Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 04 Μάρτιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Και καμιά φώκια στις πισίνες τους;
Ακόμα μια περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους, οι Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας, έγιναν θυσία στη λεγόμενη «ανάπτυξη». Πάνω από τις σπηλιές ανεγείρονται πολυτελείς επαύλεις, που είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Μια πραγματικά ανατριχιαστική εικόνα καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Οι Θαλασσινές Σπηλιές είναι και ο βιότοπος της μεσογειακής φώκιας Μονάχους μονάχους. Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου τόνισε ότι πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης και ότι δεν έπρεπε κανένας να χτίσει εκεί, επισημαίνοντας ότι η περιοχή προστατεύεται από τη νομοθεσία που αφορά το «ΦΥΣΗ 2000».

Πάλι καλά που δεν τους έδωσαν και άδεια να κάνουν κάποιο άνοιγμα πάνω ακριβώς από τις σπηλιές, για να κατεβαίνουν από εκεί οι ένοικοι των επαύλεων και να κάνουν το μπάνιο τους μέσα στις σπηλιές, χρησιμοποιώντας τις ως φυσικές πισίνες. Ή να τους επιτραπεί να πιάνουν και καμιά φώκια και να τη ρίχνουν στις πισίνες των επαύλεων για να κάνουν χάζι τα μωρά. Ελπίζω να πιάσουν τόπο οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις και να μη μείνουν τελικά... Μονάχους μονάχους οι περιβαλλοντιστές να φωνάζουν χωρίς να ακούει κανένας. Διότι το επόμενο που θα δούμε είναι να μετατρέπονται και τα Λουτρά της Αφροδίτης σε... Aphrodite spa, με τις ανάλογες βίλες στον περιβάλλοντα χώρο.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Μόνο το είδος Developer developer…

Καθόλου δεν μας εκπλήσσει η πληροφορία ότι η απόφαση για τις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια, που «αξιοποιήθηκε» σήμερα με την ανέγερση έξι επαύλεων, είχε ληφθεί εννέα μόλις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2008. Έτσι γίνεται πάντα. Όλες οι κυβερνήσεις λίγο προτού αποχωρήσουν (ακόμα και μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών) παίρνουν αποφάσεις που δεσμεύουν τις επόμενες. Με την απόφαση του 2008, το τεμάχιο γης, όπου ανεγείρονται σήμερα οι επαύλεις, είχε ενταχθεί σε παραθεριστική ζώνη, που αποτελεί ζώνη ανάπτυξης. Ήταν οι τελευταίες μέρες της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου και Υπουργός Εσωτερικών που υπέγραψε την απόφαση ήταν ο Χρίστος Πατσαλίδης.

Ο κ. Πατσαλίδης δήλωσε ότι απλώς υπέγραψε ό,τι του έφερε μπροστά του το Τμήμα Πολεοδομίας. Οι υπουργοί τα ρίχνουν στους τεχνοκράτες, οι τεχνοκράτες λένε ότι ενεργούν νομότυπα, αυτοί που πρέπει να ελέγχουν αν γίνονται όλα νομότυπα θα έχουν... αφυπηρετήσει όταν θα ξεσπάσει το σκάνδαλο και τρέχα γύρευε. Στο μεταξύ, οι αυθαιρεσίες και οι παρανομίες νομιμοποιούνται και η ζωή συνεχίζεται ατάραχη στην μπανανία μας. Μέχρι να έρθει κάποια μέρα που θα ανακαλύψουμε ότι από την πανίδα της βραχονησίδας μας έχουν εξαφανιστεί οι φώκιες Monachus monachus και οι χελώνες Caretta caretta και έχει απομείνει μόνο το είδος Developer developer…
ΜΠΟΞΕΡ

Τα «Χαιρετίσματα» του Παμπορίδη

Με το γνωστό τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου «Χαιρετίσματα» αποχαιρέτησε, μέσω Twitter, το Υπουργείο του ο δημοφιλής Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης. Έγραψε:

Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην Εξουσία,
εγώ κρατάω την ουσία και ονειρεύομαι,
παίρνω την κιθάρα μου και τραγουδάω,
σας αγαπάω μα δεν παντρεύομαι...

