Σημερινή

Σάββατο, 23/02/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 25 Μάρτιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Η κουφή και η τρύπα της
Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στη «Σημερινή», ο θαρραλέος Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ προέβη και σε μιαν αποκάλυψη. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Κάποιοι από το περιβάλλον του Αναστασιάδη μού είχαν πει: Εσείς κάνετε λάθος, Σενέρ, δεν μπορεί να τσακώνεστε και να καβγαδίζετε με την Τουρκία με αυτόν τον τρόπο. Εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα του σιγά-σιγά, με τρόπο». Δηλαδή, πώς θα γίνει αυτό; Μήπως ο Νίκαρος είναι και... μάγος φιδιών; Μα, τέτοια ψευδαίσθηση, λοιπόν; Να πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν με τα καλοπιάσματα και τα κολπάκια, να καταφέρουμε να βγάλουμε το τουρκικό φίδι από την τρύπα του;

Πρώτα-πρώτα, έχουμε να κάνουμε με... κουφήν τριτζέφαλην, η οποία δεν μπαίνει σε καμιά τρύπα. Σεργιανίζει εκεί έξω και επιτίθεται δαγκώνοντας τους πάντες. Αλλά ποτέ δεν βλέπαμε την... κωλοσυρμαθκιάν της. Κάποιοι από μας, μάλιστα, θεωρούσαν τον Ερντογάν προοδευτικό και δημοκράτη, διαλαλώντας... «δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας, είναι το... φιδάκι ο Διαμαντής»! Μέχρι που το «φιδάκι» αποδείχθηκε βόας συσφιγκτήρας, που τώρα μας απειλεί με θανάσιμο εναγκαλισμό. Αλλά εμείς επιμένουμε ότι μπορούμε «να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα του σιγά-σιγά». Όσο για τη στάση του Ακιντζί και της ψευδοκυβέρνησης, που ταυτίζεται πλήρως με την πολιτική της Τουρκίας, ένα έχουμε να πούμε: Η κουφή κουφούθκια κάμνει...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ζητείται νέος... Κολοκοτρώνης

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 μάς βρίσκει πάλι σε φάση έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας και με μιαν ατμόσφαιρα που μας θυμίζει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τότε που είχαν τον Ελληνισμό κάτω από το γιαταγάνι τους. Απλώς εμείς έχουμε αλλάξει άρδην σε σχέση με τους αγωνιστές του Εικοσιένα, που δεν λογάριασαν την υπεροπλία του κατακτητή και πολέμησαν με φοβερή αυταπάρνηση για την ελευθερία ή τον θάνατο. Η φετινή επέτειος συμπίπτει με μια περίοδο που ο νεοοθωμανός σουλτάνος προβαίνει σε αφόρητες προκλήσεις προς τους Έλληνες, τους οποίους ειρωνεύεται κιόλας, λέγοντάς τους ότι μόλις τη γλιτώσανε και δεν γίνανε παστά ψάρια στον Σαγγάριο.

Απειλεί επίσης να αρχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού παρεμπόδισε ήδη τη γεώτρηση της ΕΝΙ στο οικόπεδο 3, χωρίς να βρεθεί κανένας νέος... Κανάρης να του πυρπολήσει τα πολεμικά του σκάφη. Την ίδια ώρα, μεθυσμένος από την κατάκτηση της κουρδικής Αφρίν στη Συρία, ο Ερντογάν απειλεί να συνεχίσει τις επιθέσεις του και σε άλλες περιοχές στο συριακό έδαφος, αλλά και στο Ιράκ. Ο νέος Κιουταχής είναι πιο άγριος και πιο απειλητικός από κάθε άλλη φορά. Εκείνο που λείπει από το δικό μας κάδρο είναι ένας νέος Κολοκοτρώνης, ένας νέος Καραϊσκάκης και ένας νέος Αθανάσιος Διάκος. Πού είστε, ορέ παιδιά;
ΜΠΟΞΕΡ

