Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

| Εκτύπωση | 08 Απρίλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Σατιρικές κροτίδες
*Έμαθα ότι ο Χάρης Γεωργιάδης, την ημέρα της Ανάστασης, είναι αποφασισμένος, σε όσους του ευχηθούν «Χριστός Ανέστη», να απαντά με μεγάλο ενθουσιασμό και αισιοδοξία:
- Συνεργατισμός Ανέστη!

*Πάσχα το τερπνόν, αλλήλους περιπτυξώμεθα! Οι ιεράρχες μας το εφαρμόζουν αυτό με τη μεγαλύτερη δυνατή ευλάβεια. Τις τελευταίες ημέρες περιπτύσσονται αλλήλους με τόσο πάθος, ώστε κινδυνεύουν να... αλληλοπνιγούν.

*Κάποιοι πολιτικοί μας θα συναντηθούν αύριο σε κάποιες πασχαλινές εκδηλώσεις, θα ανταλλάξουν το φιλί της αγάπης και θα τσουγκρίσουν αβγά. Και στη συνέχεια θα τσουγκρίσουν και... τα κεφάλια τους.

*Οι απαιτήσεις των Τούρκων σχετικά με το φυσικό μας αέριο θυμίζουν την εξής περίπτωση: Είναι σαν να φτιάχνεις ένα ωραίο κοκορέτσι, ύστερα από αρκετό κόπο και δεξιοτεχνία, να κάθεσαι να το σιγοψήνεις για να γίνει όσο πιο νόστιμο γίνεται, και μόλις τελειώσεις να έρχεται ο γείτονας και να παίρνει το μισό (αν δεν επιχειρήσει να το πάρει και ολόκληρο).

*Από κύκλους της ηγεσίας του ΔΗΚΟ διαψεύσθηκε πληροφορία ότι το βράδυ της Ανάστασης θα ανάψουν μεγάλη λαμπρατζιά έξω από το οίκημα του κόμματος και αντί του Ιούδα θα κάψουν ομοίωμα... του Καρογιάν. Ο Νικόλας πιστεύει ότι με τη δημιουργία κόμματος, ο Καρογιάν θα... καεί μόνος του.

*Άντε καλό Πάσχα! Και μια συμβουλή: Μην το ρίξετε στο υπερβολικό φαΐ, για να μπορέσετε να γιορτάσετε και το... επόμενο Πάσχα!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος Συνεργατισμός

Ως έκτακτο... πασχαλινό δώρο προς τους δεκάδες χιλιάδες καταθέτες του Συνεργατισμού θεωρεί η κυβέρνηση την κίνησή της να προβεί σε κατάθεση 2,5 δισ. ευρώ στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ώστε να διασφαλιστούν οι καταθέτες από κάθε θεωρητικό κίνδυνο και να ηρεμήσουν επιτέλους... τρώγοντας φλαούνα χωρίς άγχος. Διασφαλίζεται επίσης η συνέχιση της διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτή μέχρι το τέλος Απριλίου. Σωστή η κυβερνητική παρέμβαση, αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, αφού και πριν από τις προεδρικές εκλογές κυκλοφορούσαν ψίθυροι και φήμες, που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες εκροές και αβεβαιότητα που μόνο ζημιά επέφεραν στον Συνεργατισμό.

Με τις κυβερνητικές αποφάσεις, αποκολλάται και ο «καλός» Συνεργατισμός από το «κακό» του κομμάτι. Το «καλό» προφανώς θα το πάρει ο επενδυτής και το «κακό» μάλλον θα μείνει στο Κράτος, χωρίς όμως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο ιδιώτης επενδυτής να αναλάβει το «κακό». Σημασία έχει να γίνουν... καλές επιλογές. Διότι, σε τελευταία ανάλυση, ακόμα και ο «κακός» Συνεργατισμός είναι μια «καλή» επιλογή. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Με πιθανότερο σενάριο το... «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος». Δηλαδή ο «καλός» Συνεργατισμός, ο «κακός» Συνεργατισμός και ο «άσχημος» εαυτός του Συνεργατισμού, που ανήκει μεν στο παρελθόν, με τα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει καταλυτικά τον «κακό» και τον «καλό».
ΜΠΟΞΕΡ

