Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Κάτσε γάρε ψόφα...

Κάτσε γάρε ψόφα...

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


ΩΣ ΤΗΝ ΩΡΑ που γράφεται αυτό το άρθρο, Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019, ώρα 11 π.μ., δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η παραίτηση του Προέδρου ή οιουδήποτε άλλου εκ των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρά τα όσα -γεγονότα, συγγένειες, εργασιακές σχέσεις κι εξαρτήσεις, δικαστικές αποφάσεις και εξωδικαστικές υποθέσεις- εκτέθηκαν ονομαστικά σε βάρος τους, δημοσίως, χθες σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, από τη σωρεία των ισχυρισμών του δικηγόρου Νίκου Λ. Κληρίδη, αδελφού του Γενικού Εισαγγελέως Κώστα Λ. Κληρίδη, στην επιστολή του προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Ιδού τα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου:
 
Η εφημερίδα «Αλήθεια»:
«Αποδείξεις και ονόματα - Νέες φωτιές βάζει στη Δικαιοσύνη ο αδελφός του Γ. Εισαγγελέα Νίκος Κληρίδης - Ο δικηγόρος επιμένει με επιστολή του σε παλαιότερες καταγγελίες του και δίνει ονόματα δικαστών, κυρίως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, πιθανόν να έχουν επηρεαστεί στη λήψη των αποφάσεών τους για την Τράπεζα Κύπρου, λόγω συγγενικής ή εργασιακής σχέσης με το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου, που εκπροσωπεί τον τραπεζικό οργανισμό». (12.1.2019)
 
Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»:
«Άνω-κάτω με το συγγενολόι - Ονόματα δικαστών και δικηγόρων βγάζει στη φόρα ο αδελφός του Γενικού Εισαγγελέα - Επιστολή Νίκου Κληρίδη στον Δικηγορικό Σύλλογο». (12.1.2019)
 
Η εφημερίδα «Πολίτης»:
«Της Δικαιοσύνης ήλιε… συγγενικέ ! - Επιστολή Ν. Κληρίδη με ισχυρισμούς για διαπλοκή και πολλά κενά - Αφήνει στο απυρόβλητο τον αδελφό του, γεν. εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη - Βολές για παιδιά και συζύγους δικαστών, για Πόλυ Πολυβίου και Τρ. Κύπρου». (12.1.2019)
 
Η εφημερίδα «Χαραυγή»:
«Οικονομική ελίτ αγγίζει τα δικαστικά έδρανα - Σε Rothchild της Κύπρου αναφέρεται ο Ν. Κληρίδης - Σχέσεις δικαστών - δικηγόρων με ονόματα και διευθύνσεις - Αποφάσεις υπέρ της συγκεκριμένης τράπεζας». (12.1.2019)
 
ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ είναι η αιχμή κατά του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτου, που περιέχεται στις εν λόγω δημόσιες αποκαλύψεις. Ο δημοσιογράφος του «Φιλελευθέρου», Μιχάλης Χατζηστυλιανού, έγραψε στο χθεσινό του πρωτοσέλιδο δημοσίευμα και τα εξής:
 
«Ο Νίκος Κληρίδης, αφού διευκρινίζει ότι οι καταγγελίες του αποτελούν αυστηρά προσωπικές του θέσεις, συνεπώς δεν έχει καμιά σχέση ο αδελφός του και Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, εμπλέκει σ’ αυτό το κατ’ ισχυρισμόν αλισβερίσι και τον ίδιο τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτο. Σύμφωνα με τον κ. Ν. Κληρίδη, τόσο η θυγατέρα όσο και η αδελφή του Μ. Νικολάτου αποζημιώθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου για τις υποθέσεις με τα αξιόγραφα με εξωδικαστικό συμβιβασμό που συμφωνήθηκε με το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου. Την ίδια ώρα ο κ. Ν. Κληρίδης υπενθυμίζει ότι με την ψήφο του Προέδρου Νικολάτου έγειρε η πλάστιγγα υπέρ της αθώωσης της τράπεζας και του πρώην διευθυντή της Α. Ηλιάδη, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι από το Κακουργιοδικείο για χειραγώγηση της αγοράς. Καλέσαμε χθες τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο να σχολιάσει τα όσα πολύ σοβαρά καταλογίζει στον ίδιο και σε άλλους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης. Ο κ. Νικολάτος περιορίστηκε να δηλώσει στον "Φ" ότι προς το παρόν δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο». (12.1.2019) 
 
