Σημερινή

Τρίτη, 19/02/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

| Εκτύπωση | 24 Δεκέμβριος 2017, 18:00 | Σημερινή

Κάλαντα... για κλάματα

Καλήν εσπέραν Κύπριοι, χωρίς τον ορισμό σας,
τα φετινά τα Κάλαντα θα πω στο φτωχικό σας.
Χριστός γεννάται σήμερον, μεγάλη Του η Χάρη,
ενώ στην Κύπρο θα «τεχθεί»... Πρόεδρος τον Φεβράρη.

Τρεις Μάγοι εξ Ανατολών προσέρχονται με δώρα,
μα οι... «μάγοι» της πολιτικής τούς εκτοπίζουν τώρα.
Ανέλαβαν το έργο τους και τις δικές τους θέσεις,
μοιράζοντας αντί χρυσόν... δεσμεύσεις κι υποσχέσεις.

Πέντε οι υποψήφιοι για να μας κυβερνήσουν
και όλα τα προβλήματα ευθύς να μας τα λύσουν.
Θυμήθηκαν τους πρόσφυγες και τους δυστυχισμένους,
τους γέροντες, τους φοιτητές κι όλους τους κουρεμένους.

Ολημερίς κι ολονυχτίς μαλώνουν στα κανάλια,
ποιος φταίει για το κούρεμα και τα λοιπά τα χάλια.
Μα οι ψηφοφόροι τούς κοιτούν με βλέμμα νυσταγμένο,
απόλυτα αδιάφορο και κάποτε οργισμένο.

Άστε μας να γιορτάσουμε Χριστούγεννα εν ειρήνη
και όχι να τσακώνονται... Αννίτα, Άννα, Ειρήνη.
Καλήν εσπέραν Κύπριοι, μονίμως γελασμένοι,
και πάντα ευκολόπιστοι και πάντα απατημένοι,

όσοι από σας πιστεύετε πως κάποιοι θα πληρώσουν
που την οικονομία μας φρόντισαν να πατώσουν,
κι όσοι ελπίδες τρέφετε και αισιοδοξείτε
κάποιους ενόχους κάποτε στη φυλακή να δείτε,

ξεχάστε το, όλοι αυτοί στο τέλος θα γλυτώσουν
κι όλους εμάς απλόχερα τότε θα μας μουτζώσουν.
Καλήν εσπέραν Κύπριοι, μεριάστε όλα τα μίση
προσευχηθείτε στον Θεό να βρέξει, να χιονίσει.

Γιατί, αντί για ύδατα, κατά τα ειωθότα,
θ’ αγιάζουνε οι ιερείς... χώμα ξερό τα Φώτα.
Καλή σας νύχτα, Κύπριοι, τα Κάλαντα σάς είπα
κι ελπίζω η ΕΝΙ να μας βρει... αέριο στην τρύπα.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Κουρεμένοι και εξαπατημένοι

Ένας νέος παράγοντας, που δεν τον είχαμε στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ίσως να παίξει τον δικό του ρόλο στην έκβαση των εκλογών. Είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται με την κατάρρευση της οικονομίας και αφορά τους κουρεμένους καταθέτες και τους εξαπατημένους κατόχους αξιογράφων. Η μια από τις δύο αυτές ομάδες, ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων, έχει ήδη πάρει επίσημα θέση στο πλευρό του Νικόλα Παπαδόπουλου, κρίνοντας ότι η πρότασή του ικανοποιεί περισσότερο τους κατόχους αξιογράφων από τις προτάσεις των άλλων υποψηφίων.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Σύνδεσμος των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής θεωρεί ότι ο Νικόλας και οι άλλοι της αντιπολίτευσης αποδείχθηκαν «κατώτεροι των περιστάσεων», επειδή καταψήφισαν στη Βουλή το κονδύλι για την ίδρυση ταμείου αλληλεγγύης το οποίο παρουσίασε η Κυβέρνηση. Ο Σύνδεσμος είχε χαιρετίσει το ταμείο ως «ένα αρχικό μικρό βήμα, μια αρχική μικρή ελπίδα». Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι δύο πλέον πολύπαθες ομάδες της κρίσης έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, αφού η κάθε μια ακολουθεί τον δικό της δρόμο για την ικανοποίηση των δικών της επιδιώξεων. Το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, θα φανεί στην αψευδή ττενέκκα. Πάντως, είναι η μόνη περίπτωση που οι κουρεμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να... κουρέψουν κι αυτοί οποιονδήποτε υποψήφιο.
ΜΠΟΞΕΡ

Αν επανερχόταν η βράκα...

Απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών ο τελευταίος Κύπριος βρακάς, o Ιωνάς Προκοπά από τη Λύση. Ο Θεός, ας αναπαύσει την ψυχή του. Έτσι, η βράκα θα ζει, πλέον, μόνο ως μουσειακό δείγμα. Με αφορμή την είδηση αυτή, έκατσα και σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν καθόλου άσχημο, αν η «γέρημη η βράκα» επανερχόταν γενικά ως ένδυμα των νεοκυπρίων. Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον θα αποτελούσε μια προσπάθεια να συνδυαστεί με την επιστροφή και σε κάποιαν άλλη αρετή που επικρατούσε παλαιότερα: την αδρωπιάν! Εισηγούμαι, μάλιστα, τη βράκα να τη φορούν ειδικότερα οι πολιτικοί μας και τα άλλα δημόσια πρόσωπα.

Η αίσθηση ότι φοράς βράκα, αυτό το τιμημένο ένδυμα που το έφεραν με περηφάνια οι πρόγονοί μας, ίσως οδηγήσει τους βρακοφόρους πολιτικούς σε δεύτερες σκέψεις για την εν γένει συμπεριφορά τους. Και, φυσικά, θα άλλαζε και τον τρόπο διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας, αφού θα της προσέδιδε ένα άλλο χρώμα. Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι, αντί να ανταλλάσσουν ανοίκειους διαξιφισμούς από τα κανάλια, θα μπορούσαν να διαγωνίζονται σε... τσιαττιστά. Αν και, είμαι σίγουρος ότι, ακόμα και με τη βράκα, οι πολιτικοί θα εξακολουθήσουν να τσακώνονται καθημερινά και να λύνουν τα... βρακοζώνια τους για καβγά.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η περίοδος της κωλοτούμπας

Ξέρετε πώς θα αποκληθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών; «Η περίοδος της κωλοτούμπας». Υποψήφιοι που τώρα βρίζονται και αλληλοκαρφώνονται, θα είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν στον δεύτερο γύρο, γιατί δεν θα έχουν άλλην επιλογή. Έτσι, θ’ αρχίσουν να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον, ως εάν να μην υπήρξε ποτέ η περίοδος πριν από τον πρώτο γύρο. Και τότε θα δούμε πολύ εντυπωσιακές κωλοτούμπες, σαν αυτές των ακροβατών στο τσίρκο. Έτσι γινόταν πάντα με τις προεδρικές μας εκλογές.

Δεν είμαι σίγουρος, αν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο όπου η πολιτική σκηνή να έχει γνωρίσει τόσο πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις των πρωταγωνιστών της στο ενδιάμεσο δύο εκλογικών γύρων. Ο «ανάξιος» υποψήφιος του πρώτου γύρου θα μεταμορφωθεί σε «πανάξιο», χάριν των σκοπιμοτήτων που οδηγούν στην προεδρική καρέκλα. Μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, λοιπόν, θα δούμε παζαρέματα, ξεπουλήματα, υποσχέσεις, δεσμεύσεις, προσφορές υπουργείων, και θα ρεύσει πολύ... αλκοόλ. Ναι. Οι μέχρι τον πρώτο γύρο αντίπαλοι, θα κάθονται και θα πίνουν μαζί για να... ξεχάσουν. Να ξεχάσουν όσα έσουρναν ο ένας στον άλλον. Άτε, κοπέλια. Εΐβα και... άσπρο πάτο. Τον πάτο... της πολιτικής μας ηθικής, εννοώ.
ΜΠΟΞΕΡ

Για μια μπίρα στο... Ανώτατο!

Το ξέραμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ασχολείται με ποικιλία θεμάτων, σημαντικών και ασήμαντων. Αλλά ότι θα αφιέρωνε χρόνο για να ασχοληθεί και με... την μπίρα ενός οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας, ομολογουμένως δεν το περιμέναμε. Ο συγκεκριμένος οπαδός προσέφυγε στο Ανώτατο, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν δικαιολογημένη η κατάσχεση της ανοιχτής του μπίρας ενώ όδευε προς το γήπεδο. Το Δικαστήριο απέρριψε την έφεση και επικύρωσε την καταδίκη. Τι κακό, ρε παιδί μου, κι αυτό. Για ψύλλου πήδημα ο Κυπραίος προσφεύγει στο Ανώτατο.