Ο Μουσταφά έχει ατζέντα

Χωρίς ατζέντα θα είναι, όπως μας είπαν, το δείπνο της 16ης Απριλίου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί. Θα ήταν πιο σωστό να λέγαμε χωρίς ατζέντα από δικής μας πλευράς, διότι από πλευράς του κατοχικού ηγέτη υπάρχει σαφέστατη ατζέντα. Όλα όσα διαλαλεί δημοσίως εδώ και καιρό ο Μουσταφά γύρω από το φυσικό αέριο και τη συνδιαχείρισή του, θα είναι το πρώτο θέμα της ατζέντας. Εκεί θα ρίξει όλο το βάρος από την αρχή, πριν καν μπούνε στα... ορεκτικά του δείπνου. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτές τις αξιώσεις και να τις καταρρίψει τεκμηριωμένα, χωρίς την ίδια ώρα να χρεωθεί την αποτυχία του δείπνου.

Θα τον έβλεπα, μάλιστα, να λέει με αφοπλιστικό χιούμορ στον συνδαιτυμόνα του: «Ρε Μουσταφά, τες θέσεις σου δεν μπορώ με τίποτε να τες φάω, γιατί εν πολλά σκληρές, σε αντίθεση με τα... παγιδάκια της κυρίας Σπέχαρ, που εν μαλακά τζιαι ζουμερά»! Με αυτόν τον τρόπο θα απορρίψει έμμεσα τις παράλογες απαιτήσεις του κατοχικού ηγέτη, χωρίς όμως να του καταλογιστεί σκληρή και αρνητική ρητορική. Είναι βέβαιο ότι ο Ακιντζί δεν θα συμμεριστεί την αντίδραση του Προέδρου, αλλά από την άλλη τι θα κάνει; Θα τον κατηγορήσει ότι υπονόμευσε τη συνάντηση με... χιούμορ;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το γκολ που μπαίνει στις καθυστερήσεις...

«Η περίοδος που διανύουμε είναι κομβικής σημασίας και παίζουμε κυριολεκτικά στις καθυστερήσεις», δήλωσε ο διαπραγματευτής μας Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενόψει του δείπνου Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 16 Απριλίου. Το ότι παίζουμε στις καθυστερήσεις είναι και το πιο επικίνδυνο, θα έλεγα, μιλώντας κι εγώ με ποδοσφαιρική ορολογία. Διότι έτσι και φας τέρμα στις καθυστερήσεις, είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσεις να ισοφαρίσεις. Πόσω μάλλον να νικήσεις κιόλας. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει πέρα από τη διαπίστωση ότι παίζουμε στις καθυστερήσεις. Η αντίπαλη ομάδα παίζει σαφώς... unfair play, αλλά οι διαιτητές δεν της έχουν δείξει ούτε καν κίτρινη κάρτα.

Με σκληρά φάουλ και επιθετικό στυλ, έχει μεταφέρει το παιχνίδι στο δικό μας μισό γήπεδο. Επίσης ο αρχηγός της αντίπαλης ομάδας έχει προβάλει την απαίτηση η μπάλα που κυλάει στο γήπεδο να είναι φουσκωμένη με... φυσικό αέριο, για να στείλει το δικό του μήνυμα. Κι έχει και το θράσος να μας καταγγέλλει στη διεθνή κερκίδα που παρακολουθεί το ματς, ότι... δεν καθόμαστε να τις φάμε. Το πρόβλημα είναι ότι κι εμείς μέχρι τώρα στο γήπεδο κάνουμε πως δεν αισθανόμαστε τις γαουροκλοτσιές που δεχόμαστε και δείχνουμε ψύχραιμοι και συνετοί, χωρίς να απαντάμε στις προκλήσεις της άλλης ομάδας. Ε, μα και η πολλή ψυχραιμία μπορεί να θεωρηθεί ως προκάλυμμα για να κρύψουμε την αδυναμία μας.
ΜΠΟΞΕΡ

Όλοι απαντούν, ο δικός μας όχι

Πληρωμένες απαντήσεις παίρνει τις τελευταίες μέρες από παντού ο Ερντογάν. Με σκληρότερη εκείνην του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε: «Αυτός που κατέχει τη Βόρεια Κύπρο και την κουρδική ζώνη και σφαγιάζει αμάχους στο Αφρίν, δεν μπορεί να μας κάνει κήρυγμα για αξίες και ηθική». Αποστομωτική απάντηση στον Τούρκο δικτάτορα έδωσε και ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει Πρωθυπουργό και όχι σουλτάνο. Έξω φρενών έκανε ο Ερντογάν και τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Κοσόβου με αφορμή την υπόθεση της απαγωγής έξι Τούρκων γκιουλενιστών από το Κόσοβο. «Δεν είμαστε υποτελείς κανενός», διαμήνυσε στον σαλεμένο Τούρκο ο Κοσοβάρος αξιωματούχος.

