Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 28 Ιανουάριος 2018, 18:00 | Σημερινή

Μέχρι και την τελευταία ψήφο
Ημέρα της ττενέκκας σήμερα και οι υποψήφιοι θα κυνηγούν μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι και την τελευταία ψήφο που μπορούν να εξασφαλίσουν. Θα κυνηγούν τους αναποφάσιστους, αλλά και όσους αποφάσισαν να μην πάνε να ψηφίσουν, προσπαθώντας να τους πείσουν ότι η αποχή εκπέμπει μεν πολιτικά μηνύματα, αλλά είναι όπως τα... αβγά διαμαρτυρίας που τα ρίχνεις στον τοίχο. Όλα τα επιτελεία θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τους οπαδούς τους στο μαντρί και να αρπάξουν και κανένα αρνάκι από το μαντρί του γείτονα. Ας έχουν το μυαλό τους οι ψηφοφόροι, επειδή όσα άκουσαν την τελευταία εβδομάδα πριν από την κάλπη δεν ήταν αξιόπιστα, αφού ήταν ενδεδυμένα με τον προεκλογικό μανδύα.

Οι υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής ήταν φούσκες, οι αποκαλύψεις της τελευταίας στιγμής ήταν ύποπτες και οι διαβεβαιώσεις της τελευταίας στιγμής ήταν κάλπικες. Κάποιοι σήμερα θα ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά. Και κάποιοι άλλοι θα ψηφίσουν με το χέρι στην... τσέπη (για να μετράνε πόσα λεφτά τούς έχουν μείνει μέχρι το τέλος του μηνός). Η δε δεύτερη Κυριακή των εκλογών θα είναι πρόωρη Κυριακή... της Αποκριάς. Διότι κάποιοι θα υποχρεωθούν να... μεταμφιεστούν, ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν με άλλους, με τους οποίους βρίσκονταν σε οξεία αντιπαράθεση στον πρώτο γύρο. Άντε, καλή ψήφο συμπατριώτες και συμπατριώτισσες (ή αν προτιμάτε... συμπανανιώτες και συμπανανιώτισσες).
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Σήμερα μιλάμε εμείς...

Σήμερα ανοίγουν οι κάλπες και... κλείνουν τα στόματα. Ό,τι είχαν να μας πούνε οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους, μας το είπανε. Τώρα μιλάμε εμείς. Οι πρωταγωνιστές των... πολιτικοθεατρικών παραστάσεων που παρακολουθούσαμε εδώ και πολλούς μήνες έχουν αποσυρθεί στα παρασκήνια και αναμένουν την... κριτική των παραστάσεών τους από το κυρίαρχο κοινό. Το ενδιαφέρον του πρώτου γύρου εστιάζεται, βεβαίως, στο ποιος από τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά θα περάσει στον δεύτερο γύρο για να αντιμετωπίσει τον Νίκο Αναστασιάδη. Το σύνθημα που προβάλλουν τα εκλογικά επιτελεία Νικόλα και Μαλά για τη σημερινή ημέρα είναι το εξής:

«Ψηφίστε τον δικό μας υποψήφιο για να έρθει... δεύτερος, ώστε τη δεύτερη Κυριακή να έρθει πρώτος»! Πρώτος στον πρώτο γύρο θα αναδειχθεί, όπως αναμένεται, ο Νίκος Αναστασιάδης. Αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει το υψηλό ποσοστό που ζήτησε, δεδομένης της μεγάλης πατάτας που έκανε με το θέμα των Σκοπίων. Αναφορικά με το ποιος θα αναδειχθεί Πρόεδρος θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Ας ελπίσουμε ότι ψηφίζουμε για τον επόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι για τον... τελευταίο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως τη γνωρίζουμε.
ΜΠΟΞΕΡ

Η ψήφος είναι και χαστούκι

Πηγαίνετε να ψηφίσετε σήμερα, κυρίες και κύριοι. Πηγαίνετε στην κάλπη, όση απογοήτευση κι αν νιώθετε για τους πολιτικούς και την πολιτική ζωή. Όση οργή κι αν φουντώνει μέσα σας. Μην απεμπολήσετε το δικαίωμά σας να εκφράσετε την άποψή σας με την ψήφο σας. Μην περιφρονήσετε την ευκαιρία που έχετε να αισθανθείτε ότι η ψήφος σας έχει τη δύναμη να αλλάξει κάποια πράματα ή να στείλει κάποια μηνύματα που να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Σωστός πολίτης δεν είναι αυτός που τα παρατά επειδή είναι απογοητευμένος από τους πολιτικούς, αλλά αυτός που παραμένει ενεργός για να δείξει στους πολιτικούς πόσο απογοητευμένος είναι.

