Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

| Εκτύπωση | 04 Φεβρουάριος 2018, 18:00 | Σημερινή

Καναπές ή όχι, σήμερα βγαίνει Πρόεδρος
Μοναχικοί μονομάχοι σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς. Δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη κανενός κόμματος του ενδιάμεσου χώρου. Έτσι, ο αποψινός νικητής δεν θα ακούσει στην εξέδρα της ανακήρυξής του κανένα σύνθημα, όπως το αλήστου μνήμης... «Στο ΔΗΚΟ ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη»! Ένας από τους κυρίους Αναστασιάδη και Μαλά θα είναι απόψε ο Πρόεδρός μας μέχρι και το 2023. Ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει ποιον θέλει για ηγέτη του. Ένας κυρίαρχος λαός που, την περασμένη Κυριακή, απεμπόλησε (κατά το ένα τρίτο περίπου) το δικαίωμά του να εκφράσει την κυριαρχία του με την ψήφο του.

Δεν αποκλείεται η αποχή να είναι σήμερα ακόμα μεγαλύτερη, αφού πολλοί από τους 100.000 ψηφοφόρους, που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τον Νικόλα, θα προτιμήσουν τον καναπέ τους. Αυτοί που θα σηκωθούν από τον καναπέ τους, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο υποψηφίων με ταυτόσημες θέσεις στο Κυπριακό και διαφορετικές φιλοσοφίες στην οικονομία. Ούτως ή άλλως, ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί απόψε θα εκπροσωπεί όλους. Και οι αποφάσεις που θα πάρει, ειδικά στο εθνικό θέμα, θα επηρεάσουν όλους. Και όσους θα σηκωθούν σήμερα από τον καναπέ τους και όσους θα παραμείνουν αραχτοί... επί του καναπέως.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Αποφύγαμε τα παζαρέματα

Ήταν η μόνη αξιοπρεπής στάση αυτή που τήρησαν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου απέναντι στους δύο μονομάχους της δεύτερης Κυριακής. Ούτε τον έναν ούτε τον άλλον. Είναι τόσες οι διαφορές τους από τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά στο Κυπριακό, που θα ήταν σαν να προσπαθούσαν να διασταυρώσουν... αγελάδα με σκαντζόχοιρο. Δεν είδαμε, αυτήν τη φορά, τα φαινόμενα που εκδηλώνονταν τις προηγούμενες δεκαετίες μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, φαινόμενα που θύμιζαν... την αγορά του Αλ Χαλίλι.

Τα τέσσερα κόμματα που συνεργάστηκαν γύρω από την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου στάθηκαν στον πούντο τους και δεν εμφάνισαν το γνωστό σκορποχώρι ύστερα από κάθε εκλογική ήττα, όπου ο καθένας εργαζόταν για την πάρτη του και για το... πάρτι του, παίρνοντας υπουργεία και άλλα οφίκια. Ευτυχώς δεν γίναμε, σ’ αυτήν την αναμέτρηση, μάρτυρες σε κωμικοτραγικά φλερτ και δεν ακούσαμε πάλι το «σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός, τύφλα να ’χει το... παρελθόν». Εννοώ το παρελθόν μεταξύ δυο κομμάτων με αντίθετες πολιτικές και φιλοσοφίες, που «παντρεύονταν» όμως για χάρη της καρέκλας. Η άρνηση σύμπραξης με τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο από τις ηγεσίες των κομμάτων, για λόγους αρχής, ήταν ένα θετικό στοιχείο που προέκυψε στον πρώτο γύρο των εκλογών. Αυτό που ενδιαφέρει (και θα φανεί στην ττενέκκα) είναι αν έπεισαν και τους ψηφοφόρους των κομμάτων τους να τηρήσουν την ίδια στάση...
ΜΠΟΞΕΡ

Ντιμπέιτ ακόμα πιο... γαλλικό!

