, ετοιμάσου. Έρχονται ωραίοι, νέοι και έξυπνοι πύραυλοι»! Και την άλλη έγραψε ότι η επίθεση «μπορεί να γίνει πολύ σύντομα ή καθόλου σύντομα»! Τα ανερμάτιστα τιτιβίσματα του πλανητάρχη δείχνουν ένα άτομο ανασφαλές, που μάλλον δεν ξέρει τι του γίνεται και ενεργεί βασικά με το θυμικό του.

Ε, δεν είναι δυνατόν να μιλά ένας Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με τόση ελαφρότητα για «ωραίους, νέους και έξυπνους πυραύλους», που μπορεί να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε νέο μακελειό στην ήδη καθημαγμένη Συρία. Ούτε και ενισχύουν το γόητρο της υπερδύναμης, της οποίας ηγείται, οι αποφάσεις του είδους «σήμερα έτσι, αύριο γιουβέτσι». Η δικαιολογημένη ανησυχία όλων των λογικών ανθρώπων είναι ότι τους «έξυπνους» πυραύλους έχει στη διάθεσή του ένας Πρόεδρος που μπορεί να θεωρηθεί και βλαξ (στον χειρισμό των διεθνών υποθέσεων)...
ΜΠΟΞΕΡ

Η χημική προβοκάτσια του 2013

Με αφορμή την επίθεση με χημικές ουσίες κατά αμάχων στην πόλη Ντούμα της Συρίας, την οποία η Δύση αποδίδει στον Άσαντ, θέλω να σας θυμίσω το εξής. Τον Αύγουστο του 2013 έγινε επίθεση με το θανατηφόρο αέριο σαρίν εναντίον δύο ανταρτοκρατούμενων περιοχών κοντά στη Δαμασκό, κατά τις οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω από χίλιοι άμαχοι. Και η επίθεση εκείνη είχε φορτωθεί στον Άσαντ, όμως αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για προβοκάτσια. Σύμφωνα, μάλιστα, με αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ένα χρόνο αργότερα, πίσω από την προβοκάτσια βρισκόταν η Τουρκία, σύμμαχος των Σύρων αντικυβερνητικών ανταρτών.

Όπως αποκάλυψε ο βραβευμένος με Pulitzer δημοσιογράφος, Seymour Hersh, η κυβέρνηση Eρντογάν, σκηνοθετώντας την επίθεση με χημικά όπλα, ήθελε να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πόλεμο κατά της Συρίας. Ο Ομπάμα δεν μάσησε και τελικά οι Αμερικανοί δεν επιτέθηκαν τότε στη Συρία. Δεν λέμε ότι η Τουρκία βρίσκεται πίσω και από τη νέα επίθεση με χημικά (χωρίς να το αποκλείουμε κιόλας). Φαίνεται, όμως, ότι πρόκειται για νέα προβοκάτσια. Θυμίζουμε, επίσης, ότι οι Αμερικανοί είχαν εξαπολύσει το 2003 την επίθεσή τους κατά του Ιράκ, με τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ. Όταν οι Αμερικανοί σερίφηδες αποφασίσουν να χτυπήσουν, πρώτα πυροβολούν... και μετά ρωτούν.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ιστορίες από τον... Ροζ Οίκο

Το 1997 γυρίστηκε μια αμερικανική μαύρη κωμωδία, πολιτικής σάτιρας, με τον τίτλο Wag the dog. Σύμφωνα με το σενάριο, για να αποπροσανατολίσουν την αμερικανική κοινή γνώμη από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο του Προέδρου των ΗΠΑ, δύο συνεργάτες του πλανητάρχη ζητούν τη βοήθεια ενός παραγωγού του Χόλιγουντ για να σκηνοθετήσει έναν φανταστικό πόλεμο με την Αλβανία. Η ταινία προβλήθηκε ένα μήνα προτού ξεσπάσει το ροζ σκάνδαλο της «ανάρμοστης σχέσης» του Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τη Μόνικα Λεβίνσκι. Γιατί θυμήθηκα την ταινία αυτή; Επειδή υπάρχει και τώρα ένα ροζ σκάνδαλο, με πρωταγωνιστή τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η διάσημη πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς αποκάλυψε την ερωτική της σχέση με τον Τραμπ, τον Ιούλιο του 2006, ενώ αυτός ήταν νυμφευμένος με τη Μελάνια. Η πορνοστάρ ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, ο δικηγόρος του Τραμπ τής πρόσφερε 130.000 δολάρια για να μην προβεί σε αποκαλύψεις. Κάποιοι υποψιασμένοι θεωρούν ότι το ροζ σκάνδαλο που απειλεί τον Τραμπ δεν είναι άσχετο με την επιμονή του να χτυπήσει στη Συρία, για να στρέψει αλλού την προσοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης. Πολύ περισσότερο που υπάρχει και η υπόνοια ότι η επίθεση με χημικά στην Ντούμα ήταν σκηνοθετημένη, ώστε να δικαιολογηθεί η δράση του Τραμπ.
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Δεν εμπλεκόμαστε, αλλά μας εμπλέκουν

