Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Άλεξ Ευθυβούλου

Άλεξ Ευθυβούλου

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΌταν ήταν ακόμη στη μάχιμη δημοσιογραφία, πρότυπο ακούραστου κι απροσκύνητου δημοσιογράφου, οι απλές, καθάριες ερωτήσεις του προς κάθε ημεδαπό κι αλλοδαπό επίσημο για το Κυπριακό, ως υπόθεση παραβίασης της ελευθερίας και διαρκούς καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έπεφταν σαν μαστίγιο στα μούτρα του εκάστοτε κορδωμένου μπροστά στα μικρόφωνα και τους φακούς.

Ο Άλεξ Ευθυβούλου ουδέποτε υπέστειλε αυτήν τη σημαία του. Τον βράβευσε γι’ αυτό, τέλη της δεκαετίας του ’80, κι ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μ’ επικεφαλής τον τότε βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Λουκή Λουκαΐδη.

Χθες στη  Δημοσιογραφική Εστία, σε μια σεμνή, λιτή τελετή, η Ένωση Συντακτών τίμησε τον 88χρονο, πλέον, παλαίμαχο δημοσιογράφο, που η γενειοφόρα μορφή του, οι παγκόσμιες ανταποκρίσεις του από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, οι συνεργασίες του με το ραδιόφωνο, οι αναλύσεις του στην τηλεόραση και τα κείμενά του στην εφημερίδα, «ανάγιωναν» επί δεκαετίες τους συμπατριώτες μας: Απ’ τη δημοσιογραφία του Άλεξ Ευθυβούλου, ως πολεμικού ανταποκριτή, μάθαινε πιτσιρικάς τη γεωγραφία της περιοχής, διηγήθηκε χθες μιλώντας για τον τιμώμενο, ο νεαρός κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Και τον Άλεξ ως πρότυπο είπε ότι είχε, όταν νεαρούλης αποφάσιζε να γίνει δημοσιογράφος, ο νυν ασπρομάλλης πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Αντώνης Μακρίδης.

Και οι κάποιαν ηλικίαν έχοντες άλλοι παλαίμαχοι δημοσιογράφοι που μίλησαν, ομοίως ακούραστοι Παναγιώτης Παπαδημήτρης και Ανδρέας Χατζήπαπας, θυμήθηκαν τον πρωτοπόρο οικολόγο Άλεξ. Όταν ακόμη δεν είχαν καν ενταχθεί στο λεξιλόγιό μας οι λέξεις «οικολόγος» και «περιβαλλοντιστής». Θυμήθηκαν και τη διαρκή επιμονή του για την ανάγκη κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Κύπρο. Θυμήθηκαν και τους αγώνες του εναντίον των κοκορομαχιών των κομμάτων. Τότε, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, που τ’ αποφάσισε να κατέλθει ως ανεξάρτητος στις βουλευτικές εκλογές. Αλλά πώς να… φτουρίσει τέτοια προσπάθεια κάτω από τους ογκόλιθους της κομματικής πελατείας: Εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Έλαβαν: ΑΚΕΛ 28.555 - 23,98%. ΔηΚο 33.178 - 27,86%. ΔηΣυ 40.912 - 34,35%. ΕΔΕΚ 15.724 - 13,20%. Ανεξάρτητος Ευθυβούλου Άλεξ 723 - 0,61%. Σκέφτεται ο καθένας σήμερα, κάτω απ’ τα ερείπια που ήδη προκάλεσε η Κομματοκρατία, πώς θα ήσαν άραγε τα πράγματα, αν… ανάποδες ήσαν τότε οι εκλογικές επιλογές του ψηφοφόρου λαού;

Τρεις μέρες  νωρίτερα, την παρελθούσα Τρίτη, επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου, θυμηθήκαμε και μεταδώσαμε απ’ το Ράδιο Πρώτο, όσα μας είχε πει πριν από εννέα χρόνια, ο Άλεξ Ευθυβούλου, ως αυτόπτης μάρτυρας - δημοσιογράφος, παρών την Κυριακή, 3 Μαρτίου 1957, στη μάχη του Μαχαιρά, απ’ όπου μεταδόθηκε παγκοσμίως το Μολών Λαβέ του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑ 7.3.15
Ώστε οι προϊστάμενοι του Φόρεϊν Όφεως, στα εν Λονδίνω κτήρια του βρετανικού υπουργείου, διοργανώνουν εν κρυπτώ και παραβύστω, «ημερίδες» για το Κυπριακό, με προσκεκλημένους τους επικεφαλής των εκατέρωθεν ΚΕΒΕ των… «δύο κοινοτήτων», χωρίς καν να ειδοποιήσουν γι’ αυτό την εν Λονδίνω πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας; Άραγε ο του ΚΕΒΕ της… «ε/κ κοινότητας», προτού πάει, ενημέρωσε λ.χ. το Υπουργείο Εξωτερικών της Κ.Δ.; Και τι άραγε (ξανα)μαγειρεύει ο Φόρεϊν Όφις;
Λάζ. Α. Μαύρος


Top