Είδαμε και το αποκληθέν «γαλλικού τύπου» ντιμπέιτ μεταξύ Αναστασιάδη και Μαλά, το βράδυ της Τετάρτης. Πιστεύω, ωστόσο, ότι το ντιμπέιτ θα μπορούσε να είχε... περισσότερο γαλλικό χρώμα, αν εξελισσόταν ως εξής:

ΜΑΛΑΣ: Από το Μον Πελεράν το έσκασες... α λα γαλλικά, κύριε Πρόεδρε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Όχι. Ήρθα για να ενημερώσω το Εθνικό Συμβούλιο. Μιλάμε για το Κυπριακό, μεσιέ Μαλά, και όχι για μαγείρεμα... σουφλέ.

ΜΑΛΑΣ: Στο Κραν Μοντανά έχασες χρυσή ευκαιρία και δεν ανταποκρίθηκες στο... ραντεβού με την Ιστορία.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Στο Κραν Μοντανά, εσείς θέλατε να κάνω περισσότερες υποχωρήσεις, που θα κατέληγαν σε... Βατερλώ για την πλευρά μας.

ΜΑΛΑΣ: Όχι. Στο Κραν Μοντανά επέδειξες στάση... ζαμανφού.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Μιλά ο υποψήφιος του κόμματος που για πέντε χρόνια ακολουθούσε πολιτική ζαμανφού στην οικονομία.

ΜΑΛΑΣ: Μον σιερί Νικολά, δεν είμαι εγώ που δεσμεύθηκα ότι δεν θα γινόταν κούρεμα κι έστειλα την οικονομία στην γκιλοτίνα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Χα! Εσύ ήσουν υπουργός σε μια κυβέρνηση που μου παρέδωσε μια οικονομία σε χειρότερη κατάσταση και από τους... Άθλιους του Ουγκό.

ΜΑΛΑΣ: Εγώ βλέπω προς το μέλλον κι εσύ γυρίζεις στο παρελθόν. Είσαι πολύ... ντεμοντέ. Εγώ ακολουθώ το παράδειγμα της σύγχρονης Γαλλίας. Θα γίνω ένας... Εμμανουέλ Μακρόν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αλλά την Κυριακή, μεσιέ Μαλά, θα προσγειωθείς... ανώ-μαλα!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ευτυχώς έρχονται και... Καρναβάλια

Άντε να τελειώνουμε με τη σημερινή δεύτερη Κυριακή των εκλογών, να έρθουν οι επόμενες δυο Κυριακές, που είναι εξίσου σημαντικές. Είναι οι δυο Κυριακές... του Καρναβαλιού. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι οι Προεδρικές μετατέθηκαν κατά μία εβδομάδα νωρίτερα, για να μη συμπέσει η δεύτερη Κυριακή των εκλογών με την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς. Κακώς, κατά τη γνώμη μου, γιατί και οι εκλογές και γενικότερα η πολιτική, έχουν τα... μασκαρέματά τους. Τέλος πάντων. Τη χρειαζόμαστε επειγόντως την καρναβαλίστικη περίοδο για εκτόνωση, ύστερα από μια μακρά και έντονη προεκλογική και εκλογική περίοδο, και ενόψει μιας προβλεπόμενης συγκρουσιακής μετεκλογικής περιόδου. Την ερχόμενη Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη) θα εισέλθουν στη Λεμεσό ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα του Καρναβαλιού, δίνοντας το σύνθημα για έναρξη των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων.

Διασκεδάστε και χαλαρώστε, αγαπητοί συνκαρναβαλιστές και συνκαρναβαλίστριες, γιατί ίσως μετά να μην έχετε καθόλου διάθεση για διασκέδαση. Έρχονται δύσκολες ώρες, ιδιαίτερα στο Κυπριακό, όπου θα μας έρθουν πάλι διάφοροι απεσταλμένοι φορώντας χαμογελαστές... μάσκες για να μας παραπλανήσουν. Κακά τα ψέματα, αλλά ως λαός την έχουμε πάθει αρκετές φορές από μεταμφιεσμένους, που παρουσιάστηκαν με άλλο πρόσωπο στην αρχή και άλλο μας έδειξαν στη συνέχεια. Προσοχή, λοιπόν. Η περίοδος του Καρναβαλιού ολοκληρώνεται στις 18 Φεβρουαρίου, αλλά οι μασκαράδες θα συνεχίσουν τη δράση τους...
ΜΠΟΞΕΡ

Χορός της κοιλιάς σε εκκλησία!

