Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Μεθοδικά κι επίμονα Αντι-Ιουλιανό Κράτος

Μεθοδικά κι επίμονα Αντι-Ιουλιανό Κράτος

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ και ο πληθυσμός προετοιμάζεται, σχεδιάζει, εκπαιδεύεται, αποκτά όλα τ’ απαραίτητα μέσα, αξιοποιεί όλα τα προσφερόμενα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστημονικής γνώσης, παίρνει όλα τα προληπτικά μέτρα και καθιερώνει ως «αυστηρή αλφαβήτα» τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές, υπηρεσιακές κι επιχειρησιακές διαδικασίες, ώστε να δυνηθεί ν’ αντιμετωπίσει με τις λιγότερες απώλειες κάθε είδους απρόβλεπτες ή προβλέψιμες «φυσικές ή αφύσικες» καταστροφές, όποιοι και αν είναι οι εκάστοτε κυβερνώντες, αρμόδιοι και υπηρεσιακοί ιθύνοντες;

 

ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ το ερώτημα ξανα-τίθεται ως ύψιστη προτεραιότητα εξαιτίας την πολύνεκρης εθνικής τραγωδίας των πυρκαγιών στην ανατολική Αττική.

Επειδή, όπως επισήμανε την Κυριακή 29.7.2018 η στήλη υπό τον τίτλο «Ιουλιότερος Ιούλης & Ανεπρόκοπο Κράτος»:

«Ο νους του ανθρώπου, οι γνώσεις των ειδικών, οι μελέτες των όπου γης ειδημόνων, οι εκτιμήσεις και οι πιθανολογήσεις των επιστημόνων, οι εμπειρίες των επαϊόντων από τ’ ανάλογα αλλού φρικτά παθήματα του πρόσφατου κιόλας παρελθόντος, με την αξιοποίηση και της πάμπλουτης σύγχρονης τεχνολογίας, μπορούσαν και είχαν την ικανότητα και είχαν τη δυνατότητα,

(α) να προβλέψουν και, προπάντων,

(β) ν’ αποτρέψουν μια τέτοια τραγωδία.

Κι αυτό είναι το φρικτότερο.

Δ Ι Ο Τ Ι  αμφότερα, και η πρόβλεψη και η αποτροπή, ήταν και είναι, πρωτίστως,  καθήκον του κράτους»…

ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ να το γράψουμε με τον δικό μας εμπειρικό τρόπο.

 

Δημοσιογραφικό αφ’ ενός

και… στρατιωτικό αφ’ ετέρου,

υπηρετώντας 46 χρόνια, μέχρι σήμερα, στην ένοπλη υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας (Εθνική Φρουρά - Εφεδρεία - Εθνοφυλακή):

ΟΛΕΣ εκείνες τις δεκαετίες ετήσιας διεξαγωγής της άσκησης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ της Ε.Φ. και προηγουμένως των ασκήσεων ΕΥΑΓΟΡΑΣ της Ε.Φ. και ΚΙΜΩΝ της ΕΛΔΥΚ και αργότερα των συνδυασμένων ασκήσεων ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ- ΤΟΞΟΤΗΣ της Ε.Φ. και των ελλα-δικών μας ενόπλων δυνάμεων, επισημαινόταν διαρκώς ένα κρίσιμο κενό:

- Πώς άραγε θα προστατευόταν ο άμαχος πληθυσμός και πώς θα συνέχιζαν να λειτουργούν αποτελεσματικά όλες οι κρίσιμες για την επιβίωση του πληθυσμού υπηρεσίες, σε περίπτωση πολέμου;

- Γιατί, ταυτόχρονα με τον ΝΙΚΗΦΟΡΟ δεν διεξαγόταν και άσκηση όλων των υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Νοσοκομείων, Τροφοδοσίας κ.ο.κ.;

- Σε ποια ικανή και αποτελεσματική κρατική οργάνωση θα εμπιστευόταν ο κάθε Έφεδρος κι ο κάθε Εθνοφύλακας τους άμαχους της οικογένειάς του, σπεύδοντας να καταταγεί με τ’ όπλο και τα πυρομαχικά του στον λόχο του;