Ξεπούλημα ή Επενδυτές;

Και τώρα ιδού νέο πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων, οι οποίες συμπίπτουν και με την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ο Άντρος Κυπριανού ζώστηκε ήδη τα άρματα και κήρυξε την επανάσταση με λάβαρο «Συνεργατισμός ή Θάνατος (στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές)». Από την πλευρά του ο Χάρης καθησυχάζει ότι δεν πρόκειται για ξεπούλημα του Συνεργατισμού, αλλά απλώς για αναζήτηση επενδυτών. Είναι αλήθεια ότι για πολλές δεκαετίες ο Συνεργατισμός στάθηκε το στήριγμα της οικονομίας και του λαού. Το ίδιο αλήθεια, όμως, είναι ότι η κακοδιαχείριση, η ασυδοσία και η ανεξέλεγκτη δράση έφεραν τον Συνεργατισμό στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Δίνονταν τεράστια δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και φθάσαμε στο σημείο σήμερα τα περισσότερα από τα μισά δάνεια να είναι μη εξυπηρετούμενα. Ο κόσμος είναι συγχυσμένος και ανησυχεί.

Ήδη έβαλε από την τσέπη του δυο δις και πιθανόν να χρειαστεί να βάλει και άλλα για σωτηρία του Συνεργατισμού. Δεν ξέρει πλέον ποιον να πιστέψει. Δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανένα. Μόνο στο... μαξιλάρι του. Χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένες και δραστικές αποφάσεις από την Κυβέρνηση και τη Βουλή, αλλά χωρίς εξάρσεις λαϊκισμού που κάνουν δυσκολότερα τα πράματα. Πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η προστασία των καταθετών, μακριά από οποιαδήποτε... ψαλίδια. Και μακριά από πρακτικές του παρελθόντος, όταν κάποιοι διαστρέβλωσαν το σύνθημα του Συνεργατισμού «Ο καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα» και το έκαναν «Ο καθένας για τον εαυτό του, παίρνοντας... από όλους»!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Πότε κατεβαίνουμε στους δρόμους

Συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό, με ομιλητή τον Γ.Γ. του κόμματος, Άντρο Κυπριανού, πραγματοποίησε την Παρασκευή το ΑΚΕΛ, με κύριο σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τον Συνεργατισμό». Και καλά κάνει το ΑΚΕΛ που κινητοποιείται δυναμικά, εάν πιστεύει ότι η Κυβέρνηση ξεπουλά μούχτιν το «αεροπλανοφόρο» του Συνεργατισμού, όπως είπε και ο Αντρέας Μουσκάλλης. Δεν είδαμε, όμως, την ανάλογη δυναμική κινητοποίηση για την πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές του Ερντογάν ότι θα φέρει το δικό του γεωτρύπανο να μας τρυπήσει. Ούτε από το ΑΚΕΛ ούτε από κανένα άλλο κόμμα, ακόμα και τα πιο «μαχητικά» και «αγωνιστικά». Ούτε και από κανέναν από εμάς τους πολίτες, ανεξάρτητα από κόμμα.

Κατεβαίνουμε στους δρόμους μόνο για θέματα που έχουν να κάνουν με την τσέπη μας. Πότε κάναμε μια διαδήλωση κατά της Τουρκίας; Ούτε καν στην επέτειο της τουρκικής εισβολής δεν κάνουμε πια συλλαλητήρια. Κι ύστερα παραπονιόμαστε ότι οι ξένοι δεν είναι αρκετά αυστηροί με την Τουρκία. Αλλά γιατί να είναι, όταν εμείς συμπεριφερόμαστε ως να μην είμαστε θύματα μιας συνεχιζόμενης κατοχής και υποψήφια θύματα για επέκτασή της; Περιμένουμε από τους ξένους να στείλουν μηνύματα καταδίκης στην Τουρκία, αλλά ας στείλουμε πρώτα εμείς τα δικά μας μηνύματα. Αν καταφέρουμε, βέβαια, να συμφωνήσουμε μεταξύ μας... ποια μηνύματα να στείλουμε.
ΜΠΟΞΕΡ

