Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 31 Δεκέμβριος 2017, 18:00 | Σημερινή

Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ευρώπης ο Πρύτανης Γουλιάμος

Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts) εξέλεξε ως τακτικό μέλος της τον Καθηγητή Κώστα Γουλιάμο, Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Καθηγητής Γουλιάμος θα μεταβεί στις 3 Μαρτίου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου θα πραγματοποιηθεί το τελετουργικό ένταξης στην Ακαδημία της Ευρώπης. Η κορυφαία αυτή τιμητική διάκριση αποτελεί αναντίλεκτα και επιβράβευση του ρηξικέλευθου επιστημονικού και δημιουργικού έργου του Πρύτανη Κ. Γουλιάμου. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών είναι ένα από τα πιο διάσημα ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως, με υψηλό κύρος, ενώ στις τάξεις της περιλαμβάνει 39 Νομπελίστες και 2000 κορυφαίους επιστήμονες και διανοούμενους.

Κι αρχή καλός (;) μας χρόνος

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά
κι αρχή καλός μας χρόνος
και τους... μνηστήρες καρτερά
ο... προεδρικός ο θρόνος.

Την προεδρία τη θωρούν
σαν... γκόμενα πουρέκκα,
μα ποιος θα είν’ ο Πρόεδρος
θα μας το πει η... ττενέκκα.

Ποιος θα καθίσει εκεί ψηλά
της νήσου μας να άρχει
και ν’ αποδείξει στον Ταγίπ
η Κύπρος πως υπάρχει.

Ποιος θαν’ ο νέος Πρόεδρος;
Ο Νίκος, ο Νικόλας;
Ή ο Μαλάς ο διάδοχος
του... Μάικ της Κόκα-Κόλας;

Σε θρίλερ θα εξελιχθεί
η δεύτερη η θέση,
γιατί την πρώτη ο Νίκαρος
την έχει ήδη δέσει.

Ο Πρίγκιπας με τον Μαλά
βαδίζουν βήμα-βήμα
κι ο νικητής θ’ αναδειχθεί
μάλλον πάνω στο νήμα.

Στη μάχη έριξαν κι οι δυο
όλα τα όπλα ήδη,
με «πυροβολικό» ο Μαλάς
τον... Νίκο Κατσουρίδη.

Κι όταν ο ένας απ’ τους δυο
κατέβει απ’ τα μπαλκόνια,
ο Νίκος θα τον καρτερά
στα... μαρμαρένια αλώνια.

Οι δυο τους θα παλαίψουνε
σαν άγρια θηρία
κι ο νικητής θα κυβερνά
ώς το εικοσιτρία.

Κι αυτό ας το έχει ο λαός
στον νου του όταν ψηφίζει,
για πέντε χρόνια ολόκληρα
Πρόεδρο... ενθρονίζει.

Στο τέλος, βέβαια, ο λαός
κυρίαρχα ψηφίζει
και Πρόεδρο θα έχουμε
αυτόν... που μας αξίζει.

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά
κι αρχή καλός μας χρόνος
κι ας δείξουμε υπομονή
όπως ο Κύπριος... όνος.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Νεράκι θα έχουμε να πίνουμε;

Κύριε Πρόεδρε. Δεν θέλουμε από σας άλλες δεσμεύσεις για την οικονομία. Ούτε και ταμεία για κουρεμένους και ακούρευτους. Μόνο μια δέσμευση θέλουμε. Απλή και πρακτική. Ότι θα έχουμε νερό να πίνουμε το έτος 2018. Θέλουμε δέσμευση ότι αν εξακολουθήσει να μη βρέχει ικανοποιητικά, οι υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες μας και δεν θα χρειαστούν περικοπές, τις οποίες θα μας ανακοινώσετε... μετεκλογικά. Θέλουμε δέσμευση ότι δεν θα κορακιάσουμε της δίψας αν πάθει καμιά απρόβλεπτη βλάβη κάποια μονάδα αφαλάτωσης.