Όταν το Δικαστήριο έχει να ασχοληθεί, ας πούμε, με την ερμηνεία άρθρων του Συντάγματος και άλλες σοβαρές υποθέσεις, δεν μπορεί να χάνει τον χρόνο του για να αποφασίζει για την... μπίρα οπαδού που πήγαινε στη μάππα! Θυμάμαι πριν από κάποια χρόνια, το Ανώτατο είχε κληθεί να αποφασίσει και για μια υπόθεση... γαϊδουριών! Συγκεκριμένα, κάποιος πούλησε γαϊδούρια σε έναν πελάτη, αλλά τελικά διαφώνησαν ως προς τον αριθμό. Ο μεν πωλητής μιλούσε για τέσσερα γαϊδούρια, ο δε αγοραστής για έξι. Κατέληξαν στα δικαστήρια και τελικά ο πωλητής προσέφυγε και στο Ανώτατο! Για τ’ όνομα της Θέμιδας. Ας μην αναγκάζουμε τους δικαστές να μετατρέπονται σε... μουχτάρηδες και τουρκόπουλλους.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Θρίλερ-τραγωδία-κωμωδία η ταινία που λέγεται «Κύπρος»

* Καλά, προς τι η έκπληξη από την ατιμωρησία των ενόχων της οικονομικής καταστροφής; Μα δεν συνηθίσατε το έργο, δηλαδή; Μέχρι και οι ειδικοί του είδους σηκώνουν ψηλά τα χέρια από την ταινία που λέγεται Κύπρος. Περικλείει στη διάρκειά της όλα τα είδη του κινηματογράφου, από θρίλερ με συνωμοσίες, τραγωδία και τελικά κωμωδία για τη στάση των κατοίκων αυτής της χώρας, που προσδιορίζονται ως πλάσματα άλλου πλανήτη με την ανοχή τους… Παίζει ακριβώς κάθε λίγα χρόνια σε επανάληψη .

*Αναπτύσσεται η χώρα, παράγουν οι πολίτες, έρχονται λεφτά στο Κράτος είτε από συγκυρίες στη διεθνή πολιτική σκηνή, είτε από λαμογιές των Κυβερνήσεών μας, παράγεται πλούτος και καταλήγει στα χέρια της ολιγαρχίας που διοικεί το Κράτος μας.

* Και οι πολίτες παρακολουθούν ενεοί και αποσβολωμένοι να διαλύονται τα όνειρά τους και να υφαρπάζονται οι οικονομίες που μάζεψαν με κόπο και μόχθο.

Μετά, συρφετός, φωνές, πανζουρλισμοί από πολιτικούς ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι και, τελικά, κάποιος δικαστής βρίσκει νομικό παράθυρο και απαλλάσσει τους κατηγορουμένους. Φωνάζουν οι πολίτες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι να έρθει κάποιο ποδοσφαιρικό παιγνίδι και να τσακωθούν, οπόταν θα ασχολούνται μόνο με την ομαδάρα τους.

* Τελικά, ζούμε εμείς όλοι στην παράνοια και η ολιγαρχία στην ευμάρεια. Τρέξτε, λοιπόν, και μαζέψτε πάλι χρήματα, για να σας τα πάρουν σε λίγα χρόνια. Πρωταγωνιστές πάντα οι ίδιοι, απλώς αλλάζουν οι κομπάρσοι-κασκαντέρ πολιτικοί…

* Η πίστη του υπογεγραμμένου ότι σ' αυτήν τη ζωή μόνον η Θεία Δίκη μπορεί να τιμωρήσει τους ενόχους, εδραιώνεται…
Ξιουρ

Κατά ριπάς πικάντικες σκέψεις

• Τέσσερις στους δέκα Κυπρίους, δεν έκαναν φέτος διακοπές. Οι υπόλοιποι έξι, είμαστε σε μόνιμες. Έχουμε φύγει, αλλά δεν το ξέρουμε.

• Προφανώς δεν είναι πρόβλημα οι χαμηλοί τόνοι των κομμάτων στις τουρκικές προκλήσεις, αλλά τα …χαμηλά παντελόνια.

• Αλλαγή κλίματος για την Κύπρο στις ΗΠΑ διαπιστώνει η Κυβέρνηση. Από μαύρο πρόβατο, μας βλέπουν, τώρα, σαν αρνί για σφάξιμο.

• Αμάν, αυτή η εθνική υστερία! Χάλασε ο κόσμος, γιατί παραβιάζει η Τουρκία τον εναέριό μας χώρο; Αφού έφυγαν.

• Περίεργο είναι, με τόσους σερίφηδες-αστυνομικούς έμεναν ασύλληπτοι, τόσα χρόνια, οι παράνομοι! Αν και η υπόθεση θυμίζει ελάχιστα γουέστερν και περισσότερο Λούκι Λουκ.

• Αν κάποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς χάσει στις εκλογές, θα χάσει και την αρχηγία, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα, σε ολόκληρο τον πλανήτη; Α, μπα. Κάποιος άλλος θα φταίξει. Εξάλλου, μιλάμε για σοβαρά κράτη.