Λεωφορεία ή... Λεωταλαιπωρία;

Το κλασικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος» ανεβάζεται συχνά στην Κύπρο, αλλά με αλλαγμένο τον τίτλο: «Ο Πόθος... για Λεωφορείον», ένα δράμα στο οποίο κάποιος φουκαράς επιβάτης περιμένει μάταια να περάσει λεωφορείο από τη στάση, αφού οι εργαζόμενοι στις εταιρείες λεωφορείων απεργούν. Την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη είχαμε απεργία των εργαζομένων στην Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ), με αίτημα την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης του 2013. Οι ίδιοι είχαν απεργήσει και τον περασμένο μήνα για ένα εικοσιτετράωρο. Την περασμένη Πέμπτη τράβηξε χειρόφρενο και η Εταιρεία Λεωφορείων Λάρνακας «Ζήνων», η οποία αποφάσισε αιφνιδιαστικά να διακόψει δρομολόγια λεωφορείων που μετέφεραν μαθητές σε σχολεία, αποσύροντας αριθμό λεωφορείων, λόγω, όπως ανακοίνωσε, οφειλών.

Έχει παραγίνει το κακό με τις απεργίες των λεωφορείων κάθε τρεις και λίγο. Τη στιγμή που το κράτος έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες λεωφορείων. Μέσα στη γενική λεωφορειακή αναστάτωση ξέσπασε και η οξεία αντιπαράθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών Αλέκο Μιχαηλίδη γύρω από τις υπερπληρωμές στις εταιρείες μεταφορών. Δεν ξέρω ποιος έχει δίκαιο. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ως φορολογούμενοι δώσαμε όλα εκείνα τα εκατομμύρια στα λεωφορεία για να μεταφέρουν τον λαό (άλλωστε αυτό ακριβώς σημαίνει η λέξη «λεωφορείο») και τελικά έχουμε λεωφορεία... που ταλαιπωρούν τον λαό.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ο τζόγος στο DNA μας

Συνολικά 400.000 Κύπριοι άνω των 15 ετών ή 75% του συνολικού πληθυσμού παίζουν τυχερά παιχνίδια σε κάποια φάση της ζωής τους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων. Στα αξιοσημείωτα της έρευνας και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας που κάποιος στην Κύπρο παίζει για πρώτη φορά τυχερό παιχνίδι είναι τα 12,5 έτη! Ναι, είμαστε λαός τζογαδόρων. Πάντα ελπίζουμε ότι κάποια μέρα θα μας βοηθήσει η τύχη και θα πιάσουμε την καλή, όπως και οι πολιτικές μας ηγεσίες περιμένουν να λειτουργήσει η τύχη για να μας λύσει τα προβλήματά μας.

Αν μπορούσαμε να υπολογίσουμε πόσα ξοδεύουμε ο καθένας στα τυχερά παιχνίδια στην πορεία των χρόνων, θα διαπιστώναμε ότι αν δεν τα ξοδεύαμε και τα φυλάγαμε, θα είχαμε κερδίσει τον... πρώτο λαχνό του Κρατικού Λαχείου. Ή έστω έναν από τους πρώτους. Μπορούμε, πάντως, να συμπεράνουμε ότι οι 400.000 Κύπριοι που τζογάρουν είναι αισιόδοξοι άνθρωποι, αφού δεν εγκαταλείπουν ποτέ την πεποίθηση ότι στο επόμενο ξυστό θα βρουν τον τυχερό αριθμό που δεν βρήκαν στα προηγούμενα 1.000 λαχεία που έξυσαν. Αυτήν την αισιοδοξία εκμεταλλεύθηκαν τότε και οι τράπεζες. Έτσι, με τον ίδιο ζήλο που πηγαίναμε στα περίπτερα για να προμηθευτούμε τα τυχερά λαχεία, τρέχαμε να προμηθευτούμε και τα... «τυχερά αξιόγραφα». Οι δε τραπεζίτες ανενόχλητοι έπαιζαν τζόγο με τις οικονομίες των πολιτών...
Ο ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ

Η τρύπα του Ερντογάν

Γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προανήγγειλε ο Ερντογάν, μέσα στον οίστρο της αλαζονίας και της προκλητικότητας που τον χαρακτηρίζει, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. «Έχουμε αποστείλει ένα πλοίο 36 μέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το πλοίο μας θα είναι σύντομα στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση. Κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε. Κι αφού το δήλωσε, θα το κάνει. Όπως είχε προαναγγείλει και την εισβολή στην κουρδική περιοχή Αφρίν της Συρίας, την οποία αποκάλεσε «Κλάδο ελαίας». Στη δική μας την ΑΟΖ θα εξαπολύσει την επιχείρηση «Κλάδος... πετρελαίας».

Το θέμα πλέον δεν είναι κατά πόσον ο σουλτάνος θα προσπαθήσει να εμποδίσει και άλλες γεωτρήσεις στα οικόπεδά μας. Το θέμα είναι αν μπορούμε να εμποδίσουμε εμείς τον Ερντογάν να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στα οικόπεδά μας. Διότι οι διεθνείς αντιδράσεις και επικρίσεις εναντίον του καθόλου δεν τον απασχολούν, ούτε και τον εμποδίζουν να εφαρμόζει τους σχεδιασμούς του. Τι κάνουμε, λοιπόν; Με στρατιωτικά μέσα δεν μπορούμε να τον εμποδίσουμε και τα διπλωματικά μέσα δεν φαίνεται να είναι αρκετά για να τον αποτρέψουν. Τι μένει; Ν’ αρχίσουμε να «ρουφάμε» εμείς το αέριο όσο πιο γρήγορα μπορούμε, ώστε εκείνος να μη βρει αρκετό να «ρουφήξει» όταν θα κάνει τις τρύπες του;
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Όταν το Facebook χειραγωγεί

Δεν έχω Facebook, ούτε και σκοπεύω να γίνω ποτέ μέλος σ’ αυτό το περιβόητο «Φατσοβιβλίο». Γενικά είμαι καχύποπτος απέναντι σε οτιδήποτε μπορεί να δώσει πρόσβαση σε τρίτους (έστω και γνωστούς και φίλους) στα προσωπικά σου δεδομένα και στην ιδιωτικότητά σου. Ή να προσφέρει την ευχέρεια σε κάποιους κακόβουλους να επιχειρήσουν να σε χειραγωγήσουν ή και να σε βλάψουν. Η τελευταία θύελλα που ξεσηκώθηκε γύρω από το Facebook, μετά την αποκάλυψη της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη διαμόρφωση της πρόθεσης ψήφου στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Τραμπ, επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους.

Σύμφωνα με σειρά ερευνών που πραγματοποίησε παλαιότερα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Όσον αφορά την κοινωνική ζωή των χρηστών, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το Facebook επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση των ατόμων, προκαλώντας αισθήματα ζήλιας όταν βλέπουν, ας πούμε, φωτογραφίες από διακοπές και ταξίδια που ανεβάζουν οι άλλοι. Άλλες κυρίαρχες αιτίες ζήλιας περιλαμβάνουν δημοσιεύσεις και φωτογραφίες από φίλους που απεικονίζουν την οικογενειακή ευτυχία και τη φυσική ομορφιά. Τέτοια ζηλόφθονα αισθήματα κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν μόνοι και ανικανοποίητοι με τη δική τους ζωή. Τι χρειάζεται, λοιπόν, το Facebook; Καλύτερα το... Face to Face με τους φίλους σου!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Σβήσε το φως... να κοιμηθούμε