Ότι δεν θα μένουμε άλουτοι επειδή θα πάθουν καμιά βλάβη οι αγωγοί μεταφοράς νερού. Θέλουμε δέσμευση ότι δεν θα περιμένετε τον Αρχιεπίσκοπο να κάνει δέηση να βρέξει, αλλά θα μεριμνήσετε ώστε να έχουμε επάρκεια νερού για να ικανοποιήσουμε και τα τριάμισι εκατομμύρια τουρίστες που περιμένουμε και τον νέο χρόνο. Σημειώνουμε ότι από την πρώτη Οκτωβρίου, που άρχισε το υδρομετεωρολογικό έτος, έχουν εισρεύσει στους υδατοφράκτες μας μόλις 1.250.000 κυβικά μέτρα νερού. Όλοι μαζί οι υδατοφράκτες μας έχουν χωρητικότητα 290.000.000 κυβικά μέτρα νερού και αυτήν τη στιγμή η πληρότητά τους είναι μόλις 7,5%. Κύριε Πρόεδρε, δεσμευτείτε ότι δεν θα χρειαστεί να κουβαλείτε κι εσείς νερό... με τα τάνκερ. Αλλά να δεσμευτείτε ξεκάθαρα και όχι οι δεσμεύσεις σας να... «πίνουν νερό».
ΜΠΟΞΕΡ

Τα «κουτσιά καθαρισμένα» του Φαίδωνα

Το φαινόμενο Φαίδωνας Φαίδωνος είναι ένα φαινόμενο άνευ προηγουμένου στην μπανανία μας. Ο θαρραλέος Δήμαρχος της Πάφου δεν φοβάται και δεν διστάζει να τα βάλει με συμφέροντα, με απατεώνες, με μαφιόζους, με λαμόγια. Δεν κρύβεται και δεν ακολουθεί την κατά παράδοσιν κυπριακή λογική «κρύψε να περάσουμεν». Βγαίνει ανοιχτά και καταγγέλλει τα κυκλώματα της διαφθοράς και της παρανομίας. Η άνανδρη βομβιστική επίθεση εναντίον του αυτοκινήτου της μητέρας του Δημάρχου στόχευε στο να τον εκφοβίσει και να τον φιμώσει. Δεν πέτυχε τον στόχο της. Διότι ο Φαίδωνας δεν σταμάτησε να μιλά και έδωσε και συγκεκριμένα ονόματα υπόπτων στην Αστυνομία.

Η Αστυνομία θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να φθάσει στους δράστες, αν και πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό δεν είναι και τόσο απλό, δεδομένου ότι ο Δήμαρχος έχει ανοίξει μέτωπα με πολλούς. Είναι η ώρα, όμως, να αρχίσουν και οι διωκτικές Αρχές να βρίσκουν νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γραπώνουν τους παράνομους. Ο Φαίδωνας πήγε στην Αστυνομία και τους τα είπε «κουτσιά καθαρισμένα» για τα κυκλώματα του τζόγου, της αρχαιοκαπηλίας, του ποδοσφαίρου κ.λπ. Το μαγείρεμα των «κουτσιών» είναι πλέον στα χέρια της Αστυνομίας. Ελπίζουμε να μη μας πούνε στο τέλος ότι ήτανε... κακόψητα.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Κυπριακό; Ούτε και το 2018

Πάει και το 2017 χωρίς λύση του Κυπριακού. Όχι πως περιμέναμε να υπάρξει, δηλαδή. Απλώς θυμηθήκαμε την υπεραισιοδοξία που άφηναν από το Προεδρικό και το κυβερνών κόμμα να διαχέεται στην ατμόσφαιρα ότι η λύση ήταν κάπου στη γωνία και θα εμφανιζόταν για να... πιει ζιβανία με τους «δύο ηγέτες». Κάποιοι, μάλιστα, σούπερ αισιόδοξοι, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, άφηνε την αισιοδοξία του να ξεχειλίζει από το... 2016 κιόλας, όταν έθετε και θέμα αναβολής των βουλευτικών εκλογών εκείνου του χρόνου. Πέρασαν οι εκλογές, πέρασε και το 2016, πέρασε και το 2017 και λύση γιοκ, όπως είχε προβλέψει και ο Αρχιεπίσκοπος.