Θεωρητικά, αν τηρήσουν αποχή όλοι οι ψηφοφόροι εκτός από... έναν, αυτός ο ένας μπορεί να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άρα η αποχή σας μπορεί μεν να στέλνει μηνύματα στους πολιτικούς, αλλά στην πράξη δεν έχει καμιά αξία. Ψηφίζοντας, όμως, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε ανατροπές, να δώσετε πολιτικά χαστούκια, να ανταμείψετε εκείνους που πιστεύετε ότι αξίζουν, ή να τιμωρήσετε εκείνους που θεωρείτε ότι δεν αξίζουν. Ψηφίστε, λοιπόν, τον καλύτερο, για να μην εκλέξουν άλλοι τον χειρότερο. Και μην ξεχνάτε. Η ψήφος είναι το μόνο πράμα που έχετε και δεν μπορούν να σας το κλέψουν ή να σας το... κουρέψουν.
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Πρόεδρος, Σκοπιανό και... γοργόνα

Τι λέει, Θεέ μου, ο Πρόεδρος της χώρας μας και επίδοξος Πρόεδρος και για την επόμενη πενταετία; Δεν θα είχε, λέει, αντίρρηση αν τα Σκόπια θέλουν να αποκαλούνται ακόμα και «Βόρεια Ελλάδα», αρκεί «να εξευρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό». Μα έστω κι αν ξεπεραστούν οι αλυτρωτικές πρόνοιες του Συντάγματος, σε κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί μια νέα σκοπιανή Βουλή να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να τις επαναφέρει.

Στο μεταξύ, όμως, θα τους έχει μείνει το όνομα Μακεδονία (ή Βόρεια Ελλάδα, όπως εισηγήθηκε ο Πρόεδρος). Μωρέ, εδώ η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν αποδέχεται να υπάρχει καν η λέξη Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων και ο Νίκος Αναστασιάδης όχι μόνο δέχεται την ονομασία Μακεδονία, αλλά δέχεται και την ονομασία Βόρεια Ελλάδα! Πάντως, πιο εύστοχο απ' όλα ήταν το σχόλιο της Ελένης Θεοχάρους, ότι αφού τον Πρόεδρο δεν τον ενοχλεί αν τα Σκόπια ονομαστούν «Βόρεια Ελλάδα», δεν θα τον ενοχλεί ούτε αν η Βόρεια Κύπρος ονομαστεί... «Νότια Τουρκία». Έχω και μιαν απορία. Αν τύχει και συναντήσει τη γοργόνα την αδελφή του Μεγαλέξανδρου ο Πρόεδρος, τι θα της πει όταν τον ρωτήσει αν ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος; Θα της πει «ζει, αλλά του άλλαξα το όνομα. Τώρα είναι γνωστός σαν... Αλεξάντροβιτς»;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ακραία φαινόμενα τις τελευταίες ώρες

Σήμερα, πρώτη Κυριακή των εκλογών, επικρατεί νηνεμία και ηλιοφάνεια, μετά τις φοβερές καταιγίδες και τα ακραία φαινόμενα που προηγήθηκαν. Όχι, όχι. Δεν μιλάμε για τις καιρικές συνθήκες. Μιλάμε για την... προεκλογική εκστρατεία, που έληξε με τραμουντάνες και σφοδρές χιονοπτώσεις, κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από την εκπνοή της. Νομίζαμε ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το Σκοπιανό ήταν η τελευταία μεγάλη καταιγίδα που προκλήθηκε. Κάναμε λάθος. Ακολούθησε μια δεύτερη, πολύ μεγαλύτερη, θύελλα, που επίσης είχε στο επίκεντρό της τον Πρόεδρο. Και μάλιστα αυτήν τη φορά γύρω από ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, εκείνο του Συνεργατισμού.