Να μου επιτρέψει ο αγαπητός υπουργός να δώσω κι εγώ μια δική μου εκδοχή του ίδιου τραγουδιού, προσαρμοσμένη στα όσα ο ίδιος πέτυχε, αλλά και στα όσα επικρατούν στον τομέα της Υγείας.

Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην Εξουσία,
εγώ κρατάω το ΓεΣΥ και ονειρεύομαι,
πως κάποια μέρα όλοι οι άρρωστοι θα λένε
«χάρη στον Γιώργο ευτυχώς γιατρεύομαι»!

Φεύγω κι αφήνω ένα σχέδιο υγείας,
που όλοι τώρα το χειροκροτούν,
μα θα ’ναι δύσκολη πολύ η εφαρμογή του
γιατί οι Ιούδες μόνιμα καραδοκούν.

Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην... Ανοσία,
έδωσα μάχες δίχως να μπερδεύομαι,
και τώρα παίρνω τη μοτόρα μου και φεύγω
αφού με την καρέκλα δεν βολεύομαι!

Εγώ δεν θέλω να με κάνετε σατράπη
ούτε συνένοχο σε κόλπα ομαδικά
να με θυμάστε πάντα μόνο με αγάπη
όταν θα παίρνετε του πόνου... γιατρικά.

Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην ηγεσία,
πέστε στον Νίκαρο να δείξει τσαμπουκά,
κι αν κάποιοι το ΓεΣΥ υπονομεύσουν
υπάρχουν και... τασάκια δραστικά.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

5 συμβουλές για τη νέα 5ετία

Με την ευκαιρία της επίσημης έναρξης της δεύτερης πενταετίας του Προέδρου Αναστασιάδη, να μας επιτρέψει να δώσουμε κι εμείς ευσεβάστως πέντε δικές μας βασικές συμβουλές:

* Να αναγνωρίσει τα λάθη της πρώτης πενταετίας, ειδικότερα στο Κυπριακό, και να προσπαθήσει να τα διορθώσει.

* Να μιλά λιγότερο και με προσεκτικότερο τρόπο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις λεκτικές γκάφες και τις θύελλες που προκάλεσε με δηλώσεις του κατά την πρώτη πενταετία.

* Να θυμάται πάντα ότι είχε την κατανόηση και τη συγχώρεση του λαού την πενταετία που πέρασε, αφού ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος, που ξεκίνησε με το οδυνηρό κούρεμα, αλλά τη δεύτερη πενταετία δεν θα υπάρξει η ίδια ανοχή.

* Να ενεργεί, κυρίως στο θέμα των διορισμών, ως να μη χρωστά σε κανέναν τίποτε, έστω και αν δυσαρεστήσει πολλούς που τον υποστήριξαν. Εφόσον δεν σκοπεύει να επαναδιεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, έχει τα χέρια ελεύθερα να παίρνει αποφάσεις στη βάση αρχών, κανόνων δικαίου και αντικειμενικότητας.

* Να έχει μονίμως στο πίσω μέρος του μυαλού του την υστεροφημία του και να εκτιμά το γεγονός ότι ο λαός τού εμπιστεύθηκε τις τύχες του για μιαν ολόκληρη δεκαετία. Στο τέλος, λοιπόν, αυτής της δεκαετίας να μπορεί να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και να τους πει «σας αφήνω μια Κύπρο καλύτερη και ασφαλέστερη από αυτήν που παρέλαβα».
ΜΠΟΞΕΡ