Το μόνο που μας έμεινε ήταν ότι εμπλουτίσαμε τις... γεωγραφικές μας γνώσεις σε σχέση με την Ελβετία. Τώρα μάθαμε και το Μον Πελεράν και το Κραν Μοντανά. Όσο για το εισερχόμενο αύριο 2018, μην περιμένετε τίποτε. Και αυτό εξαιτίας του... 2019. Το 2019 η Τουρκία έχει προεδρικές εκλογές και βεβαίως δεν αναμένεται από τον Ερντογάν να δείξει οποιαδήποτε διάθεση υποχώρησης ή συμβιβασμού. Πολύ περισσότερο που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου επιδίδεται ήδη σε πλειοδοσία νταηλικιού, απειλώντας την Ελλάδα ότι το 2019 θα πάει και θα «πάρει πίσω» 18 νησιά του Αιγαίου. Ε, ο σουλτάνος νομίζετε ότι θα μείνει πίσω;
ΜΠΟΞΕΡ

Τραγούδια για... καλή οδήγηση

Το ξέρατε ότι υπάρχουν και... επικίνδυνα για την οδήγηση τραγούδια; Σύμφωνα με μια έρευνα, πολλοί οδηγοί ακούγοντας την αγαπημένη τους μουσική αφαιρούνται και προκαλούν ατυχήματα. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αναλύουν τον ρυθμό και την ενέργεια που παράγει συγκεκριμένη μουσική τραγουδιών και που είναι πιθανόν να ωθήσουν τον οδηγό να πατήσει γκάζι. Αυτό μου έδωσε μια ιδέα. Να εισηγηθώ τα... αντίθετα από τα επικίνδυνα τραγούδια για ακρόαση μέσα στο αυτοκίνητο. Δηλαδή εκείνα που μπορούν να αποτρέψουν ένα δυστύχημα αντί να το διευκολύνουν.

Τραγούδια όπως το «Ο χάρος βγήκε παγανιά» ίσως κάνουν τον οδηγό να σκεφτεί δυο και τρεις φορές να οδηγήσει με μεγάλες ταχύτητες. Το «τρελό φορτηγό» θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για τους οδηγούς νταλίκας. Παιδικά τραγούδια με τα «Ζουζούνια» θα φέρνουν διαρκώς στη σκέψη των οδηγών ότι τους περιμένουνε τα παιδιά τους στο σπίτι και θα τους προτρέπουν σε συνετή οδήγηση. Το δε «Σαραβαλάκι» του Ζαμπέτα είναι κατάλληλο για να υπενθυμίζει στους οδηγούς ότι πρέπει να κάνουν συχνό έλεγχο στο όχημά τους. Βέβαια το βασικό πρόβλημα στους κυπριακούς δρόμους δεν είναι τα επικίνδυνα τραγούδια, αλλά οι επικίνδυνοι, βιαστικοί, ανυπόμονοι, απρόσεκτοι και ξεροκέφαλοι οδηγοί, όπως τους περιγράφει πρόσφατη έρευνα που διενήργησε το γραφείο IMR/Πανεπιστήμιο Κύπρου για λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Τρυπάμε και την «Καλυψώ»

Να ευχηθούμε καλή γεώτρηση στο γεωτρύπανο Saipem 12000 της ιταλικής ΕΝΙ στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Ελπίζουμε αυτήν τη φορά να βρει ικανοποιητικές ποσότητες αερίου, αν και οφείλουμε να ξεκινάμε πάντα με την απαισιόδοξη υπενθύμιση ότι οι πιθανότητες αποτυχίας σε μια γεώτρηση είναι περισσότερες από τις πιθανότητες επιτυχίας. Δεν ξέρω γιατί επέλεξαν την ονομασία «Καλυψώ» για τον στόχο στον οποίο θα γίνει η γεώτρηση. Η Καλυψώ ήτανε σημαντικό πρόσωπο στην Οδύσσεια του Ομήρου, αφού προσπάθησε να κρατήσει στο νησί της τον Οδυσσέα, για να μη γυρίσει στην Ιθάκη. Ίσως είναι συμβολική η επιλογή. Σαν τον Οδυσσέα, να μείνει και ο... Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, διευθυντής της ΕΝΙ, στην «Καλυψώ» πολύ καιρό, έχοντας ανακαλύψει άφθονο αέριο.

Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει την παρακολούθηση του Saipem 12000 με το πολεμικό της ναυτικό, χωρίς να επεμβαίνει. Ούτε και φαίνεται να έχει πρόθεση παρεμπόδισης της γεώτρησης, για να μην έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ιταλία. Στόχος της Άγκυρας είναι να ξεκινήσει τη δική της παράνομη γεώτρηση μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ χρησιμοποιώντας το σκάφος Deep Sea Metro II, που κατευθυνόταν χθες προς την Κωνσταντινούπολη. Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε την ισχύ να παρεμποδίσουμε μια τέτοια τουρκική γεώτρηση και θα κάνουμε αυτό που κάνουν οι Τούρκοι με τις δικές μας γεωτρήσεις. Απλώς θα παρακολουθούμε...
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Ο σουλτάνος προκαλεί τον Τραμπ

Είμαι περίεργος να δω τι αντίποινα θα επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο πήγε κόντρα στην απόφαση του Λευκού Οίκου για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αλλά πρωταγωνιστεί κιόλας στην προσπάθεια ξεσηκωμού των μουσουλμάνων εναντίον της απόφασης. Κατέθεσε μάλιστα και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το πρόσφατο σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο καταδικάζεται η απόφαση της Ουάσιγκτον. Θυμίζω ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει προειδοποιήσει με διακοπή της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας σε όσους θα ψήφιζαν στη Γενική Συνέλευση υπέρ καταδίκης της απόφασής του.

«Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Παρακολουθούμε αυτές τις ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλιτώσουμε πολλά χρήματα», είχε δηλώσει ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Τραμπ, δεν μπορείς να αγοράσεις τη δημοκρατική θέλησή μας με τα δολάριά σου», ήταν η άμεση απάντηση του σουλτάνου. Τώρα περιμένουμε την ανταπάντηση του πλανητάρχη στον σουλτάνο. Ε, κάποια στιγμή θα πρέπει ο Ερντογάν να πληρώσει για την προκλητικότητα και την αλαζονεία του. Όχι μόνο να... πληρώνεται. Να πληρώνεται σε δολάρια και σε αμερικανικά όπλα. Και να πηγαίνει να αγοράζει S400 από τους Ρώσους!
ΜΠΟΞΕΡ

Πλίνθοι και κέραμοι κατά υποψηφίων Προέδρων

* Κι επειδή σ’ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα ακούμε μόνο καβγάδες, εμείς θα θέτουμε υπαρκτά προβλήματα επί όλων των πτυχών της ζωής των κατοίκων του Κυπριστάν, μπας και ρωτηθούν ή έστω δεήσουν να απαντήσουν.

* Μπορεί να μην ξεχνούμε το παρελθόν, αλλά θέλουμε να ξέρουμε και για το μέλλον.

* Απίστευτο αλλά κυπριστανικό: Σε ποια χώρα του κόσμου, πλην του Ζαΐρ, ένας στους δυο κατοίκους επισκέπτεται τις πρώτες βοήθειες; Για να μην πληρώνουν το κάνουν, αλλά και να ταλαιπωρούνται την επομένη στα εξωτερικά ιατρεία…

* Οι Συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου ή όπως λέμε γεροντοκαψούρες, από τον τρόπο που διεξάγονται θα παραμένουν στην ίδια μορφή;

* Όταν σε κράτος οι ενέργειες κάποιων πολιτικών μπορούν να χαρακτηρισθούν από πατριωτικές έως και σχιζοφρενικές, τότε μάλλον μιλάμε για καταραμένο τόπο. Ο οποίος παρά τα δεινά που πέρασε λόγω αυτής της σύγχυσης, δεν κατάφερε να τραβήξει τη λεπτή γραμμή. Όλα ανακατωμένα και όλα στο ίδιο καζάνι. Μια ζωή μας προκαλούν αναστάτωση και έχουν πάντα τον τρόπο να μας διχάζουν. Από τη σωτηρία της πατρίδας μας έως και τις φορολογίες. Τελικά για μας το έγραψε το άσμα η Άλκηστις Πρωτοψάλτη για τη σωτηρία της ψυχής που είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Της πατρίδας να δεις πόσο είναι, Άλκηστις.

* 17% των εργαζομένων δεν είναι Κύπριοι, μας είπε η Υπουργός Εργασίας. Σε λίγα χρόνια θα μεταναστεύσουμε όλοι στη Νέα Κύπρο, κάπου εκεί κοντά στη Νέα Σμύρνη.