• Επίκαιρη είναι η προσομοίωση της πολιτικής των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας, με την ομπρέλα θαλάσσης, που μετακινείται δεξιά - αριστερά στην παραλία για να καλύψει τις οπτικές και άλλες ανάγκες του κατόχου της.

• Μπορεί να το παίζουν μετανοημένες κορασίδες, αλλά πλέον δεν μπορεί να διαγραφεί η πρόθεσή τους με μπαμπεσιά και δόλιο τρόπο να νοθεύσουν την όποια δημοκρατία επικρατεί στον τόπο μας.

• Καλά, το κεφάλαιο της ψυχολογίας που ασχολείται με τους πολιτικούς, σηκώνει ψηλά τα χέρια. Στις μεσημβρινές εκπομπές, οι πολιτικοί που συζητούν, παθαίνουν κάτι και αρχίζουν τα γρονθοκοπήματα. Μα, συγχύζουν τα πλατό με τα ρινγκ; Εκτός κι αν, επειδή μεσημέριασε, θέλουν να πάνε για ύπνο. Λες και τις υπόλοιπες ώρες είναι ξύπνιοι...
Ξιουρ

Τους πρόλαβε ο Πρόεδρος

Δύο «βουλευτές» της ψευδοβουλής ζήτησαν, λέει, την υιοθέτηση της Τουρκικής ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Μεχμέτ Τσαγλάρ και Ερντάλ Οζτσένκ, «βουλευτές» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας αντίστοιχα, υπέβαλαν το αίτημα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν υπό το καθεστώς του παρατηρητή. Ε, και, λοιπόν; Πού είναι η είδηση; Εδώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε επίσημα, στις 17 Φεβρουαρίου 2016, με επιστολή προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γνωστοποίηση στην ολλανδική Προεδρία, να συμπεριληφθεί η τουρκική γλώσσα στις επίσημες της Ένωσης.

Όπως σημείωνε σε εκείνη την επιστολή, «ενόψει της δυνατότητας για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, έχει έλθει η ώρα να ξεκινήσει η ΕΕ τις προετοιμασίες για να αρχίσει να χρησιμοποιείται η Τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ένωσης μετά την επανένωση της Κύπρου». Δηλαδή, ακόμα δεν τον είδαμε και... Χασάνη τον εβγάλαμε. Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να μάθω πώς είναι στα Τουρκικά ο όρος «εκλιπούσα» για την Κυπριακή Δημοκρατία, που η Τουρκία χρησιμοποιεί στα έγγραφά της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Κίμπρις Τζουμχουριέτ ολού»; Ή «Κίμπρις Τζουμχουριέτ πιττί»;
ΜΠΟΞΕΡ

Ούτε ένα Merry Christmas για μας;

Ταξίδι-αστραπή στην Κύπρο πραγματοποίησε την Παρασκευή η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Όχι ακριβώς στην Κύπρο. Επισκέφθηκε το «κρατίδιο» των Βρετανικών Βάσεων στο νότιο τμήμα της βραχονησίδας μας και ευχήθηκε στους Βρετανούς οι οποίοι υπηρετούν εκεί, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Μετά έφυγε σιασιαριστή, για να επιστρέψει στη μητροπολιτική Βρετανία. Είντα ωραία, α; Ούτε πως υπάρχουμε εμείς. Δεν καταδέχτηκε η Τερεζούλα να μας πει κι εμάς ένα Merry Christmas, natives (Καλά Χριστούγεννα, ιθαγενείς)! Να περάσει, ρε παιδί μου, και από το αεροδρόμιο Λάρνακας, να πιει έναν καφέ με τον Νίκαρο και να μιλήσουν για το Brexit και τις συνέπειές του για την Κύπρο. Ήρθε, είδε (τους Βρετανούς στρατιώτες στις Βάσεις) και απήλθε.

Σόρι, κιόλας, μίσες Μέι. Μπορεί να είναι κυρίαρχες οι Βάσεις σας, αλλά, αν δεν υπήρχε η Κύπρος, δεν θα υπήρχαν ούτε αυτές. Έτσι, απλά. Γι’ αυτό, καλά είναι να θυμάστε κάπου-κάπου ότι η Κύπρος φιλοξενεί τις Βάσεις, που είναι κατάλοιπα ενός αποικιοκρατικού αναχρονισμού. Όχι, δηλαδή, πως οι Κυβερνήσεις μας θα σας ζητήσουν να κάνετε... Brexit και από τις Βάσεις (εδώ δεν το έκανε το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ όταν κυβερνούσε), αλλά τουλάχιστον πέστε μας κι ένα «θένκιου», βρε αδερφέ, που βάζουμε την πλάτη μας από κάτω, για να βομβαρδίζετε εσείς άλλες χώρες της περιοχής. Πόση αχαριστία, μάι γκοτ!
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