Συζητώντας με έναν παπαγάλο

Σαν θορυβώδη παπαγαλάκια της Τουρκίας εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες ο Ακιντζί και η ψευδοκυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας με εντυπωσιακή πιστότητα όλες τις θέσεις της Άγκυρας στο θέμα του φυσικού αερίου και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και στη συνέχεια όλοι αυτοί μετατράπηκαν από παπαγαλάκια και σε πολεμοχαρείς ιέρακες, απειλώντας μας ακόμα και με στρατιωτικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας αν δεν υποκύψουμε στις αξιώσεις τους. Θέλουν, λέει, συνδιαχείριση του φυσικού αερίου μέχρι τη λύση του Κυπριακού, ή πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και προειδοποιούν μέχρι και με οριοθέτηση δικής τους ΑΟΖ.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες, διερωτώμαι τι μπορεί να συζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με έναν... παπαγάλο, ο οποίος θα επαναλαμβάνει δίκην γραμμοφώνου όσα θα του υπαγορεύει το τουρκικό καθεστώς. Οι τελευταίες ενέργειες του κατοχικού ηγέτη και των συνεργατών του ήταν η ισχυρότερη απόδειξη ότι θέλουν να εξυπηρετήσουν πρώτα και πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της Τουρκίας. Και μπορεί εύκολα να προβλέψει κάποιος ότι θα κάνουν το ίδιο και σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Τα συμφέροντα της Τουρκίας θα είναι το πρώτο κριτήριο με το οποίο θα ενεργεί η τουρκοκυπριακή «ομόσπονδη πολιτεία». Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προσφέρει 3,5 δις τουρκικές λίρες για τη χρηματοδότηση της «ΤΔΒΚ». Ε, να ανταμειφθούν και τα... παπαγαλάκια για τον κόπο τους.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Έναν σκέτο για το... αυτοκίνητό μου

Εγκλωβισμένοι και όμηροι στις παραδοσιακές πηγές ενέργειας για τροφοδότηση των οχημάτων τους παραμένουν οι Κύπριοι οδηγοί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας μας. Δυστυχώς, δεν παραδειγματιζόμαστε από άλλες χώρες, που ανακαλύπτουν ένα σωρό εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, στη Βρετανία οχήματα κινούνται με κατάλοιπα του... καφέ! Οι Λονδρέζοι δημιουργούν κάθε χρόνο περίπου 200.000 τόνους αποβλήτων καφέ. Αντί να τους πετάνε, όμως, ο δήμαρχος του Λονδίνου έβαλε σε λειτουργία μια νέα χρήση του άχρηστου καφέ. Τα εν λόγω απόβλητα χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτούν με ενέργεια τα λεωφορεία του Transport for London, ως μέρος ενός βιοκαυσίμου. Φανταστήκατε κάποια μέρα και το δικό μας αυτοκίνητο να μπορεί να κινείται με τον καφέ; Θα πηγαίνεις στο βενζινάδικο και θα παραγγέλλεις:

- Παρακαλώ, ένα... σκέτο με καϊμάκι για το αυτοκίνητό μου!

Με τα νέα δεδομένα, θα βρίσκουν και δικαιολογία διάφοροι που θα τους πιάνει η Τροχαία για παραβίαση του ορίου ταχύτητας:

- Ξέρεις, κύριε αστυνομικέ; Το αυτοκίνητό μου ήταν σε... υπερδιέγερση λόγω της καφεΐνης και δεν μπορούσα να το ελέγξω.