Ωστόσο την τακτική των πληρωμένων απαντήσεων δεν φαίνεται να ακολουθεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει ισχυρισμούς του Ακιντζί ότι το 2015, σε ιδιαίτερη συνομιλία τους, διαβεβαίωσε ότι έδιωξε τότε το γεωτρύπανο για χάρη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Δεν απάντησα και δεν απαντώ σε όσα εκστομεί ο κ. Ακιντζί». Α, όχι κύριε Πρόεδρε. Ειδικά σ’ αυτό που είπε για τις γεωτρήσεις, οφείλατε να του απαντήσετε. Για να απαντήσετε και στα δικά μας ερωτήματα που εγείρονται στο θέμα αυτό. Αλλά και γενικότερα πρέπει να του δίνετε τις απαντήσεις που πρέπει. Για να μην νομίζει κιόλας ότι επειδή δεν του απαντάτε, αποδέχεστε σιωπηλά όσα εκστομεί.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

«Ε! Νετανιάχου»!

Δεν είναι μόνο αυτά που λέει ο Ερντογάν. Είναι και ο τρόπος που τα λέει. Και το μίσος που εκπέμπει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ωμή επίθεσή του στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, με αφορμή τις ταραχές στη Γάζα. Είπε ο σουλτάνος σε ομιλία του στα Άδανα: «Ε! Νετανιάχου! Είσαι ένας κατακτητής! Και ως κατακτητής βρίσκεσαι σε αυτά τα εδάφη. Ταυτόχρονα, είσαι και τρομοκράτης! Αυτά που κάνεις στους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους θα γραφτούν στην Ιστορία και δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ. Εμείς δεν είμαστε ένοχοι για καμιά κατοχή. Δεν χρειάζεται να πω στον κόσμο πόσο απάνθρωπος είναι ο ισραηλινός στρατός. Μπορούμε να καταλάβουμε τι κάνει αυτό το κράτος- τρομοκράτης, κοιτάζοντας την κατάσταση στη Γάζα και την Ιερουσαλήμ.»

Λόγια πρωτοφανή από ηγέτη μιας χώρας προς ηγέτη άλλης χώρας. Το πιο ωραίο σημείο είναι αυτό στο οποίο ανέφερε ότι «εμείς δεν είμαστε ένοχοι για καμιά κατοχή». Ο Νετανιάχου φρόντισε να του υπενθυμίσει ότι η Τουρκία είναι ένοχη για την κατοχή της βόρειας Κύπρου. Το Ισραήλ πρέπει να έχει πλέον πεισθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας για την εχθρότητα αλλά και την αναξιοπιστία της Τουρκίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι φυσικοί σύμμαχοι του ισραηλινού κράτους. Στην επικείμενη τριμερή σύνοδο στη Λευκωσία ας σφυρηλατήσουν όσο μπορούν περισσότερο αυτή τη συνεργασία. Είναι η καλύτερη απάντηση σ’ αυτόν που φωνάζει περιφρονητικά «Ε! Νετανιάχου, Ε! Τσίπρα, Ε! Αναστασιάδη».
ΜΠΟΞΕΡ

Ο θεμέλιος λίθος του εφιάλτη

Στην παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν κατατέθηκε τη Μεγάλη Τρίτη ο θεμέλιος λίθος του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου, στα παράλια της νότιας Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο. Ο σταθμός θα κατασκευαστεί από τους Ρώσους με δαπάνη 20 δισ. δολαρίων και αναμένεται να καλύψει το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ενέργεια. Στόχος είναι ο πρώτος αντιδραστήρας να λειτουργήσει το 2023, στα εκατόν χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους. Με την τελετή του θεμέλιου λίθου η Τουρκία θα γίνει πυρηνική δύναμη για να φτάσει τον στόχο μιας «Μεγάλης και δυνατής Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλμπαϊράκ.

