Απόψεις Λάζαρος Μαύρος 2 χρόνια προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη

2 χρόνια προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Χθες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια απ’ την εκλογή του νυν ΠτΔ. Κυριακή, 24.2.2013, ήταν ο νικητήριος για τον πρόεδρο του ΔηΣυ 2ος γύρος των προεδρικών εκλογών. Την επόμενη μέρα δημοσιεύσαμε το άρθρο, που παραθέτουμε αυτούσιο. Προς εξαγωγή χρήσιμων, ίσως, έκτοτε συμπερασμάτων:
 
Η πλειοψηφία όσων καταδέχτηκαν χθες [24.2.13] να μετρηθούν στα έγκυρα ψηφοδέλτια, συγκρότησε την αναγκαία σ’ εκλογές νικητήρια έκφανση της στιγμιαίας λαϊκής κυριαρχίας κι ανέδειξε ψες τον κ. Ν. Αναστασιάδη 7ο Πρόεδρο της, ήδη συρόμενης στην οικονομική υποδούλωση, κοινωνική εξαθλίωση κι εθνική υποταγή, Κύπρου. Ο Νίκαρος, για τους θαυμαστές του, κατέστη πλέον Νίκαρχος (εκ του Νίκος & άρχω). Η δική του πολιτική και θεσμική ανεπάρκεια κι ανικανότητα, όπως κι η συλλογική του κόμματός του, είχαν συμβάλει, διά πράξεων και ιδίως διά παραλείψεων, στο να προκαλέσει ο κλοτσηδόν αποσυρθείς Χριστόφιας με το εκδιωχθέν επιτέλους ΑΚΕΛ, αυτήν την άθλια της πατρίδας κατάσταση.
 
Ευθύνη και συνυπαιτιότητα ισόποση του εκτοπίσματος πολιτικής και θεσμικής ισχύος τής αρχηγούμενης υπό του ιδίου μείζονος αντιπολιτεύσεως, ήτις δεν παρέλειπε να «επιπλώνει τις μιντιακές ανάγκες» του Χριστόφια, αρνούμενη ν’ αποκριθεί εγκαίρως, θετικά κι αποτελεσματικά, στην αξίωση της λαϊκής πλειοψηφίας για δημοκρατικό εξαναγκασμό σε παραίτηση της κυβέρνησης ισχνοτάτης μειοψηφίας. Τα γράφαμε, τις κρίσιμες μέρες που συνέβαιναν, που διαπράττονταν, που κατρακυλούσαν «πουζιασμένα» απ’ το Μαρί στην Τρόικα και που τότε θα ‘πρεπε ν’ αποτραπούν. Αλλ’ ο κ. Αναστασιάδης, αρχομανίας ένεκεν, περιοριζόταν να τρίβει τα χέρια του καθώς η απίστευτων διαστάσεων αναξιότητα Χριστόφια τού έστρωνε το χαλί για να καταστεί ο επόμενος ένοικος του Προεδρικού.
 
Ψες ανήλθε στον προεδρικό θώκο: Θρόνο εκλελεγμένου οιονεί μονάρχη 5ετούς προεδρίας. Πολλοί εξ εκείνων που αρέσκονται να τρέφουν ευσεβείς πόθους και διακατέχονται από λίγες ή πολλές, μόνιμες ή προσωρινές αυταπάτες, είναι ήδη πρόθυμοι να τού παράσχουν πίστωση χρόνου: Να δοκιμαστεί κυβερνώντας. Με τις ευχές και τις προσευχές ότι, κηδόμενος της υστεροφημίας του, δεν θα επιδεινώσει, τουλάχιστον, την κατάσταση.
 
Τέτοιου είδους αυταπάτες δεν τρέφει η στήλη, η οποία μαστιγώνεται παλαιόθεν απ’ τη μόνιμη πίκρα του εθνικού μας ποιητή, «δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και ηγαπημένε, πάντοτ’ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε». Η πολιτική ιστορία του κ. Αναστασιάδη, κατά τη δική μας αντίληψη, τον αναδεικνύει «από χέρι» επικίνδυνο Πρόεδρο. Ο θρόνος ο ίδιος εμπεριέχει τον επιπρόσθετο κίνδυνο εμφανίσεως και του Συνδρόμου της Ύβρεως.
 
Π Ρ Ο Ε Χ Ε Ι, ΟΘΕΝ, κατεπείγον το καθήκον και άμεση η ανάγκη ανάληψης αποστολής για την εξαρχής καθημερινή, αυστηρή παρακολούθησή του. Για την ανακοπή του εν εξουσία πλέον πιθανού υποτροπιασμού του («ΕΙΡΗΣΘΩ», 25.2.2013)…

Top