Σε σχολή χορού, με την έγκριση του ψευδοκράτους, μετατράπηκε εκκλησία στο κατεχόμενο χωριό Αργάκι Μόρφου, αφιερωμένη στον Τίμιο Πρόδρομο. Οι πρόσφυγες κάτοικοί του, που την επισκέφθηκαν πρόσφατα για να τελέσουν εκεί Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του μητροπολίτη Μόρφου, τη βρήκαν σε κακά χάλια. Σε σχολή χορού είχαν μετατρέψει οι Τουρκοκύπριοι παλαιότερα και την εκκλησία του Αγίου Λουκά στην κατεχόμενη Λάπηθο. Και βεβαίως δεν είναι μόνο αυτά. Άλλες εκκλησίες μας στα κατεχόμενα τις μετέτρεψαν σε νυχτερινά κέντρα, σε μπαρ, σε μπιραρίες, σε καφετερίες, σε ατελιέ ζωγραφικής, σε φούρνους κεραμικών κ.λπ. Χωρίς να αναφέρουμε τις εκατοντάδες εκκλησίες που λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν και κάποιες κατέληξαν και σε μάντρες.

Δεν μπορείς εσύ να επισκευάζεις τα τζαμιά και να σέβεσαι απόλυτα τους θρησκευτικούς χώρους των μουσουλμάνων και την ίδια ώρα εκείνοι να μετατρέπουν τους ιερούς σου χώρους σε σχολές χορού, όπου αντί να αντικρίζεις τις ιερές και σεπτές εικόνες, να βλέπεις Τουρκάλες να λικνίζονται στον χορό της κοιλιάς. Δεν τους ζητήσαμε να συντηρούν τις κατεχόμενες εκκλησίες μας. Αλλά τουλάχιστον ας μη μολύνουν τα ιερά μας προσκυνήματα με νταούλια και ζορνέδες. Την επόμενη φορά ίσως μετατρέψουν καμιά εκκλησία και σε καζίνο. Και το τραγικότερο θα είναι να βρεθούν κάποιοι Ελληνοκύπριοι που να πηγαίνουν εκεί για να κάνουν το «τάμα» τους στη ρουλέτα...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ούτε μέσα στο σπίτι σου, πλέον...

Ήταν πραγματικά τρομακτική η εμπειρία που έζησε ζεύγος ηλικιωμένων στα Λατσιά. Ξύπνησαν μέσα στα άγρια μεσάνυχτα από θόρυβο οι άνθρωποι και αντίκρισαν ξαφνικά τρεις κουκουλοφόρους διαρρήκτες, οι οποίοι τους έδερναν επί μισή ώρα για να τους αποσπάσουν χρήματα και κοσμήματα. Όχι ένας κλέφτης. Τρεις μαζί. Για να μην μπορούν να αντιδράσουν τα θύματα. Οι κλέφτες, οι διαρρήκτες και οι ληστές γίνονται όλο και πιο θρασείς. Δεν περνά μέρα που να μην ακούσουμε για μια ληστεία ή για μια διάρρηξη.

Είμαστε όλοι πιθανά θύματα κλοπής. Ίσως και ξυλοδαρμού, αν δούμε τι έπαθε το ζεύγος ηλικιωμένων στα Λατσιά. Εντάξει, η Αστυνομία δεν μπορεί να βρίσκεται παντού, αλλά ποια είναι η λύση, κύριε Ιωνά μου; Τι μπορεί να κάνει πια ο πολίτης για να προστατευθεί; Να κοιμάται με ένα χασαπομάχαιρο κάτω από το μαξιλάρι; Ή να μας επιτρέπεται να αποκτούμε κι εμείς οι πολίτες όπλα όπως τους Αμερικανούς για αυτοάμυνα; Ένας γενικός τρόμος επικρατεί στη βραχονησίδα μας. Οι άνθρωποι βάζουν συστήματα συναγερμού και κλειδαριές ασφαλείας στα σπίτια τους και κοιτάζουν καχύποπτα όποιον περνά απ’ έξω. Οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφαλείς ούτε μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Είναι οι στιγμές που θα εύχονταν να είναι... πολιτικοί, για να τους φρουρούν αστυνομικοί...
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Ε, σιγά τον χάρτη!