Για μας εδώ, πρόκειται για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου ενός «μεγάλου και δυνατού» εφιάλτη, αφού ο πυρηνικός σταθμός κατασκευάζεται στην πίσω αυλή μας, σε μια σεισμογενή περιοχή. Σοβαρό ατύχημα στο Άκιουγιου, αντίστοιχο αυτού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, θα απαιτούσε ίσως και εκκένωση της Κύπρου, καθότι βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας, έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Κώστας Ν. Παπανικόλας, πυρηνικός φυσικός. Εκκένωση της Κύπρου; Και πού να πάμε; Και πώς θα πάμε εκεί που θα πάμε, αν προλάβουμε να πάμε; Μήπως θα στείλει τον ρωσικό στόλο ο Πούτιν, να μας μαζέψει για να μας πάρει στα βάθη της Ρωσίας, όπου θα ιδρύσουμε κάποια «Νέα Ιουστινιανή»;
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Όταν τραυματίστηκε ο... Χάρος

«Τραυματίστηκε ο Χάρος», έλεγε η είδηση στις διάφορες ιστοσελίδες. Και σκέφτηκα αμέσως ότι αυτή είναι μια καλή είδηση, αφού ίσως και να μας κάνει... αθάνατους, αν ο Χάρος τα τινάξει κιόλας. Τελικά διαπίστωσα ότι ο Χάρος περί του οποίου γινόταν λόγος ήταν κάποιος... Σώζων Παλαίστρος Χάρος, ο οποίος συμμετέχει με τους «Διάσημους» στο φετινό Survivor και τραυματίστηκε ενώ αγωνιζόταν με κάποιον αντίπαλο από τους «Μαχητές». Τα... πάθη των παικτών του Survivor ενδιαφέρουν προφανώς πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι, ας πούμε, τα πάθη των πολιτικών, στα οποία όλο και λιγότεροι άνθρωποι δίνουν σημασία. Γι’ αυτούς έχει μεγαλύτερη σημασία να μάθουν γιατί είχε σήμερα ξαφνικά πονόδοντο η τάδε τηλεπαρουσιάστρια.

Και τι είπε η τάδε τηλεπερσόνα όταν έμαθε ότι την κατηγόρησε κάποια άλλη τηλεπερσόνα. Δεν λέω, έχουν και τα «ελαφρά» θέματα τη θέση τους, αλλά έλεος πια. Ζούμε σε μια μικρή χώρα και νομίζουμε ότι είμαστε τίγκα στους τηλεαστέρες και τις διασημότητες. Και καταλήξαμε να βλέπουμε στα πάνελ κάποιων εκπομπών να συζητούν με κάθε σοβαρότητα για το αν ήταν ή όχι, ας πούμε, κιτς το ντύσιμο κάποιας ιθαγενούς «σελέμπριτι» και να επιχειρηματολογούν και να ανταλλάσσουν και διαξιφισμούς. Την ώρα που ο κόσμος γύρω καίγεται και τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα μάς χτυπούν με απελπισία την πόρτα, ζητώντας βοήθεια και λύσεις.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Χειροκροτώντας τον αντίπαλο!

Η αποθέωση του πραγματικού αθλητικού πνεύματος, της ευγενούς άμιλλας και της πολιτισμένης συμπεριφοράς ήταν αυτό που συνέβη στον αγώνα δυο μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, της Γιουβέντους και της Ρεάλ, για το Τσάμπιονς Λιγκ, την περασμένη Τρίτη. Ήταν το 62ο λεπτό του αγώνα, όταν ο φοβερός Κριστιάνο Ρονάλντο σημείωσε ένα εκπληκτικό σε ομορφιά τέρμα, με ανάποδο ψαλιδάκι, ένα από τα καλύτερα που έχουμε παρακολουθήσει ποτέ. Και τότε είδαμε χιλιάδες οπαδούς της γηπεδούχου Γιουβέντους να σηκώνονται όρθιοι και να χειροκροτούν. Να χειροκροτούν τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή, έστω και εάν το τέρμα που πέτυχε πλήγωσε βαθιά τη δική τους ομάδα! Και τον ίδιο τον Ρονάλντο να ανταποδίδει το χειροκρότημα και να κάνει υπόκλιση στους φιλάθλους της Γιουβέντους. Ένα θέαμα αξέχαστο. Το μεγαλείο τού «ευ αγωνίζεσθαι» και του «ευ συμπεριφέρεσθαι».

