Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Eξ Απορρήτων

| Εκτύπωση | 19 Νοέμβριος 2017, 18:00 | Σημερινή

Τα θαύματα... του «Αγίου Νίκαρου»
Κάτι σαν... Άγιος Παντελεήμονας έγινε το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όσοι έχουν προβλήματα και αιτήματα καταφεύγουν στο Προεδρικό για να τον δουν, πιστεύοντας ότι εκείνος θα δώσει λύσεις με έναν θαυματουργικό τρόπο. Και, βεβαίως, ενόψει των προεδρικών εκλογών, όλοι εξασφαλίζουν... το θαύμα τους και φεύγουν ικανοποιημένοι. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος ελπίζει ότι μετά το θαύμα οι πιστοί θα κάνουν κι αυτοί το... τάμα τους, τιμώντας τον με την ψήφο τους. Ενεργεί με... χριστιανικό τρόπο ο Νίκαρος.

Όπως είπε και ο Κύριος, «αιτείτε και δοθήσεται υμίν». Οι τελευταίοι που... «ητήσαντο» από τον Πρόεδρο και τους «εδόθη» ήταν οι υπάλληλοι της ΑΗΚ, οι οποίοι απειλούσαν με στάσεις εργασίας. Κανονικά ο Πρόεδρος δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνει. Θα έπρεπε να λέει σε όλους αυτούς «κύριοι, υπάρχουν αρμόδιοι υπουργοί, με αυτούς να τα βρείτε. Εγώ δεν είμαι αρμόδιος επί παντός επιστητού». Αλλά είπαμε. Έρχονται εκλογές και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, τα δε μέσα αγιάζουν τα θαύματα του «Αγίου Νίκαρου». Το πρόβλημα είναι ότι κάνει τόσα πολλά θαύματα, ώστε θα είναι θαύμα αν τελικά καταφέρει να τα αντέξει... η κυπριακή οικονομία.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το γυμνό κοινωνικό κράτος

Άλλες δυο τραγικές ιστορίες ήρθαν να σοκάρουν την κοινή γνώμη και να αποκαλύψουν ότι πίσω από την ευημερία των αριθμών, τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και τις λαμπερές εικόνες των επωνύμων κυριών με τα πανάκριβα φορέματα που παρελαύνουν χαμογελαστές από τα lifestyle περιοδικά, υπάρχει και η άλλη Κύπρος. Όπου έφηβα κορίτσια λιποθυμούν στους δρόμους από τη χρήση ναρκωτικών και 38χρονες μάνες, και πάλι χρήστες ναρκωτικών, μαχαιρώνουν τα παιδιά τους. Οι δυο αυτές περιπτώσεις κατέδειξαν για μια ακόμα φορά τη γύμνια του κοινωνικού κράτους, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες των κρατικών υπηρεσιών και τα κενά στην ύπαρξη κατάλληλων δομών για φιλοξενία ανήλικων χρηστών.

Συγκλονίζει ιδιαίτερα η ιστορία με τη 14χρονη που μπήκε στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών. Από μια άποψη φάνηκε... τυχερή που τη βρήκανε λιπόθυμη σε πολυσύχναστο δρόμο εν μέσω... προεκλογικής εκστρατείας. Όχι πως περιμένουμε να γίνουν και πολλά πράματα, αλλά τουλάχιστον η προσοχή στράφηκε πιο έντονα στο πρόβλημα. Αλλεπάλληλες Κυβερνήσεις και Βουλές δεν μπόρεσαν να δώσουν πρακτικές λύσεις για τη στήριξη των ανήλικων χρηστών γιατί είχαν άλλες προτεραιότητες. Από το 2004 μέχρι σήμερα έσπαζαν το κεφάλι τους να βρουν τρόπους να διαγράψουν τα 19 εκατομμύρια που χρωστούν στο Κράτος οι πρωταγωνιστές της μάππας...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Πόσο κοστίζουν οι «παρορμητισμοί»;

Χθες και προχθές, οι αδιόριστοι καθηγητές παρακάθισαν και πάλι στις ακυρωθείσες εξετάσεις διορισμού, πληρώνοντας τη «λανθασμένη και παρορμητική ενέργεια συγκεκριμένου λειτουργού», ο οποίος είχε δημοσιοποιήσει τα θέματα των εξετάσεων πριν από την προηγούμενη διεξαγωγή τους, σύμφωνα με το πόρισμα του Υπουργείου Παιδείας. Μια «παρορμητική ενέργεια» που ταλαιπώρησε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, επιβάρυνε το κράτος με ζημιές χιλιάδων ευρώ και κόντεψε να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το νέο σύστημα διορισμών (ή καλύτερα έδωσε την ευκαιρία σ’ εκείνους που θέλουν να το τινάξουν στον αέρα να αναλάβουν δράση).