Απέσυρε ο Ακιντζί τον χάρτη που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη και έγινε μέγα θέμα. Λες και με τον συγκεκριμένο χάρτη θα λυνόταν το εδαφικό. Λες και ήταν η λυδία λίθος επίλυσης του Κυπριακού. Ο Μουσταφά είχε δώσει στα Ηνωμένα Έθνη τον χάρτη, λέγοντάς τους να τον κρατούν καλά κρυμμένο. Ξέρετε. Σαν εκείνους τους χάρτες που άφηναν οι... παλιοί πειρατές με κρυμμένους θησαυρούς, σε μυστηριώδη νησιά. Ο κατοχικός ηγέτης κατέθεσε τον χάρτη του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει κάπου ένας κρυμμένος «θησαυρός» με τα ονόματα περιοχών προς επιστροφή. Αλλά για να μπορούσε να φθάσει σ’ αυτόν τον «θησαυρό» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα έπρεπε πρώτα να ικανοποιούσε όλες τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς.

Από την εκ περιτροπής προεδρία, μέχρι τις τουρκικές εγγυήσεις και την παραμονή τουρκικού στρατού. Αν συμφωνούσε, τότε θα του επέτρεπαν να προχωρήσει στην αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού. Κι αν κατάφερνε να τον βρει, θα διαπίστωνε ότι αυτό που θα ανακάλυπτε μέσα στο σεντούκι δεν θα ήταν καθόλου «θησαυρός», αφού δεν θα περιελάμβανε την επιστροφή, τουλάχιστον, και της Μόρφου. Αυτόν τον χάρτη απέσυρε ο Ακιντζί και δεν πρόκειται να τα βάψουμε μαύρα επειδή τον απέσυρε. Ούτως ή άλλως είχε αξία μόνο ως... χάρτης υγείας, με το συμπάθιο.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Άλογα πράματα

Αγγίζει και την Κύπρο το νέο διατροφικό σκάνδαλο, που συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες τη Βρετανία και αφορά την εξαγωγή βοδινού κρέατος επεξεργασμένου με κρέας αλόγου. Βρετανικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ότι έχει εξαχθεί ποσότητα τέτοιου βοδινού κρέατος και στην Κύπρο, χωρίς να μπορούν ωστόσο να επιβεβαιώσουν ποσότητες. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πρότυπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι σχετικά με το θέμα αυτό ειδοποιήθηκαν οι Αρχές της Κύπρου την περασμένη εβδομάδα. Παρόμοιο σκάνδαλο, και μάλιστα με την εμπλοκή Αγγλοκυπρίου, είχε ξεσπάσει και το 2013, όταν κρέας αλόγου διοχετεύθηκε στη βρετανική αγορά για βοδινό και χρησιμοποιήθηκε σε μπιφτέκια και λαζάνια.

Δεν ξέρουμε αν και πόσο αλογίσιο βοδινό φάγαμε τώρα τελευταία, αλλά αν αισθάνεστε μια τάση να... χλιμιντρίζετε χωρίς λόγο, έχετε πρόβλημα και κοιτάξτε το. Το νέο διατροφικό σκάνδαλο δείχνει ότι κανένας δεν ξέρει τελικά τι είναι αυτό που μας ταΐζουν. Πιστεύεις ότι τρως βόδι φάρμας και τελικά χλαπακιάζεις... άλογο κούρσας. Όλοι ξέρουμε εκείνο που λένε ότι «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν». Ε, φαίνεται ότι όχι μόνο τα σκοτώνουν όταν γεράσουν, αλλά τα κάνουν και βοδινό μπιφτέκι. Κύριε ελέησον! Μέχρι τώρα ρωτούσαμε τον άλλο πόσων αλόγων είναι το αυτοκίνητό του. Τώρα θα τον ρωτάμε και πόσων αλόγων είναι το... μπιφτέκι του!
ΚΥΠΡΑΙΟΣ ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΟΣ

«Κλάδος ελαίας» και για Ελλάδα;

«Η Αθήνα θα νιώσει την οργή της Τουρκίας, χειρότερη από αυτήν στην Αφρίν. Θα σπάσουμε τα χέρια και τα πόδια αξιωματούχων, του πρωθυπουργού ή όποιου υπουργού τολμήσει να ανέβει στα Ίμια, στο Αιγαίο». Τις απροκάλυπτες αυτές απειλές εξετόξευσε ο αρχισύμβουλος του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, μετά το περιστατικό στα Ίμια με τη ρίψη στεφάνου από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο στη θαλάσσια περιοχή όπου σκοτώθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 1996 τρεις αξιωματικοί του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι απειλές του σουλτανικού συμβούλου έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζεται το παραλήρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος προκαλεί συνεχώς τον Ερντογάν να δράσει στο θέμα των 18 νησιών, τα οποία ο Κιλιτσντάρογλου θεωρεί ότι η Ελλάδα κατέχει «παράνομα» και απείλησε, μάλιστα, το 2019 να πάει και να τα πάρει, όπως έκανε ο Ετζεβίτ με την Κύπρο. Κανένας δεν μπορεί να υποτιμά τις τουρκικές απειλές, πόσω μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με έναν σχιζοφρενή Πρόεδρο, ο οποίος έχει εισβάλει εδώ και δύο εβδομάδες στο έδαφος γειτονικής χώρας, της Συρίας, για να εξαλείψει τους Κούρδους, κρατώντας... κλάδο ελαίας. Τώρα, με τον ίδιο κλάδο ελαίας, απειλεί να... «σπάσει τα χέρια και τα πόδια» του Τσίπρα ή άλλου Έλληνα αξιωματούχου που θα «τολμήσει να ανέβει στα Ίμια»!
ΜΠΟΞΕΡ

Η παιχνιδούπολη-κράτος και η σωτηρία της ψυχής

* Απίστευτο αλλά κυπριστανικό: Σε ποια χώρα του κόσμου -ακόμη και στην Μποτσουάνα και την Τανζανία δεν επιτρέπεται- παιδεραστής επιτρέπεται να διδάσκει σε φροντιστήρια; Σε ποια χώρα του κόσμου, πλην του Ζαΐρ, ένας στους δυο κατοίκους επισκέπτεται τις πρώτες βοήθειες;

* Όταν σε κράτος οι ενέργειες κάποιων πολιτικών μπορούν να χαρακτηρισθούν από πατριωτικές έως και σχιζοφρενικές, τότε μάλλον μιλάμε για καταραμένο τόπο. Ο οποίος, παρά τα δεινά που πέρασε λόγω αυτής της σύγχυσης, δεν κατάφερε να τραβήξει τη λεπτή γραμμή. Όλα ανακατωμένα και όλα στο ίδιο καζάνι. Μια ζωή μάς προκαλούν αναστάτωση και έχουν πάντα τον τρόπο να μας διχάζουν. Από τη σωτηρία της πατρίδας μας έως και τις φορολογίες. Τελικά, για μας τραγούδησε το άσμα η Άλκηστις Πρωτοψάλτη για τη σωτηρία της ψυχής, που είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Της πατρίδας να δεις πόσο είναι, Άλκηστις.

* Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η πράξη επιτελείων υποψηφίων με προσωπικές θέσεις για οικονομικά μέτρα. Στη ζυγαριά του πατριωτισμού ή της προσωπικής του προβολής μάλλον έσπασε η… πιλάντζα.