* Εξευτελιστικά είναι τα ποσά που δίνει η ψευδοεπιτροπή αποζημιώσεων στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες. Τέτοιοι ξεφτίλες που είναι να πωλούν την περιουσία τους στους κατακτητές παίρνουν και το ανάλογο τίμημα.

* Αχού, αφού αναμείχθηκαν οι πολιτικοί στα εκκλησιαστικά, καιρός είναι για Ευχέλαιο.

* Και μετά λέτε ότι οι Κύπριοι δεν αγωνίζονται. Τόσα θύματα έχουμε από το κυνήγι…

* ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ: Οδηγεί 440 χιλιάδες επισκέπτες στα καζίνα των κατεχομένων, οι οποίοι αφήνουν συνάλλαγμα 40 εκατομμύρια στους κατακτητές. Φυσικά και το κράτος, αν υπήρχε, θα έπρεπε να πάρει κάποια μέτρα με τις μυστικές του και άλλες υπηρεσίες.
Ξιουρ.

Οι υποψήφιοι Πρόεδροι και οι ανεμόμυλοι

* Τι κοινό έχουν οι θέσεις των υποψηφίων Προέδρων για το Κυπριακό και οι ανεμόμυλοι;

* Για να δούμε ποιος έχει τους κατάλληλους γενετικούς αδένες για να τα βάλει με τους δημόσιους υπαλλήλους.

* Το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι να μιλάνε για κοινωνική πολιτική. Λόγω οικονομικής περισυλλογής γίναμε απλώς ακοινώνητοι… αφού δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε.

* Πέρα από τούβλα, μέχρι τσιγάρα, αρνιά, στρώματα και ντομάτες από την Τουρκία πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές. Για να τις ρίξουμε στους πολιτικούς προφανώς…

* Όταν οι πολίτες διαμαρτύρονται στα κανάλια για τις αυξήσεις των καυσίμων με τη φράση «απατεώνες ούλλοι», εκφράζουν την πλειοψηφία των πολιτών.

* Δηλαδή η σχιζοφρένειά μας δεν έχει όρια. Να δίνουμε ρεύμα στους εισβολείς που κρατούν τα σπίτια μας για να μας ανοίξουν δρόμο να περνούμε από τις περιοχές που βρίσκονται υπό κατοχήν. Ο ορισμός του ασθενούς με το σύνδρομο της Στοκχόλμης, μόνο που εμείς θέλουμε να πληρώνουμε εσαεί τους κατακτητές μας, αποδεικνύοντας ότι η κατάσταση είναι αρκούντως σοβαρή και κυρίως μη αναστρέψιμη.

* Ρε, μπας και η Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας παίρνει στοιχεία από τη Γαλλία και την Αμερική και τα ενσωματώνει στα κυπριακά; Ε, πώς γίνεται δηλαδή να μας λέει ότι ο μέσος μισθός στην Κύπρο είναι 1860 ευρώ; Εκτός και αν κάνουν τις έρευνες μεταξύ τους…

* Το κόμμα μας πάει καλά αφού οι πολιτικοί φροντίζουν περί τούτου. Το Άκυρο/ Λευκό/Αποχή ή ΑΛΑ, καλπάζει και βρίσκεται στην πρώτη θέση. Κι άσε τους άλλους να αγχώνονται.

* Αφού οι πολιτικοί μας ευχαριστούν τη Γαλλία για την βοήθεια που μας παρείχε, εμείς νομιμοποιούμαστε ν’ αγκαλιάσουμε τις Γαλλιδούλες και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας. Κι αφού το άλλο το σύνθημα το θεωρούν ουτοπικό, ας φωνάξουμε Κύπρος - Γαλλία - Ένωση. Δηλαδή να ενωθεί το Παλαιχώρι με την Λιόν Γαλλίας… Και η Τραχυπέδουλα με το Παρίσι.

* Τελικά υπάρχει και λεμόνι που δεν μπορεί να στύψει το ΑΚΕΛ και τα παράγωγά του και να το μετατρέψουν σε στημένη λεμονόκουπα, η οποία θα πεταχθεί στο κάλαθο των αχρήστων; Για να δούμε τι θα γίνει μετεκλογικά με Κατσουρίδη.
Ξιουρ.