Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Κασουλίδη, προχώρα, σε θέλει όλ’ η χώρα…

Κασουλίδη, προχώρα, σε θέλει όλ’ η χώρα…

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΚ Α Σ Ο Υ Λ Ι Δ Η, προχώρα, σε θέλει όλ’ η χώρα. Κι όταν λέμε Κασουλίδη δεν εννοούμε τον Γιάννο τον Κασουλίδη, τον επιτυχημένο τυπογράφο, γιο του αείμνηστου Χριστάκη, αλλά τον Γιαννάκη, τον πολιτικό, τον γιο του αείμνηστου γιατρού Γλαύκου, που τα τελευταία χρόνια προτιμά το Ιωάννης αντί του Γιαννάκης κι είναι, απ’ το 2013, ξανά Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν υπ.Εξ., κάποιο διάστημα κι επί διακυβερνήσεων Γλαύκου Κληρίδη, στις οποίες υπηρέτησε και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπήρξε παλαιότερα και βουλευτής και αργότερα ευρωβουλευτής του ΔηΣυ. Και αποτυχών στις προεδρικές εκλογές του 2008 υποψήφιος, όταν ο νυν ΠτΔ κ. Αναστασιάδης, ως πρόεδρος του ΔηΣυ, σχεδίαζε τις «υπερβάσεις» του για να αναδειχθεί ΠτΔ ο Χριστόφιας προκειμένου να μην επανεκλεγεί, τότε, ο Τάσσος Παπαδόπουλος...

Τ Ο «Κασουλίδη, προχώρα - σε θέλει όλ’ η χώρα», αναφέρεται όλως ιδιαιτέρως στη χθεσινή εξαγγελία του στην κυπριακή έκδοση της αθηναϊκής «Καθημερινής» ότι, «όσον αφορά στον Λίβανο, η ΚΔ έχει ήδη δεσμευτεί για την ΕΝΙΣΧΥΣΗ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του λιβανικού στρατού». Και ότι «η Κύπρος έχει επίσης προθυμοποιηθεί να προσφέρει πυρομαχικά στον λιβανικό στρατό» («Κ» 5.10.14, σελ.6)….

Α Υ Τ Α ΟΜΩΣ σημαίνουν και, προφανώς, προϋποθέτουν ότι: Τουλάχιστον για ν’ αποκτήσει και να έχει, για να στείλει, η ΚΔ, ικανούς εκπαιδευτές για τον λιβανικό στρατό, θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να επιτρέψει ΠΡΩΤΑ, μετά από επτά συναπτά έτη, οι πρόθυμοι κι επίδοξοι Κύπριοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές, να εκπαιδευτούν οι ίδιοι και να ασκηθούν οι ίδιοι, σε ασκήσεις επιπέδου «Νικηφόρου» της Εθνικής Φρουράς και σε ασκήσεις Διακλαδικής Συνεργασίας στρατού - αεροπορίας - ναυτικού, επιπέδου «Τοξότης», που έχουν 14 ήδη χρόνια να δουν τα μάτια τους.

Και, άρα, επαναλειτουργία του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου. Εκτός κι αν αρκεσθούν στην… εγγύς αεροπορική υποστήριξη των «Τορνέιτορς» της βρετανικής RAF, που έσπευσε ΕΔΩ αυτοπροσώπως να ευλογήσει ο πρωθυπουργός τής Χερ Μάτζεστι, κ. Κάμερον, στις κκοτσιανιασμένες κι απ’ τον Χριστόφια - ΑΚΕΛ, άχρι «our children and grandchildren», εν Κύπρω βρετανικές Βάσεις...

Ο Ι ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κασουλίδη σημαίνουν, επίσης, ότι, επιτέλους η ΕΦ θα αποκτήσει ταχέως και πυρομαχικά που να αρκούν πρώτα και για τις δικές της ανάγκες κι ύστερα για προσφορά στον λιβανικό στρατό. Τα οποία ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ και γι’ αυτό εφέτος, εν έτει 2014, ματαιώθηκαν ακόμα κι οι φθινοπωρινές βολές βαρέων όπλων πεζικού, εξαιτίας «δέσμευσης» πυρομαχικών αντιαρματικών 40χλστ. και όλμων 80χλστ.

Κ Α Ι, ΒΕΒΑΙΩΣ, δεν φανταζόμαστε ότι η ΚΔ θα… εκπαιδεύσει τον λιβανικό στρατό σε διαδικασίες εξευτελισμού των οπλιτών του, διά της «πιλοτικής»… αφαίρεσης των επικρουστήρων των τυφεκίων του.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αυτοί που κατήργησαν το 2001 το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου και τις ΤΑΜΣ «Νικηφόρος - Τοξότης», αυτοί που δεν επιτρέπουν καν στην ΕΦ, από το 2007, ν’ ασκηθεί στον ορφανό έστω «Νικηφόρο» και οι οποίοι κατήντησαν την Αμυντική Θωράκιση και την ΕΦ «απομεινάρια», αυτοί που δεν εξόπλισαν την ΚΔ με αεροπορία και ναυτικό, αυτοί που δεν έχουν ούτε για ναυαγούς απ’ τη Συρία σκάφος ανοικτής θαλάσσης κι επιστρατεύουν το κρουαζερόπλοιο «Σαλαμίς» να τους διασώσει, με ποιον άραγε μαγικό τρόπο θα «παίξουν» «γεωστρατηγικό ρόλο» και θα επιτύχουν τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση»; Αφαιρώντας… επικρουστήρες των G-3 μήπως;
Λάζ. Α. Μαύρος


Top