Χθες ήταν η «Ώρα της Γης», μια καθιερωμένη από το 2007 εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας σβήνουν συμβολικά τα φώτα για μία ώρα με στόχο την κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής. Στην Κύπρο, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στο Προεδρικό. Πρέπει να σημειώσουμε ότι φέτος, μαζί με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, προστέθηκε στις διεθνείς εκδηλώσεις της «Ώρας της Γης» ακόμα ένας στόχος, εκείνος της προστασίας της φύσης, κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Συναφής είναι η δήλωση του Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση: «Θέλουμε μέσω της κλιματικής αλλαγής να επιστήσουμε την προσοχή σε μια διάσταση εξίσου επικίνδυνη του δικού μας μοντέλου ανάπτυξης, που είναι η καταστροφή της φύσης. Πρέπει να ανησυχούμε απέναντι στην καταστροφή των οικοσυστημάτων και στην εξαφάνιση των ζώων».

Διερωτόμαστε. Άραγε εκείνη τη μία ώρα που έσβησαν τα φώτα στο Προεδρικό μας, βρήκαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και λιγάκι για τις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας και τις επεμβάσεις στην παραλία «Κόννος» του Παραλιμνίου; Διότι ποια αξία έχει να σβήνεις τα φώτα το βράδυ διαμαρτυρόμενος για την κλιματική αλλαγή και την ίδια ώρα, στο άπλετο φως της ημέρας, να κάνεις πως δεν βλέπεις την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τις παρανομίες;
ΜΠΟΞΕΡ

Φτου-φτου μη ματιάσουμε τους βουλευτές μας

* Τι ωραία εικόνα και πάλι προκάλεσε η Βουλή μας. Τι να πούμε στους ανθρώπους; Χάρμα ιδέσθαι. Φτου, φτου ρε μη σας ματιάσουμε. Μετά διερωτώνται γιατί δεν τους εμπιστεύονται οι πολίτες. Μετά απ' όσα είδατε να διαδραματίζονται στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη, εσείς εμπιστεύεστε τους εαυτούς σας;

* Τρέχουν να ψηφίσουν όλους τους προϋπολογισμούς την τελευταία στιγμή, λες και η ενασχόλησή τους έχει να κάνει με την παρασκευή κουπών (ευγενής δουλειά) και όχι με πράξεις που επηρεάζουν τη ζωή όλων των κατοίκων του Κυπριστάν.

* Αυτοί δεν είναι άνθρωποι αλλά Σούπερμαν και σούπερ-κυρίες. Όταν δε σηκώνουν το χέρι για να ψηφίσουν, σου δίνουν την εντύπωση ότι δεν το κάνουν ως ένδειξη πολιτικής ευθύνης, αλλά σαν πράξη που έχει σχέση με νευρολογική ασθένεια, ή τικ όπως το ονομάζουν.

* Με τη μέθοδο ψεκάστε - σκουπίστε - τελειώσατε ψήφισαν δεκάδες νομοθετήματα για να τρέξουν στις παραλίες, στα νησιά και στις πολυτελείς τους διακοπές, καθότι πλησιάζει… καλοκαιράκι. Κι άσε τον λαό να υποφέρει και να περιμένει. Μην ανησυχείτε, θα το θυμόμαστε και στις επόμενες εκλογές. Θα θυμόμαστε πόσο συνεπείς είστε στο έργο σας.

* Και να δείτε ακόμη πώς συζητούν στην Επιτροπή Οικονομικών τους προϋπολογισμούς σημαντικών ημικρατικών οργανισμών. Σε μισή ώρα ξεμπερδεύουν, έστω κι αν αυτοί (ημικρατικοί) είναι μείζονες φορείς εξουσίας. Υποβάλλουν δεκάδες ερωτήσεις στους ιθύνοντες των οργανισμών, οι οποίες θα τους απαντηθούν στο απώτατο μέλλον κι εφόσον φυσικά προηγηθεί η ψήφισή τους. Δηλαδή εκ των υστέρων κοινοβουλευτικός έλεγχος.

