Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Άρα, λοιπόν…

Άρα, λοιπόν…

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΆρα λοιπον, η «επιστροφή» των πολιτών στην πολιτική καθίσταται επιβεβλημένη κατεπείγουσα αναγκαιότητα. Και βέβαια αυτή η «επιστροφή» δεν νοείται ως κάποια επάνοδος - επανυποταγή στη σαπίλα του πρωταίτιου σαθρού πολιτικού συστήματος της κομματικής πελατείας τής αθλίας ημών ρεππάπλικ. Αλλά ως αγώνας επανάκτησης της πολιτικής από τους πολίτες.

Απελευθέρωσης της πολιτικής από τα φρικτά κι αηδιαστικώς αποπνικτικά δεσμά της Ολιγαρχικής Κομματικής Ηγετοκρατίας. Ώστε ο λαός των πολιτών να πραγματώσει την κυριαρχία του επί της πολιτικής: Με την κοινωνία, μόνη θεσμικά κι αποκλειστικά και καθημερινά, ιδιοκτήτρια της πολιτικής: Πολίτευμα από γεννησιμιού τού «διά το μη ες ολίγους αλλ’ ες πλείονας οικείν Δημοκρατία κέκληται». Όνομα δολίως σφετερισθέν και, στο περιεχόμενό του, αθλίως παραποιηθέν, από την ανέκαθεν φατριάζουσα ιδιοτελώς κομματοκρατία.

Άρα λοιπον, η αποχή, η αδιαφορία, η ραθυμία, οι μωρο-παρθενισμοί, όπως κι η ανάθεση των καθηκόντων σε ανεξέλεγκτους, αναπολόγητους, μη λογοδοτούντες διαρκώς και μη υποκείμενους στην καθημερινή δυνατότητα ανάκλησής τους, εκλελεγμένους «αντιπροσώπους του λαού», δήθεν «εντολοδόχους», αποδείχθηκε ως γενεσιουργός πηγή και διαρκές εκτροφείο ενός άθλιου πολιτικού συστήματος τών εκτρεφομένων υπό του Αυγείου Κοπριτών, που κατέστησαν - πόλασελα - την πατρίδα, Στάβλους του Αυγείου. Μυθολογικός Ηρακλής για να καθαρίσει την Κόπρο του Αυγείου δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο στη μυθολογία.

Και στις ψευδαισθήσεις - ευσεβοποθισμούς των παραιτηθέντων απ’ την πολιτική πολιτών. Όλων όσοι δικαίως μεν απαξίωσαν τους πολιτικούς, τα κόμματά τους, το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς του, τις εκλογές του, πλην όμως με την απομάκρυνση, την αποχή, την απραξία, με τις αβολίδωτες μεμψιμοιρίες και με το καθημερινό, αναποτελεσματικό, βρισίδι εκτόνωσης άφησαν απείρακτη, κυρίαρχη και μονίμως κυβερνώσα την Κόπρο του Αυγείου.

Άρα λοιπον, οι πολίτες - οι εντός και οι εκτός και οι ενάντιοι κομμάτων πολίτες - οφείλουν επειγόντως κι εμπράκτως να μπουν δυναμικά, απαιτητικά, ανυποχώρητα κι αποτελεσματικά στην καθημερινή πολιτική. Με όσους πλησιέστερούς τους μπορούν να ξεσηκώσουν απ’ τον καναπέ, ώστε να βρουν τον αποδοτικότερο τρόπο συνένωσης και συνοργάνωσης. Για να καθαρίσουν, οι μεν, τα κόμματά τους από την Κόπρο. Για να δυναμώσουν, οι δε, όσα κρίνουν καθαρά ακόμη κόμματα. Κι όλοι μαζί ν’ αναστήσουν όντως δημοκρατικούς - του λαού των πολιτών - θεσμούς, διαρκούς (ανεξαρτήτως «θητειών») κυριαρχίας τής κοινωνίας επί της πολιτικής και υπόταξης των κομμάτων στους πολίτες. Κατεπειγόντως. Διότι, βυθισμένη στην Κόπρο την πατρίδα, μεθοδεύουν ήδη να την παραδώσουν χειροπόδαρα υπό τουρκική συγκυριαρχία…


ΕΡΩΤΗΣΗ
Πνιγμένοι μες στο βόρβορο των δικών τους έργων κι επιλογών, μέσα στους βόθρους της δικής τους πολιτικής, χειροκροτούμενοι απ’ τους εθελο-εξαπατώμενους της κομματικής τους πελατείας, είναι δυνατόν ν’ αναμένει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν και την οίηση να… κρίνουν τους διαφωνούντες ως «υστερούντες πνευματικά», μπορούν είτε να σχεδιάσουν την ελάχιστη Εθνική Στρατηγική είτε, έστω, να μην τους κάμνει ρεζίλι ο κάθε κύριος Άιντα - διεκπεραιωτής της τουρκικής στρατηγικής «Επανάκτησης Κύπρου»;
Λάζ. Α. Μαύρος

 


Top