Μακριά από βρισιές και προπηλακισμούς προς τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή, μακριά από ενέργειες που αμαυρώνουν το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο. Με σεβασμό και αναγνώριση της αξίας του άλλου. Οι εικόνες που είδαμε ας χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για όλους τους φιλάθλους. Ιδιαίτερα σ’ εμάς εδώ, όπου η συμπεριφορά πολλών οπαδών χαρακτηρίζεται από απύθμενο μίσος για τους οπαδούς των άλλων ομάδων και στις εξέδρες επικρατεί πολεμική ατμόσφαιρα. Ή και στην Ελλάδα, όπου παράγοντες ομάδων εμφανίζονται στο γήπεδο με πιστόλια...
Ο ΦΟΥΡΠΟΣ

Οι ταλαιπωρημένοι εκπαιδευτικοί

*Η κοινωνική κατρακύλα του Κυπριστάν είχε φυσικό επακόλουθο και την οικονομική καταστροφή, αφού τα αναχώματα που θα τη σταματούσαν (κατρακύλα) διαβρώθηκαν επικίνδυνα. Το κυριότερο εκ των αναχωμάτων ήταν η παιδεία μας η οποία πανθομολογουμένως τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο βάραθρο με ευθύνη πρώτιστα των ανίκανων πολιτικών αλλά και με τεράστια συνεισφορά και των εκπαιδευτικών.

*Κι όμως ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε στο βάραθρο και περιμένουμε από τους εκπαιδευτικούς μας να φωτίσουν τον δρόμο, αυτοί έχουν ως μοναδική τους έγνοια τα συνδικαλιστικά τους θέματα και την προσωπική τους προβολή. Για να τους το πούμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται. Ξεφύγατε κύριοι εκπαιδευτικοί. Χάσατε τον προσανατολισμό σας και τον δρόμο σας. Εγερθείτε προτού είναι αργά γιατί η κοινωνία πλέον δεν αντέχει καμώματα και συνδικαλιστικές μανούβρες.

*Έβγαλαν ανακοίνωση για να δικαιολογήσουν την πρόθεσή τους να αντιταχθούν στον νόμο περί τετραμήνων -ο οποίος ψηφίστηκε και με δική τους συναίνεση- και σ’ αυτήν έγραψαν ότι οι ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΙ εκπαιδευτικοί περιμένουν πολλά από το Υπουργείο Παιδείας. Ε, φτάνει το κλάμα. Δεν θα πούμε για τα ευεργετήματα που απολαμβάνετε σε τέτοιες εποχές, αλλά κοιτάξετε γύρω σας τον κόσμο που είναι άνεργος, που ταλαιπωρείται πραγματικά και γίνετε πιο προσεκτικοί.

*Επιτέλους κι εσείς Υπουργέ της Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη. Δείξετε και λίγη πυγμή. Ξεδιπλώστε από το ντουλάπι σας… τη σημαία της επανάστασης και αντιδράστε. Μην ανέχεστε άλλο τη συνδικαλιστική ασυδοσία. Βγείτε στην κοινωνία και πέστε δυνατά ότι η ΟΕΛΜΕΚ παρασέρνει τους καθηγητές σε επικίνδυνες ατραπούς. Αλλά και οι καθηγητές ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μεταφέρουν στην ΟΕΛΜΕΚ την απαρέσκειά τους. Φτάνει να φοβούνται μπας και τους δακτυλο-δείξουν οι ισχυρές συντεχνίες. Τα ίδια ανέχονταν και σε άλλες υπηρεσίες και την έπαθαν…

*Προσέξτε πρόοδο που έχουμε ως κράτος. Στις αρχές του αιώνα είχαμε σιδηρόδρομο και τώρα ούτε λεωφορεία για τις συγκοινωνίες. Μιλάμε ότι την οπισθοδρόμηση την κάναμε να φαίνεται πρόοδος.

*Δυο κράτη ζήτησε ο Ερντογάν και ξαφνιάστηκαν οι πολιτικοί μας. Ναι, τόσο καιρό πίστευαν ότι πέραν της Κερύνειας θα μας δώσει και τη Σμύρνη.

*Και έχουμε και τον σφικτό εναγκαλισμό των Αμερικάνων που τείνει να μετατραπεί σε πνίξιμο. Από την άλλη προβληματιζόμαστε αν τα συμφέροντα της Τουρκίας συμπίπτουν με τη λύση.

*Όλα αυτά φυσικά για το αέριο. Ποιος θα το πάρει, πώς θα το μεταχειριστεί και με ποιο τρόπο θα το διανέμει. Το Κυπριακό μοιάζει με το τερματικό υγροποίησης του φυσικού αερίου. Χρειάζεται να υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα για αν αξιοποιηθούν. Ο καθένας όπως θέλει ερμηνεύει την αναγκαιότητα ύπαρξής του.
Ξιουρ.