* Α, και να μην παραπονιέται ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ότι δεν φέρει ευθύνη το Σώμα, αφού η αργοπορία κατάθεσης των προϋπολογισμών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Ο καθένας με τη δουλειά του. Να μην τους εγκρίνετε και να δημιουργηθεί πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι να αποταθούν στην Κυβέρνηση και στις διοικήσεις των Οργανισμών για εξηγήσεις όταν δεν θα πληρωθούν τους μισθούς τους.

* Προφανώς και δεν το κάνετε γιατί σας βολεύει όλους. Ξεμπερδεύετε χωρίς εμβάθυνση και χωρίς πολλές συζητήσεις. Οπόταν όλοι συμμέτοχοι στο σύστημα και το συνονθύλευμα παραπλάνησης της κοινωνίας.
Ξιουρ.

Το τσουνάμι και η σήψη της κοινωνίας

* Ναρκωτικά - τροχαία αποτελούν το τσουνάμι της κυπριακής κοινωνίας. Κι εφόσον δεν χρησιμοποιούμε τους αισθητήρες που προειδοποιούν για την επικείμενη καταστροφή, όλοι μας θα πνιγούμε…

* Για ποια υποδομή μιλούν οι δήμοι; Α, την υποδομή των εξωδίκων προστίμων. Σ’ αυτήν είναι τέλειοι. Σφαγή του κόκορα. Πού να ξέρουν οι άνθρωποι τον πόνο του εργάτη; Στα πολυτελή γραφεία δεν φθάνουν οι κραυγές της κοινωνίας.

* Καλά, σε τι διαφέρουμε από τους σκλάβους; Αφού δουλεύουμε μια ζωή για τις τράπεζες και άλλες 5-10 πολυεθνικές εταιρείες. Τουλάχιστον οι μαύροι σκλάβοι προσδοκούσαν στην επανάσταση. Εμείς; Στην απο-μαλάκυνση του εγκεφάλου.

* Παράγκα ελέγχει το ποδόσφαιρο. Μάλλον με σπηλιά μού φαίνεται εμένα…

* Γουστάρω προεκλογικό από άμβωνος. Μας θυμίζει ότι πρέπει ο Χριστός να ξαναρθεί στη Γη για να κρίνει τους αμαρτωλούς.

* Γιατί οι εκάστοτε επικεφαλής των γιατρών είναι πάντα θυμωμένοι και φωνάζουν; Εμάς τι μας λένε ότι δεν πρέπει να αγχωνόμαστε και να φωνάζουμε για να μην ανεβεί η πίεση και η χοληστερίνη μας; Καμιά φορά με τόσα νεύρα όταν εγχειρίσουν θα κόψουν κανένα όργανο και να το πετάξουν. Και άιντε να είναι άχρηστο δεν πειράζει. Αν είναι όμως χρήσιμο;

* Μη λέμε ό,τι θέλουμε. Κακός δαίμονάς μας δεν είναι οι Άγγλοι. Η ανοχή μας είναι…

* Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που το κυπριακό πρόβλημα παραμένει στάσιμο, οι πολίτες εξαθλιώνονται. Τι μέλλει γενέσθαι, κανείς μας δεν γνωρίζει. Ούτε και οι πολιτικοί, που με την απραξία τους και τη διαφθορά τους επέφεραν τη σημερινή κατάσταση. Για το όλο θέμα ευθύνη δεν φέρει μόνο η σημερινή κυβέρνηση αλλά η διαχρονική διαφθορά του συνδιαλέγεσθαι μεταξύ πολιτών και πολιτικών.

* Η ατιμωρησία της οικονομικής κλοπής, ο υπερμεγέθης κρατικός μηχανισμός που αυξάνεται με τα συμφεροντολογικά κριτήρια των κομμάτων και ο ωχαδερφισμός που επικρατεί σε μια προβληματική και εσωστρεφή κοινωνία δημιούργησαν την ωρίμανση της σήψης της κυπριακής κοινωνίας
Ξιουρ.