Φτου ρε γκαντεμιά! Τώρα που βρήκαμε κι εμείς φυσικό αέριο και πάμε να βρούμε και πετρέλαιο, άρχισαν να φτιάχνουν βενζίνη εσπρέσσο φρέντο! Κύριε Λακκοτρύπη μου, για καλό και για κακό, συνεννοηθείτε με τον Κώστα Καδή, ως νέο υπουργό Γεωργίας, να αρχίσει σχεδιασμούς ώστε να αποκτήσουμε σύντομα και... φυτείες καφέ.
ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ

«Προσοχή σκύλος», ή «προσοχή άνθρωπος»;

Ο φρικτός θάνατος 46χρονης Βουλγάρας στην Πάφο από δαγκώματα σκύλων ράτσας Ροτβάιλερ, επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα «Ο Κυπραίος και ο σκύλος». Όπως δήλωσε στο SigmaLive ο εκπαιδευτής σκύλων, Αλέξης Παπαϊωάννου, ποσοστό 30% των σκύλων στην Κύπρο ανήκουν στις επικίνδυνες ράτσες. Και βεβαίως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα στο ευρύτερο ζήτημα της κατοχής σκύλων. Πολλοί συμπατριώτες μας αποκτούν σκύλο χωρίς να ξέρουν πώς να τον διαχειριστούν. Δεν ξέρουν πώς να τον εκπαιδεύσουν και πώς να του συμπεριφερθούν.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούν «προβληματικά» ζώα, που ενοχλούν και τους γείτονες. Αλλά τους είναι αδιάφορο, όπως δεν τους νοιάζει αν οι σκύλοι τους λερώνουν τα πεζοδρόμια όταν τους βγάζουν περίπατο. Δυστυχώς, υπάρχει μια κακή νοοτροπία και μια λανθασμένη αντίληψη για τα ζώα στην Κύπρο. Πολλοί, όταν βαρεθούν τον σκύλο τους, ή όταν δεν διαθέτουν... οικιακή βοηθό για να τον βγάζει περίπατο, ή όταν δεν τους κάνει πια για το κυνήγι, τον παρατούν με ανευθυνότητα. Γι’ αυτό αυξάνονται και πληθύνονται οι αδέσποτοι σκύλοι! Τελικά και η συμπεριφορά προς τους σκύλους είναι θέμα διαπαιδαγώγησης και κουλτούρας. Δυστυχώς, το ένα δεν το διαθέτουμε και το άλλο θα δυσκολευτούμε πολύ να το αποκτήσουμε.
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Η 6χρονη «μάρτυρας» του Ερντογάν

Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι ομοιότητες του Ερντογάν με τον Αδόλφο Χίτλερ. Όπως ο παράφρων ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας χρησιμοποιούσε μικρά παιδιά ενδεδυμένα με στρατιωτική στολή για να κάνει την προπαγάνδα του, έτσι και ο ανισόρροπος δικτάτορας της Τουρκίας χρησιμοποίησε ένα 6χρονο κοριτσάκι, ντυμένο με στρατιωτική στολή και μπορντό μπερέ, σε εκδήλωση του κόμματός του, για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Δεν δίστασε, μάλιστα, να πει στο κοριτσάκι, που είχε βάλει τα κλάματα μπροστά του, «δεν κλαίνε όσοι φοράνε μπορντό μπερέ. Στην τσέπη έχουν την τουρκική σημαία. Αν πεθάνουν, θα τους σκεπάσουν με τη σημαία, πρώτα ο Αλλάχ». Τόση απανθρωπιά και τόση πώρωση!

Να λέει σε ένα μικρό κοριτσάκι ότι αν γίνει «μάρτυρας» θα τη σκεπάσουν με την τουρκική σημαία. Αυτή είναι και η κεντρική φιλοσοφία του Ερντογάν. Να ενθαρρύνει τους υπηκόους του να γίνονται «μάρτυρες». Ακριβώς όπως οι «αναγιωτοί» του, οι φανατικοί ισλαμιστές του ISIS, που αυτοανατινάζονται με εκρηκτικά σκοτώνοντας «απίστους». Ο σουλτάνος έχει ξεφύγει τελείως πλέον και έγινε ακόμα πιο παρανοϊκός λόγω της μέχρι στιγμής αποτυχίας της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν της Συρίας. Είναι ιστορικό αξίωμα ότι όλοι οι δικτάτορες δεν έχουν καλό τέλος. Το ερώτημα είναι πόση καταστροφή μπορούν να επιφέρουν πριν επέλθει αυτό το τέλος...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Στις παλιές της αρβύλες το ψήφισμα

