Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Μια Δικαστική Απόφαση και Καλό Νέο Έτος 2018

Μια Δικαστική Απόφαση και Καλό Νέο Έτος 2018

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Ε Ν Α  ΙΣΩΣ από τα πιο ελπιδοφόρα κι αισιόδοξα για το νέο έτος 2018 που το ανέδειξαν οι ειδήσεις της προτελευταίας μέρας του απελθόντος 2017: Η καταπελτική απόφαση του προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Αλέξανδρου Παναγιώτου η οποία προσδιορίζει επακριβώς τη συνενοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του Κράτους στην από χρόνια πολύκροτη υπόθεση του καρκινογόνου, μέχρι το 2009 που έκλεισε, εργοστασίου «Άστρασολ» στα Λατσιά. Το οποίο, κατασκεύαζε σόλες παπουτσιών και, από το φουγάρο του, σκόρπιζε στους πέριξ κατοικούντες το δυνητικά καρκινογόνο διχλωρομεθάνιο R40:
- «Στις 14 αγωγές κρίθηκε [απ’ το Δικαστήριο] ότι το εργοστάσιο και η ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ευθύνονται για πρόκληση καρκίνου» αναφέρει η δημοσίευση της Απόφασης.
- ΚΑΙ, φυσιολογικά, όλους ενδιαφέρει - πρέπει να ενδιαφέρει - η ευθύνη του Κράτους:
- ΑΠΟ τα Υπουργεία και τις καθ’ ύλην και κατά τόπο Υπηρεσίες του οποίου, όλοι οι πολίτες αξιώνουν και δικαιούνται και αναμένουν ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ τη διασφάλιση
(α) της ασφάλειας και
(β) της υγείας τους.
Ε Σ Τ Ω  ΚΑΙ  μετά παρέλευση ουκ ολίγων ετών, η Δικαιοσύνη καταδεικνύει εναργώς πόσο συνένοχη (και για τους πολίτες σαφέστατα πρωτ-ένοχη) είναι η Ανοχή, η Ολιγωρία, η Αμέλεια του Κράτους. Και των συγκεκριμένων πρωτεύθυνων υπηρεσιών του. Πρώτιστο καθήκον των οποίων - υποτίθεται ότι - είναι η ασφάλεια και η υγεία των ανθρώπων.
- ΑΜΕΛΕΙΑ, Ανοχή κι Ολιγωρία, η οποία, ως εκ των αποτελεσμάτων της [των προκληθέντων στους πέριξ κατοίκους καρκίνων] καθίσταται ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ.
- ΤΟ ΙΔΙΟ εγκληματική, όσο και η κακουργηματική αμέλεια, καρπός την οποίας υπήρξαν στις 11 Ιουλίου 2011 οι Δεκατρείς Ανθρωποκτονίες με την έκρηξη των «πουζιασμένων κοντέινερς» με τα ιρανο-συριακά εκρηκτικά στη Ναυτική Βάση στο Μαρί που φέρει τ’ όνομα του θυσιασθέντος το 2002 Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη…
Α Ξ Ι  Ζ Ε Ι , φρονούμε, προς μελέτη, η παράθεση εκείνων των δημοσιευθέντων ήδη αποσπασμάτων της Δικαστικής Απόφασης του δικαστή Αλέξανδρου Παναγιώτου, για τις ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ:
- ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ «με την έκδοση του Πιστοποιητικού Διεργασίας και στη συνέχεια της Άδειας Εκπομπής για Αέρια Απόβλητα, ο Υπουργός Εργασίας όχι μόνο επιβράβευσε τις προϋπάρχουσες παρανομίες της Astrasol αλλά επιπλέον εξουσιοδότησε την εταιρεία αυτή να συνεχίσει να παρανομεί, αφού ο Υπουργός όφειλε να γνωρίζει ότι η Astrasol δεν είχε πολεοδομική άδεια για κατασκευή σόλων και ότι δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει στο μέλλον τέτοια άδεια σε οικιστική περιοχή».
- ΠΑΡΑΘΕΤΟΝΤΑΣ μια προς μια τις εγκληματικές παραλείψεις των αρμόδιων κρατικών Αρχών, το Δικαστήριο υπέδειξε ότι:
- «ΑΥΤΕΣ επέτρεψαν στην Astrasol να συνεχίσει να παρανομεί εις βάρος της υγείας και της απόλαυσης της περιουσίας των εναγόντων».
Ε Κ Ρ Ι Ν Ε  το Δικαστήριο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία φέρει ευθύνη έναντι των εναγόντων για τις πιο κάτω παραλείψεις και παραβιάσεις των εκ του νόμου επιβεβλημένων ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ της: 
· «ΧΟΡΗΓΗΣΕ Πιστοποιητικό Διεργασίας και Άδεια Εκπομπής Αερίων Αποβλήτων στην Astrasol χωρίς να έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια για παραγωγή σόλων υποδημάτων στα υποστατικά που η Astrasol λειτουργούσε ως εργοστάσιο.
- ΑΥΤΟ, γνωρίζοντας ότι τέτοια άδεια δεν μπορούσε να παραχωρηθεί στα συγκεκριμένα υποστατικά που βρισκόταν σε μικτή βιοτεχνική – οικιστική περιοχή.
- ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ επίσης ότι το διχλωρομεθάνιο που χρησιμοποιούσε η Astrasol και εξέπεμπε από το φουγάρο του εργοστασίου της ήταν τοξικό υλικό δυνητικά καρκινογόνο και ενείχε κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
· ΜΕΤΑ την χορήγηση του Πιστοποιητικού Εγγραφής Διεργασίας, δεν προέβη σε κανέναν έλεγχο κατά πόσον η Astrasol τηρούσε τα όρια εκπομπής που είχαν καθοριστεί στο πιο πάνω πιστοποιητικό.
· ΜΕΤΑ την έκδοση της Άδειας Εκπομπής Αερίων Αποβλήτων και μετά τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, παρότι διαπιστώθηκε η συνεχής και μεγάλη υπέρβαση του ορίου εκπομπής διχλωρομεθανίου από το φουγάρο του εργοστασίου, παρέλειψε να ανακαλέσει την εν λόγω άδεια.
· ΔΕΝ ΛΗΦΘΗΚΕ από το Τμήμα Πολεοδομίας κανένα δικαστικό μέτρο εναντίον της Astrasol για την παράνομη μαζική κατασκευή σόλων υποδημάτων χωρίς να εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια για αυτό τον σκοπό»... 
 

Top