Κακά τα ψέματα, αλλά γενικά στη δημόσια υπηρεσία δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι επιφορτισμένοι με σοβαρά καθήκοντα και σημαντικές ευθύνες, αλλά λειτουργούν με «παρορμητισμό» και ανευθυνότητα και σικκιμετισμό στον χειρισμό διαφόρων θεμάτων που επηρεάζουν ευρύτερες ομάδες ανθρώπων ή και όλους μας. Πόσο κοστίζει αυτός ο «παρορμητισμός» και οι άλλες ανάλογες συμπεριφορές; Το κόστος καταγράφεται επακριβώς κάθε χρόνο στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υπό τη μορφή σκανδάλων, ατασθαλιών, λαθών και παραλείψεων και αλόγιστης σπατάλης του δημοσίου χρήματος. Και το χειρότερο; Αρκετοί από τους επιδιδόμενους σε «παρορμητισμούς» αξιολογούνται ως... «εξαίρετοι» από τους προϊσταμένους τους.
ΜΠΟΞΕΡ

Θα γελάσει ακόμα και η... Σφίγγα

Ένα αρχαίο αιγυπτιακό αντικείμενο, το οποίο εντοπίστηκε στην Κύπρο, ίσως αποτελέσει την αιτία για διεθνές ρεζίλεμα της χώρας μας. Οι αιγυπτιακές Αρχές είχαν ζητήσει από τις κυπριακές Αρχές τον εντοπισμό του συγκεκριμένου αντικειμένου από τον Μάρτιο του 2017, χαρακτηρίζοντάς το ως κλοπιμαίο από την Αίγυπτο. Το αρχαιολογικό αυτό εύρημα θα το πρόσφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αύριο στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Λευκωσία. Παρενέβη όμως η... Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και υπήρξε εμπλοκή στο όλο θέμα, διότι, όπως εξήγησαν ενδιαφερόμενοι βουλευτές, το συγκεκριμένο αντικείμενο αποτελεί τεκμήριο σε διεξαγόμενη ποινική διαδικασία σε πιθανή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Από τον Μάρτιο που μας το ζήτησε η Αίγυπτος έχουν περάσει εννιά μήνες, αλλά ακόμα το ψάχνουμε το θέμα. Να σας προβλέψω τι θα πει αύριο ο Πρόεδρος στον Σίσι, σε περίπτωση που δεν θα του δώσει τελικά το «κουζούι»: «Φίλε μου Αμπντέλ Φατάχ, θα σου έδινα το αρχαίο σου αντικείμενο, αλλά δυστυχώς οι νομικές διαδικασίες στο νησί μας είναι κάπως αργές». Και θα του απαντήσει ο Σίσι: «Το ξέρω, φίλε μου Νίκο. Διότι περιμένω από πέρσι να μου εκδώσετε τον... Αιγύπτιο αεροπειρατή, που έκανε την αεροπειρατεία στη Λάρνακα, και ακόμα τον έχετε εδώ πέρα»...
ΜΠΟΞΕΡ

Ένα φάντασμα στην ΕΠΑ

Η περιβόητη απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, για καρτέλ μεταξύ εταιρειών πετρελαιοειδών, θυμίζει... φάντασμα το οποίο εμφανίζεται και εξαφανίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Η ιστορία ξεκίνησε την περίοδο 2004-2006, όταν η ΕΠΑ θεώρησε πως τέσσερεις εταιρείες παραβίαζαν την περί ανταγωνισμού νομοθεσία και το 2009 αποφάσισε να τους επιβάλει τσουχτερό πρόστιμο 43 εκατομμυρίων ευρώ! Η απόφαση εκείνη εξαφανίστηκε... σαν φάντασμα, αφού ακυρώθηκε το 2011 από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι ο διορισμός του τότε προέδρου της ΕΠΑ Κωστάκη Χριστοφόρου δεν ήταν νόμιμος.

Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε και ξαφνικά το φάντασμα επανεμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη με απόφαση για επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 20,7 εκατ. στις τέσσερεις εταιρείες πετρελαιοειδών, λόγω των συμφωνιών μεταξύ της κάθε μιας εταιρείας ξεχωριστά με τους πρατηριούχους της, για ομοιόμορφο καθορισμό τιμών στην αγορά λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών. Από τα 43 εκατομμύρια πέσαμε σε λιγότερο από τα μισά, επειδή η ΕΠΑ απάλλαξε τις τέσσερεις εταιρείες από την παράβαση της οριζόντιας σύμπραξης μεταξύ τους. Αλλά ούτε και τα μισά είναι βέβαιο ότι θα εισπραχθούν, αφού οι εταιρείες θα προσφύγουν στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης. Έτσι το φάντασμα του προστίμου ίσως μείνει να κάνει παρέα με άλλα... ανάλογα φαντάσματα οφειλομένων ποσών, που δεν έχουν εισπραχθεί ποτέ από το κράτος.
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Στα σπάργανα νέο κόμμα της Αριστεράς