* Εκατομμύρια γραπτά μηνύματα στέλνονται καθημερινά. Ο νέος τρόπος επικοινωνίας, που θα είναι η απαρχή και άλλων δεινών για τον τόπο. Αν αυτό δεν σημαίνει αποξένωση, τότε τι είναι; Αν με τον φίλο σου επικοινωνείς γραπτώς και όχι διά ζώσης, τότε γίναμε μεγαλούπολη, αν και δεν διαφέρουμε από ΠΑΙΧΝΙΔΟΥΠΟΛΗ.

* Μέχρι και δράκους-βιαστές κόπι φτιάξαμε σ’ αυτόν τον τόπο. Η ζήλια του Κυπραίου δεν έχει όρια. Μπας και δει τον άλλο να κάνει κάτι. Αμέσως να τον μιμηθεί και να τον αντιγράψει.

* Συνέβη κι αυτό. Στις επιστολές που στέλνουν οι πολιτικοί για να παροτρύνουν τους πολίτες να τους ψηφίσουν, απέστειλαν και σε γριά γυναίκα. Αυτή την πήρε και ρώτησε την κόρη της με περιέργεια.

- Πώς και με θυμήθηκε ο τάδε υποψήφιος;

- Μα είναι εκλογές, της απάντησε η κόρη της.

- Ε, και σ’ εμένα γιατί στέλνουν;

- Μα για να τους ψηφίσεις.

- Μα είμαι μεγάλη εγώ, δικαιούμαι να ψηφίσω;
Ξιουρ.

Ο τυφώνας των ναρκωτικών - η ατιμωρησία και το χρήμα

* Είμαστε τρίτοι σε θανάτους από ναρκωτικά. Μέχρι να πάρουμε πρωτιά για ν’ ανησυχήσουν οι πολιτικοί μας, έχουμε καιρό.

* Πώς δεν μας χτύπησε τυφώνας; Τα ναρκωτικά, τα δυστυχήματα είναι τυφώνας και μάλιστα προκαλεί περισσότερους θανάτους.

* Οι επιτυχίες της Αστυνομίας με τη σύλληψη εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών καταδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στον τόπο μας και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Καλά, υπάρχει τόσο χρήμα, που οι έμποροι διαθέτουν ακόμη ανθηρή πελατεία;

* Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν θα δούμε άσπρη μέρα σ’ αυτόν τον τόπο είναι γιατί παντού επικρατεί η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ. Και μάλιστα με επίκληση της ρήσης του Σπύρου Καλογήρου στην ασπρόμαυρη ελληνική ταινία, όταν πρόδιδε τον φίλο του Νίκο Κούρκουλο: «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη».

* Κάποιες εκλάμψεις των Αρχών με ορισμένους να οδηγούνται στα δικαστήρια δεν αναιρούν τη γενική εικόνα. Θέλει δουλειά πολλή για να γυρίσει ο ήλιος της δικαιοσύνης.

* Οι δικαστές, αντιλαμβανόμενοι την αποστολή τους, όσους έρχονται στα χέρια τους κατεβάζουν τον αναπεπταμένο πέλεκυ ρίχνοντας στα μπουντρούμια διάφορους τύπους που κατέκλεψαν την κοινωνία και ζούσαν στη χλιδή αυτοί και οι κυρίες τους. Όταν δε μπουν στο κελί και νιώσουν την πίεση της φυλάκισης, τότε θα αντιληφθούν ότι δεν μπορείς να κλέβεις τους πολίτες και το κράτος χωρίς να τιμωρείσαι. Και από τα παλάτια που ζούσαν, καταλήγουν στο κελί με τους υπόλοιπους απατεώνες.

* Το μοναδικό πράγμα που ζηλεύω στους ανθρώπους είναι το γνήσιο και πηγαίο τους ταλέντο. Αυτό, ρε παιδί μου, το χάρισμα που διαθέτουν, το άγγιγμα του Πλάστη που τους δίνει κάτι ξεχωριστό, διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Ο Θεός, επειδή είναι δίκαιος, έδωσε σε όλους τους ανθρώπους κάποιο χάρισμα. Αυτοί που το ανακάλυψαν, είναι ευτυχισμένοι. Όσοι το έκαναν και επάγγελμά τους, αγγίζουν την τελειότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ξιουρ.