Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Από Χριστόφια 23.5.2008 & Αναστασιάδη 11.2.2014

Από Χριστόφια 23.5.2008 & Αναστασιάδη 11.2.2014

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Από την πληθώρα των σχολίων που είχαμε δημοσιεύσει το 2008 για τα κέρδη που εξασφάλισαν οι Τούρκοι με το Κοινό Ανακοινωθέν Χριστόφια - Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008, αναδημοσιεύουμε σήμερα τον «Ενταφιασμό της Δικοινοτικής» 3.6.2008, που ισχύει βεβαίως και για την Κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη - Έρογλου της 11ης Φεβρ. 2014:
 
Γνωστός, ανέκαθεν, δεδηλωμένος ενάντια στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ο γράφων. Με επιχειρήματα που παρέθεσε σε εκατοντάδες άρθρα την τελευταία 30ετία. Δεν έτυχε αντι-επιχειρημάτων ικανών να τον μεταπείσουν. Η διαδρομή της 30ετίας και τα προϊόντα της, αντιθέτως, ενίσχυσαν την… ξεροκεφαλιά του…
 
Τώρα όμως, ακόμη κι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ΔΔΟ θα πρέπει να παραδεχθούν ότι ο ένας τουλάχιστον από τους τρεις όρους, η «Δικοινοτική» φυσιογνωμία της «ομοσπονδίας» «τους», πήρε ήδη επισήμως την άγουσα για το… νεκροταφείο: Τελετή ενταφιασμού της «Δικοινοτικής» υπήρξε το Joint Statement των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ, της Παρασκευής 23ης Μαΐου 2008. Το οποίο, ορίζει, πλέον ότι: Η λεγόμενη ΔΔΟ δεν θα είναι κάποιος «Συνεταιρισμός των Δύο Κοινοτήτων», αλλά ένας «Συνεταιρισμός των Δύο Συνιστώντων Κρατών» («στέιτς» - κράτη, πολιτείες).
 
Είναι σαφέστατο στο γράμμα και στο πνεύμα της αμοιβαία αποδεκτής Κοινής Δήλωσης Ταλάτ - Χριστόφια, 23.5.08, ότι ο μέχρι τούδε γνωστός τίτλος της «επιδιωκόμενης λύσης ΔΔΟ», αγνώστου εισέτι περιεχομένου, στο δεύτερο από τα τρία συνθετικά του, το «Δικοινοτικό», απολακτίζει πλέον, ρητώς, τις… δύο κοινότητες και υιοθετεί τα δύο στέιτς (κράτη, πολιτείες). «Αυτός ο συνεταιρισμός [εξηγεί χωρίς ασάφειες το Joint Statement της 23.5.08] θα είναι μια τ/κ συνιστώσα πολιτεία [στέιτ-κράτος] και μια ε/κ συνιστώσα πολιτεία [στέιτ-κράτος], οι οποίες θα έχουν ισότιμο καθεστώς».
 
Αποτελεί η Κοινή Δήλωση της 23.5.08 τη μετάβαση, «μετεξέλιξη», από τις «Δύο Κοινότητες» στα «Δύο Κράτη». Αμοιβαία αποδεκτή από τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ. Υπό την αιγίδα του αντιπροσώπου του ΟΗΕ, κ. Ταγιέ Μπρουκ-Ζεριχούν, όστις και, ενώπιόν τους, ανέγνωσε αγγλιστί στα ΜΜΕ το ακριβές κείμενο του Joint Statement τους. Από τη «Δικοινοτική», λοιπόν, στη «Δικρατική», ή «Διπολιτειακή». Βέβαια τα «Δύο Συνιστώντα Κράτη» τα γέννησε το Σχέδιο Ανάν. Και, βέβαια, τα απέρριψε στις 24.4.2004, με 76%, η μέχρι τότε ε/κ κοινότητα που θεωρούσε εαυτήν ως… «κυρίαρχο λαό». Όμως, τώρα, όπως εκφώνησε την Κυριακή 1.6.2008 ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΕΛ, κ. Ά. Κυπριανού - κι έχει δίκαιο 100% - έχουμε [αμιγώς] πολιτική Χριστόφια και ΟΥΔΕΝΟΣ άλλου… («Ειρήσθω» Τρίτης 3.6.08).
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Έχετε μήπως ακούσει εάν ο κ. Αναστασιάδης, προθυμότατος για «μονομερή Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» ΜΟΕ, σκέφτηκε ως πρώτιστο καθήκον του να ζητήσει για τους ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ όσα οι δικοί του δημαγωγοί εκφωνούν στις Κηδείες Μαρτυρικών Οστών, κατά την 1η του συνάντηση (επί ερυθρού τάπητος κι εν μέσω ενόπλως «παρουσιάστε» των βρετανών Οηέδων) με τον κ. Ακιντζί και τον κ. Έιντε (πρώην Άιντα) του ΟΗΕ; 

Top