Απόψεις Λάζαρος Μαύρος John M. Koenig & Διπλωμ. Ακαδημία

John M. Koenig & Διπλωμ. Ακαδημία

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΜετατίθεται -διαβάσαμε- το καλοκαίρι, ο επιτυχών να καταστεί ήδη ανεπιθύμητος εν Κύπρω πρέσβυς των ΗΠΑ κ. John M. Koenig. Και μετατίθεται -διαβάσαμε- στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αυτό είναι αμερικανιστί το επίσημο όνομα του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής) «για να αναλάβει τη Διπλωματική Ακαδημία». Πιθανόν να πρόκειται περί κάποιας παρανοήσεως. Ή συντακτικού ή μεταφραστικού λάθους.

Επειδή, εκ των πεπραγμένων του στο λιλιπούτειο κράτος της Κύπρου, «στρατηγικού εταίρου» των ΗΠΑ, οι προϊστάμενοι του κ. John M. Koenig ασφαλώς και θα πρέπει να επιβάλουν στον ίδιο να κάτσει στο σκαμνί, ξανά στα θρανία, για να φοιτήσει κοπιαστικά στη Διπλωματική Ακαδημία. Ώστε, αυστηρότατα εξεταζόμενος μετά τις σπουδές του, κατά πόσον δύναται να θεραπεύσει τις αδυναμίες του, να κριθεί μετά αν θα μπορέσει να του εμπιστευθεί ποτέ ξανά η χώρα του τη διπλωματικής της εκπροσώπηση σε οιανδήποτε χώρα.

Εκτός κι αν το ρήμα «να αναλάβει» υπονοεί επιμέρους καθήκοντα π.χ. επόπτη των καθαριστριών ή διοικητικής μέριμνας εντός της Διπλωματικής Ακαδημίας. Έτσι όπως μεταδόθηκε η είδηση, δημιουργεί την (υποψιαζόμαστε) πλαστή εντύπωση ότι «θα αναλάβει», ως προϊστάμενος δηλαδή, «την» εν λόγω Ακαδημία. Πράγμα απίστευτο για την παραδοσιακά φημισμένη ότι επιλέγει αυστηρά τους άριστους κι όχι τους άχρηστους, ως επικεφαλής, για κάθε σημαντική υπηρεσία, χώρα του.

Προφανώς χρειάζονταν μεγάλες κι ασυνήθιστες δόσεις επαγγελματικής ανεπάρκειας, ώστε ένας πρέσβυς και δη των ΗΠΑ, να καταντήσει τη διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας του πανταχόθεν καταγέλαστη κι αηδιαστική, σε μια τόσο μικρή ξένη χώρα, της οποίας, μάλιστα, η κυβέρνηση δήλωνε την αμερικανοφιλία της και πολίτευε, μέχρι τα όρια εκούσιας υποτέλειας, στα κελεύσματα των ΗΠΑ! Κι ενώ έδειξε την ικανότητα να υπαγορεύει και να εντέλλεται στους προθύμως υπακούοντες, έως και κοινή εκδρομή των Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου διαπραγματευτών για «σπουδή παραδείγματος» στη… Νότια Αφρική, ο κ. John M. Koenig κατήντησε μέχρι κι η φιλοαμερικανότερη κυβέρνηση Αναστασιάδη να τον απολακτίσει ως ανεπιθύμητο πλέον!!!

Ασφαλώς, το πρωτοφανές τοιούτον κατάντημα ενδιαφέρει πάρα πολύ την έχουσα αποστολή να εκπαιδεύει τους Αμερικανούς διπλωμάτες, Ακαδημία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ. Η περίπτωση Koenig θ' αποτελεί, στις αίθουσες επιστημονικής μελέτης και διδασκαλίας, παράδειγμα προς αποφυγήν. Του οποίου η ενδελεχής διερεύνηση, η εκ της μελέτης του εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και συγκέντρωση διδακτέας ύλης, ασφαλώς θα διδάσκεται οσονούπω ως εκ των παθημάτων μάθημα στην εν λόγω Ακαδημία…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ο ψευδώς παριστάνων εαυτόν -ακόμη και στη «Μιλλιέτ»- ως εναντίον των βρετ. βάσεων κ. Χριστόφιας (που η Κύπρος ατύχησε να τον έχει ΠτΔ 2008-2013) ξέχασε, μήπως, ότι ο ίδιος τις «κοτσιάνιασε» εσαεί στον φίλο του τον πρωθυπουργό της Χερ Μάτζεστι κ. Γκόρντον Μπράουν, τέσσερεις μήνες αφ' ότου ανέλαβε -οϊμέ- την εξουσία και λησμόνησε άραγε ότι πήγε και το καυχιόταν κιόλας αυτοπροσώπως στους Brookings της Ουάσιγκτον 27.9.2010, με το άχρι… «our children and grandchildren» ανεπανάληπτό του; Και, μάλιστα, εάν και εφόσον τα ημέτερα children and grandchildren συμφωνήσουν πρώτα με τα children and grandchildren των Τουρκοκυπρίων; Να του ξανα-μεταδώσουμε, άραγε, την ηχογραφημένη… διάλεξή του;
Λάζ. Α. Μαύρος


Top