Ο Ν. Αναστασιάδης κατηγόρησε ανοιχτά σύμβουλο του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι βρίσκεται πίσω από τις φήμες για «κούρεμα» και στον Συνεργατισμό, «φωτογραφίζοντας» τον Στέλιο Πλατή. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι θυγατρική εταιρεία του κ. Πλατή, η οποία είναι σύμβουλος στα ταμεία προνοίας των υπαλλήλων της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ, έδινε οδηγίες να σηκώσουν τα χρήματά τους από τον Συνεργατισμό. Ο κ. Πλατής αντέδρασε αμέσως και χαρακτήρισε συκοφαντίες τις κατηγορίες, αναφέροντας ότι ουδέποτε ο ίδιος ή κάποια εταιρεία του διετέλεσε σύμβουλος ταμείων προνοίας ημικρατικών οργανισμών. Οι συνέπειες της χιονοθύελλας που ξέσπασε είναι αισθητές ακόμα και σήμερα. Έχει μαζευτεί τόσο πολύ χιόνι, ώστε ο δρόμος μεταξύ του Προεδρικού και του επιτελείου του Νικόλα είναι τελείως κλειστός για όλα τα οχήματα και δεν προβλέπεται να ανοίξει ούτε την ερχόμενη Κυριακή...
ΜΠΟΞΕΡ

«Αφρίκα» και Αφρίν ξεσκεπάζουν

Τα άγρια και ανατριχιαστικά ουρλιαχτά των Γκρίζων Λύκων έξω από τα γραφεία της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» ελπίζω να ξύπνησαν επιτέλους εκείνους που έτρεφαν ακόμα ψευδαισθήσεις ότι μπορούμε να βρούμε έδαφος συνεννόησης με τον παρανοϊκό σουλτάνο. Ο οποίος δεν δίστασε να στοχοποιήσει τον αντικατοχικό δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ και να υποκινήσει τον βάρβαρο όχλο να τον λιντσάρει και να προβεί στους βανδαλισμούς τους οποίους είδαμε από την τηλεόραση, απλώς επειδή τόλμησε να αποκαλέσει εισβολή την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, παρομοιάζοντάς την με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ο Τούρκος αιμοσταγής δικτάτορας δεν ανέχεται καμιά αντίθετη φωνή. Αλλά το να καλέσει δημόσια τον όχλο να «απαντήσει» στον Σενέρ (στην ουσία να ασκήσει βία εναντίον του, ακόμα και με τη φυσική του εξόντωση), ξεπερνά κάθε όριο.

Ο ισλαμοφασίστας έδειξε για μια ακόμα φορά το πραγματικό του πρόσωπο. Τόσο με την επίθεση κατά του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, όσο και με την αιματηρή εισβολή στο συριακό έδαφος, στην κουρδική επαρχία Αφρίν. Μια εισβολή στην οποία, μάλιστα, έδωσε και την ονομασία... «Επιχείρηση κλάδος ελαίας»! Και ξέρετε τι εννοεί η Τουρκία με τον κλάδο ελαίας; Επιδιώκει να βρει ένα... γερό κλαδί ελιάς, πάνω στο οποίο να δέσει μιαν αγχόνη, από την οποία να κρεμάζει Κούρδους, Αρμένιους, Κύπριους, Σύρους, Ιρακινούς και άλλους λαούς...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Αντιμέτωπος με τους Αμερικανούς;

Όλο και περισσότερο παίζει με τη φωτιά ο Ερντογάν στη Συρία, όπου εδώ και μια εβδομάδα έχουν εισβάλει τουρκικές δυνάμεις με πρόσχημα την εξάλειψη της «τρομοκρατίας» των κουρδικών δυνάμεων προστασίας του λαού (YPG). Ήδη ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει ότι, μετά την επίθεση στην κουρδική επαρχία Αφρίν της Συρίας, η Τουρκία θα επεκτείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και στην κουρδική πόλη Μάνμπιτζ, 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα. Το πρόβλημα για τον σουλτάνο είναι ότι στη συγκεκριμένη πόλη υπάρχουν και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ήδη ο Πρόεδρος Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ερντογάν, τον κάλεσε «να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όμως ο σουλτάνος είναι ανένδοτος. Και μάλιστα είχε και το θράσος, κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τραμπ, να αξιώσει την... αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Μάνμπιτζ. Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν σταλεί στην περιοχή στο πλαίσιο της συμμαχίας τους με τις κουρδικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να υπερασπίσουν τον εαυτό τους και δεν θα διστάσουν να το πράξουν, εάν χρειαστεί. Για να δούμε μέχρι πού θα το πάει ο σχιζοφρενής σουλτάνος.
ΜΠΟΞΕΡ

Κολλημένοι με το Survivor 2

Και φέτος το τηλεοπτικό Survivor 2, που μεταδίδεται από το «Σίγμα», καταρρίπτει τα ρεκόρ τηλεθέασης. Από την πρώτη μέρα οι τηλεθεατές καρφώθηκαν στους δέκτες τους και παρακολουθούν με αγωνία τα διαδραματιζόμενα στον εξωτικό Άγιο Δομίνικο, όπου «Διάσημοι» και «Μαχητές» ανταγωνίζονται μεταξύ τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν σε ένα απομονωμένο περιβάλλον. Το φαινόμενο έχει απασχολήσει ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, ερευνητές και άλλους επαγγελματίες, που προσπαθούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο ο κόσμος παρακολουθεί με τόσο ενδιαφέρον το Survivor.