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ακόμη σ’ αυτόν τον τόπο πολίτες που ανέμεναν χθες, από το πρωί που κυκλοφόρησαν οι εφημερίδες, ότι μέχρι το μεσημέρι θα άκουγαν δημόσιες ανακοινώσεις υποβολής παραιτήσεων. Από τον Πρόεδρο και τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. ΄Η έστω δημόσιες ανακοινώσεις διαψεύσεων των όσων τόλμησε να καταγγείλει δημόσια ο δικηγόρος Ν. Λ. Κληρίδης. Ή και πειστική «αντεπίθεση» σε όλα όσα τους καταλογίζει. Ιδίως,  διότι δεν είναι καθόλου σύνηθες, ένας δικηγόρος να «έχει το θράσος» να αντιμάχεται, με τέτοιους τεκμηριωμένους ισχυρισμούς, τους… θεούς και Δαλάι-λάμες της… Ανεξάρτητης Δικαστικής Εξουσίας εν τη ημετέρα Ρεππάπλικ.
 
ΑΛΛΑ, όμως, κατά τα ειωθότα παρ’ ημίν, στην ανέκαθεν αργοπορημένη απονομή της Δικαιοσύνης, ισχύει το πασίγνωστο «κάτσε γάρε ψόφα»… Επί παντός επαληθευόμενο διαρκώς στην πράξη. Το ανέδειξε ξανά, δημοσίως, ένας άλλος Κληρίδης. Ξάδελφος του Νίκου Λ. Κληρίδη. Ο Μάριος Ρ. Κληρίδης, πρόεδρος του νεοφανούς Συνδέσμου Επιτάχυνσης Απονομής Δικαιοσύνης, σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Μαρία Στυλιανού, όπου υπενθυμίζεται το κλασικό πλέον «Δικαιοσύνη που αργεί, δεν είναι Δικαιοσύνη» και επισημαίνεται ότι «είναι αδιανόητο η Κύπρος να διαθέτει ένα από τα πιο αργά [αργοκίνητα] και δυσκίνητα συστήματα απονομής Δικαιοσύνης στον κόσμο, το οποίο την τοποθετεί δίπλα σε υπανάπτυκτες χώρες».
 
ΓΕΓΟΝΟΣ είναι ότι αυτό το κράτος, αυτή η πολιτεία, αυτό το πολιτικό σύστημα, ανέκαθεν στελεχωνόταν, σε σημαίνοντα βαθμό, από δικηγόρους στις εξουσίες και τους θεσμούς του. Στο υπουργικό συμβούλιο, στη Βουλή, στους κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς, ενώ, τέσσερεις από τους εφτά Προέδρους της Δημοκρατίας, οι αείμνηστοι Σπύρος Κυπριανού, Γλαύκος Ι. Κληρίδης, Τάσσος Παπαδόπουλος και ο νυν για δεύτερη πενταετία στο Προεδρικό,  Νίκος Αναστασιάδης, δικηγόροι ήσαν στο επάγγελμα. Που σημαίνει ότι, αφού ήσαν και είναι από τους «αππέσσω» του συστήματος, ήξεραν και γνωρίζουν τα προβλήματα. Και προφανώς βολεύονται να αφήνουν τα πράγματα να υπακούουν αναλλοίωτα στο «κάτσε γάρε ψόφα».
 

Top