Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Γιατί θέλει τώρα τη «λύση» η Τουρκία;

Γιατί θέλει τώρα τη «λύση» η Τουρκία;

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΓια ποιους λόγους τώρα, περισσότερο από πριν, η Τουρκία θέλει την, συγκεκριμένων από 11η Φεβρουαρίου 2014 προδιαγραφών, «λύση» του Κυπριακού; Κι αν αυτό δεν το επιτύχει, ποια επιπρόσθετα κέρδη μεθοδεύει να εισπράξει από τη διαδικασία των «διακοινοτικών» συνομιλιών, η οποία επανήρχισε προχθές Παρασκευή, 15η Μαΐου 2015, με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί; Στα δύο αυτά ερωτήματα, αρμοδιότερη βεβαίως ν’ απαντήσει είναι η ίδια η Τουρκία: Η κυβέρνησή της, οι ιθύνοντες σχεδιασμού κι εφαρμογής της τουρκικής στρατηγικής, μ’ επικεφαλής τούς κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου. Και, πάντως, όχι όλοι εκείνοι οι ημέτεροι, εν Λευκωσία κι εν Αθήναις, που επιμένουν να κολυμπούν στα πελάγη των διαχρονικών ψευδαισθήσεων και στη νιρβάνα των ευσεβοποθισμών τους…

Της Τουρκίας οι απαντήσεις είναι ήδη προ πολλού σταράτα δοθείσες. Ευκρινέστατες. Υπερηφάνως διακηρυγμένες από τους κυβερνώντες 13 χρόνια ισλαμιστές του κ. Ερντογάν. Με τον επικεφαλής των Τριών Πολλαπλασιαστών της εθνικής της Ισχύος και νυν πρωθυπουργό κ. Νταβούτογλου. Οι 3 Πολλαπλασιαστές, όπως ο ίδιος τους είχε ορίσει, από το 1999, στην εξίσωση της Ισχύος είναι: (α) Η Στρατηγική Νοοτροπία, (β) ο Στρατηγικός Σχεδιασμός και (γ) η Πολιτική Βούληση (σελ. 48 «Το Στρατηγικό Βάθος», εκδ. Ποιότητα). Απαντήσεις διαυγέστατες. Για όσους δύνανται να μελετούν την τουρκική πολιτική, χωρίς να… κρίνουν εξ ιδίων ανεπαρκειών τα αλλότρια. Αλλ’ έχουν το θάρρος να «φορέσουν τουρκικά παπούτσια για να βαδίσουν τους τουρκικούς δρόμους» σκέψης, σχεδιασμών και πολιτικής εφαρμογής τους.

Θέλει τώρα τη «λύση» της 11ης Φεβρ. 2014 η Άγκυρα διότι: Μέσω αυτής θα προωθήσει αλματωδώς τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς στην περιοχή. Και, μ’ αυτό το επίτευγμα, ν’ αυξήσει παγκοσμίως την επιρροή της ως περιφερειακή υπερδύναμη:

1. Με«σκελετό λύσης» την 11.2.2014 (όπως τ’ ονόμασε ο κ. Αναστασιάδης), η Τουρκία θα εξαφανίσει την, εις χείρας των Ελλήνων Κυπρίων, Κυπριακή Δημοκρατία. Στη θέση της Εκλιπούσας Κ.Δ. ο συμφωνημένος Διζωνικός Συνεταιρισμός Δύο Ίσου Καθεστώτος Συνιστώντων Κρατών («πολιτειών») με Ισότιμη Επί Παντός τη Συγκυριαρχία του τ/κ Συνιστώντος Κράτους («πολιτείας»), καθίσταται ολόκληρος υποχείριο της Τουρκίας. Όργανο ελεγχόμενο, μέσω των Τ/κ, από την Άγκυρα.

2. Με τη διζωνική Κύπρο υπό τον έλεγχό της, η Τουρκία, διαθέτουσα υπέρτερη στρατιωτική ισχύ κι εγνωσμένη αποφασιστικότητα (Πολιτική Βούληση), καθίσταται ο μόνος κατ’ ουσίαν αφέντης τής διαθέτουσας τα Κοιτάσματα κυπριακής ΑΟΖ, όπως και του εναέριου χώρου.

3. Έχοντας εξαφανίσει την Κ.Δ. και θέτοντας υπό έλεγχον (μέσω των Τ/κ) ολόκληρο τον Διζωνικό Συνεταιρισμό, καθίσταται στην πράξη η Τουρκία ως «Ο Έχων και το Γενικό Πρόσταγμα» στις σχέσεις - αντιπαραθέσεις, αφ’ ενός με Ισραήλ & Αίγυπτο, αφ’ ετέρου με τις ενδιαφερόμενες για την περιοχή, μεγάλες ή μεσαίες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία και Βρετανία) και τους διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΟΗΕ κ.ο.κ.).

4. Μ’ ολόκληρη την Κύπρο νομίμως πλέον υπό Τουρκική (μέσω των Τ/κ) Συγκυριαρχία, η Άγκυρα πολλαπλασιάζει τις δυνατότητές της να εκβιάζει την Αθήνα σ’ όλο το εύρος των επεκτατικών της σχεδιασμών στο Αιγαίο, στην Θράκη και στη δορυφοροποίηση του ελλαδικού κράτους, διαθέτοντας ως υπομόχλιο εκβιασμού, πλέον, τον υπό ομηρεία -στο έλεός της- όσον θα ‘χει απομείνει στην Κύπρο πληθυσμό των Ε/κ.

5. ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ επίτευγμά της στην Κύπρο, επιπρόσθετο όσων πέτυχε το 1959 με τις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, το 1963 με την ένοπλη Τουρκανταρσία και το 1974 με τη εισβολή του Αττίλα, η τουρκική αυτοπεποίθηση θα στραφεί πειστικότερα προς τους μουσουλμάνους της Εγγύς και Μέση Ανατολής, της Β. Αφρικής, των Βαλκανίων, του Καυκάσου και πρωτίστως εντός Ε.Ε.: Ως ο αποδεδειγμένα ισχυρότερος προστάτης και ικανότερος αρχηγός του ισλαμισμού.

Εάν κι αυτήν την φορά οι «διακοινοτικές» Αναστασιάδη - Ακιντζί δεν επιτύχουν την προσδοκώμενη από την Άγκυρα «λύση» της 11ης Φεβρ. 2014, η Τουρκία θα έχει ήδη επιτύχει -σε… παράταση- την περαιτέρω αναβάθμιση του ψευδοκράτους της στην Κύπρο, την περαιτέρω υποβάθμιση κι αποδυνάμωση της Κ.Δ., ιδίως στα κρίσιμης διακύβευσης Κοιτάσματα της ΑΟΖ και θ’ αναμένει την… επόμενη φάση, στις ανέκαθεν επικερδείς για την Τουρκία τουρκοφόρες διαδικασίες των «διακοινοτικών». Με την ενεργό επιμονή και διεκδικητική υπομονή που η ίδια η Άγκυρα υποδειγματικώς επέδειξε από το 1956 (Νιχάτ Ερίμ) έως σήμερα.
 


Top