Ίσως οι τηλεθεατές να ταυτίζονται με τους συμμετέχοντες στο παιγνίδι επιβίωσης, αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται και στην πραγματική ζωή να επιβιώσουν, μετά την οικονομική κρίση. Ίσως οι τηλεθεατές να νιώθουν, έστω και ασυνείδητα, μια ικανοποίηση για το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τους survivors, δεν χρειάζεται αυτοί να κυλιστούν στις λάσπες κι ότι δεν αντιμετωπίζουν το άμεσο ενδεχόμενο να τρώνε μόνο καρύδες. Πάντως η επίδραση του Survivor 2 είναι τόσο έντονη, ώστε έμαθα ότι κάποια κυρία, σε συζήτηση με φίλη της ενόψει των προεδρικών εκλογών, της υπέβαλε το εξής ερώτημα:
- Κόρη, ποιους «Διάσημους» λαλείς να ψηφίσουμεν για... αποχώρησιν την Κυριακήν; Τον Νίκαρον, τον Νικόλαν, όξα τον Μαλάν;
SURVIVOR TOO

Γενικό Νοσοκομείο... Βενετίας;

Αυτό δεν είναι το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Είναι το Γενικό Νοσοκομείο... της Βενετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του taxidromos24.com, διάφοροι θάλαμοι και τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου έχουν γεμίσει με κουβάδες, αφού λόγω των καταρρακτωδών βροχών το δημόσιο νοσηλευτήριο της πόλης μπάζει νερά, κυρίως, από το ταβάνι. Ωχ! Δηλαδή τι θα γίνει αν έχουμε νέες καταρρακτώδεις βροχές; Θα σηκώσουνε τους ασθενείς από τα κρεβάτια και θα τους βάλουνε σε... βάρκες; Άσε που μπορεί να γίνονται και λάθη στις διαγνώσεις. Θα ανοίγει ο γιατρός την πόρτα του δωματίου του ασθενούς, θα βλέπει το πάτωμα γεμάτο νερά και θα νομίζει ότι ο ασθενής υποφέρει από... συχνουρία. Οι δε νοσοκόμες θα βρίσκονται διαρκώς προ εκπλήξεων. Θα ρωτούν, για παράδειγμα, τον ασθενή:

- Να σας φέρω ένα ποτήρι νερό να πιείτε το χάπι σας;
- Όχι, αδελφή. Μην μπεις στον κόπο. Το νερό τρέχει ακριβώς πάνω στο κεφάλι μου από το ταβάνι...
Ανάλογοι διάλογοι θα γίνονται και μεταξύ ασθενών.
- Για ποιο λόγο σε χειρούργησαν;
- Για τυφλό. Εσένα;
- Εμένα με χειρούργησαν κατά λάθος. Ήμουν επισκέπτης στο Νοσοκομείο, οπότε κατέβηκε ξαφνικά ο χείμαρρος και με παρέσυρε μέσα στο χειρουργείο.
Ας πάρουν μέτρα επειγόντως οι αρμόδιοι, προτού φτάσουμε στο σημείο να πούμε: «Η εγχείρησις επέτυχεν. Ο ασθενής... επνίγηκεν»!
ΠΟΝΕΜΕΝΟΣ ΠΑΦΙΤΗΣ

Μπροστά στην κάλπη

• Γιορτή της Δημοκρατίας και η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη. Εξάλλου τέτοιες ευκαιρίες δίνονται κάθε πενταετία. Ο καθένας να επιλέξει εκείνον που πιστεύει ότι θα μας εκπροσωπήσει καλύτερα. Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πολίτευμά μας είναι αυτός που καθορίζει τις τύχες και το μέλλον μας.

• Οπόταν η πίκρα για το πανηγύρι που προηγήθηκε είναι δεδομένη για όλους και κατανοητή. Ωστόσο χρειάζεται και η συμμετοχή για να μην αφήνουμε κανένα να διαφεντεύει τις τύχες μας, χωρίς να νιώθει τις ανάσες μας.

