Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Ου γαρ οίδασι τι «λύση» ποιούσι;

Ου γαρ οίδασι τι «λύση» ποιούσι;

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΕίναι πιθανόν ότι, ου γαρ οίδασι τι εποίησαν, τότε. Ούτ’ έκτοτε δοκίμασαν να βάλουν τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων και την χείρα εις την πλευράν. Ούτ’ επέτρεψαν εις εαυτούς την επιδεκτικότητα, κάποια φαεινή λαμπάδα να ρίξει περισσότερο φως στα διαρκώς κατά της Κύπρου τεκταινόμενα, για ν’ αντιληφθούν τι ακριβώς διακυβεύτηκε τότε και τι συνεχίζει να διακυβεύεται σήμερα. Ίσως να ΄ναι αυτή η αιτία που δέκα χρόνια μετά το Δημοψήφισμα επιμένουν να κακολογούν την απόφαση της πλειοψηφίας 76% των πολιτών που, ασχέτως αποφάσεων κομματικών ηγεσιών, αυτοπροσώπως και ιδιοχείρως είχαμε απορρίψει τη λύση του Σχεδίου Ανάν.

Εξακολουθεί για ορισμένους, εκείνης της τότε μειοψηφίας, να ισχύει το ου γαρ οίδασι τι και τώρα ποιούσι. Δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ή να έχουν ένα σωρό ψευδαισθήσεις κι αυταπάτες γύρω από την ουσιωδέστερη ουσία της λύσης τύπου Σχεδίου Ανάν. Η οποία ήταν μονίμως και η ουσία των επιδιώξεων των Τούρκων κατακτητών. Μεθοδευμένη μέσ’ απ’ την τουρκική απαίτηση για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Και μέσα από τις «Βολιδοσκοπήσεις Βάλτχαϊμ», τους «Δείκτες Κουεγιάρ», τη «Δέσμη Ιδεών Γκάλι», που με τα ονόματα των διαδοχικών γενικών γραμματέων του ΟΗΕ, εμφανίζονταν ως σχέδια ή παράμετροι ή βάσεις λύσης, στις διαδικασίες των διακοινοτικών συνομιλιών, που προηγήθηκαν και προετοίμασαν το Σχέδιο Ανάν.

Στόχος και σκοπός των προσπαθειών ήταν και είναι ένας:
- Να χάσουν οι Έλληνες Κύπριοι το μόνο διεθνώς νόμιμο και αναγνωρισμένο κράτος, ονόματι Κυπριακή Δημοκρατία.

- Να αφαιρεθεί απ’ τα χέρια, απ’ την εξουσία, απ’ την κυριαρχία των Ελλήνων Κυπρίων η κρατική υπόσταση της Κύπρου, η οποία προέκυψε μέσα από τις αιματηρές θυσίες του αντι-αποικιακού απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, του αγώνα απόκρουσης της ένοπλης Τουρκανταρσίας του 1963-64, του αγώνα αντίστασης στο προδοτικό πραξικόπημα της ανθελληνικής Χούντας, του αγώνα αντίστασης στην τουρκική εισβολή του Αττίλα το 1974.
- Να απολέσουν οι Έλληνες Κύπριοι την κρατική υπόσταση που διασώζουν τόσες δεκαετίες και:
- Να εξαναγκαστούν να αποδεχτούν την αντικατάστασή της μ’ ένα άλλο Διζωνικό Συνεταιρικό Κρατικό Μόρφωμα, στο οποίο - και επί του οποίου - θα καταστούν ισότιμα συγκυρίαρχοι, συνιδιοκτήτες, οι ελεγχόμενοι πάντα και πλήρως και προθύμως από την Άγκυρα, οργανωμένοι στο μέχρι τώρα μη αναγνωρισμένο ψευδοκράτος, Τουρκοκύπριοι.

Ένα κράτος «επανένωσης» ελεγχόμενο εξ ολοκλήρου από την Άγκυρα, οιονεί προτεκτοράτο της Τουρκίας.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Όταν η νυν προθύμως υποτελής στην Τουρκία τ/κ διοίκηση κατορθώσει - ό μη γένοιτο - να καταστεί με τις ε/κ υπογραφές ισότιμος συνιδιοκτήτης εις ολόκληρον, ισότιμος συγκυρίαρχος της μιας κυριαρχίας της «επανενωμένης διζωνικής, δικρατικής, ομοσπονδιακής» Κύπρου, πώς και πόσο θα μπορέσει, άραγε, το ε/κ συνιστών κρατίδιο να μην καταστεί ο τελικός, εξ Ηττημένων 


Top