 

ΜΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗ «απάντηση», ως υπόσχεση προοπτικής, βιώσαμε, πρώτη φορά, πριν 14 χρόνια όταν την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 διεξήχθη η τελική φάση της οργανωθείσας τότε για πρώτη φορά άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2004». Αξίζει ν’ ανασύρουμε απ’ το αρχείο και να παραθέσουμε ένα από τα άρθρα που δημοσιεύσαμε τότε στη «Σημερινή»:

 

ΑΡΓΑ ΜΕΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕ

Ο «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-04»

KOINH AΣΚΗΣΗ ΔΕΚΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΞΗΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ

ΜΕ ΟΠΛΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

Μια πρωτόγνωρη «πολυκλαδική» άσκηση σημαντικότατων μονάδων και υπηρεσιών – και γι’ αυτό πολύτιμη – ήταν η άσκηση «Αργοναύτης» που διεξήχθη την Τρίτη 21/9/04, στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης», της Εθνικής Φρουράς, στην περιοχή Μαρί – Βασιλικό.

Πρωτόγνωρη, γιατί, πρώτη φορά μετείχαν σε κοινή άσκηση δέκα διαφορετικές κρατικές υπηρεσίες, με διαφορετικά στελέχη, διαφορετικά μέσα, διαφορετικές αποστολές και, συνεπώς, διαφορετικούς «κώδικες επικοινωνίας» και κατάφεραν να λειτουργήσουν σαν ένα σώμα, με έναν νου, μια γλώσσα και… 560 χέρια, στην κοινή αποστολή.

- Η Διοίκηση Ναυτικού με τα σκάφη της, «Τσομάκης», «Γεωργίου», «Κεφαλωνίτης», «Πανάγος», «Σαλαμίς», «Κερύνεια», τα φουσκωτά και ημιφουσκωτά  της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ).

- Η Διοίκηση Αεροπορίας με τα ελικόπτερα ΜΙ-35 της 450 Μοίρας.

- Η Αεροπορική Πτέρυγα της Αστυνομίας (ΑΠΑ) με το ελικόπτερο «Ακρίτας», Μπελ-412 και τα στελέχη της ιπτάμενης Ομάδας Ειδικών Αποστολών.

- Η ΜΜΑΔ με τον Ειδικό Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό (ΕΑΟ), τις Ομάδες Κρούσης και τα ζεύγη των Ελεύθερων Σκοπευτών της.

- Η Διοίκηση Καταδρομών με τα δικά της στελέχη σε αποστολές ασφάλειας.

- Η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία με τα δικά της σκάφη, «Ονήσιλος», «Θησέας» και «Αστραπή 1 και 2».

- Η Πολιτική Άμυνα με τους εθελοντές και εθελόντριες της Ομάδας Διάσωσης της Λάρνακας.

- Η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) με ομάδες διάσωσης, κατάδυσης και πυρόσβεσης, με ημιφουσκωτό.

- Η Αρχή Λιμένων με πυροσβεστικό σκάφος και

- Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών με δύο σκάφη και πλωτά φράγματα. Μαζί και τα προσφερθέντα από ιδιώτες: Το επιβατηγό «Λευκοθέα» του Ανδρέα Λειψού και η Φορτηγίδα-Γερανός της «Αρχιρόδον».