Η Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, περιφρόνησε το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός στη Συρία για περίοδο ενός μηνός και συνεχίζει τις επιθέσεις κατά των Κούρδων στην περιοχή Αφρίν, μέσα στο συριακό έδαφος, τις οποίες έχει εξαπολύσει από τις 20 Ιανουαρίου με την ονομασία «Κλάδος ελαίας». Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Άγκυρα να συμμορφωθεί με το ψήφισμα, αλλά αυτή τήρησε την παράδοση που η ίδια έχει δημιουργήσει, στέλνοντας και αυτό το ψήφισμα του διεθνούς οργανισμού να κάνει παρέα με τα κατά καιρούς ψηφίσματα για την Κύπρο. Ο τουρκικός στρατός δεν διστάζει να ρίχνει ανελέητα «κλάδους ελαίας» και σε κατοικημένες κουρδικές περιοχές, με αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού αμάχων, περιλαμβανομένων παιδιών.

Εκείνο που προκαλεί οδυνηρή εντύπωση είναι ότι ο Ερντογάν πήρε το πράσινο φως από τη Μόσχα για να επιτεθεί κατά των Κούρδων. Και όχι μόνο αυτό. Όταν ο Άσαντ επιχείρησε να στείλει συριακά στρατεύματα για να βοηθήσουν τους Κούρδους του Αφρίν εναντίον των Τούρκων εισβολέων, επενέβη ο Πούτιν, με έκκληση του Ερντογάν, και υποχρέωσε τον Άσαντ να ματαιώσει το εγχείρημά του, αφήνοντας τους Κούρδους στο έλεος των Τούρκων. Παιχνίδια συμφερόντων σε μια σκακιέρα, όπου τη θέση των πιονιών έχουν πάρει τα αθώα θύματα μιας παράλογης και ατέλειωτης σφαγής.
ΜΠΟΞΕΡ

Αναμορφώνονται τα μπιμπελό του ΔΗΣΥ

* Ομολογουμένως τα έχει σε περίοπτη θέση στο γραφείο του στην Πινδάρου και ενίοτε τα τακτοποιεί στο σχετικό ραφάκι όπου έχει τοποθετήσει και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως η φωτογραφία του Περικλή και της συζύγου του Μαρίας. Τα παίρνει στα χέρια του όταν είναι εκνευρισμένος και αυτά, με την ηρεμία και τη σιωπή τους, προσφέρουν γαλήνη και ισορροπία, δίνοντάς του δύναμη να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές. Εξάλλου αυτή είναι και η χρησιμότητα των διακοσμητικών που αραδιάζονται στα ράφια από τους ανθρώπους και οπωσδήποτε δεν θα μπορούσαν να έχουν ενεργό συμμετοχή στη ζωή μας.

* Κάπως έτσι και τα μπιμπελό που έχει στο γραφείο του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ, ο οποίος, σύμφωνα με την περιγραφή, τα χρησιμοποιεί ανάλογα. Μάλιστα, για να καταλάβετε πόση σημασία τούς δίνει το τελευταίο διάστημα, τα καθαρίζει και προσπαθεί να τους αλλάξει και θέση στο ράφι. Α, και τους έχει δώσει και ονόματα για να τα ξεχωρίζει, αλλά και για να νιώθει ότι έχει καλύτερη επαφή και ψυχικό δέσιμο μαζί τους.

