Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Ευρωπαϊκή αποτυχία Ελλήνων στο Κυπριακό

Ευρωπαϊκή αποτυχία Ελλήνων στο Κυπριακό

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Βεβαίως δεν παίζει μόνη της η Τουρκία στο Κυπριακό. Μέγα μέρος των επιτευγμάτων της οφείλεται σε εγκληματικά έως ολέθρια λάθη του Ελληνισμού. Απέναντι στη συγκροτημένη και σταθερά επίμονη από το 1956 τουρκική στρατηγική για την Κύπρο, υπήρξε ουσιαστικά η… ανυπαρξία συγκεκριμένης, εξίσου μακρόπνοης σταθερότητας, στρατηγικής του Ελληνισμού.
 
Παράλληλα και ταυτόχρονα, η μέχρι τούδε αποτυχία της Τουρκίας να ολοκληρώσει τους στρατηγικούς της στόχους στην Κύπρο, οφείλεται στις έως τώρα αντιστάσεις του Ελληνισμού. Αυτά ως πλαίσιο σκέψης για την επισήμανση της… ευρωπαϊκής αποτυχίας Κύπρου και Ελλάδος στο Κυπριακό.
 
Αναγκαία υπενθύμιση ότι: Ο πρώτος, ο κύριος και μόνος λόγος για τον οποίο πείστηκαν τελικά (μετά από ουκ ολίγας αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, ιδίως επί της προεδρίας Γ. Βασιλείου 1988-1993) όλες οι κομματικές ηγεσίες να υποστηρίξουν την πορεία Ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. (τότε ΕΟΚ), ήταν το Κυπριακό. Με δύο πρωτεύουσας σημασίας στόχους:
 
Πρώτο: Τα εν Ευρώπη ισχύοντα στο δημοκρατικό πολίτευμα, στις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες και στ’ ανθρώπινα δικαιώματα, να μπορέσουν, ως Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, να εξοβελίσουν απ’ το περιεχόμενο λύσης του Κυπριακού, τον άδικο, αντιδημοκρατικό, ανελεύθερο, ανθελληνικό και ρατσιστικό χαρακτήρα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που επέμενε η Τουρκία κι οι Τ/κ (Ντενκτάς κ.ά.) να συνομολογηθεί.
 
Δεύτερο: Να αποκτήσει η ΚΔ, εντασσόμενη στην Ε.Ε., διπλωματικό πλεονέκτημα και βατήρα αποτελεσματικών πιέσεων επί του αδημονούντος να ενταχθεί επίσης στην Ε.Ε. τουρκικού κράτους. Επειδή, καθιστάμενη η Κ.Δ., κράτος - μέλος της Ε.Ε., αποκτούσε και το δικαίωμα - εξουσία τού θεσμικά αυτόνομου κριτή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
 
Έντεκα χρόνια αφ’ ότου η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε., δύναται ο καθένας να εκτιμήσει κατά πόσον προωθήθηκαν στην πράξη αυτοί οι δύο στόχοι. Και να συλλογιστεί εάν υπήρξε (τελικά) συγκεκριμένη στρατηγική διεκδίκησης κι επίτευξής τους. Κριτήριο, τα έκτοτε έως και νυν αποτελέσματά τους:
 
Πρωτίστως: Σε πόσο μεγάλο βαθμό έχει ΥΠΟΤΑΧΘΕΙ κι εκ προοιμίου εξουδετερωθεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο στον «Σκελετό λύσης» που συνομολόγησε 11 Φεβρ. 2014 με τον Έρογλου ο κ. Αναστασιάδης, κάτω από την υπερισχύουσα επί παντός επιβολή των ΔΔΟ απαιτήσεων των Τούρκων. Και αποτελεί -και τώρα- τη συμφωνημένη βάση Αναστασιάδη - Ακιντζί με τους παιάνες Ερντογάν.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Είκοσι δύο μέρες από την εκλογή του κ. Ακιντζί, επικεφαλής του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος, πόσοι άραγε… Βαρωσιώτες ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για επιστροφή στην πόλη τους που νόμιζαν ότι ήταν η πρώτη, πρώτιστη πρόταξη της προεκλογικής εκστρατείας του συμπαθέστατου κ. Μουσταφά Ακιντζί; Άκουσαν τίποτε από τις έως τώρα τριπλοκαππακωτές χειραψίες των συναντήσεων Αναστασιάδη - Ακιντζί - Άιντα;
Λάζ. Α. Μαύρος

Top