Θα μπορούσε να ανησυχεί κανείς ότι, τόσες πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες και μονάδες θα κατέληγαν σε έναν… Πύργο της Βαβέλ. Αυτός, άλλωστε, ήταν και είναι πάντα ο κίνδυνος, σε περίπτωση ανάθεσης πραγματικής αποστολής, υπό την πίεση ανεπιθύμητων, ραγδαίων, γεγονότων ασύμμετρης απειλής, καταστροφών κ.ο.κ. Γι’ αυτό ακριβώς, μετά από επίμονες και κοπιαστικές προσπάθειες εξαντλητικών προασκήσεων, επιτελείων, ηγητόρων και στελεχών, εκεί στον «Αργοναύτη», κατέληξαν να είναι ένα καλογυμνασμένο και άψογα συντονισμένο, ομοούσιο και αδιαίρετο, κυρίως αποδοτικό, σώμα 280 στελεχών. Το οποίο έφερε σε πέρας, στη θάλασσα, στη ξηρά και στον αέρα, τρεις διαφορετικές, κρίσιμης σημασίας, αποστολές, για την αντιμετώπιση επιθέσεων, κινδύνων, απειλών και προβλημάτων, που φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος, στο θαλάσσιο σταυροδρόμι της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη. Τρομοκρατικές ενέργειες σε καράβι εν πλω και σε ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις στη ξηρά. Αντιμετώπιση των σύγχρονων δουλεμπόρων της δια θαλάσσης λαθρομετανάστευσης. Αποστολές διάσωσης προσώπων και κατάσβεσης πυρκαγιάς σε παραπλέοντα πλοία, όπως και ρύπανσης της θάλασσας από διαρροές. Σενάρια που περιλαμβάνουν απόκρουση ένοπλης δράσης, περισυλλογή, διακομιδή και περίθαλψη τραυματιών, εξουδετέρωση και σύλληψη επικίνδυνων δραστών, αντιμετώπιση καταστροφών.

Λένε, πολλές φορές, οι ανίδεοι και οι αμέτοχοι, ότι «όλες οι ασκήσεις είναι κατασκευασμένες για να στέφονται με επιτυχία». Εννοούν, αβαθέστατα, την τελική φάση της επίσημης επίδειξης, παραβλέποντας την ουσία των προσπαθειών που προηγήθηκαν. Τις εξαντλητικές λεπτομέρειες συντονισμού και συγχρονισμού, αποφάσεων, διαταγών και ενεργειών, που να συνάδουν και να αξιοποιούν τις πραγματικές δυνατότητες του έμψυχου και άψυχου υλικού. Τις δυνατότητες των στελεχών, των μέσων και του εξοπλισμού που διαθέτει κάθε διαφορετική μονάδα και υπηρεσία. Πόσο, οι εκάστοτε επικεφαλής, που παίρνουν τις αποφάσεις και εκδίδουν τις διαταγές, γνωρίζουν επακριβώς, πώς και πότε, θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των προσφερομένων στελεχών, μέσων και εξοπλισμών της κάθε μιας από τις μετέχουσες μονάδες και υπηρεσίες, είτε αυτές αφορούν π.χ. συγκεκριμένα ελικόπτερα διάσωσης, συγκεκριμένου βεληνεκούς αθόρυβα τυφέκια ακριβείας, υποηχητικών πυρομαχικών, συγκεκριμένης ταχύτητας θαλάσσια σκάφη, επαρκούς εκπαίδευσης και εμπειρίας ικανό προσωπικό κ.ο.κ.

Τρεις υπουργοί, Άμυνας, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, παρακολούθησαν την τελική φάση, επίδειξη, της άσκησης «Αργοναύτης» που παρουσίασε ο Αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος και οι αξιωματικοί του επιτελείου. Παρόντες δεκάδες άλλοι αξιωματικοί της Ε.Φ. της Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών, απόστρατοι αξιωματικοί μαζί με τον τέως Αρχηγό της Ε.Φ. στρατηγό Παπαναγιώτου καθώς, βεβαίως και οι δημοσιογράφοι.

Ο κρισιμότερος βέβαια χώρος μιας άσκησης, ο «εγκέφαλός της», είναι πάντα το Κέντρο Επιχειρήσεων. Από το οποίο διευθύνεται, λεπτό προς λεπτό, η διεξαγωγή της και εκδίδονται, δι’ ασυρμάτου, οι διαδοχικές διαταγές, σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα μετέχοντα τμήματα. «Τρυπώσαμε», λοιπόν, στο Κέντρο και αποκτήσαμε ιδίαν γνώση: Ικανή να βεβαιώσει πόσο υποδειγματικά άψογος υπήρξε ο συντονισμός ανάμεσα σε όλους τους αξιωματικούς όλων των ασκούμενων μονάδων και υπηρεσιών, υπό τη διεύθυνση του αντιπλοίαρχου Κώστα Φιτιρή, ενός από τους πλέον ικανούς, έμπειρους και πρόθυμους, μάχιμους αξιωματικούς της Ε.Φ.