· Ο κομματικός χάρτης σίγουρα θα αλλάξει μετά τις προεδρικές εκλογές. Υπό το βάρος και την πίεση της ήττας κάποιοι θα αποχωρήσουν, ενώ ορισμένοι πολιτικοί αρχηγοί θα αμφισβητηθούν εκ των έσω, έστω και αν κερδίσει ο υποψήφιος που στηρίζουν στις προεδρικές εκλογές.

· Αν και αρκετά εκ των κομματικών στελεχών δείχνουν ότι ασχολούνται με τις προεδρικές εκλογές, εντούτοις η σκέψη και τα πλάνα τους εστιάζονται στην επόμενη μέρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, και με συνάξεις ημετέρων, όπου αναλύουν τις πιθανότητές τους για κατάληψη της καρέκλας του Προέδρου του κόμματος.

· Σε άλλο επίπεδο φαίνεται να βρίσκεται η επιθυμία αρκετών ΑΚΕΛικών αλλά και ανένταχτων αριστερών που οραματίζονται τη δημιουργία νέου κόμματος, που θα αναπροσαρμόσει τις επιδιώξεις της Αριστεράς και θα προσδώσει άλλη διάσταση στην πολιτική ζωή.

· Διαπιστώνουν ότι το ΑΚΕΛ υπό την παρούσα μορφή του μάλλον δεν μπορεί να ανασάνει και πλέον ψάχνουν νέες πλατφόρμες έκφρασης των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Ήδη οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αρκετοί επέδειξαν ενδιαφέρον για το νέο σχήμα της Αριστεράς…

· Γνωρίζοντας φυσικά τους ανηλεείς και αδίστακτους κομματικούς μηχανισμούς, να δούμε αν θα ευδοκιμήσει η προσπάθεια ή έστω αν οι εμπνευστές της μετουσιώσουν σε πράξη τις σκέψεις τους…
Ξιουρ.

Η ψευδαίσθηση του τερματικού και οι ευρωττοππουζοκυπραίοι πολιτικοί

· Αππωμένοι, λαωμένοι, λαφαζάνηδες, νάρκισσοι και ονειροπαρμένοι είναι οι ευρωττοππουζοκυπραίοι πολιτικοί. Να με συγχωρέσουν οι κυριλέ αναγνώστες που ανήκουν στην ελίτ του Κυπριστάν (έχουμε και τέτοιους και μην παραπέμπετε στη χωριάτικη καταγωγή μου για να τους απωθήσετε) για τα κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποιήσαμε σήμερα για να χαρακτηρίσουμε τους πολιτικούς μας, αλλά μόνο με τέτοια μπορούν να καταλάβουν ότι επιτέλους πρέπει να προσγειωθούν και να σοβαρευτούν, γιατί μου φαίνεται κάποια στιγμή δεν θα μπορούν να κολάσουν την κοινωνική εξέγερση.

· Πού πας, ρε Καραμήτρο, γυμνέ οπίσθιε (κάπως διαφορετικά εκφράζεται στα χωριά αλλά για λόγους αισθητικής δεν το καταγράφουμε), που θέλεις να ανεγείρεις τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου (το λένε με στόμφο και γεμίζει το στόμα τους) στο Βασιλικό για να καταστείς κόμβος διάθεσης αερίου στην Ευρώπη και Ασία. Ου, κάτι τέτοια λένε και μου φαίνεται ότι νιώθουν πως βρίσκονται σε υπερδιέγερση έως και σε φάση που θα αφήσουν από μέρος του σώματός τους να εκτοξευτούν γενετικά ή, τέλος πάντων, όποια υγρά δύνανται να αποβάλουν…

· Τρελαίνονται οι άνθρωποι, φωνάζουν και δημιουργείται πανικός γιατί το ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ της υφηλίου δεν καταδέχεται να πωλήσει το προϊόν τους με άλλους τρόπους, χωρίς να χρειαστεί να διακινδυνεύσουμε ως κράτος με χρέη και δάνεια για να υλοποιήσουμε το τερματικό. Φυσικά δεν παραβλέπουμε τα συμφέροντα που προκύπτουν από την υλοποίηση ενός τεράστιου έργου και τις μίζες (το αφροδισιακό αρκετών πολιτικών) που θα μοιραστούν…
Ξιουρ.