* Προτού πείτε πόσο ρομαντικός είναι ο Φούλης, να σας πληροφορήσουμε ότι μπιμπελό είναι το Πολιτικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ και η περιγραφή που σας έχουμε κάνει πιο πάνω ισχύει απόλυτα. Εκτός κι αν εσείς θεωρείτε ότι η δράση του Π.Γ. και της Κ.Ο. είναι η αρμόζουσα για αντίστοιχα όργανα συλλογικών οργάνων κυβερνώντος κόμματος. Τα οποία βάσει καταστατικού θα έπρεπε να διαμορφώνουν πολιτική και να χαράσσουν στρατηγική. Κανένα τατουάζ μπορεί να χαράξουν…

* Λοιπόν ο Φούλης, όπως είπαμε, θέλει να αναμορφώσει τα διακοσμητικά του αντικείμενα στο ράφι του γραφείου και προσεχώς θα διεξαχθούν εκλογές για τη νέα ηγεσία του κόμματος. Ε, δυο-τρία μπιμπελό έχουν ραγίσει και για σκοπούς ευπρέπειας και εικόνας θα αλλαχθούν…
Ξιουρ.

Στο θάλαμο αποσυμπίεσης το ΑΚΕΛ και το δίκαιο Χριστόφια

* Προσβλήθηκαν από τη νόσο των δυτών ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και οι παρατρεχάμενοί του, αλλά αρνούνται να μπουν στον θάλαμο αποσυμπίεσης, για να γλιτώσουν, και επιμένουν να κάνουν καταδύσεις σε μεγάλο βάθος.

* Και, όμως, το ΑΚΕΛ αυτήν την εικόνα παρουσιάζει στην κοινωνία και ο ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ και οι υποστηρικτές του συνεχίζουν να παρουσιάζονται ως ουραγοί της πολιτικής, χωρίς να συγκινούνται από τη νοσηρή κατάσταση που παρουσιάζει το κόμμα αυτήν την εποχή λόγω κυρίως της αποσύνθεσής του και της άνευ προσανατολισμού κατεύθυνσής του.

* Ο κ. Κυπριανού, που παίζει πλέον κάθε μέρα που περνάει κορώνα-γράμματα την πολιτική του καριέρα, δείχνει παγιδευμένος, αφού τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών προσέφεραν άλλη μια ήττα στο κόμμα και το καθήλωσαν στην αντιπολίτευση.

* Ρίγος διαπέρασε όλους από την τελευταία κατάδυση, αφού τα απελπιστικά ποσοστά του κόμματος καταδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ παρουσιάζονται απογοητευμένοι έως και εξοργισμένοι από τη στάση της ηγεσίας του κόμματος, η οποία δεν αναλαμβάνει την ήττα αλλά σκαρφίζεται ήττες…

* Ο Άντρος Κυπριανού δεν είναι ο μοναδικός υπαίτιος της ήττας του κόμματος, έστω και αν προσπαθούν να του τα φορτώσουν οι δελφίνοι που διεκδικούν τη θέση του. Στην ανάγνωση που γίνεται για τα αίτια της ήττας στο κόμμα δεν προσθέτουν και την απομάκρυνση των ηγετικών στελεχών από τη βάση, αλλά κυρίως την ανατίναξη όλων των γεφυρών επικοινωνίας με τα άλλα κόμματα.

* Και δεν φτάνουν όλα τα άλλα, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα στην ΟΜΟΝΟΙΑ, αφού φαίνεται ότι η γνωστή μέθοδος του τριφυλλιού, όπου μέσω της ομάδας συσπειρώνονταν και οι ψηφοφόροι, έχει πλέον περάσει ανεπιστρεπτί. Όσο δε κι αν προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους για τη διολίσθηση της ομάδας, οι οπαδοί γνωρίζουν -κυρίως βιωματικά και λόγω εμπειριών- ότι η ανάμειξή τους επισώρευσε χιλιάδες προβλήματα στην ομάδα.

* Εξάλλου και στην ομάδα χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους, όπως και στο κόμμα. Κυρίως αυτή της στυμμένης λεμονόκουπας, όπου απομυζούν τους αγαπημένους τους και μετά τους πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων, φορτώνοντάς τους όλα τα λάθη και τις παραλείψεις τους.
Ξιουρ.