Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Σπανιότητα & Επιδεξιότητες

Σπανιότητα & Επιδεξιότητες

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΣ Π Α Ν Ι Α σημαντική μπορεί να χαρακτηρισθεί η επιτυχία του προέδρου Αναστασιάδη, ν’ ανταποκριθεί στη δική του πρόσκληση και να επισκέπτεται τη λιλιπούτεια Κύπρο ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν, της καθοριστικότερης για τον πλανήτη υπερδυνάμεως των ΗΠΑ. Σπανιότητα που υπενθυμίζεται απ’ το γεγονός ότι:

- Η προηγούμενη και μοναδική όμοια περίπτωση που συνέβη ήταν πριν από 52 χρόνια. Όταν το 1962 επισκέφθηκε την Κύπρο ο τότε αντιπρόεδρος και μετά από τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον. Επί προεδρίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Πέντε μετέπειτα πρόεδροι της Κύπρου, Σπ. Κυπριανού, Γ. Βασιλείου, Γλ. Κληρίδης, Τ. Παπαδόπουλος και Δ. Χριστόφιας δεν είχαν τέτοια τύχη…

Υ Π Α Ρ Χ Ο Υ Ν , άραγε και οι αρμόζουσες για τη σπανιότητα της περίπτωσης, σπάνιες εκείνες επιδεξιότητες για σχεδιασμένη αξιοποίηση της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, υπέρ των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέρ της ενδυνάμωσης του απειλουμένου απ’ την Τουρκία κυπριακού Ελληνισμού; Διότι, προφανώς, αυτό είναι -θα έπρεπε να είναι- το μόνο και πρωταρχικό ζητούμενο:
- Κατά πόσον θα ωφελήσει, η επίσκεψη Μπάιντεν, τον διασώζοντα την Κυπριακή Δημοκρατία Ελληνισμό. Απέναντι στην ανέκαθεν τουρκική βουλιμία.

- Και, προφανώς, χρειάζονται οι επιδεξιότερες υπό τις περιστάσεις ικανότητες. Επειδή είναι ήδη εκπεφρασμένη η μεροληψία της υπερδυνάμεως υπέρ της Τουρκίας. Σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό, ώστε ο εδώ πρέσβης των ΗΠΑ, 20 μόλις μέρες προ της αφίξεως του αντιπροέδρου Μπάιντεν, έφθασε μέχρι του σημείου να προσκαλεί και να συμβουλεύει δημοσίως τους Έλληνες Κυπρίους να εμπιστευθούν την… Τουρκία!

Μ Ι Α ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ότι είναι η κύρια αιτία που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανταποκρίθηκε, τώρα, στην πρόσκληση του προέδρου της ΚΔ και ήρθε στην Κύπρο. Η υπόθεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ. Κοιτάσματα που η ύπαρξή τους δίνει μεν πρωτόγνωρες δυνατότητες γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής ενδυνάμωσης του Ελληνισμού. Εάν, βεβαίως, η ηγεσία του επιδείξει τις αναγκαίες προς τούτο ικανότητες, ώστε να καταστούν όντως ευλογία. Εμφιλοχωρεί, όμως, συνάμα κι ο μέγιστος κίνδυνος, οι ανικανότητες κι οι αδεξιότητες να τα μετατρέψουν σε… κατάρα!

Ε Ι Ν Α Ι ΠΑΝΤΩΣ, προκαταρκτικά, άκρως απογοητευτικό το γεγονός ότι: Στη σπάνια αυτή περίπτωση της επίσκεψης Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κύπρο και μάλιστα του περιγραφόμενου και ως φιλέλληνα κ. Τζόζεφ Μπάιντεν, αντί να κυριαρχεί η ελπίδα κι η προσμονή για τα υπέρ των Ελλήνων οφέλη, επικρατεί ο φόβος. Και οι προσπάθειες αποφυγής περαιτέρω ζημιών στο Κυπριακό. Ο φόβος ότι, ο προσκεκλημένος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισκεπτόμενος την Κύπρο και διαβαίνοντας τη γραμμή Αττίλα προς τα σκλαβωμένα εδάφη της Κύπρου, θα ωφελήσει το παράνομο κατοχικό ψευδοκράτος της Τουρκίας, αναβαθμίζοντας παγκοσμίως την προβολή του!!!


Top