«Το μόνο σίγουρο που υπάρχει είναι ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στο τι γίνεται ή το τι θα γίνει στη Συρία», δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης. Εντάξει, κύριε Νίκο μου. Η Κύπρος δεν εμπλέκεται μεν, αλλά τις συνέπειες μιας πολεμικής σύρραξης στην περιοχή θα τις πληρώσει ακριβά. Κυρίως στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Να προσευχόμαστε, λοιπόν, να φωτίσει ο Θεός τον πλανητάρχη να μην... πλανηθεί και να ξεκινήσει κανέναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ή έστω μίνι Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή μας.

Διότι, ναι μεν είμαστε μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά ας μην ξεχνούμε ότι ένας τυφώνας ξεριζώνει ακόμα και τα πιο σταθερά δέντρα στο πέρασμά του. Ναι, τυπικά η Κύπρος δεν εμπλέκεται στα γεγονότα της Συρίας. Μπορεί, όμως, να την εμπλέξουν. Αν, για παράδειγμα, κάποια επίθεση της βρετανικής RAF από το Ακρωτήρι πλήξει κατά λάθος κανέναν ρωσικό στόχο (από τους πολλούς που υπάρχουν) στη Συρία, σάστα τζι εγείρασιν. Διότι, έστω και έμμεσα, θα έχουμε εμπλακεί σε μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της έντασης και οι Ρώσοι δεν θα μας πουν και «σπασίμπα» γι’ αυτήν την εξέλιξη. Το μόνο που μπορούμε, ως Κύπρος, να κάνουμε, είναι να απευθύνουμε μέσω... Twitter προς τον Τραμπ το παλιό εκείνο φιλειρηνικό σύνθημα: Make love (to Melania), not war!
ΜΠΟΞΕΡ

Για τα σκουπίδια

Η πολιτική του Κράτους όσον αφορά τα σκουπίδια, είναι... για τα σκουπίδια. Μόνον εκεί της αξίζει να βρίσκεται. Στην ουσία, κανένας δεν ξέρει ποια είναι η πολιτική μας στο θέμα των σκουπιδιών. Περιφέρεται μεταξύ του Κοτσιάτη και των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και χάνεται κάτω από τόνους σκουπιδιών. Από το 2003, που σχεδιάστηκε η πρώτη Στρατηγική Διαχείρισης Αποβλήτων μέχρι σήμερα, που αντιμετωπίζουμε εξοντωτικό πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση χαώδης, αφού δεν λαμβάνονταν οι κατάλληλες αποφάσεις όταν έπρεπε, ή και, όταν λαμβάνονταν, δεν εφαρμόζονταν.

Μια σειρά από λάθη, κακές εκτιμήσεις, κακούς χειρισμούς και σκάνδαλα με μίζες οδήγησαν στα σημερινά δρώμενα, όταν χρειάστηκε μέχρι και η παρέμβαση του Προέδρου του Κράτους, για να βρεθεί λύση στο φλέγον σκουπιδοζήτημα. Υπό την απειλή ενός προστίμου 60.000.000 ευρώ από την Ε.Ε., λήφθηκαν (όπως γίνεται συνήθως στην μπανανία μας) αποφάσεις άρον-άρον, ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση με την Helector για τη μεταφορά των σκουπιδιών της Λευκωσίας στο εργοστάσιο της Κόσιης. Δεν ξέρω αν θα βρεθεί τέτοια λύση, που να είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Ελπίζω μόνο να μην έρθει τελικά η βαριά καμπάνα από την Ε.Ε. και να φορτωθεί κι αυτή στους φορολογουμένους, πολλοί από τους οποίους μέχρι πρόσφατα έψαχναν... στα σκουπίδια για να βρούνε κάτι να φάνε!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Συρτάκια και ζεϊμπέκικα δεν είναι αρκετά