Πριν από χρόνια, όταν (ήταν πολύ λιγότερη η κυβερνητική πολιτική της υποτέλειας και ) διεξαγόταν η ετήσια άσκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» της Εθνικής Φρουράς, με τον «Τοξότη» του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, συστηματικά επικρίναμε το γεγονός ότι παραμελούσαν και δεν συνδύαζαν, σε κοινή, ταυτόχρονη και παράλληλη άσκηση, τις υπόλοιπες, κρίσιμης σημασίας, κρατικές υπηρεσίες, όπως την Πολιτική Άμυνα, την Αστυνομία κ.ο.κ. Η άσκηση «Αργοναύτης» αποδεικνύει, επιτέλους, ότι μπορούσαν. Στο μεταξύ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ακόμα πιο πολύτιμη εμπειρία. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Φευ όμως, η πολιτική της υποτέλειας, στερεί και φέτος, για τέταρτο κατά σειρά έτος, από τις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τον ζωτικό τους «Τοξότη» και τον ζωτικότερό τους «Νικηφόρο» (ΣΗΜΕΡΙΝΗ 22.9.2004).     

Α Λ Λ’ ΟΜΩΣ ο πλούτος της ΓΝΩΣΗΣ και της ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ από τις ετήσιες έκτοτε ασκήσεις ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ δεν τα κατάφερε βεβαίως να θραύσει τα ξεροκέφαλα οχυρά του Ανεπρόκοπου Κράτους της καρκινογόνου κομματοκρατίας.

Δεν έγινε συστηματική κυβερνητική πολιτική εκπαιδεύοντας όλες τις υπηρεσίες και τον πληθυσμό. Από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως τον τελευταίο υπάλληλο βενζινάδικου.

Με αποτέλεσμα να υποστεί η Κύπρος τη μεγαλύτερη μετά το 1974 εθνική τραγωδία τη Δευτέρα 11η Ιουλίου 2011 στο Μαρί.

Τα κατέγραψε η Έκθεση της τότε Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για το Κακούργημα στο Μαρί και η απόφαση ύστερα του Κακουργιοδικείου.

ΕΤΣΙ φτάσαμε και στις καταστροφικές πυρκαγιές της Σολέας το 2016.

Αξίζει, ως συνέχεια, η παράθεση ακόμη ενός άρθρου εκείνων των ημερών στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016:

 

Ασκηθήκατε ποτέ

στην πυρόσβεση;

Π Ο Σ Ε Σ  ΑΣΚΗΣΕΙΣ διεξήγαγαν, τα τελευταία χρόνια, οι συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες - η πολυχρονεμένη και πολύ-χρηματοδοτούμενη απ’ τους φορολογούμενους κυβερνητική μηχανή των λιμουζινάτων κυβερνώντων, με τ’ απομεινάρια προσωπικού των αυτάρεσκων Μνημονιακών επιδόσεων του Υπ.Οικ. κ. Χ. Γεωργιάδη - για την προετοιμασία αντιμετώπισης της ετησίως αναμενόμενης, στα ελάχιστα δάση μας, καταστροφικής πυρκαγιάς;

Π Ο Σ Ε Σ  ΑΣΚΗΣΕΙΣ συντονισμού κι επιτελικής διοίκησης, αποτελεσματικών επικοινωνιών, καταμερισμού εργασιών και κλιμακούμενων, ταυτόχρονα με την εξέλιξη των πύρινων μετώπων, συντονισμένων αποστολών, διεξήγαγαν ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ,

(1) η Πυροσβεστική, με

(2) το Τμήμα Δασών των Δασοπυροσβεστών, με

(3) την Εθνική Φρουρά, με

(4) την Πολιτική Άμυνα και τους Εθελοντές και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, με

(5) την Αστυνομία, με

(6) την Αρχή Ηλεκτρισμού, με

(7) τα Νοσοκομεία, με

(8) τα Πτητικά Μέσα πυρόσβεσης

(α) της Αστυνομίας

(β) της ΕΦ

(γ) του Υπουργείου Γεωργίας

(δ) των αλληλεγγύως προστρεχόντων ελικοπτέρων και πυροσβεστικών αεροσκαφών της μάνας Ελλάδας, του Ισραήλ, των βρετανικών βάσεων, της Γαλλίας, της Ιταλίας κ.ο.κ.

