Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Νίκος Αναστασιάδης Πρόεδρος του 16,1%;

Νίκος Αναστασιάδης Πρόεδρος του 16,1%;

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΑ Π Ο ΤΟ 1977 που ο τότε ΠτΒ Σπύρος Κυπριανού ανέλαβε για το 7μηνο υπόλοιπο της προεδρικής θητείας του εκλιπόντος ΠτΔ Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μέχρι σήμερα, όλοι οι διαδοχικοί ΠτΔ συμπλήρωσαν τις 5ετείς θητείες για τις οποίες εξελέγησαν. Έκτοτε ουδέν απρόοπτο, ή λαϊκή πλειοψηφία, διέκοψε προεδρική θητεία. Το ισχύον πολίτευμα οχυρώνει τον εκάστοτε Πρόεδρο με εξουσίες εκλελεγμένου επί 5ετία Οιονεί Μονάρχη. Ούτινος η θητεία και η εξουσία, δεν χρειάζεται ούτε τη «δεδηλωμένη» του κοινοβουλευτικού συστήματος, ούτε - αυστηρά ομιλούντες - την στήριξη οιουδήποτε κόμματος. Χρειάζεται αυτή την υποστήριξη για την επανεκλογή του. Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι, ο μόνος ΠτΔ που δεν τόλμησε να επαναδιεκδικήσει εκλογή, στη λήξη της θητείας του, ήταν ο κ. Δ. Χριστόφιας του ΑΚΕΛ.

Ε Β Δ Ο Μ Ο Σ στη σειρά, από 24.2.2013, ΠτΔ ο Ν. Αναστασιάδης, έχει σήμερα μπροστά του υπόλοιπο θητείας, τριών χρόνων κι οκτώ μηνών. Στις ευρωεκλογές της παρελθούσας Κυριακής, όπου «πρώτευσε» με 56,03% η Αποχή, το δικό του κόμμα, ο ΔηΣυ, με 16,1%, πρώτευσε ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα. Το εξέλαβε ως λαϊκή έγκριση της πολιτικής του. Την οποία όμως - αυστηρά ομιλούντες - δεν εγκρίνει, η δεν ενδιαφέρθηκε να επιδοκιμάσει το 83,9%. Πώς θα αναδιαμορφωθούν τα πράγματα μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2018, είναι πολύ μακρύς ο δρόμος κι απρόβλεπτα όσα θα συμβούν στη διάρκεια των τριών χρόνων κι οκτώ μηνών, για να εικάσει κανείς.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Σ είναι ότι, τα νυν κόμματα, ολοένα κι αυξάνουν τον αριθμό των πολιτών που τ’ απεχθάνονται. Και λιγοστεύουν όσους τ’ ανέχονται. Ή πείθονται από αυτά. Επί του παρόντος δεν εμφανίστηκε ηγέτης ή εναλλακτική πολιτική δύναμη, σαρωτικά αίφνης πειστική. Γεγονός είναι, επίσης, ότι ο τρόπος άσκησης της πολιτικής, στο ισχύον πολίτευμα και κομματικό σύστημα, δεν… γοητεύει τους πολίτες. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Δεν καθησυχάζει καν τους φόβους ότι τα χειρότερα έπονται…

Ε Χ Ο Ν Τ Α Σ μπροστά του τρία χρόνια κι οκτώ μήνες θητείας, δύναται άραγε, ως εκλελεγμένος Οιονεί Μονάρχης ο Ν. Αναστασιάδης, ν’ αλλάξει επί τα βελτίω τα πράγματα; Δύναται, άραγε, επιλέγοντας τους καταλληλότερους και ικανότερους (ουχί «επικοινωνιακότερους») συνεργάτες, απ’ το σύνολο του Ελληνισμού, να μελετήσει διεξοδικά και να τολμήσει αποφασιστικά τη ριζοσπαστική αναθεώρηση της αδιέξοδης πολιτικής και της ανύπαρκτης στρατηγικής; Οι 16 ήδη μήνες της προεδρίας του και τα 33 χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, συνηγορούν για το αντίθετο! Κολλημένος στους «επικοινωνιολόγους» του κι ανεπίδεκτος ακόμα κι αν επιφοιτήσει αίφνης το… άγιο πνεύμα, δεν φαίνεται ικανός να ξεκολλήσει απ’ την αρχομανία - δημαγωγία - αναξιοκρατία της ιδιοτελούς ολιγαρχικής Κομματοκρατίας, χάριν του εθνικού συμφέροντος!
 

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχει, άραγε, να μας στείλει για να μελετήσουμε, ο κ. Πρ. Προδρόμου του κυβερνώντος ΔηΣυ (ικανότατος εκ νεότητος στο συγγράφειν) κάποιο εγκεκριμένο (ή μη) απ’ το κόμμα ΚΕΙΜΕΝΟ (α) περί αναζήτησης κάποιας - όποιας Εθνικής Στρατηγικής, (β) περί θεσμοθέτησης Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας και (γ) περί συγκροτήσεως (για τον εκάστοτε ΠτΔ) Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ώστε να εννοήσουμε εκείνο το «ε-ά-ν» που είχε προτάξει, την Πέμπτη λόγω... Φωτίου, περί της υπάρξεως ή ανυπαρξίας «αναγκών στρατηγικών σχεδιασμών»;


Top