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν στην Τουρκία και ιδιαίτερα στο κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή φεστιβάλ που διοργάνωσε το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στην Κωνσταντινούπολη, και στο οποίο Τούρκοι, ντυμένοι στα γαλανόλευκα, χόρεψαν συρτάκι, ακούγοντας την Άννα Βίσση να ερμηνεύει το «Αγάπη είναι». Εξοργίστηκαν κάποιοι στο κόμμα του Ερντογάν και επέκριναν τους οπαδούς της αντιπολίτευσης, επειδή «φόρεσαν τα χρώματα της ελληνικής σημαίας…

Από τη μια λένε πως μας πήραν οι Έλληνες 18 νησιά και από την άλλη χορεύουν συρτάκι με ελληνικά χρώματα, την ώρα που επικρατεί ένταση», σχολίασαν. Πραγματικά απίστευτη εικόνα, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιθετική και προκλητική στάση του σουλτάνου έναντι της Ελλάδας. Προφανώς αυτοί που χόρεψαν συρτάκι δεν συμμερίζονται τις πολεμοχαρείς ενέργειες του ανισόρροπου Προέδρου τους. Δυστυχώς, όμως, τα συρτάκια δεν είναι αρκετά για να λύουν προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως το περιβόητο ζεϊμπέκικο που είχε χορέψει το 2001 ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου μπροστά στον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Από τότε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ακόμα κι αν πάει ο Τσίπρας στην Άγκυρα για να χορέψει ένα νέο ζεϊμπέκικο συμφιλίωσης, ο Ερντογάν θα απαιτήσει από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να του χορέψει... τσιφτετέλι τούρκικο, νινανάι γιάβρουμ.
ZORBA THE GREEK

Το επιχειρηματικό δελτίο από την Αρχιεπισκοπή και Τσιπριδίζοντες - Βαρουφακίζοντες

• Το κήρυγμα της Εκκλησίας της Κύπρου, πλέον, παίρνει άλλη μορφή και προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα . Θα αποτελεί μέρος της επανεκκίνησης της οικονομίας και το χριστεπώνυμο ποίμνιο θα ενημερώνεται για τις νέες επενδύσεις και δραστηριότητές της. Θα ακούει για επενδύσεις εκατομμυρίων, για πύργους, τεχνητά νησιά, Ούγγρους επιχειρηματίες και όλα τα συναφή.

• Φυσικά και οι μπίζνες θα καταγράφονται από τον Αρχιεπίσκοπό μας, ο οποίος αποδεικνύεται δεινός επιχειρηματίας που θέλει να προαγάγει δημόσια τις επιχειρήσεις του. Προφανώς έχει και την έφεση στις δημόσιες εμφανίσεις, λόγω και της επιχειρηματικής δράσης του ως ιδιοκτήτης ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, οπόταν ο καναλάρχης ξυπνά μέσα του κάθε Κυριακή πρωί μόλις αντικρίσει τις κάμερες.

• Όσον αφορά τη δράση των Αγίων και όλα τα συναφή, τα έχετε ακούσει αρκετές φορές, οπόταν καλά είναι να έχετε επίγνωση και περί οικονομικών. Θα πρέπει οι χριστιανοί της Κύπρου να μάθετε και περί επιχειρηματικών επενδύσεων και όλα τα παρεμφερή. Τα υπόλοιπα διαβάστε τα από τους Βίους των Αγίων.

• Οι φανφάρες και οι μεγαλοστομίες οδήγησαν την Ελλάδα σε αδιέξοδο και στην υποχρέωσή της να λάβει σκληρά μέτρα, άκρως απαραίτητα. Τελικά, αντί το μνημόνιο, ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ και η Κυβέρνησή του έσκισαν το εσώρουχό τους και κυρίως την Ελλάδα. Βεβαίως και μας απασχολεί τι θα γίνει στη μητέρα Πατρίδα, γιατί, όπως και να έρθουν τα πράγματα, όσο κι αν μας πονάει η Ελλάδα, εμείς οι Κύπριοι, ανεξάρτητα από ιδεολογική ή κομματική τοποθέτηση, την αγαπάμε, ενίοτε και παθολογικά. Έστω κι αν τις πλείστες φορές μάς πληγώνουν οι εκάστοτε ηγέτες της και μας εγκαταλείπουν στην μοίρα μας, εμείς δεν παύουμε να αγαπάμε το ελληνικό πνεύμα.

• Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε και στα καθ’ ημάς τι συνέβη από τους μαϊμουδίζοντες και πιθηκίζοντες πολιτικούς του Κυπριστάν, που έσπευσαν, αλαλάζοντες και ομόθυμοι, να το παίξουν Τσίπρας και Βαρουφάκης. Μην ξεχνάτε τη γελοιότητα του πολιτικού σκηνικού όπως διαμορφώθηκε τις μέρες που επισκέφθηκε ο Τσίπρας τη χώρα μας. Μέχρι και τις ενδυματολογικές του προσεγγίσεις έτρεχαν να αντιγράψουν και να εισαγάγουν, αν ήταν δυνατό, και τη δική του φρασεολογία.

• Όσο δε για τον Βαρουφάκη, τον ανήγαγαν σε μέγα οικονομολόγο, πρότυπο πολιτικού και αρκετοί υπέστησαν και πολλαπλούς οργασμούς εκστασιαζόμενοι από το λάιφ-στάιλ του διαφανοκέφαλου τύπου, που όντας πλούσιος και παντρεμένος με γυναίκα εκατομμυριούχο το έπαιζε άνετος και κουλ, για να χρησιμοποιήσουμε μιαν ατάκα του συρμού.
Ξιουρ

Απίστευτο, αλλά Κυπριστανικό

• Η οικοκυρά πεινάει, φωνάζουν οι Συναγερμικοί. Όχι, ρε παιδιά. Απλώς, άρχισε τη δίαιτα από τον καιρό που ανήλθατε στην εξουσία και συνεχίζει ν’ ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα.

• Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για παροχές, φωνάζει ο Υπουργός Οικονομικών. Μα πότε δώσατε παροχές και δεν το πήραμε πρέφα;

• Τα βρίσκουμε με τους Άγγλους, λένε οι παρασυρμένοι ενθουσιώδεις πολιτικοί μας. Βέβαια και ο γητευτής των πυθώνων τα βρίσκει με το ερπετό, αλλά κάποια στιγμή μπορεί αυτό να τον δαγκώσει…

• Ο Αναστασιάδης δέχθηκε το δείπνο με Ακιντζί για να νιώσει καλύτερα, λόγω της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Γιατί είναι ψυχολόγος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Και όχι μόνο. Άμα λάχει, γίνεται και συμφεροντολόγος.

• Πάντως, ο Μάρκος Κυπριανού με τις κοτούλες του ΔΗΚΟ τα πάει καλά. Δεν είδατε πώς καθοδηγεί τους συναγωνιστές του να εμβολιάζονται για να προστατευθούν από τη διάσπαση;

• Ήρθε από το Συμβούλιο της Ευρώπης κάποιος κύριος για να εξετάσει αν τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ελεύθερες περιοχές. Άντε, ρε, πήγαινε στην πατρίδα σου. Την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Τούρκους δεν την βλέπετε; Αόμματοι, ε, αόμματοι!

• Οι Κύπριοι καταφεύγουν εύκολα στα δικαστήρια. Δηλαδή είναι λαός φιλόδικος, όπως λέμε φιλόζωος…

• Όταν ο Αναστασιάδης μάς λέει να δώσουμε μάχες γι’ αυτά που έρχονται και όχι γι’ αυτά που έφυγαν, προφανώς θέλει να ξεχάσουμε το κούρεμα για να το φέρει… μεταλλαγμένο.

• Και, απ’ ό,τι μας λένε, όπου να ’ναι ξανάρχεται και σχέδιο λύσης τύπου Ανάν. Μα δεν το θάψαμε καλά και βρικολάκιασε;

• Φοβερό! Ακούγοντας τους μαθητές να μιλάνε στην τηλεόραση, απορείς για τη χώρα που ζούμε, αλλά και τη γλώσσα που μιλούμε. Μα, αυτά δεν είναι Ελληνικά, αλλά φοινικοκυπριακά. Φράσεις όπως «εκλώσαμεν τζιαι ττουμπάραμεν» ανήκουν, φαντάζομαι, στη νέα γραμματική που προωθεί το νέο σύστημα παιδείας του Χαμπιαούρη μας.

• Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι τ’ αρνιά θα επιστρέψουν στο μαντρί και τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα χάσουν ξανά ψήφους σε εκλογικές αναμετρήσεις. Τότε, ας κολλήσουν και από την γρίπη των… κτηνών (μετάλλαξη του ιού των πτηνών).
Ξιουρ