Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Χαράλαμπος Μούσκος & το Schmeisser 4137

Χαράλαμπος Μούσκος & το Schmeisser 4137

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΔεν είχαν καν τη στοιχειώδη εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στρατιωτών και μόνο στον κινηματογράφο αν είχαν δει ποτέ βολή όπλου, όταν έπιασαν τα όπλα και βγήκαν στα βουνά αντάρτες της Ε.Ο.Κ.Α., για ν’ απελευθερώσουν την πατρίδα απ’ τους Εγγλέζους αποικιοκράτες και να ενώσουν την Κύπρο με τη μητέρα Ελλάδα.

Κατά πάσαν πιθανότητα, στην εξ απειρίας αποτυχημένη ενέδρα στο Μερσινάκι των αρχαίων Σόλων, Πέμπτη 15.12.1955, ο 23χρονος ήρωας Χαράλαμπος Μούσκος πρώτη φορά στη ζωή του χειριζόταν εκεί το γερμανικό αυτόματο MP-40 Schmeisser των 9 χιλιοστών, κοινώς «Μαρσίπ», με αριθμό κατασκευής 4137. Λάφυρο προφανώς της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών στην Ελλάδα 1941-44, απ’ όπου έφερε ο Διγενής τα πρώτα όπλα της Ε.Ο.Κ.Α. Όπως και το μοναδικό γερμανικό αυτόματο τυφέκιο ΜΡ-44 Sturmgewehr 7,92x33 χλστ. που κρατούσε στην ίδια ενέδρα ο αντάρτης Νίκος Ιωάννου Ψωμάς και το οποίο έπαθε εμπλοκή δεν έριξε ούτε μία σφαίρα και βρήκαν μετά οι Εγγλέζοι εκεί πεσμένο ένα του γεμιστήρα και 192 φυσίγγιά του.

Ούτε ο αντάρτης Στέλιος Ξαπόλυτος πρόλαβε να πυροδοτήσει τη βόμβα που θ’ ανατίναζε το γιοφύρι, καθώς διερχόταν το στρατιωτικό Austin Champ 76BE83. Ούτε ο Ανδρέας Ζάκος πρόλαβε να πυροβολήσει με το ισπανικό πιστόλι Guernica 7,65χλστ. υπ’ αριθμ. 71233, που είχε μαζί του. Το σίγουρο είναι ότι πρόλαβαν να ρίξουν τα πυρά τους κατά του εχθρού ο Μάρκος Δράκος με ένα εγγλέζικο Sten 9χλστ. κι ο Μούσκος με το ΜΡ-40. Καθήλωσαν το αγγλικό όχημα, με νεκρό τον 20χρονο συνοδηγό υποδεκανέα James Brian Morum των Royal Engineers. Τους εξουδετέρωσε, όμως, μόνος, ο εμπειροπόλεμος και γενναίος ταγματάρχης Brian Jackson Coombe (ΑΣΜ 222695) μ’ ένα αυτόματο Sten κι ένα 38ρι περίστροφο.

Ο Χαράλαμπος Μούσκος, εξάδελφος του Εθνάρχη Μακαρίου, ήταν ο πρώτος σε μάχη ήρωας της Ε.Ο.Κ.Α. Η θυσία του γιγάντωσε κι ατσάλωσε το φρόνημα τού αγωνιζόμενου κυπριακού Ελληνισμού. Στην αποτυχημένη ενέδρα στο Μερσινάκι συνελήφθη τραυματισμένος ο Ανδρέας Ζάκος 25χρ. κι ο Χαρίλαος Μιχαήλ 21χρ., που παρέμεινε να τον περιθάλψει. Αμφότεροι καταδικάστηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν στον 2ο τριπλό απαγχονισμό της Πέμπτης 9.8.1956, μαζί με τον 22χρονο Ιάκωβο Πατάτσο. Διέφυγε απ’ το Μερσινάκι τραυματισμένος ο Μάρκος Δράκος που θυσιάστηκε τελικά, 25χρονος στην Ευρύχου, την Παρασκευή 18.1.1957. Στην τσέπη του νεκρού Μούσκου βρέθηκε ματωμένο ένα χαρτί με τους στίχους που τραγουδούσε το 1941 η Βέμπο «την Ελλάδα αγαπώ αλλά και σένα». Τους ίδιους στίχους έσμιξε με δικούς του ο τελευταίος απαγχονισθείς 13.3.1957 ήρωας της Ε.Ο.Κ.Α. Ευαγόρας Παλληκαρίδης και τους έκανε τραγούδι το 1995 ο αείμνηστος Μάριος Τόκας.
 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αφού, επί προεδρίας Χριστόφια, έμεινε ατιμώρητος όταν για 1η φορά οδήγησε Γ.Γρ. του ΟΗΕ, τον Μπαν Κι Μουν στο «προεδρικό» Ταλάτ, παραβιάζοντας ευθέως και προκλητικά το Ψήφισμα 550/84 του Συμβουλίου Ασφαλείας - και ΔηΣυ-ΑΚΕΛ τον «διέσωσαν» στη Βουλή - γιατί να μην αισθάνεται ικανός να ξανακάνει κουρέλι το Ψ.550/84 συναντώντας τον Υπ.Εξ. του Αττίλα, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην παράνομη «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, για την οποία ΕΙΔΙΚΑ ψήφισε το Σ.Α. του ΟΗΕ το 550; Το «έτσι κκελλέ έτσι ξιουράφιν θέλει», που έλεγαν οι παλαιότεροι, για ποιους ισχύει περισσότερο, «αξιότιμοι» κ.κ. Χριστόφια, Άντρο, Αναστασιάδη και Αβέρωφ; Ο τελευταίος δεν όδευσε ακόμα με τους κολαούζους του στο… «πολιτικό γραφείο» του ψευδοπρωθυπουργού Γιωρκατζίογλου;


Top