Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Οι Ανησυχίες λύσης των Ελλήνων Κυπρίων

Οι Ανησυχίες λύσης των Ελλήνων Κυπρίων

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΠ Ο Ι Ε Σ ΕΙΝΑΙ, τελικά, οι συγκεκριμένες Ανησυχίες των Ελλήνων Κυπρίων, οι οποίες εκφωνείται ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζονται στην αναζητούμενη λύση του Κυπριακού; Στο πολιτικό λεξιλόγιο, οι διαβεβαιώσεις περί μη παραγνώρισης των Ανησυχιών εισήχθησαν για πρώτη φορά μετά που το 76% των Ελλήνων Κυπρίων απέρριψαν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 τη λύση Ανάν. Στη διαρρεύσασα έκτοτε δεκαετία, όμως, δεν υπήρξε κάποιος σαφής προσδιορισμός, περιγραφή και ξεκάθαρη κωδικοποίηση αυτών των Ανησυχιών. Παραμένει ένας νεφελώδης όρος. Εντός του οποίου ο καθένας εντάσσει το δικό του εξίσου θολό περιεχόμενο. Αυτό είναι ίσως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι: Οι πρώτοι που… εφηύραν τον όρο Ανησυχίες, ουδέποτε έδειξαν τόλμη να παραδεχθούν ως ορθούς και να ομολογήσουν τη βασιμότητα των λόγων για τους οποίους η πλειοψηφία 76% του λαού, συμπεριλαμβανομένης και της πλειοψηφίας των δικών τους κομματικών ψηφοφόρων, απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν.

Ε Π Ο Μ Ε Ν Ο, ως εκ τούτου, ήταν ότι, και στην τρέχουσα ήδη διαδικασία, από Χριστόφια - Ταλάτ έως Αναστασιάδη - Έρογλου, συμβαίνει, προφανώς, διαρκώς κι επικινδυνότερα, η παραγνώριση των σημαντικότερων Ανησυχιών των Ελλήνων. Και συμβαίνει, εκ παραλλήλου, μια διαρκής προσπάθεια περαιτέρω θολούρας με στόχο την παραπλάνηση του λαού ως προς τα διακυβευόμενα στις συνομιλίες και τα επικρεμάμενα στην εκκολαπτόμενη λύση.

Π Ρ Ω Τ Η, ΠΡΩΤΙΣΤΗ Ανησυχία των Ελλήνων ήταν και είναι: Το κράτος που κέρδισαν με τον ηρωικό απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, με τις αιματηρές θυσίες της αντίστασης κατά της Τουρκανταρσίας 1963-1964, με τις πολύ πιο αιματηρές θυσίες κατά της προδοτικής Χούντας και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του Αττίλα Ιούλιο - Αύγουστο 1974 και διέσωσαν -υπερασπίζοντας ως κόρην οφθαλμού την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας- υπό το βάρος της τουρκικής κατοχής 40 χρόνων 1974-2014, να μην περιέλθει υπό τον έλεγχο της Τουρκίας.

Α Υ Τ Η ΑΚΡΙΒΩΣ η πρώτιστη Ανησυχία παραγνωρίζεται από τη λύση που προδιαγράφεται στη Συμφωνία 11ης Φεβρουαρίου 2014 Αναστασιάδη - Έρογλου, για την οποία καμαρώνει ως… πρωταθλητής «για 1η φορά στα 60 χρόνια του Κυπριακού» ο Τούρκος υπ.Εξ. Νταβούτογλου. Λύση εξαφάνισης της ΚΔ κι αντικατάστασής της από μία «διζωνική ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία», στην οποία οι Τούρκοι (όργανα της Άγκυρας - οργανωμένοι στο κατοχικό ψευδοκράτος) θα μετατραπούν και θα νομιμοποιηθούν ως εξίσου, ισότιμοι, επί παντός, συγκυρίαρχοι...

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είναι, άραγε, εξίσου… τυχαίο ότι, εκτός από τις εκφωνούμενες, αλλ’ απροσδιόριστες και μη ομολογούμενες «Ανησυχίες των Ε/κ», δεν έχουν ποτέ ξεκάθαρα προσδιοριστεί επισήμως ούτε και οι συνεκφωνούμενες «Προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων» για το είδος της λύσης; Ούτε καν το πρακτικό περιεχόμενο που προσδιορίζεται από «τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», που σφηνώθηκε υποτελές στη διζωνική, στη Συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014;


Top