 

Π Ο Σ Ε Σ  ΑΣΚΗΣΕΙΣ, άραγε, διεξήγαγαν, για να εντοπίσουν κατά τη διάρκειά τους, πρώτα «επί χάρτου», ύστερα και προπάντων «επί του εδάφους», «επί των μέσων», «επί του προσωπικού» κι επί της «διοίκησης - συντονισμού όλων», εκείνες τις ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ που όφειλαν να καλύψουν κι εκείνες τις ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ που έπρεπε να είχαν εξαλείψει;

Ρ Ω Τ Α Μ Ε , προελαύνουσας της πύρινης καταστροφής και με δύο ήδη ηρωικώς θυσιασθέντες δασοπυροσβέστες, για δύο προφανείς και πασίγνωστους λόγους.

Έναν άκρως ενθαρρυντικό.

Κι έναν απειλητικότατα καταθλιπτικό:

- Ο ΠΡΩΤΟΣ είναι η γνώση της αποκτηθείσας εμπειρίας, γνώσεων και δοκιμασμένων στην πράξη δυνατοτήτων, αποτελεσματικού συντονισμού επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, που παρήγαγαν οι μέχρι τώρα ετήσιες Ασκήσεις «Αργοναύτης», πλειάδας υπηρεσιών διαφόρων υπουργείων, με πρόθυμα συμμετέχουσες ξένες χώρες.

-Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ - πηγή ύψιστης ανασφάλειας - είναι η από το 2001, επί Σημίτη, Γιωργάκη, Τσοχατζόπουλου κι εδώ του Γλ. Κληρίδη, κατάργηση της άσκησης «Τοξότης» του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου. Και η από το 2008, επί Χριστόφια και μετέπειτα επί Αναστασιάδη, κατάργηση της ετήσιας άσκησης «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του… (ΕΙΡΗΣΘΩ 22.6.2016).

ΕΙΜΑΣΤΕ σήμερα στο 2018.

Κι έχουμε παρακολουθήσει χωρίς πομφόλυγες και διθυράμβους, πώς η πρόοδος - ανάπτυξη εκείνου του ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ 2004 παρήγαγε συν τω χρόνω, αθόρυβα, επίμονα και σταθερά, ένα σπουδαίο επίτευγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας:

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Κ.Σ.Ε.Δ.) που οριοθέτησε και διεθνώς τη σπουδαία στην περιοχή σημασία του με τον κωδικό ΖΗΝΩΝ.

- Επίτευγμα σοφίας κι ευψυχίας ικανών υπηρεσιακών.

- Επίτευγμα ικανό να προσφέρει ως υπόδειγμα, ως διδασκαλία, ως διαρκής εκπαίδευση και 24ωρη εγρήγορση, για την ευρύτερη οργάνωση και προετοιμασία του κράτους, όλων των υπηρεσιών του και του πληθυσμού για την πρόληψη και την αποτροπή κάθε συμβατής ή ασύμβατης απειλής και «φυσικής» καταστροφής.

ΜΕ ΕΝΑ σημαντικό, σημαντικότατο πρόβλημα:

- Πώς να εκπαιδευτούν επαρκώς οι εκάστοτε Υπουργοί και οι Γενικοί Διευθυντές επί των διαδικασιών εκτίμησης καταστάσεων και λήψης αποφάσεων;

- Ας το πούμε πιο απλά:

Οι χειριστές των ελικοπτέρων, π.χ. ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια, λεπτό προς λεπτό, όλες τις ενέργειες της αποστολής τους. Ο Πρόεδρος του κράτους, οι Υπουργοί του, οι Επικεφαλής των υπηρεσιακών του κράτους, γνωρίζουν άραγε;

ΚΑΙ βεβαίως θα επανέλθουμε με περισσότερα…


Top