• Όσοι πρόλαβαν να δουν τις θέσεις των υποψηφίων Προέδρων, προφανώς θα έχουν διαμορφώσει άποψη. Αλλά με τόσες ανακατωσούρες που έκαναν στα τηλεοπτικά πάνελ, παρά παράθεση θέσεων, μάλλον ελάχιστοι πείστηκαν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Γενικά αυτή δεν ήταν προεκλογική εκστρατεία για εκλογή του ανώτατου άρχοντα του κράτους, αλλά χαζοχαρούμενες συζητήσεις μετρίων πολιτικάντηδων.

• Λες και ήταν συνεννοημένοι -καθόλου παράξενο- και προχώρησαν σε προεκλογική εκστρατεία που δεν είχε παλμό και χρώμα και ούτε ανέδειξε κάποιο νέο πολιτικό αστέρι. Παλαιολιθικές απόψεις από νέους και παλιότερους. Το χωνευτήρι των κομμάτων δεν αφήνει κανέναν να αρθρώσει πολιτικό λόγο με σαφήνεια…

• Φαρσοκωμωδία, λένε, οι προεκλογικές συζητήσεις. Ας μην προσβάλουμε το είδος της τέχνης, γιατί προϋποθέτει ταλέντο για να παίζεις κωμωδία. Κι αυτοί είναι ατάλαντοι.

• Την ίδια ώρα που οι αιμοσταγείς πεθύμησαν να πιουν αίμα και άρχισαν να εισβάλλουν στη Συρία. Οι άνθρωποι διψούν και, αντί για νερό, πίνουν αίμα αθώων ανθρώπων. Μ’ αυτούς θα κάνουμε συμφωνίες;
Ξιουρ.

Πλίνθοι και κέραμοι επί των κεφαλών μας ριγμένοι

• Πληθώρα σπάταλων ημικρατικών οργανισμών, ώστε να βολεύονται ημέτεροι και δημόσια τμήματα, για να κρύβονται οι μέτριοι. Πληρώνουμε εμείς, για να κάνουν ρουσφέτι αυτοί…

• Σπάταλη ιστορία και αυτοί οι δήμοι. Τι χρειάζονται όλοι αυτοί οι δήμοι σε έναν τόπο όπως η Κύπρος; Για να βολεύουν κάποιους και οι υπόλοιποι να πληρώνουν. Ένας δήμος στην Κύπρο χωράει σε μια πολυκατοικία μεγαλούπολης του εξωτερικού και χρειάζεται και ο θυρωρός με τους βοηθούς του για να βγάζουν έξω τα σκουπίδια.

• Κάτι τέτοια έκαναν και στην Ελλάδα και ιδού που έφτασαν. Όταν αρχίσουν να τους περικόπτουν μισθούς θα είναι πλέον αργά και όλοι θα κλαίμε επί ερειπίων.

• Τελικά, μ’ όλα αυτά που μας λένε, δεν καταλάβαμε πού είναι τα σύνορά μας. Αφού δεν τα βρίσκουμε γιατί δεν τα κλείνουμε και φτάνει. Πονέσαμε, είδαμε τα σπίτια μας, τους τόπους μας, φτάνει. Να δούμε αν κάνουν οι Ακιντζήδες τους μάγκες. Να επαναστατήσουν οι Τουρκοκύπριοι αφού θα χάσουν τα λεφτουδάκια μας.

• Άσε που κάποιοι νομίζουν ότι η σκάλα στη Λήδρας είναι ίδια μ’ αυτήν του Μιλάνου…

• ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΛΛΑ ΚΥΠΡΙΣΤΑΝΙΚΟ: Θα ψευδοκαταδικάσουν με ψευδοδηλώσεις τη νέα εισβολή της Τουρκίας και μετά θα ψευδοπεράσουν στα κατεχόμενα για να ψευδοπαίξουν στα καζίνα. Αυτός είναι ο σύγχρονος ψευδο-Κυπραίος. Που ζει στην ψευτιά…

• Μα, ακόμη να το καταλάβετε ότι ζούμε από τύχη; Αν έχεις τύχη, τότε καλώς. Διαφορετικά η ατυχία θα σου στιγματίσει τη ζωή.

• Θα παταχθεί, λένε οι πολιτικοί, η γραφειοκρατία. Όταν γεμίσει το άνω μέρος της κεφαλής μου με τρίχες, τότε κάτι θα γίνει...
Ξιουρ.